Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) άρχισε τις επιχειρησιακές δοκιμές του F-35C πάνω στο αεροπλανοφόρο κλάσης Νιμιτς, Αβραάμ Λίνκολν, στον Ατλαντικό Ωκεανό την 28η Αυγούστου.

Έξι αεροσκάφη F-35C από την 125η Μοίρα Αεροσκαφών Κρούσης που εδρεύει στο Σταθμό Ναυτικής Αεροπορία Λέμορ, στην Καλιφόρνια, και την 101 Μοίρα Αεροσκαφών Κρούσης που έχει έδρα στην Αεροπορική Βάση Έγκλιν, στην Φλόριντα, συμμετέχουν στις δοκιμές, δήλωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (USN). Οι αξιολογήσεις έχουν προγραμματιστεί να συνεχιστούν μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Τo USN δήλωσε ότι αξιολογεί την καταλληλότητα του F-35C πάνω στο αεροπλανοφόρο και παρακολουθεί πόσο καλά αποδίδει σε συνεργασία με τα υπόλοιπα αεροσκάφη και ενσωματώνεται μέσα σε ένα σχέδιο πτήσης, παρακολουθεί τη συντήρηση και εντοπίζει τα επιμελητειακά ίχνη του.

«Ελπίζουμε να δούμε πως διασυνδέεται πάνω στο πλοίο», δήλωσε ο Υποναύαρχος Ντέηλ Χόραν, διευθυντής του Γραφείου Ενσωμάτωσης στον Στόλο του Διακλαδικού Μαχητικού Κρούσης. «Μπορούμε να το διατηρήσουμε; Μπορούμε να λάβουμε τα ανταλλακτικά του; Μπορούμε να το πετάξουμε; Μπορούμε να το επισκευάσουμε αν έχει κάποιο πρόβλημα; Αυτά τα πράγματα ερευνούμε.»

Το F-35C είναι η ναυτική έκδοση του «αόρατου» μαχητικού αεροσκάφους. Έχει μεγαλύτερες πτέρυγες και πιο ισχυρό σύστημα προσνήωσης από τις υπόλοιπες εκδόσεις, επιτρέποντας το να εκτοξευτεί με καταπέλτη και να προσνηωθεί με συρματόσχοινο ανάσχεσης πάνω στο αεροπλανοφόρο, σύμφωνα με την Lockheed Martin. Επίσης, τα ακροπτέρυγα του διπλώνονται για να υπάρξει μεγαλύτερος χώρος στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου κατά τις επιχειρήσεις.

Το USN δήλωσε ότι δοκιμάζει επίσης την αποτελεσματικότητα του F-35C σε πραγματικά σενάρια.

«Το ενσωματώνουμε στην ομάδα κρούσης και ολοκληρώνει πολλές αποστολές όπως Επιθετικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης (OCA) και Ανθυποβρυχιακές Επιχειρήσεις (AAW), για παράδειγμα,» δήλωσε ο Ταξίαρχος Ματ Νορις, της Ομάδας Επιχειρησιακών Δοκιμών Διακλαδικού Μαχητικού Κρούσης.

Οι προσομοιωμένες αποστολές είναι σημαντικές για να υπολογιστεί πως συνδέονται οι επικοινωνίες και ζεύξεις δεδομένων των «αοράτων» μαχητικών με το αεροπλανοφόρο και τα υπόλοιπα αεροσκάφη όπως το F/A-18E/F Super Hornet, δήλωσε το USN.

Σε τελική ανάλυση, οι δοκιμές είναι ο πρόδρομος πριν την μετάβαση στις αρχικές επιχειρησιακές δοκιμές και αξιολογήσεις, δήλωσε το USN.

Garrett Reim

Απόδοση/Μετάφραση απο το «FlightGlobal.Com» για την Προέλαση.

5 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Εδώ θα φανεί ίσως και η συμπεριφορά του υλικού (π.χ. η ειδική επίστρωση που συμβάλει στην μείωση του rcs, όπως επίσης και τα σημεία του αεροσκάφους που είναι φτιαγμένα απο αλουμίνιο*) σε συχνή/εκτενή έκθεση στο θαλάσσιο περιβάλλον. Εφόσον τα σημεία/εξαρτήματα απο αλουμίνιο (που σύμφωνα με διάφορες αναφορές δεν μπορούν να αντικατασταθούν ακόμα απο άλλα συνθετικά υλικά όπως π.χ. CFK), παραμένουν ευάλωτα σε εκτενή έκθεση σε περιβάλλοντα με υψηλή υγρασία(ειδικα σε συνδιασμό με αλμύρα στην θάλασσα).

  Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της ναυτικής έκδοσης του ΝΗ90, εμφανίστηκαν προβλήματα με διαβρώσεις, στα ελικόπτερα σειριακής παραγωγής(σύμφωνα με αναφορές του ολλανδικού ναυτικού), παρόλο που αρκετά σημεία στα συγκεκριμένα ελικόπτερα είναι φτιαγμένα απο εναλλακτικά υλικά(αντί για μέταλλα).

  CORROSION CONTROL FOR AIRCRAFT
  https://www.faa.gov/documentLibrary/media/Advisory_Circular/AC_43-4a_.pdf

  BAE Systems: behind the scenes of the F-35 Fighter
  https://www.themanufacturer.com/articles/bae-systems-behind-the-scenes-of-the-f-35-fighter/

  Corrosion Issue Cited for F-35 Delivery Pause
  https://www.americanmachinist.com/news/corrosion-issue-cited-f-35-delivery-pause

  []

  Απάντηση
  • nicolas

   Αν και το θαλασσινο νερο παντου μπαινει μηπως τα δομικα κομματια απο αλουμινιο ειναι πολυ μεσα στην κατασκευη για να επηρεαστουν?οσο για τα nh-90 η nh industries εβγαλε σειρα τροποποιησεων τοσο στα θεματα διαβρωσης οσο και ραμπας .στα δικα μας εχουν εφαρμοστει ειδικα φου θα χρησιμοποιηθουν πανω απο το αιγαιο ακομα και απο τα αρματαγωγα Ιασων

   Απάντηση
 2. Gunslinger32

  @nicolas

  Στην περίπτωση των μαχητικών (και αν δεν χάθηκα στην μετάφραση), νομίζω ότι το πρόβλημα δεν προέρχεται απο μια άμεση επαφή του αεροσκάφους με το νερό η αυτό που λένε «spray of the sea» σε ταραγμένη θάλασσα, αλλά περισσότερο απο αυτό που λένε «Salty sea air» όπου δεν χρειάζεται να υπάρχει άμεση επαφή με το θαλασσινό νερό, επειδή σύμφωνα και με την παρακάτω αναφορά εκεί που λέει «the salty, humid ocean air causes metal to corrode 10 times faster than air with normal humidity.» αρκεί ο αέρας που φυσάει την αλμυρά επάνω στο υλικό). Ακόμα και αδιάβροχο να ήταν όμως το αεροσκάφος(στα εσωτερικά εξαρτήματα), μένει η έκθεση της ειδικής επίστρωσης στην αλμυρά. Αυτό είναι νομίζω επίσης ένα ενδιαφέρον σημείο(ίσως πιο ενδιαφέρων απο το σημείο στα εσωτερικά εξαρτήματα του αεροσκάφους).

  Οι πεζοναύτες θα έχουν σίγουρα στοιχεία απο το δικό τους πρόγραμμα, εφόσον όμως σύμφωνα με την αναφορά του πτεράρχου και πρώην διευθυντή του JPO πρόκειται για αεροσκάφη που διαφέρουν κατά 70%(παρά την ίδια ονομασία που έχουν επίσημα), το USN ίσως να θέλει/απαιτεί ξεχωριστή αξιολόγηση για το δικό του πρόγραμμα.

  https://sciencing.com/effects-saltwater-metals-8632636.html

  https://www.experimentalaircraft.info/articles/aluminum-corrosion.php

  Στο θέμα των τροποποιήσεων για προστασία των ΝΗ90, μου κάνει εντύπωση ο χρόνος αντίδρασης του κατασκευαστή, εφόσον απο την αναφορά στο πόρισμα του ολλανδικού ναυτικού μέχρι σήμερα δεν πέρασαν ούτε 4 χρόνια. Έτσι αναρωτιέμαι ποτέ πρόλαβαν να ολοκληρώσουν της εργασίες για τα ολλανδικά (ίσως και για τους υπόλοιπους χρήστες, που μάλλον θα αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα) και επιπλέον σε αυτά της ΑΣ που έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα, ειδικά όταν σύμφωνα με την αναφορά στο viadiplomacy μέχρι τα τέλη του έτους που έγινε γνωστό το πρόβλημα στην εταιρία, είχαν παραδοθεί ήδη 11 ελικόπτερα στην ΑΣ(Ελλάδα).

  Ποτέ πρόλαβαν να ολοκληρώσουν αυτές τις εργασίες στο σύνολο των ελληνικών ελικοπτέρων που είχαν παραδοθεί ήδη στη ΑΣ, πρίν ακόμα γίνει γνωστό το συγκεκριμένο πρόβλημα;

  Αν ήταν γνωστό χρόνια πρίν, θα ήταν εφικτό, αλλά αν έγινε γνωστό μετά την παράδοση της πρώτης παρτίδας, θα έπρεπε να πάνε πίσω αυτά που είχαν ήδη παραδοθεί για να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες/βελτιώσεις, εγώ δεν θυμάμαι όμως σχετική αναφορά, για επιστροφή των ελληνικών ΝΗ90 στην ΝΗΙ για οποιεσδήποτε εργασίες.
  Συνεπώς, υπάρχει περίπτωση να παραμένει το πρόβλημα για τα ελληνικά, που παραδόθηκαν πρίν εφαρμοστούν οι τροποποιήσεις που έγιναν απαραίτητες μετά την έκθεση των Ολλανδών.

  Παρακάτω η σχετική αναφορά

  «Προσγειώθηκε στα Μέγαρα το 11ο ελικόπτερο ΝΗ-90 TGRA της Αεροπορίας Στρατού

  Το 11ο από τα 20 συνολικά ελικόπτερα τύπου ΝΗ-90 TGRA παρέλαβε η Αεροπορία Στρατού την περασμένη Τετάρτη ενισχύοντας σταδιακά το στόλο μεταφορικών ελικοπτέρων του Ελληνικού Στρατού. Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων τις απογευματινές ώρες τις 18ης Δεκεμβρίου και σύντομα θα ξεκινήσει η επιθεώρηση του και οι διαδικασίες αποδοχής από το προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού ώστε να ενταχθεί και επίσημα στην δύναμη της.»

  https://www.viadiplomacy.gr/prosgiothike-sta-megara-11o-elikoptero-ni-90-tgra-tis-aeroporias-stratou/

  Παρακάτω σχετικές πληροφορίες/αναφορές σχετικά με το θέμα των ΝΗ90

  Navo helikopterproject NH-90
  BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE
  https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=502fb86d-9c5b-48cc-8051-b3996e02518d&title=Geluidsproblematiek%20en%20corrosie%20NH-90.pdf

  Γερμανική μετάφραση του σχετικού ολλανδικού πορίσματος, όπως μεταφέρθηκε στο Augen geradeaus.

  Korrosion beim niederländischen Marine-NH90: Der Bericht zum Nachlesen

  https://augengeradeaus.net/2014/07/korrosion-beim-niederlaendischen-marine-nh90-der-bericht-zum-nachlesen/comment-page-1/

  NH90 bei der (niederländischen) Marine: Probleme mit Seeluft und Salzwasser

  https://augengeradeaus.net/2014/03/nh90-bei-der-niederlandischen-marine-probleme-mit-seeluft-und-salzwasser/

  «II. Korrosion und Verschleiß Das Problem Im vergangenen Jahr hat das Verteidigungsministerium zum ersten Mal erfolgreich eine NH-90 abgeschlossen Einsatz während der Anti-Piraten-Mission vor der Küste von Somalia. Nach der Rückkehr aus dem Hubschrauber ist eine regelmäßige Inspektion mit übermäßiger Korrosion und Verschleiß durchgeführt. An der Hubschrauber, der Ende letzten Jahres an Bord von Zr.Ms eingesetzt wurde. Amsterdam in der Karibik, sind ähnliche Beobachtungen fertig. Die Korrosion und Abnutzung, die gefunden wurden, sind größer als bei das Alter des Hubschraubers, die Anzahl der Flugstunden und Erfahrungen mit anderen maritimen Helikoptern erwartet.

  Bisherige Schritte Aufgrund der speziellen

  Aufgrund der speziellen Art des Problems hat die Verteidigung das National Aerospace Laboratory (NLR) um Hilfe gefragt, wenn das Problem und das Mapping untersucht werden der Folgen. Vorläufig sind sowohl das Korrosionsproblem als auch das übermäßiger Verschleiß, insbesondere durch Konstruktionsfehler, Montagefehler und unvollständige Wartungsanweisungen. Es ist also Es ist wahrscheinlich, dass ähnliche Probleme bei anderen auftreten werden NH-90 Hubschrauber an Bord von Schiffen eingesetzt. Defence hat bereits intensiven Kontakt zum Hersteller (NHI) Richtungen anzeigen. NHI hat die Probleme erkannt und gewusst volle Aufmerksamkeit auf Lösungen gelegt. NHI erwartet, dass die ersten Ergebnisse Ende März vorliegen. Dies wird technische Verbesserungen und ein Korrosionsschutzpro- Gramma. Weitere Lösungsvorschläge werden erwartet Später in diesem Jahr folgen.»

  http://translate.google.com/translate?depth=1&hl=de&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.de&sl=nl&tl=de&u=http://www.tweedekamer.nl/downloads/document/index.jsp%3Fid%3D502fb86d-9c5b-48cc-8051-b3996e02518d%26title%3DGeluidsproblematiek%2520en%2520corrosie%2520NH-90.doc

  Απάντηση
  • nicolas

   Ευχαριστω πολυ για την αμεση και κατατοπιστικη απαντηση!!!ειδικα το κομματι για το salty sea air ηταν κατι που δεν γνωριζα και ειναι εντυπωσιακο πως με εμμεσο τροπο μπορει να προκυψει φθορα. γνωριζουμε για τυχον προβληματα στο περιβαλλον του αιγαιου (οχι τοσο σε ελικοπτερα πχ που ξεπλενονται στις βασεις τους μετα τις αποστολες αεροπυροσβεσης ) οσο σε αεροπλανα?
   Οσο για τα nh-90 ηταν ερωτηση αλλα καπου χαθηκε ενα ερωτηματικο εκ μερος μου.παρολυτα καταλαβαινω απο την απαντηση οτι τα ελικοπτερα μας οσα εχουν παραδοθει μαλλον δεν εχουν λαβει καμια τροποποιηση(εδω ανταλλακτικα δεν εχουν). αρα το μονο σεναριο ειναι οταν ξεκολλησει η παραλαβη τους και τα 16 “απλα” γυρισουν στην εταιρια για μετατροπη στα υποτιθεμενα “ειδικων επιχειρησεων” να εφαρμοστουν αυτες οι αλλαγες παραλληλα.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Εγώ ευχαριστώ.
    Προβλήματα υπάρχουν σύμφωνα με σχετικές αναφορές οπωσδήποτε και στο περιβάλλον του Αιγαίου, όπως περιγράφει η αναφορά στην παρακάτω μελέτη, στην οποία γίνονται μερικές ενδιαφέρον περιγραφές για διαβρώσεις που παρατηρήθηκαν σε αεροσκάφη της ΤΗΚ, στην αεροπορική βάση στον Πάνορμο(στην επαρχία του Μπαλικεσίρ).
    Παρόλο που πρόκειται για παλαιότερη μελέτη, νομίζω ότι μπορεί να δώσει μερικές γενικές απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα.

    Για συμπεράσματα που αφορούν την συμπεριφορά των νέων υλικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του JSF, δεν ξέρω όμως αν προσφέρεται, η αν είναι αρκετή. Για αυτά ίσως να μάθουμε αργότερα περισσότερα, όταν ολοκληρωθούν οι δοκιμές των αεροσκαφών στο USN, η όταν εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα στα ιταλικά αεροσκάφη, που προβλέπονται για το αεροπλανοφόρο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού(ως αντικατάσταση των AV-8 Harrier).

    SOME OBSERVATIONS ON THE CORROSION OF AIRCRAFT AT THE AIR FORCE BASE IN BANDIRMA, TURKEY

    «M. Doruk
    Middle East Technical University, Ankara, Turkey.
    The aim of this work is to study the types and the causes of corrosion which have been observed primarily on aircraft of Type F-5A at the Air Force Base in Bandirma, Turkey. Visual inspection showed many locations of concentration of corrosion. The vertical stabilizer attach angle (Alloy 7075-T6) fails through exfoliation corrosion and galvanic attack in the bolt holes. Galvanic corrosion has also been observed around the jaw bolts under the main wings. Another case of exfoliation attack has been found on the uplock support rib (Alloy 7075-T6 or 7079-T6) in the main landing gear well. Damage in the honeycomb assembly which appears as a debonding between the honeycomb structure and the top plate has been regarded to be a serious problem. Corrosion damage is attributed to the high corrosiveness of the atmosphere of Air Force Base laden with sea salt and polluted from industries in the neighborhood.

    INTRODUCTION
    In Turkey, aircraft corrosion was reported in 1972 in connection with fighters of Type F-5A at the Air Force Base in Bandirma. A general evaluation in 1976, however, showed,that the aircraft corrosion has not been restricted to a certain type of aircraft based at a specific location of the country. Instead, in addition to Bandirma aircraft based in rural areas were also found to corrode. Examples of these are Balikesir and Merzifon.
    A classification of aircraft corrosion observed in Turkey according to the types and location of corrosion is given in Table 1. In general, the damage of the honeycomb assembly is the one the aircraft users find most serious. Parts, which are heavily damaged through an exfoliation type of corrosion like the vertical stabilizer attach angle have to be replaced. The same is true for parts damaged by galvanic corrosion confined to holec through which the bolts are placed.»

    http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a109291.pdf

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: