Πετώντας προς υποστήριξη της επιχείρησης «Inherent Resolve” τα μαχητικά αεροσκάφη F-15E Strike Eagle συνεισφέρουν στην καταστροφή ή πρόκληση ζημιών των οικονομικών πηγών, σημείων διοικήσεως και ελέγχου και γραμμών επιμελητειακής υποστήριξης του Ντά’ες.

Το F-15E Strike Eagle είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος διπλού ρόλου σχεδιασμένο να εκτελεί αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους.

Το πακέτο πτητικών ηλεκτρονικών και ηλεκτρονικών συστημάτων δίνει στο F-15E την ικανότητα να πετάει σε χαμηλό υψόμετρο, ημέρα ή νύχτα και σε κάθε καιρική κατάσταση.

Το αεροσκάφος διαθέτει διμελές πλήρωμα, έναν πιλότο και έναν χειριστή οπλικών συστημάτων (ΧΟΣ). Τα προγενέστερα μοντέλα του F-15 είχαν αναλάβει ρόλους αέρος-αέρος, τα μοντέλα “E” είναι μαχητικά διπλού ρόλου. Έχουν τη δυνατότητα να πετούν προς έναν στόχο κατά μήκος μεγάλων αποστάσεων, να καταστρέφει τις εχθρικές επίγειες θέσεις και να πολεμά κατά την επιστροφή του.

Μια από τις πιο σημαντικές προσθήκες στο F-15E είναι το πίσω πιλοτήριο, και ο Χειριστής Οπλικών Συστημάτων (ΧΟΣ). Με τέσσερις οθόνες, αυτός ο αξιωματικός μπορεί να βλέπει πληροφορίες από το ραντάρ, τους αισθητήρες ηλεκτρονικού πολέμου ή υπερύθρων, να επιβλέπει την κατάσταση του αεροσκάφους ή των όπλων και τις πιθανές απειλές, να επιλέγει στόχους και για την πλοήγηση να χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρονικό «κινούμενο χάρτη». Χρησιμοποιεί χειριστήρια δυο χεριών για την επιλογή των νέων οθονών και την διαύγαση των πληροφοριών στόχευσης. Οι εικόνες μπορούν να μετακινηθούν από την μια οθόνη στην άλλη, η επιλογή τους γίνεται από το «μενού» ή τις επιλογές των οθονών.

Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών, τα Strike Eagle της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USAF) που πετούν προς υποστήριξη της επιχείρησης “Inherent Resolve” εχουν συνεισφέρει στην καταστροφή ή πρόκληση ζημίων των οικονομικών πηγών, διοίκησης και ελέγχουν και γραμμών επιμελητιακής υποστηριξής.

Οι ΧΟΣ του “Mudhen” (όπως παρονομάστηκε το F-15E από τα πληρώματα του) αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της ομαδικής εργασίας όταν πετάνε και αποδεσμεύουν τα όπλα ακριβείας από το σημείο κατόπτευσης του διθέσιου Strike Eagle.

“Το σημαντικό με το διθέσιο αεροσκάφος είναι ότι μπορούμε να διαχωρίσουμε τα καθήκοντα μας και να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί», είπε ο Σμηναγός Ντάν. «Ο πιλότος που βρίσκεται στην μπροστινή θέση μπορεί να συντονιστεί στην αεροναυτιλία και ανεφοδιασμό, ενώ ο ΧΟΣ στο πίσω κάθισμα μπορεί να επικοινωνεί με τον Αξιωματικό Ελεγκτή Αέρος (ΑΕΛΑ) στο έδαφος, να βρει το στόχο και να έχει σε ετοιμότητα ένα όπλο προς ρίψη».

Ο Επισμηναγός Τζάστιν, επίσης ένας ΧΟΣ σε Strike Eagle, εξήγησε πως διάφοροι οργανισμοί συνεργάζονται για την επιτυχημένη καταστροφή ενός στόχου.

ΟΙ ΑΕΛΑ καθορίζουν τις τοποθεσίες των στόχων μέσα στις κυψέλες κρούσης, ενώ μη επανδρωμένα αεροχήματα και προσωπικό πληροφοριών παρέχουν ενημερώσεις κατάστασης και εικόνες. Μετεωρολογικό προσωπικό παρέχει σύντομες ενημερώσεις, οι μηχανικοί εργάζονται ήμερα και νύχτα για να προετοιμάσουν τα μαχητικά για την πτήση και οι αεροπόροι διαχείρισής αεροδρομίου ετοιμάζουν το αεροδρόμια με τα κατάλληλα πυρομαχικά, σύμφωνα με τον Τζάστιν.

«Συγκεκριμένα, οι ιπτάμενοι θα μιλήσουν με μισή ντουζίνα υπηρεσιών πριν ακόμα φτάσουν σε μια περιοχή όπου μπορεί να γίνει η κρούση», είπε ο Τζάστιν. «Στο τέλος αυτή είναι μια τόσο περίπλοκη διαδικασία όπου ο καθένας πρέπει να κάνει το μερίδιο του για να πάει η βόμβα στον στόχο της».

Κατά την πτήση ο ΧΟΣ έχει αρκετά πράγματα που τρέχουν μέσα στο μυαλό του καθώς προετοιμάζεται για τις επιχειρήσεις κρούσης. Σύμφωνα με τον Σμηναγό Ντάν, υπάρχει ένας αριθμός διαδικαστικών ελέγχων που πρέπει να υπολογιστούν για να διασφαλιστεί ότι η ακρίβεια και η ευστοχία θα είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του πολέμου.

«Υπάρχουν δεκάδες «τι θα γινόταν αν…» που επίσης πρέπει να σκεφτείς», είπε ο Ντάν. «Πρέπει να είσαι πάντα προετοιμασμένος και να σκέφτεσαι από πριν επειδή τα πράγματα μπορούν να πάνε από το μηδέν στο 100 μέσα σε κλάσματα ενός δευτερολέπτου». Ο Συνασπισμός μπορεί να προσβάλλει τους πιο πολύτιμους στόχους που περιλαμβάνουν επιμελητείες, διοίκηση και έλεγχο, περιοχές κατασκευής όπλων και οικονομικές κέντρα και οικονομικές πηγές του Ντά’ες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο Επισμηναγός Τζαστιν μίλησε για την ακρίβεια και φροντίδα που εκτελεί όταν στοχοποιεί έναν στόχο.

«Οι στόχοι που διατάσσομαι να καταστρέψω έχουν εξεταστεί προσεχτικά από τα πιο επαγγελματικά μέλη των ενόπλων δυνάμεων μας, (γνωρίζω ότι) και άλλοι παίρνουν τη δουλειά τους στα σοβαρά όπως και εγώ», είπε ο Τζάστιν.

Καταστρέφοντας κρίσιμους στόχους που περιορίζουν τις ικανότητες των τρομοκρατικών οργανώσεων και προστατεύουν τα επίγεια στρατεύματα είναι ενα πεδίο αποστολής εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με τον Σμηναγό Ντάν.

«Είμαστε εδώ για την παροχή υποστήριξης στα (τοπικά) στρατεύματα στο έδαφος», είπε ο Ντάν. «Οπότε είναι ωραία να ξέρουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε να παραμείνουν ασφαλή».

 

Dario Leone

Απόδοση/Μετάφραση απο το theaviationgeekclub.com για την Προέλαση.

One Response

  1. Gunslinger32

    Ότι και να φορτώσουν στα F-15, αν δεν μπούνε οι Delta’s,DEVGRU κλπ απο το JSOC στο χορό δεν γίνεται δουλειά σωστή. Μένει να δούμε πόσο σοβαρά εννοεί ο Τράμπ τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με την “εξόντωση” του ισλαμισμού.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: