ΗΠΑ: Το Ναυτικό κατέστρεψε με το NMESIS την τελευταία φρεγάτα κλάσης Oliver Hazard Perry σε μια σπάνια άσκηση βύθισης

Το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) ολοκλήρωσε μια ακόμη ετήσια εκπαιδευτική άσκηση μονάδων του, ανοιχτά της Χαβάης, με την βύθιση της τελευταίας φρεγάτας κλάσης Oliver Hazard Perry, την πρώην USS Ingraham.

Στην άσκηση, η οποία διεξήχθη την 15η Αυγούστου 2021, συμμετείχαν μονάδες από την ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου USS Carl Vinson (VICSG), τις υποβρύχιες δυνάμεις Ειρηνικού, την 1η εκστρατευτική δύναμη πεζοναυτών/ 3η πτέρυγα μάχης πεζοναυτών, την III εκστρατευτική μεραρχία πεζοναυτών και την δύναμη κρούσης πολλαπλών τομέων του Στρατού των ΗΠΑ.

Στην βύθιση του πλοίου συμμετείχε το εκστρατευτικό σύστημα αποτροπής πλοίων (Navy/Marine Corps Expeditionary Ship Interdiction System – NMESIS). Κατά την άσκηση, εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι Naval Strike Missile, με εκτοξευτές NMESIS επι οχημάτων JLTV, που μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο KC-130J και αερόστρωμνο LCAC.

Το NMESIS ενσωματώνει ολοκληρωμένα, δοκιμασμένα υποσυστήματα, όπως το σκάφος του οχήματος JLTV, τον πύραυλο Naval Strike Missile και το σύστημα ελέγχου πυρός που χρησιμοποιεί το Ναυτικό των ΗΠΑ για τον NSM. Επειδή το NMESIS δεν είναι ακόμη μια ικανότητα που έχει εισέλθει στην ενεργό υπηρεσία, κατά τη διάρκεια της άσκησης μηχανικοί της διοίκησης συστημάτων Πεζοναυτών (MCSC) χειρίζονταν το ΣΕΠ του συστήματος. Ωστόσο, οι Πεζοναύτες, είχαν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στην μετακίνηση του συστήματος και να αξιολογήσουν την διαλειτουργικοτητα του με τους λοιπούς εταίρους της Αεροπορίας και του Στρατού. Εκτός από τις δύο βολές αληθινών πυραύλων που χτυπήσαν τον στόχο, πραγματοποιήθηκε επίσης η επιτυχημένη μεταφορά του συστήματος με τα κύρια μεταφορικά μέσα των Πεζοναυτών, το C-130 και το LCAC.

Cpl. Luke Cohen | Πεζοναύτες πυροβολικού της 1ης Μοίρας παρέχουν ασφάλεια ενώ ο επόπτης φόρτωσης επιβλέπει την φόρτωση ενός εκτοξευτή Navy Marine Expeditionary Ship Interdiction System σε KC-130J στις εγκαταστάσεις του πεδίου βολών πυραύλων Ειρηνικού Barking Sands στην Χαβάη.

«Κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, χρησιμοποιήθηκε καταστρεπτική ισχύς πυρός με αποτελεσματικό τρόπο σε διάφορες ναυτικές απειλές σε προσομοιωμένο περιβάλλον στο πλαίσιο άσκησης μεγάλης κλίμακας (LSE 21) του Ναυτικού των ΗΠΑ και την Κυριακή αποδείχθηκε η επιδεξιότητα των πληρωμάτων με τις βολές πραγματικών πυρών», δήλωσε ο Διοικητής 3ου Στόλου των ΗΠΑ Αντιναύαρχος Στίβ Κέλερ. «Τα εύστοχα και συντονισμένα πυρά του Ναυτικού και των συνεργατών μας είχαν ως αποτέλεσμα την ταχεία καταστροφή και βύθιση του πλοίου στόχου και υπέδειξαν τις ικανότητες μας στην αποφασιστική χρήση ισχύος στο ναυτικό πεδίο μάχης».

Το NMESIS του Σώματος Πεζοναυτών πρόκειται να παρέχει στις αποβατικές δυνάμεις των Marine Littoral Regiment (MLR) επίγειες αντιπλοϊκες ικανότητές με στόχο τη διευκόλυνση της άρνησης και του ελέγχου της θάλασσας καθώς θα παραμένει εντός της ζώνης εμπλοκής του εχθρού, η άσκηση LSE 21 αποτέλεσε, για την ομάδα του προγράμματος, ο χώρος που αξιολογήθηκαν κάποιες από αυτές τις τακτικές.

Το παροπλισμένο USS Ingraham ήταν το τελευταίο πλοίο της κλάσης φρεγατών καθοδηγούμενων βλημάτων Oliver Hazard Perry, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί σε παλιότερες ασκήσεις βύθισης πλοίων. Μετά την εκτόξευση τους, οι πύραυλοι NSM, του NMESIS διάνυσαν πάνω από 100 ναυτικά μίλια πριν χτυπήσουν την φρεγάτα στόχο.

Η USS Ingraham εισήλθε στην ενεργό υπηρεσία την 5η Αυγούστου 1989 και παροπλίστηκε την 30η Ιανουαρίου 2015.

Cpl. Luke Cohen | Οχήματα JLTV εκτόξευσης και διοίκησης και ελέγχου Navy Marine Expeditionary Ship Interdiction System μεταφέρθηκαν με ένα LCAC από το USS San Diego στις εγκαταστάσεις πεδίου πυραυλικών βολών Ειρηνικού, Barking Sands στην Χαβάη

Τα παροπλισμένα πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται στις ασκήσεις βυθίσεως, αποκαλούμενα ως κουφάρια, προετοιμάζονται σε αυστηρή συμμόρφωση με τους κανονισμούς που ορίζονται και επιβάλλονται από την υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος των ΗΠΑ και σύμφωνα με γενική άδεια που το Ναυτικό των ΗΠΑ θεμελιώνει με βάση τον νόμο των ΗΠΑ για την προστασία της θάλασσας, την έρευνα και την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον νόμο απαιτείται, κάθε άσκηση βύθισης πλοίου να εκτελείται τουλάχιστον σε βάθος 1000 οργιών (6000 πόδια), 50 ναυτικά μίλια από τις ακτές και κατά τη διάρκεια της δραστηριότητα να διεξάγονται έρευνες για την προστασία των ανθρώπων ή θαλάσσιων θηλαστικών.

©Lance Cpl. Dillon Buck | Πύραυλος NSM εκτοξεύεται πάνω απο την θάλασσα πριν την προσβολή της φρεγάτας. Ο πύραυλος πέταξε περισσότερα από 100 ναυτικά μίλια πριν χτυπήσει τον στόχο του

Η φρεγάτα που βυθίστηκε πήρε το όνομα της από τον Duncan Nathaniel Ingraham και είναι το τέταρτο πλοίο του Ναυτικού των ΗΠΑ με αυτό το όνομα. Είναι το δεύτερο με αυτό το όνομα που χρησιμοποιήθηκε σε άσκηση βύθισης, το πρώην USS Ingraham (DD 694), το οποίο εισήλθε σε υπηρεσία με το Ναυτικό των ΗΠΑ το 1944 και παροπλίστηκε 1971, πουλήθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό όπου ονομάστηκε Νχος Μιαούλης (D-211) και αποσύρθηκε το 1992 από την ενεργό υπηρεσία του ΠΝ, βυθίστηκε το 2001 σε άσκηση βύθισης.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.