Οι μακροχρόνιες περίοδοι μειωμένων δαπανών στους εκσυγχρονισμούς έχουν προκαλέσει την μεγάλη χρονική υστέρηση -δυνητικά άνω των 30 ετών για κάποια οχήματα- στον εκσυγχρονισμό των οχημάτων μάχης του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), ανέφερε ο ανώτατος επικεφαλής του στόλου των οχημάτων.

“Αυτή τη στιγμή μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στο χαρτοφυλάκιο μου τα επίπεδα των επενδύσεων είναι απαράδεκτα χαμηλά”, ανέφερε τη Δευτέρα (27.02.2017) στην διάσκεψη του Ινστιτούτου Λέξιγκτον, ο στρατηγός Ντέιβιντ Μπάσετ σχετικά με τις άμεσες προμήθειες του Στρατού των ΗΠΑ.

Η υφιστάμενη επένδυση έχει δώσει στην υπηρεσία τη δυνατότητα να κάνει πολύ ικανοποιητικές αναβαθμίσεις στο στόλο της -οι οποίες μπορεί να χρειαστούν “δεκαετίες για να φτάσουν σε όλους τους σχηματισμούς των Ομάδων Μάχης Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών (ABCT)”, είπε ο Μπάσετ.

Ο Στρατός μπορεί να εκσυγχρονίσει ανά τρία χρόνια από μόνο μία ταξιαρχία οχημάτων μάχης Stryker απο το σκάφος με επίπεδο πάτωμα στο σκάφος πατώματος διπλού βέ (V), το οποίο είναι πιο ανθεκτικό στις εκρήξεις των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) κάτω από την “κοιλία”. Η υπηρεσία μπορεί να εκσυγχρονίσει μόνο τα παλαιότερα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley και άρματα μάχης Abrams, είπε ο Μπάσετ.

“Δεν χρειάζεται να είσαι πυρηνικός επιστήμονας για να καταλάβεις ότι θα χρειαστούν περίπου 30 χρόνια για να φτάσουν (οι αναβαθμίσεις) σε όλους τους σχηματισμούς”, ανέφερε. “Η ιδέα να διατηρήσουμε σταθερή μια διαμόρφωση οχήματος για 30 χρόνια είναι για γέλια, αυτός δεν είναι ο τρόπος που θα το κάνουμε”.

Ο Στρατός δίνει προτεραιότητα στις οριακές αναβαθμίσεις οποιουδήποτε μέσου έχει στο οπλοστάσιο του αντί να προμηθευτεί ένα όχημα για να αντικαταστήσει ένα άλλο όχημα, όπως, το ήδη ανενεργό Όχημα Χερσαίας Μάχης (Ground Combat Vehicle – GCV) που προοριζόταν να αντικαταστήσει το Bradley, εξήγησε ο Μπάσετ.

Το GCV ακυρώθηκε καθώς το πρόγραμμα κατέστη μη οικονομικά προσιτό και υποβιβάστηκε σε έργο επίπεδου μελέτης πριν απο κάποια χρόνια.

“Κυνηγάμε πράγματα που δεν μπορούμε να πιάσουμε και έχουμε εξαντλήσει τους εαυτούς και τους πόρους μας προσπαθώντας να πετύχουμε συγκεκριμένα κατώτερα τεχνολογικά όρια αντί να αναπτύσσουμε ικανότερα συστήματα νωρίτερα και καλύτερα”, είπε.

Ο Στρατός αντικαθιστά το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113 με το τεθωρακισμένο όχημα πολλαπλών χρήσεων (AMPV). Η εταιρεία BAE Systems παρέδωσε το πρώτο από τα νέα οχήματα για να αντικαταστήσει τα -δεκαετίας 1960- ΤΟΜΠ τα οποία δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τα M1 Abrams και τα M2/M3 Bradley που υπηρετούν στις ABCT.

Όμως εκτός απο αυτό, ο Στρατός εκσυγχρονίζει τα M1 Abrams, τα οβιδοβόλα M777 και τα Stryker. “Αυτά τα συστήματα, σήμερα, είναι περίπου ολοκληρωμένα, οπότε, είναι και έτοιμα για την παραγωγή δολαρίων”, είπε ο Μπάσετ.

Με το Stryker, ο Στρατός “λίγο-πολύ βρήκε τους τρόπους να κάμψει την γραφειοκρατία των προμηθειών στις ανάγκες μας και να καθαρίσουμε την πορεία μας, ανοίξαμε τελείως τη διαδρομή”, είπε ο Μπάσετ, αναφερόμενο σε ένα πρόγραμμα άμεσης αναβάθμισης οπλισμού με πυροβόλο 30 χιλιοστών για το 2ο Σύνταγμα Ιππικού που εδρεύει στην Ευρώπη. Ο Στρατός σχεδιάζει να το αναπτύξει με την μονάδα το 2018 και έχει παραδώσει το πρώτο όχημα μέσα σε διάστημα 15 μηνών.

Ο Μπάσετ επεσήμανε ότι στο παρελθόν, ο Στρατός ίσως να προχωρούσε στην ανάπτυξη του οχήματος, για παράδειγμα, ώσπου να αποκτούσε την ικανότητα εκτόξευσης βλήματος διασποράς, όμως αυτή τη φορά η υπηρεσία αποφάσισε να προχωρήσει μπροστά με το πυροβόλο των 30 χιλ. και την πιθανότητα της τοποθέτησης της εν λόγω ικανότητας βλήματος διασποράς για το μέλλον, αντί να αφήσει αυτή την επιθυμητή ικανότητα να καθυστερεί την εξέλιξη.

Το Stryker, στο πλαίσιο της πρότασης μηχανικής αλλαγής, ή ECP, πρόκειται επίσης να δεχθεί επιπρόσθετη προστασία όταν οι εκδόσεις με τα επίπεδα πατώματα μετατραπούν στο σκάφος διπλού “βέ”, η οποία, ECP,περιλαμβάνει ισχυρότερους κινητήρες και συστήματα μετάδοσης κίνησης όπως επίσης και εκσυγχρονισμένο δίκτυο οχημάτων.

Ο Στρατός των ΗΠΑ εγκαθιστά επίσης την ενδιάμεση ικανότητα για την αναβάθμιση της ποιότητας χειρισμού των οβιδοβόλων αλλά έχει υποχωρήσει στην επέκταση της εμβέλειας του πυροβόλου επειδή η υπηρεσία “διαπίστωσε ότι μέχρι να πραγματοποιήσουμε το τμήμα της αυτοκίνησης, το να φτάσουμε στο πυροβόλο δεν θα μας έκανε πολύ καλό, όποτε το διαχωρίσαμε σε δύο μέρη”, είπε ο Μπάσετ. Η διευρυμένη εμβέλεια του πυροβόλου θα ενσωματωθεί στην αναβάθμιση επόμενης γενιάς, πρόσθεσε.

Ο Μπάσετ είπε οτι το Abrams είναι ακόμα το πιο θανατηφόρο, προστατευόμενο και ικανό άρμα μάχης “στον πλανήτη”, αλλά ο Στρατός θα το κάνει “καλύτερο” με βελτιωμένα οπτικά, πυρομαχικά, βοηθητική μονάδα ισχύος και σύγχρονα ηλεκτρονικά.

Επιπροσθέτως, ο Στρατός σχεδιάζει την άμεση τοποθέτηση συστημάτων ενεργητικής προστασίας (APS) στα οχήματα μάχης με δοκιμασμένες λύσεις.

Ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων συστημάτων με τη χρήση δοκιμασμένων και ετοίμων τεχνολογιών πρόκειται να εισέλθει στο παιχνίδι ακόμα περισσότερο, ιδίως με επίκεντρο την άμεση απόκτηση τους, σύμφωνα με τον Μπασετ.

“Δεν επιθυμώ να αναπτύξω το επόμενο UCV: το δυσβάσταχτο όχημα μάχης”, είπε προσθέτοντας ότι οι οικονομικές τιμές πρέπει να λαμβάνονται πολύ νωρίτερα υπόψιν στα σχέδια των συμβάσεων.

“Πιστεύω ότι αρχίζει να υπάρχει ένας αριθμός ιστοριών επιτυχίας (success stories) όπου ο Στρατός και η βιομηχανία και το Σώμα Πεζοναυτών μπορούν να τονίσουν τις μη-αναπτυξιακές περιπτώσεις που υπήρξαν επιτυχημένες,” και οι οποίες, αργότερα, κατά τη διάρκεια της πορείας, αφήνουν χώρο για την κάλυψη των κενών δυνατοτήτων, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της BAE Systems, Μαρκ Σιγκορέλι, στην σύσκεψη του Λέξιγκτον.

Όμως ο Τόμας Σπέρ, ένας απόστρατος στρατηγός τριών αστέρων, ο οποίος είναι ο διευθυντής του Ιδρύματος Κληρονομιάς Εθνικής Άμυνας, επεσήμανε στην σύσκεψη ότι ενώ οι υπόλοιπες υπηρεσίες βρίσκονται εν μεσώ ανάπτυξης πλοίων και αεροσκαφών νέων κλάσεων, ο Στρατός δε διαθέτει “ουδεμία κλάση για οτιδήποτε”.

Υποστήριξε ότι αν η υπηρεσία θέλει να προσχωρήσει μπροστά αναβαθμίζοντας μόνο τις τεχνολογίες και πλατφόρμες που παρουσιάστηκαν τη δεκαετία του 1980 -ή νωρίτερα σε κάποιες περιπτώσεις- πρέπει να προσπαθήσει να βγει απο τον φαύλο κύκλο όπου η συνηθισμένη απαίτηση για να ξεκινήσει ενα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης και προμήθειας είναι η υπόσχεση της χρηματοδότησης. Κανονικά το Πεντάγωνο δεν εγκρίνει νέα πρόγραμμα εκτός αν υπάρχει χρηματοδότηση και το Κογκρέσο δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα που δεν υφίσταται, είπε ο Σπέρ.

Ο Στρατός έχει ιστορικό στο να “ζωγραφίζει εντός των γραμμών”, είπε, προσθέτοντας ότι ο Στρατός δεν ζήτησε καν οτιδήποτε καινούριο στην λίστα επιθυμιών του για το 2018.

Επομένως, ο Στρατός των ΗΠΑ πρεπε να είναι πιο ενεργός και να διενεργεί δημόσια σχέδια, έργα και απαιτήσεις για τις μελλοντικές πλατφόρμες και συστήματα -ακόμα και χωρίς την υπόσχεση της επένδυσης- με σκοπό να κερδίσει υποστήριξη στην χρηματοδότηση από το Κογκρέσο και στις τεχνολογικές γνώσεις από τη βιομηχανία, είπε.

Jen Judson

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Δεν βλέπω λόγο να “γκρινιάζουν” για παλιό υλικό σήμερα, μια χαρά βολεύονται με τα MRAP εκεί που είναι μπλεγμένοι. Δεν χρειάζονται άρματα μάχης επάνω στα βουνά του Αφγανιστάν ούτε θα αλλάξει η κατάσταση με έναν διάδοχο για το Abrams.

  Απάντηση
  • Θοδωρης

   Καλημερες. Κλαινε οι χηρες, κλαινε κι παντρεμένες είναι η κατασταση. Τι να πουν κ κατι αλλοι δηλαδη…; Παντως μονο τα βουνα του Αφγανισταν δεν εχει στο μυαλο του αυτος. Αλλου κοιταει. Θοδωρής.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Έχουν μάθει να παραπονιούνται σε υψηλό επίπεδο, καλησπέρα Θοδωρή.

    Αν σκέφτεται για Ρωσία η Κίνα θα απογοητευτεί νομίζω, για εκπαίδευση στην Μοχάβι βολεύεται όμως άνετα με τα υπάρχοντα μέσα.

 2. ΚΝ

  Αφού απο οτι φαίνεται εμείς θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα m113 για καμία 20αρια χρόνια ακόμα ευκαιρία ειναι να αποκτήσουμε τίποτα m113a3 Gavins και να αντικαταστήσουμε μερικά απο τα γεραςμενα α1 που ακόμα επιχειρούν στον στρατό.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: