ΗΠΑ: To F-35C υπερέβη τις 100 απο-προσνηωσεις κατά την πρώτη εβδομάδα στη θάλασσα

Το F-35C αεροσκάφος δοκιμών CF-05 προετοιμάζεται για απονηώση καταπέλτη απο το αεροπλανοφόρο USS Nimitz. (IHS/Marina Malenic )

H έκδοση αεροπλανοφόρου του μαχητικού αεροσκάφους F-35 Lightning II της Lockheed Martin ολοκλήρωσε περισσότερες απο 100 απονηώσεις “καταπέλτη” και προσνηώσεις με χρήση συρματόσχοινου ανάσχεσης κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων των θαλασσίων δοκιμών, δήλωσαν πιλότοι και αξιωματούχοι, την 13η Νοεμβρίου, στους δημοσιογράφους που βρίσκονται πάνω στο αεροπλανοφόρο USS Nimitz (CVN 68).

Τα δύο μοντέλα C των αεροσκάφων δοκιμών που βρίσκονται επί του αεροπλανοφόρου Nimitz, το CF-03 και CF-05, έχουν ήδη εκπληρώσει το 95% του ορίου των απαιτήσεων για τον πρώτο από τους τρεις κύκλους των θαλάσσιων Δοκιμών Εξέλιξης Ι (DT-I), σύμφωνα με αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ). Από την 13η Νοεμβρίου το αεροσκάφος είχε συμπληρώσει 102 απονηώσεις καταπέλτη και 104 προσνηώσεις με χρήση συρματόσχοινου ανάσχεσης, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε το γραφείο προγράμματος F-35. Η εξέλιξη αυτή θέτει την DT-I σε πορεία ολοκλήρωσης πριν την προγραμματισμένη καταληκτική ημερομηνία της 17ης Νοεμβρίου, δήλωσαν οι επικεφαλής αξιωματούχοι του προγράμματος.https://www.youtube.com/watch?v=EfNYFP0a8D4

Επιπλέον, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε οτι το F-35C πραγματοποίησε την πρώτη του νυκτερινή πτήση.
“Ο Πλωτάρχης Τεντ Ντικμαν πέταξε το αεροσκάφος δοκιμής CF-03 στην εναρκτήρια νυκτερινή πτήση του F-35C την 13η Νοεμβρίου,” είπε ο εκπρόσωπος τύπου του γραφείου προγράμματος F-35, Τζοι Ντελαβιντόβα.

Η τιμή μονάδος του F-35C είναι περίπου 130 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την ακριβότερη απο τις τρεις εκδόσεις, όμως ο σκοπός του Πεντάγωνου είναι να κατεβάσει την τιμή περίπου στα 96 εκατ. $ απο το 2018, όταν και αναμένεται το Ναυτικό να επιτρέψει την επιχειρησιακή ανάπτυξη του αεροσκάφους, είπε ο Ντελαβιντόβα.

Εν τω μεταξύ, το πολυαναμενόμενο αυτόματο σύστημα προσγείωσης, ‘delta flight path’, αποδεικνύεται πολύ αξιόπιστο μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους πιλότους.

“Κάνει την προσνήωση στο πλοίο μια εργασία ρουτίνας,” είπε ο Αντιπλοίαρχος Τόνι Γουίλσον, ο πιλότος που εκτέλεσε, την 3η Νοεμβρίου, την πρώτη προσνήωση F-35C σε αεροπλανοφόρο.
Ο πιλότος είπε πως η λειτουργία είναι περίπου παρόμοια με το cruise control στα αυτοκίνητα. Η προσνήωση σε αεροδιάδρομο “ήταν πάντα διασκεδαστική και απαιτητική”, είπε ο Αντιπλοίαρχος Γουίλσον. Το σύστημα την καθιστά “διασκεδαστική και μια απλή διαδικασία ρουτίνας.”

Το F-35C αεροσκάφος δοκιμών CF-03 με αναδιπλωμένες πτέρυγες επί του αεροπλανοφόρου USS Nimitz. Το CF-03 πραγματοποίησε την πρώτη νυκτερινή πτήση αεροσκάφους F-35C απο αεροπλανοφόρο. (IHS/Marina Malenic)

https://www.youtube.com/watch?v=blnY-E1_zZY

Απόδοση απο το IHS Jane’s για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.