ΗΠΑ: F-35B συνδέθηκε με το σύστημα άμυνας αντιπλοϊκών πυραύλων του USS Wasp

Για πρώτη φορά μαχητικό αεροσκάφος F-35B του Σώματος Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) πραγματοποίησε σύνδεση μέσω του Link 16 με το Σύστημα Αυτοπροστασίας Πλοίου (SSDS) του USS Wasp, επιτρέποντας στο “αόρατο” μαχητικό να διαμοιραστεί με ασφάλεια ψηφιακά τακτικά στοιχεία με το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και τον τριγύρω στόλο υποστήριξης, πληροφορίες που μπορουν να χρησιμοποιηθούν στην άμυνα εναντίον εναέριων επιθέσεων.

Ο διαμοιρασμός στοιχείων από τους αισθητήρες του F-35B με το SSDS, το υλικό και λογισμικό που συντονίζει τους πυραυλους, τα αντίμετρα και τα όπλα ηλεκτρονικού πολέμου πάνω στα πλοία, θα επιτρέψει στο ΠΝ των ΗΠΑ να διαθέτει περισσότερη επίγνωση κατάστασης για τους επερχόμενους πυραυλους. Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι κρουζ που πετανε σε υποηχητικές και υπερηχητικές ταχύτητες μόλις πάνω απο την επιφάνεια του ωκεανού αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τα πλοία.

Ο κατασκευαστής του συστήματος, Raytheon, δήλωσε ότι ο διαμοιρασμός στοιχείων μεταξύ πλοίων και F-35B μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό στόχων, την ανάθεση αποστολών και τον διαμοιρασμό πληροφοριών κατάστασής του αεροσκάφους, όπως το επίπεδο καυσίμου ή το οπλοστάσιο.

“Η πληροφορία ειναι σημαντική για κάθε διοικητή – και ο διαμοιρασμός στοιχείων από πολλαπλές πηγές και σημεία κατόπτευσης επεκτείνει το πεδίο μάχης και το πλεονέκτημά μας έναντι των εχθρικών απειλών,” δήλωσε ο Πλοίαρχος Ντανι Μπους, ο οποίος ηγείται του γραφείου του προγράμματος για το Σύστημα Αυτοπροστασίας Πλοίου. “Τώρα με την ικανότητα σύνδεσης των αισθητήρων και όπλων μας, από θαλασσής και αέρος, το SSDS παρέχει το επίπεδο διαλειτουργικότητας και αμυντικής ικανότητας που δεν ήταν ποτέ πριν διαθέσιμο στον Εκστρατευτικό στόλο.”

Το USS Wasp ειναι ενα πλοίο αποβατικών επιχειρήσεων -μια μικρογραφία αεροπλανοφόρου και πλοίου μεταφοράς- που μπορεί να εξαπολύσει από το κατάστρωμα του το βραχείας απογείωσης, κάθετης προσγείωσης (STOLV) F-35B του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Το Link 16 ειναι ενα κρυπτογραφημένο στρατιωτικό δίκτυο που χρησιμοποιείται από νατοϊκούς και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ για το διαμοιρασμό τακτικών στοιχείων.

Garrett Reim

Απόδοση/Μετάφραση απο το Flightglobal.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

    1. Νομίζω ότι στην ανίχνευση/αντιμετώπιση όπλων τα οποία χαρακτηρίζονται ως «Sea-Skimmer» εξαιτίας του προφίλ πτήσης(σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος επάνω απο την επιφάνεια), παίζουν σημαντικό ρόλο και οι ΗΟ/ΗΜ αισθητήρες των πλοίων.

      Οι μελλοντικές εκδόσεις αντιπλοϊκών πυραύλων με χαρακτηριστικά «στέλθ», ίσως να ανιχνεύονται μόνο απο Η/Ο αισθητήρες οι οποίοι εμφανίζονται πλέον συχνά στα πολεμικά πλοία η σε αντιαεροπορικά συστήματα CIWS (π.χ. στα αναβαθμισμένα Pantsir/Phalanx).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.