ΗΠΑ: F-35B των Πεζοναυτών ανεφλέγη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης

RX 78 | Flickr

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ο Σώμα Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) διενεργεί διοικητική εξέταση αφότου πρόσφατα ένα Διακλαδικό Μαχητικό Κρούσης F-35B, με έδρα το Μπιούφoρντ της Νότιας Καρολίνα, ανεφλέγη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, αναφέρει το Military.com.

Το συμβάν συνέβη την 27η Οκτωβρίου στην 501η Μοίρας Εκπαίδευσης Μαχητικών Κρούσης, μια εφεδρική Μοίρα του στόλου του Σώματος Πεζοναυτών που αποτελείται από 20 αεροσκάφη τύπου F-35B. Ένα από τα αεροσκάφη άρπαξε φωτιά στην αποθήκη όπλων καθώς εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση πάνω από το Μπιούφορντ, δήλωσε στο Military.com ο Υποπλοίαρχος Τζόν Ρόμπερτς εκπρόσωπος τύπου της 2ης Πτέρυγας Μάχης Πεζοναυτών. “Το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια και δεν υπήρξαν τραυματισμοί”, είπε. “Η εξέταση είναι σε εξέλιξη και θα παρέχουμε ενημερώσεις όταν θα είναι διαθέσιμες”. Καμία εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την φωτιά δεν ήταν διαθέσιμη.

Το συμβάν καταγράφηκε από το Κέντρο ναυτικής Ασφάλειας ως ένα περιστατικό “Α” κλάσης, που σημαίνει ότι η ζημιά ήταν συνολικής αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων ($) ή περισσότερων στο 100 εκατομμυρίων $ αξίας μαχητικό αεροσκάφος.

Η Μοίρα δεν εξέτασε κάποιου τύπου απαγόρευσης πτήσεων ή παύσης επιχειρήσεων, είπε ο Ρόμπερτς.

Το πρόγραμμα του F-35 έχει υποστεί αρκετές οπισθοδρομήσεις λόγω πυρκαγιών στο αεροσκάφος, αν και τα προηγούμενα συμβάντα ενέπλεκαν την έκδοση συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τον Ιούνιο του 2014, ένα F-35A τυλίχθηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια απογείωσης στην αεροπορική βάση Ιγκλιν, στην Φλόριντα, υποχρεώνοντας το υπουργείο Άμυνας να προσεδαφίσει ολόκληρο το στόλο των F-35 καθώς διερευνούσε το συμβάν. Αυτή η κίνηση υποχρέωσε το Σώμα Πεζοναυτών να καθυστερήσει αυτό που θα ήταν η πρώτη διεθνής εμφάνιση του F-35 στην Διεθνή Αεροπορική Έκθεση του Farnborough αυτό το Καλοκαίρι.

Η ζημιά στο αεροσκάφος σε αυτό το περιστατικό ήταν μεγαλύτερη από 50 εκατομμύρια $ και αποφασίστηκε ότι προκλήθηκε από ένα τμήμα του στροβιλοκινητήρα που αποκολλήθηκε και διαπέρασε το πάνω μέρος της ατράκτου, κόβοντας, κατά την πορεία του, τις γραμμές καυσίμου και υδραυλικών.

Πιο πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο, ένα F-35A της 61ης Μοίρας Μαχητικών άρπαξε φωτιά στο πίσω μέρος του αεροσκάφους μετά την εκκίνηση του κινητήρα, αναγκάζοντας τον πιλότο να το εγκαταλείψει.

Για το Σώμα Πεζοναυτών, το συμβάν αυτό, εμφανίζεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το αεροσκάφος, καθώς η πρώτη επιχειρησιακή Μοίρα F-35B, η 121η Μοίρα μαχητικών Κρούσης Πεζοναυτών, προετοιμάζεται να μετασταθμεύσει τον Ιανουάριο από την Yuma στην προωθημένη βάση της Ιαπωνίας, πριν την θαλάσσια ανάπτυξη στον Ειρηνικό στις αρχές του επόμενου έτους.

Επί του παρόντος το αεροσκάφος ολοκληρώνει τον τρίτο και τελικό γύρο των θαλασσίων ελέγχων εξέλιξης επί του αμφίβιου αποβατικού πλοίου “USS America” στα ανοιχτά του San Diego, και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του μήνα.

Hope Hodge Seck

Απόδοση/Μετάφραση από το Military.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.