Η (ένδοξη) ιστορία του Σώματος Αεροπόρων Βασιλικού Ναυτικού – Ο ρόλος του Βρετανού ναυάρχου Μαρκ Κερ

Από τον Ελευθέριο Σκιαδά
[email protected]

Σώμα Αεροπόρων του Βασιλικού Ναυτικού ή Ναυτικό Αεροπορικό Σώμα (ΝΑΣ) ονομαζόταν το εναέριο τμήμα του Πολεμικού Ναυτικού μας από το 1912 έως το 1930. Είναι πλούσια σε ηρωισμό και δόξα η ιστορία του, η οποία καθαγιάστηκε με τους πρώτους 15 ήρωες νεκρούς.

Οι σκέψεις για την ίδρυση του, πριν απο τους Βαλκάνιους Πολέμους, οφείλονται στον Έλληνα αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού και πρωτοπόρο της Ελληνικής Αεροπορίας ήρωα Αριστείδη Μωραϊτίνη (1891-1918). Σπουδαίες εργασίες έχουν εκπονηθεί για το ΝΑΣ, με σημαντικότερη του Μουσείου Ιστορίας Πολεμικής Αεροπορίας (2010).

Σε αυτές πρέπει να προστεθεί και ένα αθησαύριστο άρθρο που δημοσιεύθηκε το 1919 από τον λογοτέχνη, δημοσιογράφο, αξιωματικό και αργότερα ακαδημαϊκό Παύλο Νιρβάνα.

Αναφέρει ότι πρωτοστάτησε ο αντιναύαρχος Μαρκ Κερ (Mark Edward Frederic Kerr, 1864-1944), ο οποίος μετακάλεσε από την Αγγλία τον σμηναγό Κόλινς Πίζι (Collyns Price Pizey) που αφιερώθηκε στη συγκρότηση του νέου Ναυτικού Σώματος.

Ο Ναύαρχος Μαρκ Κέρ. 1916. (wikimedia.org)
Ο Ναύαρχος Μαρκ Κέρ. 1916. (wikimedia.org)

Οι πρώτες πτήσεις άρχισαν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνος και ύστερα στο πρόχειρο αεροδρόμιο του Φαλήρου.
Μαθητές ήταν ο αντιναύαρχος Κερ, ο οποίος πήρες το πρώτο δίπλωμα πιλότου, ο υποπλοίαρχος Αριστείδης Μωραϊτίνης και οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού Κωνσταντίνος Παναγιώτου και Νικόλαος Μελετόπουλος. Τρία υδροπλάνα συστήματος Σόπγουιθ (Sopwith Greek Seaplane) και αργότερα, το 1915, ακόμη τέσσερα συστήματος Φαρμάν (Henry Farman) χρησίμευσαν για τις πρώτες πτήσεις των νέων αεροπόρων.

Aristeidis_Moraitinis_Aviator_Painting
O αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και πρωτοπόρος της ελληνικής αεροπορίας Αριστείδης Μωραϊτίνης (1906-1918). (wikimedia.org)

Με αυτά τα λίγα υδροπλάνα, τα οποία συνεχώς επισκευάζονταν και ανασυγκροτούταν από τα τεμάχια όσων φθείρονταν, τέθηκαν εκ των ενόντων οι βάσεις της αεροπορικής υπηρεσίας του Ναυτικού μας.

Βαθμηδόν το Σώμα άρχισε να στελεχώνεται και με την προσέλευση λίγων αεροπόρων, οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί μόνοι τους στη Γαλλία. Μεταξύ αυτών ο καταγόμενος από τη Χίο Ιωάννης Χαλκιάς (1893-1917).

Το Σώμα άρχισε να γίνεται ελκυστικό και σημειώθηκε προσέλευση νέων μαθητών, των οποίων όμως η κατάταξη αναβαλλόταν ελλείψει των απαραίτητων εκπαιδευτικών μέσων.

Εν τω μεταξύ, σημειώθηκε το Κίνημα της Εθνικής Αμύνης του Ελευθέριου Βενιζέλου, στο οποίο προσχώρησε πρώτος ο ναύαρχος ακολούθησαν οι Π. Μπουμπούλης, Α Θεοχάρης, Π. Ψύχας και Δ. Αργυρόπουλος.

Η ομάδα αυτή υπό τον Μωραϊτίνη, με τέσσερις παρατηρητές, ανέπτυξε σύντομα αξιόλογη δράση, αναδεικνύοντας και τα εξαιρετικά φυσικά χαρίσματα των Ελλήνων αεροπόρων.

© Γεννάδειος Βιβλιοθήκη | 5 Φεβρουαρίου 1913. Οι Έλληνες πιλότοι Υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και Σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης εκτέλεσαν την πρώτη ναυτική αεροπορική αποστολή στην ιστορία της πτήσης με ένα υδροπλάνο Farman MF.7. Στην φωνογραφία, το Farman MF.7 των Μουτούση και Μωραϊτίνη ρυμουλκείται από το αντιτορπιλικό Βέλος μετά την αποστολή τους στα Δαρδανέλια.

Σε επιβράβευση της δραστηριότητας τους παραχωρήθηκαν 30 θέσης στη Σχολή του Καΐρου αποκλειστικά για Έλληνες μαθητευόμενους και ισάριθμοι νέοι βρέθηκαν να παρακολουθούν τα μαθήματα.

Ταυτοχρόνως άλλοι νέοι που προσχώρησαν στο κίνημα έκαναν την εκπαίδευση τους στο αεροδρόμιο του Μούδρου. Εκπαιδεύθηκαν ταχύτητα και πρόλαβαν να συμμετάσχουν με τους παλιότερους σε πολεμικές επιχειρήσεις του μετώπου, συμπράττοντας με τους Άγγλους.

Το 1914 καθιερώθηκε και τυπικά δια νόμου το Σώμα Αεροπόρων του Βασιλικού Ναυτικού, με διοικητή αξιωματικό της Βρετανικής Αποστολής στην Ελλάδα, όσο η Αποστολή θα βρισκόταν στην Ελλάδα.

Οπότε, πρώτος διοικητής ανέλαβε ο Μάρκ Κερ. Το Σώμα έχει επιδείξει σειρά άθλων. Κατοπτεύσεις, φωτογραφίσεις στη Σμύρνη και στα μικρασιατικά παράλια, επιθέσεις, βομβαρδισμοί, αερομαχίες στα Δαρδανέλια και στην Κωνσταντινούπολη, επιδρομές στην Ανατολική Μακεδονία κ.α.

Οι περιπολίες για την ανίχνευση υποβρυχίων

Οι περιγραφές των αδιάκοπων περιπολιών για την ανίχνευση υποβρυχίων από τον Μούδρο και άλλους σταθμούς είναι μοναδικές και προσφέρουν συγκίνηση και γνώσεις στους αναγνώστες τους.

Οι κίνδυνοι που ελλόχευαν ήταν μεγάλοι, αφού, -ελλείψει υδροπλάνων- γίνονταν με αεροπλάνα και μια πτώση στη θάλασσα ισοδυναμούσε με βέβαιη καταστροφή.

Γι’αυτό ο Νιρβάνας ζητούσε να χαραχτούν στη μνήμη όλων των Ελλήνων τα ονόματα των νεκρών ηρώων του Σώματος και να διατηρηθούν στο εθνικό πάνθεον απολαμβάνοντας την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη.

Πηγή: Εφημερίδα “Δημοκρατία”, 22 Ιουνίου 2016, σελίδα 28.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.