ΗΠΑ: Το Προαιρετικά Επανδρωμένο Όχημα Μάχης θα αντικαταστήσει το ΤΟΜΑ Bradley, αρχής γενομένης από το 2026

M2A3 Bradley | U.S. Army National Guard photo by Sgt. Jamar Marcel Pugh, 382nd Public Affairs Detachment/ 1st ABCT, 1st CD.

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα Οχήματα Μάχης Bradley με το νέο Προαιρετικά Επανδρωμένο Όχημα Μάχης (OMFV), που εξελίσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Οχήματα Μάχης Νέας Γενιάς (NGCV), αρχής γενόμενης από το οικονομικό έτος 2026.

Από τα συνολικά πέντε οχήματα της σχεδιαζόμενης προτεραιότητας εκσυγχρονισμού NGCV του Στρατού των ΗΠΑ, η αντικατάσταση του Bradley ειναι η σημαντικότερη εργασία, δήλωσε την 9η Οκτωβρίου ο Υποστράτηγος Ρός Κόφμαν, διευθυντής της διυπηρεσιακής ομάδας του NGCV, ή CFT, στην ετήσια συνάντηση και έκθεση της Ένωσης του Στρατού των ΗΠΑ (AUSA).

“Ο αντικαταστάτης του Bradley, το OMFV, ειναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της υπεροχής σε σχέση με τους σχεδόν ομότιμους αντιπάλους,” δήλωσε. “Η αντικατάσταση του κρίνεται επείγουσα επειδή το Bradley πλησιάζει στο τέλος της υπηρεσιακής ζωής του,” πρόσθεσε.

Το όχημα μάχης Bradley δε διαθέτει πλέον την αποφασιστική υπεροχή σε όρους φονικότητας και θωράκισης και έχει φτάσει στα όρια των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του, εξήγησε. Το OMFV ειναι αναγκαίο για την διασφάλιση της ανάπτυξης των μελλοντικών περιθωρίων μεγέθους, βάρους, αρχιτεκτονικής, ισχύος και ψύξεως, ή αλλιώς SWAP-C.

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για το OMFV προβλέπει την αποδέσμευση ενός αιτήματος για υποβολή προτάσεων (RfP) στις αρχές του 2019, η σύμβαση για τον σχεδιασμό και την βιομηχανική κατασκευή (EMD) θα ανατεθεί στις αρχές του οικονομικού έτους 2020 και η αρχική παραγωγή χαμηλού ρυθμού (LRIP) θα αρχίσει το οικονομικό έτους 2023, δήλωσε. Η ανάπτυξη του οχήματος στις μονάδες έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του οικονομικού έτους 2026.

Το δεύτερο όχημα εντός της CPT NGCV ειναι το Τεθωρακισμένο Όχημα Πολλαπλών Χρήσεων (AMPV). Θα ειναι ο αντικαταστάτης της οικογενείας οχημάτων M113, το οποίο, Μ113, δεν μπορεί να αναβαθμιστεί περαιτέρω, δήλωσε ο Κόφμαν. Επειδή το M113 βρίσκεται στο τέλος της υπηρεσιακής ζωής του, η αντικατάστασή του είναι επίσης μια προτεραιότητα.

Πρόσφατα το πρόγραμμα AMPV ολοκλήρωσε με επιτυχία τις περιορισμένες δοκιμές χρήστη ή LUT, όπως επίσης και το μεγαλύτερο μέρος των δοκιμών εξέλιξης που είχαν προγραμματιστεί πριν την απόφαση του Ορόσημου C, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2018.

Στο χρονοδιάγραμμα για το AMPV ειναι η ανάθεση σύμβασης LRIP εντός του οικονομικού έτους 2019, την οποία θα ακολουθήσουν οι δοκιμές και οι πρώτες μονάδες θα εξοπλιστούν αρχής γενομένης εντός του οικονομικού έτους 2022, δήλωσε.

Το τρίτο όχημα ειναι το σύστημα Κινητής Προστατευόμενης Ισχύος Πυρός (MPF). Ειναι ο αντικαταστάτης της αποστολής που εκτελούσε το ελαφρύ άρμα M551 Sheridan, το οποίο αποσύρθηκε απο την ενεργό υπηρεσία το 1996. Ο Στρατός των ΗΠΑ παραμένει σε πορεία ανάθεσης της σύμβασης για τον σχεδιασμό και την βιομηχανική κατασκευή (EMD), μέχρι δύο εργολάβους, κατά στο πρωτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2019.

“Η σύμβαση LRIP για το MPF θα ανατεθεί το οικονομικό έτος 2022, θα ακολουθήσουν δοκιμές και οι πρώτες μονάδες θα εξοπλιστούν το οικονομικό έτος 2025,” δήλωσε ο Κόφμαν.

Το Ρομποτικό Όχημα Μάχης (RCV) ειναι το τέταρτο όχημα του προγράμματος NGCV, δήλωσε. Οι παραλαβές μπορεί να αρχίσουν στις αρχές του οικονομικού έτους 2024, αναλόγως με την προηγούμενη πειραματική φάση.

Το τελευταιο όχημα ειναι το Άρμα Νέας Γενιάς (NGT), το οποίο θα αντικαταστήσει το άρμα μάχης Abrams M1. Ωστόσο, το Abrams διαθέτει ακόμα χώρο για επιπλέον αναβαθμίσεις οπότε η ανάγκη αντικατάστασης του δεν ειναι τόσο επείγουσα όπως του Bradley και του M113, δήλωσε ο Κόφμαν. Η παραλαβή του NGT πιθανόν να αρχίσει το οικονομικό έτος 2024.

Ουσιαστικά δεν ειναι ανάγκη το NGT να ειναι ένα άρμα μάχης, δήλωσε ο Κοφμαν. Πρέπει, απλά, να διαθέτει “αποφασιστική υπεροχή και φονικότητα”.

Στην βιομηχανία θα διατεθεί μεγάλο περιθώριο για να παρουσιάσει δημιουργικές ιδέες, όχι μόνο για το NGT, αλλα για όλες τις εκδόσεις, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι δεν απαιτείται από την βιομηχανία να απαντήσει με ένα όχημα δεδομένου ότι είναι διαθέσιμα υπό εξέλιξη υποκατάστατα οχημάτων. Παρότρυνε την βιομηχανία να βρει ιδέες και να τις παρουσιάσει στον Στρατό.

Ο λόγος που το NGCV ειναι η υπ’ αριθμόν δύο προτεραιότητα εκσυγχρονισμού του Στρατού των ΗΠΑ, μετά τα μεγάλου βεληνεκούς πυρά ακριβείας, ειναι επειδή οι ενδεχόμενοι εχθροί έχουν μειώσει το χάσμα της αναμέτρησης, δήλωσε ο Κόφμαν.

Ο νέος στόλος οχημάτων είναι αναγκαίος για τη διατήρηση του πλεονεκτήματος και της νίκης στο μελλοντικό πολεμικό περιβάλλον, δήλωσε.

Οι μη επανδρωμένες εκδόσεις του NGCV θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στα μελλοντικά πεδία μαχών στο κλείσιμο αυτού του χάσματος, δήλωσε. Θα περιλαμβάνουν αισθητήρες που θα μπορουν να εντοπίσουν καπνό ή χημικά και να συνδέονται στο δίκτυο. Επίσης, θα ειναι οπλισμένα, με την απόφαση της εκτέλεσης πυρών να υλοποιείται μετά από ανθρωπινή παρέμβαση, πρόσθεσε.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Army.mil για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. εγώ αναρωτιέμαι αν πρέπει να ξεκινήσει η αποδοχή των Μ2 έστω και ως ΤΟΜΠ, ξηλώνοντας τον πύργο και τοποθετώντας, έναν μη επανδρωμένο όπως για παράδειγμα τον Samson Dual, για μην πούμε κάποιο ακριβότερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.