Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) εξετάζει λεπτομερώς τον εκσυχρονισμό των μελλοντικών φρεγατών του για να προστατεύσει τα υπόλοιπα πλοία από τις αεροπορικές απειλές πέραν της προστασίας εναντίον των υποθαλάσσιων και εχθρών επιφανείας. Η κίνηση αυτή θα ειναι μια σημαντική ενίσχυση στην προσπάθεια ανάπτυξης μιας φρεγάτας από τις υπάρχουσες σχεδιάσεις των παράκτιων πολεμικών πλοίων.

Μια ομάδα μελέτης, με την ονομασία Ομάδα Αξιολόγησης Απαίτησης, ή RET, δημιουργήθηκε για να εξετάσει πώς θα εισάγει την ικανότητα τοπικής αεράμυνας στις φρεγάτες για να προστατευτούν τα πλοία της Επιμελητειακής Δύναμης Μάχης -τα πλοία προμήθειας και υποστήριξης που μεταφέρουν καύσιμα, πυρομαχικά, ανταλλακτικά και τρόφιμα στα πολεμικά πλοία στην θάλασσα. Η σχεδίαση φρεγάτας όπως προβλέπεται ως προς το παρόν ειναι οπλισμένη με αντιαεροπορικούς και αντιπυραυλικούς πυραύλους, αλλά μόνο για να προστατεύσει τον εαυτό της.

Ο στόχος, συμφωνά με σχέδιο εγγράφου, ειναι -κατά το ελάχιστο- να διπλασιαστεί το φορτίο των Πυραύλων Block 2 Evolved Seasparrow (ESSM) από οχτώ στους 16, ή να ενσωματωθεί το σύστημα κάθετης εκτόξευσης Mark 41 με τουλάχιστον οχτώ πυραύλους Standard Missile 2 (SM2). Ο SM2 ειναι ένα από τα κύρια αντιαεροπορικά όπλα που μεταφέρονται από τα αντιτορπιλικά και καταδρομικά Aegis του στόλου.

Ο SM2 θα απαιτήσει ένα πιο ικανό σύστημα διοίκησης και ελέγχου, και η RET μελετά την τοποθέτηση της έκδοσης του νέου Ραντάρ Εναέριας Επιτήρησης Enterprise που ειναι υπό εξέλιξη από την Raytheon για τα αεροπλανοφόρα κλάσης Ford και τα πλοία μεγάλου καταστρώματος αμφίβιων επιχειρήσεων. Το πλοίο θα έχει επίσης την Ικανότητα Συνεργατικής Εμπλοκής, ένα υψηλής ποιότητας σύστημα δικτύου που συνδέει μαζί όλους τους αισθητήρες και όπλα που μεταφέρονται σε πολλαπλά πλοία, αεροσκάφη ή επάκτιες εγκαταστάσεις σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου πυρός.

Στο σύνολο τους, οι αυξημένες αντιαεροπορικές ικανότητας θα αλλάξουν τον προσδιορισμό του Ναυτικού για το πλοίο από FF, που σημαίνει φρεγάτα, στο FFG -φρεγάτες καθοδηγούμενων πυραύλων με ικανότητα να παρέχουν αντιαεροπορική κάλυψη.

“Βλέπουμε μια ευκαιρία να αυξήσουμε την ικανότητα AAW (αντιαεροπορικές επιχειρήσεις) -η οποία εμπίπτει στην ικανότητα της φονικότητας- μέσα σε ένα λογικό χώρο συμβιβασμού για την μελλοντική φρεγάτα μας”, είπε ο Σιν Στακλει, ο εκτελών χρέη υπουργού Ναυτικού, στο Defence News την 5η Απριλίου.

“Πιστεύουμε οτι έχουμε μια καλή, στέρεη βάση στα έγγραφα των απαιτήσεων” που αναπτύχθηκαν για τις φρεγάτες, είπε, “αλλά ψάχνουμε σε αυτά την πτυχή φονικότητας, η οποία ειναι το συγκρότημα των AAW. Ψάχνουμε στις περαιτέρω ενισχύσεις επιβίωσης, και κοιτάζουμε την αντοχή, προωθώντας τον φάκελο επιχειρήσεων. Και όπως πάντα πρόκειται να τα ισορροπήσουμε έναντι των τεχνικών κινδύνων και αντίτιμων. Θα το πράξουμε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον”.

Οι κατασκευαστές του παράκτιου πλοίου μάχης (LCS) -οι Lockheed Martin και Austal USA– ανέπτυξαν εκδόσεις φρεγατών προερχόμενες από τις σχεδιάσεις των LCS εν αναμονή της έκδοσης του επίσημου αιτήματος για προτάσεις (RFP) του Ναυτικού, το οποίο αναμένεται κατά το φθινόπωρο. Η αλλαγή από την σχεδίαση FF στην FFG πιθανόν θα περιλαμβάνει σημαντική επανασχεδίαση στην πρόταση της φρεγάτας κάθε βιομηχανίας, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει προς τα πίσω την RFP.

“Δεν θέλω να καθηλωθώ σε μια ημερομηνία” για να εκδώσω την RFP, είπε ο Στακλεϊ. “Προφανώς θέλουμε να διαμορφώσουμε πρώτα τις απαιτήσεις. Αλλά θέλουμε να το κάνουμε αυτό το οικονομικό έτος”, το οποίο τελειώνει την 30η Σεπτεμβρίου.

Η FFG, σύμφωνα με το σχέδιο έγγραφου, θα έχει επίσης ενισχυμένα χαρακτηριστικά επιβίωσης “στο επίπεδο που θα ειναι ανάλογή με την κλάση FFG 7” -αναφερόμενος στις φρεγάτες καθοδηγούμενων πυραύλων κλάσης Oliver Hazard Perry που αναπτύχθηκαν την δεκαετία του 1970 οι οποίες εντάχθηκαν στον στόλο κατά την περίοδο των δεκαετιών 1970 και 1980. Το τελευταίο από αυτά τα πλοία παροπλίστηκε το 2015.

Ένας αριθμός ναυτικών στρατηγιστών, συγκεκριμένα μια ομάδα Ρεπουμπλικάνων “ναυτικολόγων” ειδικών που σχετίζονται με την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του Μιτ Ρόμνευ το 2012, προέτρεψαν για την κατασκευή μιας φρεγάτας νέας κλάσης που θα βασίζεται στην σχεδίαση της FFG7.

Τα χαρακτηριστικά της ενισχυμένης επιβίωσης της FFG, λένε οι αξιωματούχοι του Ναυτικού, περιλαμβάνουν βελτιωμένη ενίσχυση προσβολής, επιπρόσθετο διαχωρισμό πρόωσης -προφανώς εννοεί το διαχωρισμό των χωρών σκευών πρόωσης, τα οποία στις υφιστάμενες σχεδιάσεις ειναι το ένα δίπλα στα άλλο. Διαχωρίζοντας τα διαμερίσματα βελτιώνεται η επιβίωση -μια μοναδική βολή δύσκολα θα καταστρέψει και τα δύο διαμερίσματα αν ένα άλλο διαμέρισμα ειναι ανάμεσα τους- αλλά επίσης προσθέτει μήκος και, επομένως, κόστος.

Άλλες βελτιώσεις επιβίωσης μπορεί να περιλαμβάνουν θωράκιση στην υπερκατασκευή, θωράκιση στους ζωτικούς χώρους και χαρακτηριστικά πλήρους αντικραδασμικής προστασίας της πρόωσης.

Η προτεινόμενη πορεία πριν από το FFG, σύμφωνα με το σχέδιο εγγράφου του Ναυτικού, θα ειναι η “επικαιροποίηση των υφιστάμενων αναλύσεων για να ερευνηθεί η σκοπιμότητα εγκατάστασης αυτών των επιπρόσθετων ικανοτήτων στις υφιστάμενες σχεδιάσεις LCS, όπως επίσης και να διερευνηθεί αν άλλες υπάρχουσες μορφές σκάφους και σχεδιαστικά έργα μπορούν να παρέχουν καλύτερη ισορροπία ικανοτήτων σε ανταγωνιστικά σημεία κόστους”.

Η RET, η οποία εκτός από τα διάφορα γραφεία και διοικήσεις του Ναυτικού συμπεριλαμβανομένου του Διακλαδικού Επιτελείο Αρχηγών και του Γραφείου Εκτίμησης Κόστους και Αξιολόγησης Προγράμματος του Πενταγώνου, ειναι στη φάση της ταχείας διαδικασίας για την παροχή συστάσεων για την FFG, με ημερομηνία ανάκτησης στα τέλη Μαΐου. Ως αποτέλεσμα της εργασίας, η ημερομηνία απόκτησης της πρώτης φρεγάτας θα μετατεθεί πίσω από το 2019 στο 2020 για να “προσφέρει τον επαρκή χρόνο για να ωριμάσει η σχεδίαση και να εξεταστούν σχολαστικά οι εναλλακτικές σχεδιάσεις”, συμφωνά με το σχέδιο εγγράφου.

Το Ναυτικό, σύμφωνα με το σχέδιο εγγράφου, θα επιδιώξει “την ανταγωνιστική ανάθεση σύμβασης το αργότερο μέχρι το οικονομικό έτος 2020”, μετά από “έναν πλήρη και ανοιχτό διαγωνισμό… χρησιμοποιώντας τις τροποποιήσεις στις υπάρχουσες σχεδιάσεις πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των σχεδιάσεων πέραν από τις δυο υφιστάμενες σχεδιάσεις LCS”.

Με την καθυστέρηση στο 2020, ακόμα δυο LCS μπορεί να αποκτηθούν το 2019, σύμφωνα με το σχέδιο εγγράφου.

Ο Στάκλεϊ προσπάθησε να βάλει την προσπάθεια σε μια προοπτική.

“Κοιτάμε σε διάφορα πράγματα στο πλαίσιο της Αξιολόγησης Δομής Δύναμης”, είπε την 5η Απριλίου. “Αυτό που έχει αλλάξει κατά την πάροδο του χρόνου ειναι η απειλή που έχει αλλάξει… οπότε αναζητούμε λεπτομερώς για συγκεκριμένες ικανότητες και χαρακτηριστικά για να καθορίσουμε αν πρέπει να αυξήσουμε τις πτυχές φονικότητας, επιβίωσης και αντοχής για τις φρεγάτες”.
Ο Στάκλεϊ είπε ότι η αντιαεροπορική ικανότητα εμπίπτει στην αυξημένη φονικότητα σχετικά με τις απαιτήσεις της προηγούμενης βασικής φρεγάτας για ένα πλοίο πολλαπλών απειλών με ικανότητες ανθυποβρυχιακών και αντιαεροπορικών ικανοτήτων.

Αναφέρθηκε στην έκθεση για την Δύναμη Μάχης Μικρών Μονάδων Επιφανείας, μια προσπάθεια του 2014 που μελετούσε πολλαπλά έργα για την προμήθεια μιας φρεγάτας αντί για τη συνέχιση της παραγωγής των LCS.

“Αυτη τη χρονική περίοδο, ερευνούμε την μελέτη της Δύναμης Μάχης Μικρών Μονάδων Επιφάνειας, κοιτώντας στις υφιστάμενες σχεδιάσεις φρεγατών και ποιοι θα ειναι οι συμβιβασμοί που θα σχετίζονται με το να προχωρήσουμε πέρα από την AAW ικανότητα, τα δέλτα ειναι πολύ σημαντικά όσο αφορά τις επιπτώσεις στο σκάφος, τις επιπτώσεις στα κόστη”, είπε ο Στάκλεϊ. “Τα επανεξετάζουμε σε καλύτερη γνωστική βάση επειδή πρόκειται να προχωρήσουμε μέσα από τον κύκλο σχεδίασης της φρεγάτας”.

Και το Ναυτικό συνεχίζει να ψάχνει στους κατασκευαστές των LCS για τους τρόπους να ενισχύσει τις φρεγάτες. Οι Lockheed και Αustal έχουν πραγματοποιήσει διάφορες μελέτες για να αναβαθμίσουν τις σχεδιάσεις των LCS και φρεγατών με περισσότερη φονικότητα και επιβίωση.

“Η βιομηχανία βλέπει ότι είμαστε σοβαροί για τη φρεγάτα”, είπε ο Στάκλεϊ, “οπότε εμπλέκονται όλο και πιο σοβαρά, ψάχνοντας για το ο,τι μπορούν να φέρουν στο τραπέζι σε όρους ικανοτήτων”.

Christopher P. Cavas

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

One Response

  1. Gunslinger32

    Οι LCS φαίνεται να είναι άλλη μια πανάκριβη πατάτα (δίπλα στο φιάσκο των USAF/USN) στην οποία εμπλέκεται “εντελώς τυχαία” και πάλι η LM. Σαν αντικατάσταση για τις OHP δεν δείχνει να προσφέρει μια αύξηση ικανοτήτων (με εξαίρεση την ταχύτητα). Ένας επανασχεδιασμός και η αύξηση του μεγέθους/εκτοπίσματος των μονάδων, θα αυξήσει αρκετά την ήδη υψηλή τιμή του συστήματος.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: