Το ερημικό κλίμα του Μάλι έχει αφήσει τα μισά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού των Γερμανικών ειρηνευτικών δυνάμεων με βλάβες.

Άρθρο του Robert Beckhusen για το “War is Boring”-23 Απριλίου 2017

Τα μισά τεθωρακισμένα οχήματα του γερμανικού στρατού στο Μάλι – που βρίσκεται εκεί ως μέρος της πολυεθνικής ειρηνευτικής αποστολής- έχουν βγει εκτός υπηρεσιακής λειτουργίας ως αποτέλεσμα της μεγάλης θερμοκρασίας και της σκόνης της δυτικοαφρικανικής χώρας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt».

Στην ξηρά, η γερμανικές ένοπλες δυνάμεις (Bundeswehr) βασίζονται σε οχήματα όπως τα τζιπ “Wolf” και “Eagle”, τα τεθωρακισμένα αναγνώρισης “Fennek” και τα τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού “TPz Fuchs” για τις μετακινήσεις τους. Αλλά η ζέστη του Μάλι -η θερινή περίοδος στη χώρα διαρκεί από τον Μάρτιο μέχρι Μάιο- έχει σπάσει άξονες και προκαλέσει βλάβες σε υποσυστήματα, αναφέρει η εφημερίδα.

Τα τέσσερα ελικόπτερα Eurocopter “Tiger” της ειρηνευτικής δύναμης δεν είναι σε θέση να πετάξουν στη διάρκεια της πιο έντονης ζέστης του καλοκαιρινού απογεύματος κι έτσι παραμένουν καθηλωμένα. Μικρά τετραέλικα μη επανδρωμένα αεροχήματα (Μ.Ε.Α.), που φέρονται στην οροφή των οχημάτων “Fuchs”, έχουν επίσης κριθεί μη επιχειρησιακά γιατί οι μπαταρίες τους λιώνουν από τη ζέστη. Οι κανονισμοί ασφαλείας του γερμανικού στρατού απαγορεύουν την μεταφορά τους στο εσωτερικό των οχημάτων μαζί με τους στρατιώτες.

Η αποστολή των Η.Ε. στο Μάλι -γνωστή ως MINUSMA – είναι η πιο επικίνδυνη ειρηνευτική αποστολή στον κόσμο, με τα μέλη της να βρίσκονται στη μέση μιας σύγκρουσης μεταξύ Τουαρέγκ αυτονομιστών και ισλαμιστές αντάρτες με δεσμούς με την Al Qaeda. Η Γερμανία διατηρεί λιγότερα από 400 άτομα στρατιωτικό προσωπικό στο Μάλι ως τον Φεβρουάριο 2017 αλλά ο αριθμός τους ενδέχεται να αυξηθεί σε 1,000 περίπου άτομα.

Γερμανικά ελικόπτερα Tiger στο Μάλι. Φωτογραφία: Bundeswehr

Γερμανικά ελικόπτερα Tiger στο Μάλι. Φωτογραφία: Bundeswehr

Η ζέστη και η σκόνη θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αλλά ο γερμανικός στρατός δεν έχει μια ικανοποιητική ροή ανταλλακτικών.

Για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, οι χειριστές Μ.Ε.Α. του γερμανικού στρατού εργάζονται υπερωρίες λόγω των υποχρεώσεων που δημιουργεί η εμπλοκή στο Αφγανιστάν και ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, όπου βρίσκονται αναμεμιγμένα τα αναγνωριστικά αεροσκάφη Panavia “Tornado”. Οι χειριστές Μ.Ε.Α. αναλύουν επίσης τις φωτογραφίες που προμηθεύουν τα “Tornado”.

Η ζέστη που φθείρει τα τεθωρακισμένα οχήματα πριν από τον εχθρό είναι μια συνηθισμένη κατάσταση στο Μάλι.

Από το 1968 ως το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων και υλικού της στρατιωτικής δικτατορίας του Moussa Traore, ο οποίος προσπαθούσε να οργανώσει έναν στρατό για να υπερασπιστεί τα σύνορα του Μάλι. Ο Traore ανατράπηκε από μια λαϊκή επανάσταση το 1991.

Οι Σοβιετικοί στην προσπάθειά τους να επεκτείνουν την επιρροή τους στην Αφρική επέδειξαν ιδιαίτερη προθυμία να τείνουν μια χείρα βοηθείας εξοπλίζοντας τους άνδρες του Traore με μια ποικιλία οπλισμού από άρματα μάχης T-55 και τεθωρακισμένα BRDM-2 και BTR-60, μεταξύ άλλων -καθώς και να διαμορφώσουν το δόγμα μάχης του στρατού του Μάλι σύμφωνα με τα σοβιετικά εγχειρίδια.

Κατεστραμμένο BTR στο Μάλι. Φωτογραφία: Γαλλικός Στρατός

Το Μάλι κέρδισε την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία το 1960 και ως επικεφαλής του κράτους, ο Traore θεώρησε τον στρατό ως σημαντικό σύμβολο της αυτονομίας της νέας χώρας. Τα ανεξάρτητα κράτη έχουν στρατούς, συχνά μεγάλους και συμβατικής δομής, και μόλις το Μάλι έγινε ανεξάρτητο, λογικά ανέπτυξε έναν μεγάλο συμβατικό στρατό.

Ο στρατός του Μάλι χρησιμοποιεί ακόμα δεκάδες οχήματα της σοβιετικής εποχής αλλά δεν αφήνει τις βάσεις του τόσο πολύ. «Μεταξύ άλλων, τα οχήματα δεν διαθέτουν κλιματισμό και η ζέστη της ερήμου εξουθενώνει τα πληρώματα», σημείωσε σε πρόσφατη έρευνά του ο οργανισμός RAND, που εδρεύει στην Santa Monica της Καλιφόρνια.

«Τα οχήματα με τη λεπτή θωράκιση δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στα ταχυκίνητα ημιφορτηγά που βάλλουν με βαριά πολυβόλα ή αποβιβάζουν ομάδες πεζών μαχητών με RPG-7», σημειώνεται αλλού.

Παραδοσιακά, ο πόλεμος στην αφρικανική περιοχή του Sahel διεξάγεται μεταξύ επιδρομικών ομάδων Τουαρέγκ και Αράβων που μετακινούνται σε καμήλες. Αυτή η μοργή πολέμου, που ονομάζεται “razzia”, υιοθετήθηκε από τον σύγχρονο στρατό του Τσαντ, που αντικατέστησε τις καμήλες με αγροτικού τύπου ημιφορτηγά Toyota και νίκησε τον λιβυκό στρατό που ήταν εξοπλισμένος με σοβιετικό υλικό στη δεκαετία του ’80.

Εθνοφρουροί του Μάλι. Φωτογραφία: ΟΗΕ

Εθνοφρουροί του Μάλι. Φωτογραφία: ΟΗΕ

Ουσιαστικά, οι φιλοδοξίες του Traore και οι ξένοι επενδυτές μετάλλαξαν τον στρατό του Μάλι σε μια δύναμη που δεν ταιριάζει στο περιβάλλον του.

Η “Razzia” είναι «η επιτομή του πολέμου στη Σαχέλ», σημειώνει το RAND επικαλούμενο ένα γαλλικό εγχειρίδιο πολέμου. Ωστόσο, «αυτό είναι κάτι που ο στρατός του Μάλι είναι ιδιαίτερα ανίκανος να διεξαγάγει».

Συγκριτικά, η Εθνική Φρουρά του Μάλι -ή Μαλιανή Εθνοφρουρά- διαθέτει ακόμη μονάδες με καμήλες ως τμήμα του στρατιωτικού της οργανισμού αλλά αντικαθιστά τα μόνοπλα ζώα της για ημιφορτηγά και μοτοσυκλέτες.

Η ταχύτητα κι η ευελιξία της Εθνοφρουράς, η πίστη της στις αρχές του πολέμου του Σαχέλ σε συνδυασμό με την ευρύτερη παρουσία της στα βόρεια του Μάλι, όπου ο στρατός είναι πιο αραιά τοποθετημένος, την κατατάσσουν σήμερα μεταξύ των πιο αποτελεσματικών στρατιωτικών μονάδων στις Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι, μαζί με τις ειδικές δυνάμεις.

6 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Πλάκωσαν οι “ειρηνευτικές δυνάμεις” με τον Hightech εξοπλισμό στην έρημο και τους βγήκε ακατάλληλος για τις απαιτήσεις που έχει το περιβάλλον σε εκείνη την περιοχή. Πληρώνουν απίστευτα ποσά για οχήματα και εργαλεία που αντέχουν μόνο στο κλίμα της Ευρώπης.
  Σπάνια ευκαιρία για τους Άραβες να ανοίξουν μπίζνες με καμήλες. 😀

  Απάντηση
 2. jim40

  Γερμανικό όχημα που δεν αντέχει στην ζέστη. Το άκουσα και αυτό. Η ΤΟΥΟΤΑ προελαύνει ακάθεκτη

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: