ΗΠΑ: O πύραυλος κρούζ “JASSM-ER” δηλώθηκε επιχειρησιακός με το “F-15E Strike Eagle”

©U.S. Air Force
©U.S. Air Force

Ο διακλαδικός πύραυλος αέρος-αέρος μακρού πλήγματος (“JASSM”) – Διευρυμένου Βεληνεκούς (“ER”) της “Lockheed Martin” πέτυχε την πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα με το “F-15E Strike Eagle”, που πετάει από την Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) και άλλες Αεροπορίες συμμαχικών χωρών.

Με την ολοκλήρωση της ενοποίησης και την ανάπτυξη της συλλογής “8” του προγράμματος επιχειρησιακής πτήσης του “JASSM-ER”, το “F-15E Strike Eagle” γίνεται η πρώτη πλατφόρμα που συμμορφώνεται με την Ενιαία Διεπαφή Οπλισμού (“UAI”) για την ανάπτυξη τον “JASSM-ER”. Το συμβατό με την “UAI” αεροσκάφος διαθέτει τυποποιημένες διεπαφές για την υποστήριξη της ενοποίησης μελλοντικών όπλων.

“Αναπτύσσοντας τον πύραυλο στο “F-15E Strike Eagle” διευρύνεται η ευελιξία αποστολής του “JASSM-ER”, δήλωσε ο Τζεφρεϊ Φόλεϊ, διευθυντής προγράμματος των Συστημάτων Κρούσης Μεγάλου Βεληνεκούς στους Πυραύλους και Έλεγχο Πυρός της “Lockheed Martin”. “Με το βεληνεκές άνω των πεντακοσίων (500) ναυτικών μιλίων και τις προγραμματισμένες αναβαθμίσεις να ειναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, ο “JASSM-ER” παρέχει ένα εντυπωσιακό τακτικό πλεονέκτημα στα μαχητικά των ΗΠΑ και των συμμάχων”.

Ο βασικός “JASSM-ER” ήταν ο πρώτος πύραυλος που ενσωματώθηκε ποτέ σε μια πλατφόρμα “UAI”. Το γραφείο “Seek Eagle” της Αεροπορίας των ΗΠΑ ηγήθηκε της ενοποίησης των “JASSM-ER” και “JASSM” με το “F-15E Strike Eagle”.

Οπλισμένοι με κεφαλή διάτρησης έκρηξης-θραυσμάτων, οι “JASSM-ER” και “JASSM” μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Μοιράζονται τις ίδιες πανίσχυρες δυνατότητες και “αόρατα” χαρακτηριστικά, αν και ο “JASSM-ER” διαθέτει μεγαλύτερη από δυόμιση φορές το βεληνεκές του “JASSM” για επαυξημένη απόσταση προσβολής. Οι εν λόγω εξαιρετικά ακριβείς πύραυλοι κρούζ διαθέτουν επίσης έναν ανιχνευτή υπέρυθρων και “GPS” ενισχυμένης αντίστασης στις παρεμβολές για την κίνηση προς συγκεκριμένα σημεία των στόχων.

Αποτελεσματικός εναντίον στόχων υψηλής αξίας, καλά οχυρωμένων, σταθερών και κινούμενων στόχων, ο “JASSM-ER” ενσωματώνεται επίσης στο “B1-B” και επί του παρόντος βρίσκεται στη διαδικασία ενσωμάτωσης στο “F-16C/D” και την εσωτερικές αποθήκες και πτέρυγες του “B-52H”. Ο “JASSM” ενοποιείται με τα αεροσκάφη B-1B, B-2, B-52, F-16 και F-15E της Αεροπορίας των ΗΠΑ. Διεθνώς, ο “JASSM” μεταφέρεται στα αεροσκάφη “F/A-18A/B, F-18C/D” και “F-16 Block 52”. Παράγεται στις εγκαταστάσεις παράγωγης της εταιρείας στην Τρόϋ της Αλαμπάμα και έχουν παραδοθεί περισσότεροι από δυο χιλιάδες εκατόν πενήντα (2150) “JASSM”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

 1. Υπάρχουν αρκετές λύσεις εαν απαιτηθεί η ΠΑ να αποκτήσει ένα ακόμη όπλο μακρού βεληνεκούς. Τελικά ίσως το δόγμα του στρατηγικού βάθους της ΤΗΚ ίσως να είναι πιο σαθρό από ότι πιστεύουμε.

  1. Σίγουρα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτές δεν συνεργάζονται με τα αμερικάνικα μαχητικά στην ΠΑ. Ένα όπλο μακρού πλήγματος (στην τέχνη του πολέμου) εξαρτάται όμως απο τον ορισμό, μπορεί να είναι ένας πύραυλος, μπορεί όμως και άλλου είδους.

   Στην περίπτωση της Τουρκίας, υπάρχουν κατά την γνώμη μου δυο ειδών, ένα είναι τα οπλικά συστήματα όπως οι πύραυλοι, και ένα άλλο η (πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική) παρουσία τους στα γειτονικά μας κράτη όπου φροντίζουν για την ενίσχυση του εχθρικού κλίματος απέναντι στην Ελλάδα(όπως και στην περίπτωση με το προξενείο στην Κομοτηνή, που εμπλέκεται συχνά στη δράση αποσταθεροποίησης περιοχών (εντός της Ελλάδος) με αυξημένο πληθυσμό που ασπάζεται τον ισλαμισμό και πλέον τον νεο-οθωμανισμό(μέχρι και τις ακραίες αντιλήψεις/ερμηνείες του, που συνοδεύονται απο τυφλό μίσος και έντονο φανατισμό απέναντι στους αλλόθρησκους Έλληνες χριστιανούς).

 2. Αγαπητέ Gunslinger, ομολογώ οτι δεν είχα στο μυαλό μου να ξεκινήσω μια τέτοια κουβέντα όταν σχολίασα για τον Jassm. Στο στρατηγικό βάθος που έγραψα μιλόυσα για την γεωγραφική κατανομή των Τουρκικών βάσεων.

  Μια και το αναφέραμε όμως πρέπει να πω ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτά που προπαγανδίζει η Τουρκία. Για να επεκταθώ θα σας φέρω το παράδειγμα της Ροδόπης. Στον κόσμο έχουν κάποιοι πει, για τους δικούς τους ο καθένας σκοπούς, οτι υπάρχει θέμα Τουρκικής μειονότητας. Αλλά το θέμα είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό διαφορετικό από ότι οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων μακριά από την περιοχή γνωρίζουν. Μιλάμε για εχθρικά κλίματα και δεν έχουμε καταλάβει ότι πέσαμε στην παγίδα της γείτονας. Η Τουρκία θέλει την γκετοτοποίηση, την εχθρότητα και το μίσος. Θέλει την ανάδειξη διαφορών και προβάλλει πάση θυσία ανισότητες. Αυτός είναι ο πόλος έλξης που θέλει. Έχει κάνει τεράστιες οικονομικές προσπάθειες στην Θράκη αλλά και τελευταία αρχίζει και στα Δωδεκάνησα (κύρια στην Ρόδο). Οι Έλληνες μουσουλμάνοι, που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ονομάζονται Τούρκοι, γιατί δεν είναι, δεν ενστερνίζονται την πολιτική της. Το ξαναγράφω, ΔΕΝ ενστερνίζονται την πολιτική της Τουρκίας. Στη Κομοτηνή έχει ανοίξει μια Τουρκική τράπεζα, η διάσημη Ziraat, είναι εν μέρη κρατική και διαφημίζεται με κάθε δύναμη από το προξενείο. Παρόλα αυτά οι μουσουλμάνοι της περιοχής, όσο και να θέλει η Τουρκία, επειδή είχαν δάνεια στην Αγροτική και μετέπειτα στην Πειραιώς, την αγνοούν ! Πλέον πολλοί λίγοι στέλνουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε Τουρκικά πανεπιστήμια παρά τις τεράστιες διευκολύνσεις της Τουρκίας, γιατί δεν έχουν αντίκρισμα στην Ελληνική επαγγελματική δραστηριότητα (πρέπει να περάσουν ΔΙΚΑΤΣΑ). Οι κάτοικοι δηλαδή δεν φεύγουν από Ελλάδα επαγγελματικά (για την Τουρκία τουλάχιστον). Στο δημοψήφισμα η Ροδόπη ψήφισε όχι στον Ερντογάν , όπως και οι Τουρκοκύπριοι . Πρόσφατα στο κάλεσμα του Προξενείου στην επίσκεψη του Ερντογάν, τα λεωφορεία που πήγαν στα χωριά ήρθαν άδεια. Στην συγκέντρωση έλεγε για 120.000 κόσμο και δεν ήρθαν ούτε 2000. Οι περισσότεροι ήταν μέλη του Προξενείου και κάποιοι ήρθαν από ανατολικό Έβρο ! Στα μουσουλμανικά χωριά της περιοχής υπάρχουν τοπικά πανηγύρια, κάθε χρόνο η Τουρκία στέλνει πολιτιστικούς αντιπροσώπους για να τα «βοηθήσουν» να αναδείξουν την κληρονομία τους . Σε πολλά χωριά οι κάτοικοι λένε ότι είναι «κιτσαριό» και τα καλοκαίρια δεν πάνε καν. Μετά το πραξικόπημα σε κεντρικότατη περιοχή της Αθήνας πέριξ της Τουρκικής πρεσβείας έρχονται νέες οικογένειες μετά παιδιά τους και πηγαίνουν σε Ελληνικά σχολεία . Έχει ακουστεί ότι σε σχολείο της περιοχής, σε κάποιες τάξεις το 20% είναι μαθητές από την Τουρκία . Αυτά τα γράφω για να μην πέφτουμε θύμα των νέο-οθωμανικών προπαγανδιστικών θέσεων της Τουρκίας, αλλά και για να καταλάβουμε ότι στο εσωτερικό της, η ίδια η Τουρκία είναι Τριχοτομημένη . Τα δυτικά παράλια δεν είναι νέο-οθωμανοί , στο κέντρο της Ανατολίας υπάρχουν Αλαουίτες που όλοι τους ξεχνάνε και στα νοτιοανατολικά Κούρδοι . Άμα θέλουν έχουν περισσότερα να κάνουν στην Τουρκία, πάρα να τους κάνει.

  1. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, θέλω να πω ότι δεν είχα πρόθεση να σας παρασύρω σε τέτοια συζήτηση, αλλά να παρατηρήσω ότι υπάρχουν διαφορετικά ειδών όπλα που μπορούν να φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα σε έναν (πολιτικό) στόχο.

   Εφόσον μπήκαμε όμως στον χορό(και σεβόμενος τον κόπο σας), θέλω να προσθέσω μερικά στην αναφορά/απάντηση σας.

   Συμφωνώ γενικά ότι η προπαγάνδα δεν πρέπει να έχει αναγκαστικά σχέση με την πραγματικότητα, για αυτό λέγεται και προπαγάνδα. Όπως είδατε απέφυγα εσκεμμένα την αναφορά (η τον όρο) σε μια «τουρκική μειονότητα» σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδος, αυτό δεν ήταν τυχαίο, διαφορετικά θα μπορούσε να σημαίνει ότι αποδέχομαι προσωπικά την προπαγανδιστική δήλωση/στάση των γειτόνων(οι οποίοι συνηθίζουν να ανακατεύονται στα εσωτερικά ξένων χωρών για προκαλέσουν αντιδράσεις).

   Απο προσωπικές (μακρόχρονες) γνωριμίες, μπορώ να επιβεβαιώσω μερικά απο αυτά που αναφέρετε σχετικά με την μουσουλμανική κοινότητα(η μειονότητα, αναφέρομαι σε πολίτες που δεν ήρθαν ως οικονομικοί μετανάστες οι πρόσφυγες πολέμου) στην Ελλάδα και την αντίληψη που έχουν αρκετοί απο τις τουρκικές προσπάθειες να τους φέρει στα νερά της πολιτικής γραμμής που χαράζει η Άγκυρα. Γνωρίζω και την αντιμετώπιση που έχουν σε αρκετές περιπτώσεις απο τους γείτονες όταν πηγαίνουν στην Τουρκία, που δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αναγκαστικά φιλική η πατριωτική(για να το θέσω ευγενικά). Απο προσωπικές (επίσης μακρόχρονες) προσωπικές γνώριμες με Τούρκους (και μη) απο διάφορες περιοχές της Τουρκίας(συμπεριλαμβανομένους και αλεβίτες), γνωρίζω ότι και στην γείτονα χώρα, υπάρχουν αρκετοί που δεν ασπάζονται την γραμμή του Ερντογάν, αλλά και γενικά την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αυτοί (αρκετοί) που είναι υπέρ των προσπαθειών της Τουρκίας για γκετοποίηση, για να δημιουργηθούν η να προκληθούν φασαρίες με σκοπό την αποσταθεροποίηση η οποία θα μπορούσε να τους φέρει πιο κοντά σε μια αιτία παρέμβασης(δήθεν για προστασία της πολυπόθητης «εθνικής τους μειονότητας» στο εξωτερικό).

   Όσο και να μην θέλουν όμως οι μουσουλμάνοι στην Ροδόπη να υιοθετήσουν την γραμμή της άγκυρας, παραμένει ένα πρόβλημα εφόσον θα συνεχίσει να προσπαθεί η άγκυρα να πετύχει αυτό που περιγράψατε στο σημείο που αναφέρατε «Η Τουρκία θέλει την γκετοτοποίηση, την εχθρότητα και το μίσος. Θέλει την ανάδειξη διαφορών και προβάλλει πάση θυσία ανισότητες. Αυτός είναι ο πόλος έλξης που θέλει.», αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, επειδή δεν ξέρουμε μέχρι που ις μπορούσε να φτάσει για να το πετύχει.

   1. @Gunslinger32
    Μερική από την Τουρκική προπαγάνδα στην Ροδόπη την «βοηθάμε» εμείς πριν από την γείτονα. Τα «βαποράκια» του Εθνικού φρονήματος που λένε διάφοροι. Λες και κάποιοι είναι περισσότερο Έλληνες από άλλους. Όσο για τις προβοκάτσιες των ανατολικών άσπονδων φίλων, μάλλον θα εκπλαγούμε αν τελικά μάθουμε πόσες έχουν αναχαιτιστεί. Εαν έχουμε ένα κράτος δημοκρατίας και ελευθερίας, πρώτοι που θα υπερασπιστούν την οικία τους είναι οι Ελληνες μουσουλμάνοι που είναι ταυτόχρονα και κατοικοι της Ενωμένης Ευρώπης και οχι νεο-οθωμανοί .
    ΥΓ) Γνωρίζω τις προθέσεις σας να θίξετε ένα υβριδικό πόλεμο, κατά την γνώμη μου καλά κάνετε και το θέτετε . Οχι μονό δεν σας παρέξηγω, χαίρομαι και την ανταλλαγή απόψεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.