ΗΠΑ: …τότε στο 2004 – Μελλοντική Στολή Μαχητή 2020

Δύο δείγματα της μελλοντικής στολής μαχητή παρουσιάστηκαν την 23η Ιουλίου 2004 στα μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) – μία πρόταση του τι θα φορά ο στρατιώτης των ΗΠΑ το 2010 και δέκα χρόνια μετά, το 2020 και πέρα.

Τα δύο δείγματα της μελλοντικής στολής μαχητή. (Φωτ: defense.gov)

Και τα δύο συστήματα μοιάζανε να προέρχονται κατευθείαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας, με τη στολή του 2020 να έχει μεγάλη ομοιότητα με την στολή του Νταρθ Βεηντερ στο “Πόλεμο των Άστρων”.

Τα δύο συστήματα στολών που αναπτύσσονταν στο πλαίσιο του προγράμματος Μελλοντικό Σύστημα Μάχης και περιλαμβάνει όπλο, ατομική προστασία από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, ενσωματωμένο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών, φορητές πηγές ηλεκτρικής ενεργείας, και αυξημένη απόδοση.

Το Μελλοντικό Σύστημα Μαχητή 2010 είχε αποστολή να καλύψει τις πιο άμεσες, βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις του πεδίων μαχών και θα ενσωμάτωνε όλες τις τεχνολογίες και τις πολεμικές εμπειρίες που αποκτήθηκαν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Οι στρατιώτες που αναπτύσσονται στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες εξωτερικού βάρους, συχνά 55 κιλά ή περισσότερο, ενώ το νέο σύστημα στολής θα ζυγίζει μόλις 22 κιλά.

Η θωράκιση των νέων στολών μπορεί να απορροφήσει την δύναμη ενός φυσιγγίου πολύ καλύτερα από τα χρησιμοποιούμενα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Η θωράκιση σχήματος κελύφους απέχει περίπου 5 εκατοστά από το σώμα, οπότε, αν ο στρατιώτης δεχθεί πυροβολισμό, η ένταση θα κατανεμηθεί πιο ομοιόμορφα και θα μειώσει τους τραυματισμούς σε επίπεδο σπασμένων πλευρών.

Η πίσω πλευρά της στολής 2020.

Οι στρατιώτες θα μπορούν να συνομιλήσουν μεταξύ τους σε απευθείας διασύνδεση καθώς θα προχωρούν μέσα στη ζούγκλα. Το νέο σύστημα θα δίνει στους στρατιώτες τη δυνατότητα σύνδεσης σε τακτικό τοπικό δίκτυο και μεγάλου εύρους δίκτυα μέσω ενός ενσωματωμένου υπολογιστή ο οποίος βρίσκεται στη πλάτη του στρατιώτη, αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στους στρατιώτες να διαθέτουν ικανότητες εφάμιλλες με αυτές που χρησιμοποιούν τα μαχητικά αεροσκάφη και άλλες τακτικές πλατφόρμες.

Οι στρατιώτες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να μοιραστούν δεδομένα με οχήματα, αεροσκάφη αλλά και μεμονωμένους στρατιώτες, σύμφωνα με τον Jean-Louis DeGay του Κέντρου Συστημάτων Στρατιώτη, αν ένα επιθετικό ελικόπτερο Apache αναπτυχθεί στο μέτωπο και καταγράψει εικόνες του εχθρού, μπορεί να αποστείλει στα μετόπισθεν, σε ένα μεμονωμένο στρατιώτη το βίντεο, για να το παρατηρήσει.

Μία οθόνη κεφαλής, τοποθετημένη στο κράνος η οποία θα κατεβαίνει μπροστά στο πρόσωπο του στρατιώτη θα είναι ισοδύναμη με μία 17 ιντσών διάφανη οθόνη υπολογιστή η οποία θα προβάλει οτιδήποτε αφορά τον στρατιώτη. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους στρατιώτες να δεχθούν όλα τα στοιχεία υποστήριξης καθώς θα έχει και τα δύο χέρια του απασχολημένα στο όπλο.

Η στολή 2010.

Οι στρατιώτες φορώντας το νέο σύστημα δεν θα έχουν την ανάγκη χρήσης εξωτερικού μικρόφωνου για να επικοινωνήσουν. Το κράνος διαθέτει αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν τις δονήσεις της κρανιακής περιοχής, οπότε δεν χρειάζεται η ύπαρξη εξωτερικού μικροφώνου. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους στρατιώτες, να ελέγχουν όλες τις λειτουργίες του υπολογιστή με φωνητικές εντολές ενεργοποίησης. Η επιλογή των λειτουργιών του μενού θα γίνεται με την επισήμανση διαμέσου της συσκευής γυαλιών που θα φοράνε οι στρατιώτες.

Στολή 2020.

Ο ενσωματωμένος υπολογιστής θα προβάλλει στο στρατιώτη εικόνες με τη συνολική φυσική κατάσταση του, πώς ενεργεί στο πεδίο της μάχης. Στις παρεχόμενες πληροφορίες θα είναι η θερμοκρασία σώματος, θερμοκρασία δέρματος, καρδιακοί παλμοί και η ποσότητα νερού που έχει καταναλώσει ο στρατιώτης.

Ένας γιατρός ο οποίος βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά, θα μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύει έναν στρατιώτη ο οποίος έχει πάθει ηλίαση, χωρίς να χρειαστεί να τον εξετάσει.

Με αυτό το σύστημα ο κάθε διοικητής θα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί το κάθε στρατιώτη, αεροσκάφος και όχημα, ως μέρος ενός ενιαίου τακτικού δικτύου τα οποία μοιράζονται δεδομένα μεταξύ τους αποστέλλοντας και λαμβάνοντας στοιχεία κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων.

Το δεύτερο σύστημα στολής, το σχέδιο Μελλοντικής Στολής Μαχητή 2020, θα ακολουθήσει το Μελλοντικό Σύστημα Μαχητή 2010 με πιο εξελιγμένη νανοτεχνολογία.

Εικόνα που θα προβάλει την φυσική κατάσταση του στρατιώτη στην οθόνη του.

Η νανοτεχνολογία ασχολείται με τη δημιουργία εξαιρετικά μικρών υλικών για συσκευές ή συστήματα με κλίμακα κάτω από το μέγεθος των 100 νανομέτρων ή λιγότερο. Ενα νανόμετρο είναι μία μονάδα μέτρησης η οποία είναι αντίστοιχή με το ένα δισεκατομμυριοστό ενός μέτρου.

Σύμφωνα με τον DeGay, το πρόγραμμα προέκυψε μετά από ανάθεση του Στρατού των ΗΠΑ στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), πενταετούς προγράμματος αξίας 50 εκατ. δολ. για τη δημιουργία του Ινστιτούτου Στρατιωτικής Νανοτεχνολογίας.

Ο DeGay δήλωσε πως οι ερευνητές ελπίζουν να δουν την ανάπτυξή αυτής της τεχνολογίας να ολοκληρώνεται τα επόμενα 15 με 20 χρόνια.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=2ZDsKbzfCXw]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.