ΗΠΑ: Το “Mk.13 Mod. 7” θα γίνει το βασικό τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή των Πεζοναυτών

Το σώμα πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) υιοθετεί ένα νέο τυφέκιο ακριβείας ελευθέρου σκοπευτή για να αυξήσει τη φονικότητα και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των ανιχνευτών ελεύθερων σκοπευτών στα πεδία των μαχών. Το “Mk13” προγραμματίζεται να αναπτυχθεί στα τέλη του 2018 και μέσα στο 2019. Στις μονάδες που παραλαμβάνουν το “Mk13” περιλαμβάνονται τάγματα αναγνώρισης και πεζικού και σχολές ελευθέρων σκοπευτών. Αυτό το όπλο ειναι ήδη το βασικό τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή που χρησιμοποιείται από τη διοίκηση επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων σώματος πεζοναυτών, ή “MARSOC”.

Το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή “Mk.13 Mod.7” ειναι ένα τυφέκιο κινητού ουραίου που προσφέρει αυξημένο βεληνεκές πυρός και ακρίβεια σε σύγκρισή με τα υφιστάμενα και παλιότερα συστήματα. Περιλαμβάνει ένα μεγάλης διαδρομής κλειστρο, ατσάλινη κάννη και ενα επεκταμένο σύστημα ράγας διεπαφής για την τοποθέτηση σκοπευτικού και οπτικά νυχτερινής σκόπευσης.

Η ανάπτυξη του “Mk.13” εξασφαλίζει ότι το σώμα πεζοναυτών διαθέτει κοινά στοιχεία στον εξοπλισμό του και οι πεζοναύτες ανιχνευτές ελεύθεροι σκοπευτές έχουν το ίδιο επίπεδο ικανοτήτων με τις δυνάμεις του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), δήλωσε ο αρχιλοχίας Σουάν Χιούτζες απο την 3η “MEF”. “Όταν το ‘Mk.13 Mod.7’ εισέλθει σε υπηρεσία, θα ειναι το βασικό τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή στο σώμα πεζοναυτών”, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Πωλ Τζιλικιν, προϊστάμενος της ομάδας όπλων πεζικού της διοίκησης συστημάτων σώματος πεζοναυτών (“MCSC”). “Το ‘M40A6’ θα παραμείνει στις σχολές και τις επιχειρησιακές δυνάμεις ως ένα εναλλακτικό τυφέκιο κυρίως χρησιμοποιούμενο για εκπαίδευση. Το ‘M110” και “M107” θα παραμείνουν επίσης ως επιπλέον όπλα στο πακέτο εξοπλισμού ανιχνευτή ελεύθερου σκοπευτή”.

Το σώμα πεζοναυτών αναγνώρισε το κενό υλικών ικανοτήτων στα μέγιστα δραστικά βεληνεκή των υφιστάμενων τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή. Μετά τη διενέργεια μιας συγκριτικής αξιολόγησης, ήταν σαφές ότι το “Mk.13” βελτίωσε δραματικά τις ικανότητες του ανιχνευτή ελεύθερου σκοπευτή στους όρους του βεληνεκούς και των τελικών αποτελεσμάτων.

Η 5η διμοιρία ανιχνευτών ελεύθερων σκοπευτών πεζοναυτών του 3ου τάγματος (3/5) χρησιμοποίησε το όπλο για περισσότερο από ένα έτος (μεταξύ των άλλων και κατά τη διάρκεια εκστρατείας) προς υποστήριξη της άσκησης Θαλάσσιος Δράκος 2025. Η ανατροφοδότηση από την αξιολόγηση της “MCSC”, την επιχειρησιακή χρήση της “MARSOC” και τη δοκιμή του οπλικού συστήματος απο το 3/5 οδήγησαν στην προμήθεια του “Mk.13” για το σώμα πεζοναυτών.

Το “Mk.13′ αυξάνει το βεληνεκές των ανιχνευτών ελεύθερων σκοπευτών σχεδόν κατά 300 μέτρα και θα χρησιμοποιεί το φυσίγγιο διαμετρήματος “.300 Winchester Magnum”, ένα βαρύτερο φυσίγγιο με χαρακτηριστικά μεγαλύτερης ταχύτητας εξόδου που ευθυγραμμίζει τις ικανότητες ελεύθερου σκοπευτή των πεζοναυτών με τον στρατό ξηράς και τη διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ. “Το φυσίγγιο ‘.300 Winchester Magnum” θα αποδώσει καλύτερα από το υφιστάμενο πυρομαχικών 7,62 ΝΑΤΟ κατά την πτήση, αυξάνοντας την πιθανότητα προσβολής στόχου με το πρώτο φυσίγγιο των πεζοναυτών ελεύθερων σκοπευτών”, δήλωσε ο ανθυπασπιστής 3 Τόνι Παλζκιλ, πολυβολητής τάγματος του τάγματος εκπαίδευσης πεζικού. “Η αναβάθμιση αυτή ειναι μια απίστευτη νίκη και θα επιτρέψει στους ελεύθερους σκοπευτές να προσβάλλουν στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις”.

Το “Mk.13” θα αναπτυχθεί επίσης με μια ενισχυμένη οπτική διόπτρα που θα παρέχει μεγαλύτερο εύρος μεγέθυνσης και έναν βελτιωμένο νηματόσταυρο. “Αυτό το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή θα επιτρέψει τους πεζοναύτες να επαναπροσβάλουν τους στόχους ταχύτερα με πυρά ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς καθώς παραμένουν διαρκώς κρυμμένοι”, δήλωσε ο λοχίας Ράντι Ρομπλς, εκπαιδευτής του σχολείου ελεύθερου σκοπευτή Κουάντικο και σύνδεσμος της “MCSC”. “ Το νέο οπτικό ημέρας επιτρέπει την θετική αναγνώριση των εχθρών σε μεγαλύτερες αποστάσεις, και διαθέτει νηματόσταυρο στυλ πλέγματος που επιτρέπει την ταχεία επανεμπλοκή χωρίς να πρέπει να γίνουν προσαρμογές ή να “περιμένει” χωρίς σημείο σύγκλισης”, δήλωσε. “Με αυτόν τον τύπο του όπλου στο οπλοστάσιο, θα αυξήσουμε την φονικότητα μας και θα μπορούμε να αποκρύψουμε την τοποθεσία μας επειδή δημιουργούμε μια νεκρή ζώνη ανάμεσα σε εμάς και τον εχθρό”.

Η “MCSC” ολοκλήρωσε την εκπαίδευση νέου εξοπλισμού για το “Mk.13” με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα πεζοναυτών από την ενεργό υπηρεσία, εφεδρεία και εκπαιδευόμενες μονάδες στις αρχές Απριλίου. “Οι ελεύθεροι σκοπευτές φάνηκαν να εκτιμούν πραγματικά τις νέες ικανότητες που έρχονται με αυτό το τυφέκιο και τα οπτικά”, δήλωσε ο αξιωματικός έργου λοχαγός Φρανκ Κόπολα. “Μετά την πρώτη ημέρα στο πεδίο, πωλήθηκαν όλα. Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία, τα πυρομαχικά και τα συστήματα μικρών όπλων προχωρούν σε αυξανόμενους ρυθμούς, ειναι εξαιρετικά σημαντικά να διασφαλιστεί ότι το σώμα πεζοναυτών πρωτοπορεί στην προμήθεια και ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων οπλικών συστημάτων για τις επιχειρησιακές δυνάμεις του”, δήλωσε ο Τζικιλιν.

Απόδοση/Μετάφραση από το “marcorsyscom.marines.mil” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.