ΗΠΑ: Το σώμα πεζοναυτών πειραματίζεται στο διαμοιρασμό στοιχείων των “F-35” με τους στρατιώτες

Το σώμα πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) πειραματίζεται με αρκετούς τρόπους στο πως να παρέχει στους στρατιώτες στο έδαφος τη διασύνδεση με στοιχεία αισθητήρων που συλλέχθηκαν από το “Lockheed Martin F-35 Lightning II” κι άλλα ανεπάνδρωτα εναέρια όχημα σε ένα φορητό επιπαλάμιο υπολογιστή (“tablet”).

Η προσπάθεια αποκαλύφθηκε από τον στρατηγό Στίβεν Ρούντερ, τον υπαρχηγό της αεροπορίας του σώματος πεζοναυτών, κατά τη διάρκεια κατάθεσης ενώπιον της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην ακρόαση των απαιτήσεων των προγραμμάτων της πολεμικής αεροπορίας για το οικονομικό έτος 2019. Απαντώντας σε ερώτηση του μέλους της βουλής, Τζιμ Λάνγκέβιν, σχετικά με την επένδυση της υπηρεσία στις “ρηξικέλευθες τεχνολογίες” (“game-changing technologies”) ο Ρούντερ επεσήμανε το πρόγραμμα όπως το ονόμασε ο ίδιος ως μια απλή αλλά στοχευμένη προσπάθεια.

“Πραγματοποιούμε κάποια πειράματα αυτή τη στιγμή στις μοίρες οπλικών τακτικών με ‘tamplets’, δήλωσε ο Ρούντερ. “Ο σκοπός θα είναι, αν δείτε στο μέλλον, ο δεκανέας, ο ομαδάρχης, που είναι η περιοχή ενδιαφέροντος, μέσα στο ‘tamblet’ του να έχει τις ίδιες πληροφορίες που βλέπει το ‘F-35’ ή παρέχει οποιοδήποτε ανεπάνδρωτο σύστημα στην περιοχή”.

Το “F-35” διαθέτει αρκετούς πομπούς που μπορούν να εκπέμψουν στοιχεία, το “αόρατο” σύστημα ζεύξης δεδομένων “MADL” (“Multi – Function Advanced Data Link”), “Link-16” και “SINCGARS”, αλλά δεν διαθέτει την κοινή ζεύξη δεδομένων που χρησιμοποιείται για την μετάδοση στοιχείων αισθητήρων στο έδαφος από άλλα εναέρια ρομποτικά κατασκοπευτικά.

Όμως το σώμα πεζοναυτών πειραματίζεται σε νέους τρόπους χρησιμοποιώντας τους υφιστάμενους πομπούς για να εκπέμψει στοιχεία αισθητήρων στις χερσαίες μονάδες.

“Λαμβάνουμε όλες τις πληροφορίες που προέρχονται από την σειρά αεροσκαφών ‘F-35’, δήλωσε ο Ρούντερ. “Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές προσπάθειες αυτή τη στιγμή ώστε να λάβουν όλες τις κυματομορφές (από τα ‘F-35’) και να τις συμπυκνώσουν στην δυνατότητα αποστολής κάτω στον δεκανέα στην γη”.

Η “Lockheed” εξόπλισε το “F-35” με τέσσερα κύρια συστήματα: Το ραντάρ “Northrop Grumman APG-81”, την συλλογή ηλεκτρονικού πολέμου “BAE Systems ASQ-239 Barracuda”, το ηλεκτροοπτικό σύστημα σκόπευσης της “Lockheed” και το σύστημα διαφράγματος διαμοιρασμού. Τότε ο υπολογιστής αποστολής μέσα στο πιλοτήριο συντήκει τα δεδομένα που εισρέουν και από τους τέσσερις αισθητήρες -όπως επίσης και τα στοιχεία από άλλα “F-35”- σε μια μοναδική εικόνα του πεδίου μάχης για να την δει ο πιλότος. Ο πιλότος του “F-35” μπορεί να διαμοιραστεί αυτή την εικόνα με άλλα αεροσκάφη χρησιμοποιώντας το “Link-16”, άλλα δε διαθέτει τον τρόπο να μεταδώσει, αυτή την πληροφορία, απευθείας στο έδαφος.

Την τελευταία δεκαετία, η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ ανέπτυξε δύο διαφορετικά αεροσκάφη για να υπηρετούν ως ιπτάμενες πύλες δικτύου και σταθμοί αναμετάδοσης. Αυτά τα δύο αεροσκάφη -το “RQ-4 Block 20 Global Hawk” και το “E-11” (που βασίζεται πάνω στο “Bombardier Global 6000”)- αποκρυπτογράφησαν κρυπτογραφημένα μηνύματα που στάλθηκαν μεσώ της κυματομορφής “Link-16” σε μηνύματα που μπορούν να παραληφθούν απο άλλους ασυρμάτους, συμπεριλαμβανόμενων των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων που χρησιμοποιούνται απ’ τις χερσαίες δυνάμεις.

Βίντεο: Το αεροπλάνο “E-11A” της αεροπορίας των ΗΠΑ.

Garrett Reim

Απόδοση/Μετάφραση απο το “FlightGlobal.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.