ΗΠΑ: Το Ναυτικό ολοκλήρωσε τις δοκιμές του Camcopter S-100

©Schiebel | UAS Camcopter S-100

Οι εταιρείες Schiebel Aircraft και Areté Associates παρουσίασαν με επιτυχία το ανεπάνδρωτο εναέριο σύστημα (UAS) Camcopter S-100 μαζί με τον αισθητήρα Pushbroom Imaging Lidar for Littoral Surveillance (PILLS) της Areté’ στο γραφείο Ναυτικών Ερευνών (ONR) του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ).

Στην κοινή επίδειξη που εκτελέστηκε υπο την αιγίδα του ONR του Ναυτικού των ΗΠΑ επι ενός πολιτικού πλοίου στην ακτή της Πενσακόλα στην Φλόριντα, οι Schiebel και Areté παρουσίασαν το Camcopter S-100 και τις ικανότητες του, όπως επίσης και το σύστημα Pushbroom Imaging Lidar for Littoral Surveillance (PILLS) της  Areté. Το PILLS επιτρέπει την υδρογραφική χαρτογράφηση των ωκεάνιων παράκτιων περιοχών με έναν μικρού μεγέθους, ελαφρύ και μικρής ισχύος (SWaP) αισθητήρα που ενσωματώνεται ευκολά πάνω στο S-100. Το PILLS διαθέτει πολλές στρατιωτικές και πολιτικές εφαρμογές.

Ο Χανς Γκέοργκ Σίμπελ, Προέδρος του ομίλου Schiebel, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που μπορέσαμε να παρουσιάσουμε με επιτυχία τις εξαιρετικές ικανότητες και τα χαρακτηριστικά συλλογής πληροφοριών του Camcopter S-100 στο Ναυτικό των ΗΠΑ. Παγκοσμίως, υποστηρίζουμε αποστολές στην ξηρά και την θάλασσα και επίσης είμαστε πεπεισμένοι ότι η ανεπάνδρωτη λύση μας είναι η κατάλληλη για το Ναυτικό των ΗΠΑ».

Το UAS Camcopter S-100 της Schiebel είναι μια επιχειρησιακά δοκιμασμένη ικανότητα για στρατιωτικές και πολιτικές εφαρμογές. Το S-100 σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε πλήρως από την αυστριακή εταιρεία Schiebel. Το κάθετης απονήωσης και προσνήωσης (VTOL) UAS δεν χρειάζεται ειδικά προετοιμασμένη περιοχή η υποστηρικτικό εξοπλισμό για διευκόλυνση της εκτόξευσης και επιστροφής του. Λειτουργεί ημέρα και νύχτα, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με ικανότητα πέραν του οπτικού ορίζοντα μέχρι τα 200 χλμ/108 ΝΜ, πάνω από στεριά και θάλασσα. Η άτρακτος ανθρακονημάτων και τιτανίου που διαθέτει προσφέρει δυνατότητες για ευρύ φάσμα συνδυασμών φορτίων/αυτονομίας πτήσης με πρακτική οροφή πτήσης τα 5500 μέτρα/18000 πόδια.

Στη συνηθισμένη διαμόρφωση του, το Camcopter S-100 μεταφέρει φορτίο 34 κιλών/75 λιβρών μέχρι 10 ώρες και καταναλώνει αεροπορικά καύσιμα (AvGas) ή βαρέα καύσιμος ύλη JP-5. Η υψηλής ευκρίνειας εικόνα παρακολούθησης μεταδίδεται στον σταθμό ελέγχου σε πραγματικό χρόνο. Επιπρόσθετα με το βασικό σημείο GPS αναφοράς αεροπορικής οδού (waypoint) ή την χειροκίνητη πλοήγηση, το S-100 μπορεί να λειτουργεί με επιτυχία σε περιβάλλοντα όπου το GPS δεν είναι διαθέσιμο, με τις αποστολές να σχεδιάζονται και να ελέγχονται μέσω μιας απλής «point-and-click» διεπαφής γραφικών του χρήστη. Το υψηλής τεχνολογίας ανεπάνδρωτο ελικόπτερο υποστηρίζεται από την εξαιρετική υποστήριξη πελατών και τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες της Shciebel.

Πρόσφατα το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδος έλεγξε τις ικανότητες του UAS Camcopter S-100 επι της φρεγάτας ΑΙΓΑΙΟΝ (F-460), κλάσης ΕΛΛΗ, στην Μεσόγειο Θάλασσα, δυτικά της Κρήτης. Οι δοκιμές διήρκησαν μια εβδομάδα. Το S-100 επέδειξε στο ΠΝ το βεληνεκές, την αυτονομία πτήσης και την ταχύτητα του, όπως επίσης και τις ικανότητες του στον θαλάσσιο εντοπισμό και επιτήρηση. Για τις πτήσεις επίδειξης το Camcopter S-100 ήταν εξοπλισμένο με τον αισθητήρα EO/IR Trakka TC-300 και Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης (AIS) της Shine Micro.

©schiebel | UAS CAMCOPTER S-100 στο κατάστρωμα της φρεγάτας ΑΙΓΑΙΟΝ

Τα σενάρια περιλάμβαναν απονηώσεις και προσνηώσεις ημέρα και νύχτα. Συνεργασία με άλλα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, επιτήρηση θαλάσσιας κυκλοφορίας και επιτήρηση ακτών.

To Camcopter S-100 είναι σε υπηρεσία με περισσότερες από 20 χώρες σε όλον τον κόσμο και χρησιμοποιείται από στρατιωτικές, ναυτικές και αστυνομικές δυνάμεις.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.