Η Αίγυπτος ανοίγει το δρόμο για εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ

[dropcap size=small]Ο[/dropcap] Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι υπέγραψε την Τρίτη τη νομοθεσία με την οποία συστήνεται Εποπτική Αρχή για το φυσικό αέριο, επιτρέποντας παράλληλα την εισαγωγή αερίου από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Όπως γράφει σήμερα, Τετάρτη, η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, μετά από χρόνια καθυστερήσεων και αβεβαιότητας, η Αίγυπτος θα μπορούσε να καταστεί μια μεγάλη αγορά για τις εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ, καθώς νέος νόμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλα συμβόλαια για τα κοιτάσματα του Ταμάρ και του Λεβιάθαν.

Προσθέτει ότι η Αίγυπτος, όπως και η Τουρκία, συγκαταλέγεται στις αγορές που θα μπορούσαν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες αερίου από τα κοιτάσματα του Ταμάρ και του Λεβιάθαν, οι συμφωνίες που έγιναν όμως στο παρελθόν δεν απέδωσαν μέχρι σήμερα καρπούς.

Το Μάρτιο του 2015, οι εταίροι στο Ταμάρ υπέγραψαν επταετή συμφωνία με την Dolphinus Holdings, την εταιρεία που εκπροσωπεί μη κυβερνητικούς, βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές στην Αίγυπτο. Στόχος ήταν η πώληση τουλάχιστον 5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου κατά τα τρία πρώτα χρόνια. Όμως η EMG, η εταιρεία που είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής του αγωγού που συνδέει την Αίγυπτο με το Ισραήλ ματαίωσε τη συμφωνία.

Λίγους μήνες αργότερα, οι εταίροι της κοινοπραξίας στο Λεβιάθαν κατέληξαν σε μη δεσμευτική συμφωνία για να προμηθεύσουν την Dolphinus με έως και 4 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, για περίοδο 10-15 χρόνων, κάτι που απαιτούσε πάλι τη συναίνεση της EMG.

Όπως γράφει η Χααρέτζ, ο νέος αιγυπτιακός νόμος θα καταστήσει ευκολότερη τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών. Ο Ντέιβιντ Στόβερ, Διευθύνων Σύμβουλος της Noble Energy, ανέφερε την περασμένη Πέμπτη ότι η ομάδα του Λεβιάθαν συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στις συζητήσεις για νέα συμβόλαια με πελάτες σε Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο.

Η νέα Εποπτική Αρχή και ο νόμος αναμένεται να προετοιμάσουν το έδαφος για εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που ενδιαφέρονται να εισάγουν και να διανείμουν φυσικό αέριο εντός της χώρας, κάνοντας χρήση του αιγυπτιακού δικτύου αγωγών που μέχρι σήμερα αποτελούσε μονοπώλιο της Κυβέρνησης.

Η εφημερίδα κάνει ακολούθως αναφορά στα δύο τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, το ένα ιδιοκτησίας της Royal Dutch Shell και το άλλο της Union Fenosa, τα οποία παραμένουν κλειστά από το 2011 λόγω της αναστολής των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Προσθέτει ότι ο νέος νόμος εμπίπτει στην προσπάθεια να καταστεί η Αίγυπτος περιφερειακό κέντρο για την εμπορία υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ αναφέρεται και στην ανακάλυψη του κοιτάσματος στο Ζορ, που θα καλύψει τις ανάγκες του Καΐρου ήδη από το τέλος του 2018. Ωστόσο, η εισαγωγή ισραηλινού αερίου θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα-κλειδί στην εξίσωση, γράφει η Χααρέτζ.

Ο νέος νόμος με την ονομασία «Απόφαση Νο. 196 του 2017», που αποσκοπεί στο να προσελκύσει ιδιωτικές εταιρείες στον ολοένα και αυξανόμενο τομέα του φυσικού αερίου, θα τεθεί σε ισχύ αργότερα φέτος.

Ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα θα εκδώσει κανονισμούς και ακολούθως η δημόσια εταιρεία EGAS θα ξεκινήσει με την έκδοση αδειών.

Πέραν της Dolphinus, τουλάχιστον άλλες τέσσερις αιγυπτιακές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την εισαγωγή αερίου, γράφει η Χααρέτζ επικαλούμενη τοπικά δημοσιεύματα.

Πηγη: politis.com.cy

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Ἡ Χααρέτζ «Προσθέτει ότι η Αίγυπτος, όπως και η Τουρκία, συγκαταλέγεται στις αγορές που θα μπορούσαν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες αερίου από τα κοιτάσματα του Ταμάρ και του Λεβιάθαν».
    Δέν αφήνουν την Τουρκία εκτός οἱ Ισραηλινοί,λογικό.
    Υπάρχουν όμως πολλές αναγνώσεις.
    Μία θα μπορούσε να είναι ότι ἡ Τουρκία μένει «στεγνή» από τα κοιτάσματα,μή μπορώντας να εκβιάσει την Κύπρο,και μήν θέλοντας να εισάγει από την Αίγυπτο του Σίσι,αναγκάζεται να εισάγει από Ισραήλ,απορροφώντας πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής απ᾿ότι το ίδιο.
    Το θέμα είναι ποιό κίνητρο θα μπορούσε να δοθεί στην Τουρκία να αγοράσει το ισραηλινό αέριο,και ποιό αντιστάθμισμα για την «απώλεια»,δηλαδή την μή υπεξαίρεση του κυπριακού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.