Η Αθήνα έκλεισε με ΝΟΤΑΜ ολόκληρο τον εναέριο χώρο του Αιγαίου

Αεροσκάφη F-16 Blk 52+ Adv της Πολεμικής Αεροπορίας. (ΓΕΑ)

Η Ελλάδα δέσμευσε με σειρά “ΝΟΤΑΜ” (Ειδοποίηση προς Αεροπόρους “Notice to Airmen”) το ανατολικό, βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο και «κλείδωσε» μέχρι νεωτέρας τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, αλλά και το τμήμα του “FIR” (Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων) που αστυνομεύει βάσει της Συνθήκης του Σικάγο.

Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία θα διεξάγουν ασκήσεις με πυρά και χωρίς, που σημαίνει ότι όποιος πετάξει θα καταρριφθεί.

Πρόκειται για τη “ΝΟΤΑΜ” με αριθμό A0585/18 η οποία χωρίζεται σε πέντε τμήματα στα οποία αναφέρονται συντεταγμένες με τις οποίες η Αθήνα, δεσμεύει περιοχές σε όλο το εύρος του Αιγαίου και ανατολικά της Κρήτης για διάφορα χρονικά διαστήματα από σήμερα 6 Μαρτίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου.

HELLAS_NOTAM1

Με αυτή τη “ΝΟΤΑΜ” επί της ουσίας η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό «πιάνουν» τα στρατηγικά περάσματα όπως η έξοδος των Δαρδανελίων και η περιοχή του Καστελόριζου που η Τουρκία με παράτυπη ΝΑVTEX «δέσμευσε» για αύριο προκειμένου να διεξάγει άσκηση έρευνας και διάσωσης.

Η ΝΟΤΑΜ πάντως αναφέρει πως το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία θα διεξάγουν ασκήσεις και με πυρά και χωρίς. Πέρα από τα στρατηγικά περάσματα όμως η Αθήνα δεσμεύει και άλλες περιοχές στην περιοχή και των Δωδεκανήσων για ασκήσεις χωρίς πυρά.

HELLAS_NOTAM

Πηγή: paraskinio.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Απαντήσεις

 1. Κάποτε είχα δεί ένα κρητικό μαχαίρι,στην λεπίδα του οποίου ήταν σκαλισμένη ἡ προτροπή «Μήν με βγάλεις,αλλά ἄν με βγάλεις,μήν με προσβάλεις».
  Να δούμε πόσο θα τιμήσουμε την ΝΟΤΑΜ.
  Γιατί ἄν δέν την τιμήσουμε,θα κάνουμε και πάλι μάγκες τους απέναντι,και θα εξευτελίσουμε τον εαυτό μας.
  Αλλά ἄν συμβεί αυτό,κάποιοι θα πρέπει να κάνουν χαρακίρι.

  1. Εντάξει, νομίζω το χαρακίρι δεν πάει στους Κρητικούς. Εκτός εαν τα Ανώγεια πήγαν Τόκιο ! Κόψτε κάτι.

   1. Ποιός μίλησε για Κρητικούς;
    Εγώ μίλησα για κρητικό μαχαίρι,από κρητικό μαχαιροποιείο (μπιτσακτσήδικο),και την κλασικά κρητική προτροπή εγχαραγμένη στην λεπίδα του.
    Ὁ κάτοχος ήταν Πόντιος,μήπως θέλετε και τα στοιχεία του;
    Το χαρακίρι αφορά αυτούς που θα γίνουν ρεζίλι που εξέδωσαν την ΝΟΤΑΜ ἄν ἡ ΝΟΤΑΜ αγνοηθεί ατιμωρητί από τους Τούρκους.
    Το ότι εσείς το εκλαμβάνετε ὡς Τόκυο,Οκινάουα ἤ Ιβο-Τζίμα δέν υποχρεώνει εμένα να κόψω τίποτε.

   2. Καλά Αχέροντα με βλέπω να κάνω εγώ χαρακίρι με τους “Πόντιους” και τα “Ιβο-Τζίμα”. Πραγματικά πρέπει να χαλαρώσετε λίγο.

   3. Όχι αγαπητέ,εσείς θα πρέπει να χαλαρώσετε,και να μήν βιάζεστε ούτε συμπεράσματα να βγάζετε,ούτε υποδείξεις τύπου «κόψτε κάτι» να κάνετε,όταν αδυνατείετε να ακουλουθήσετε τους συνειρμούς άλλων.
    Ἄν δέν ξέρατε,ἄς ρωτάγατε.

   4. Αχέροντα ούτε ως μεταφορά δεν δέχομαι τις κενές σου προτροπές προς αυτοκτονία. Ο αυτόχειρας κάνει ζοφερές σκέψεις που επικεντρώνονται στο παρόν, με χαρακτηριστική αδυναμία να προβλέψει το μέλλον. Ψυχιατρικά αδυνατεί να αναπτύξει κριτική σκέψη, με αυτό το μηχανισμό διχοτομεί τα πάντα σε ολιστικά επιχειρήματα τύπου μαύρο – άσπρο . Επίσης επειδή εσείς το γράψατε, σας δηλώνω απερίφραστα ότι δεν είμαι διατεθειμένος να ενταχτώ σε καμία κουμφοκιανή κοινωνία της “Κορέας”, που εξισώνει την αυτοκτονία με την ατίμωση και την πλήρη έλλειψη αυτογνωσίας.

   5. Geo,
    Βλέπω ότι αιφνιδίως εγκαταλείψαμε τον πληθυντικό…
    Οἱ προτροπές για χαρακίρι,αγαπητέ,είτε την αντιλαμβάνεστε ὡς μεταφορά,είτε ὡς κυριολεξία,είναι δυστυχώς πέραν και υπεράνω λεπτοτήτων,όταν πρόκειται για την διακύβευση της αξιοπιστίας ενός κράτους,και δέν έχουν την ακαδημαϊκή σημασία των πράξεων αυτοκτονίας ιδιωτών.
    Ὡς χαρακίρι εξ άλλου,νοείται και ἡ παραίτηση,μετά από ανάληψη της ευθύνης -αυτό το τελευταίο ειδικά,είναι στην Ἑλλάδα δυσκολώτερο και από το παραδοσιακό ιαπωνικό χαρακίρι.
    Θα σας υπενθυμίσω,ότι επειδή δέν μιλάμε για ιδιώτες,αλλά αξιωματούχους του κράτους,και επειδή το κράτος δέν εμπιστεύευται πάντοτε την προσωπική τους ευθυξία,υπόκεινται σε ευθύνη και λογοδοσία,με ένα πλήθος διατάξεων που φθάνουν και στην εσχάτη προδοσία.
    Δέν με ενδιαφέρει εδώ ἡ όποια γνώμη ἤ ερμηνεία σας για το τί αποτελεί εσχάτη προδοσία,επισημαίνω ότι διατάξεις υπάρχουν.
    Παλαιώτερα,το κράτος ανελάμβαβε το ίδιο να διεκπεραιώσει το ισοδύναμο του χαρακίρι,για όσους δέν είχαν την ευθιξία να το κάνουν.
    Και εδώ,επαναλαμβάνω,δέν εξετάζεται ἡ απόφαση ενός ιδιώτη να θέσει τέρμα στην ζωή του επειδή κρίνει ότι είναι αφόρητη.
    Εδώ μιλάμε για αυτοτιμωρία από ευθιξία,κρατικών αξιωματούχων λόγω προκληθείσας εθνικής απωλείας,εάν ἤθελε προκύψει εξ υπαιτιότητος των.
    Μία ΝΟΤΑΜ ἡ οποία δέν θα περιφρουθηθεί από τον συνήθη τραμπούκο,αλλά θα «αγνοηθεί» όπως τόσες και τόσες «κόκκινες γραμμές»,θα είναι εθνική απώλεια.
    Εάν δέν εκδοθεί ΝΟΤΑΜ,απλώς συνεχίζουμε στο γνωστό μοτίβο,ἄν όμως εκδοθεί και καταστεί διάτρητη,είναι εθνική υποχώρηση,δηλαδή εθνική απώλεια,ἡ οποία μπορεί να στοιχίσει στην Χώρα και χωρίς πόλεμο και ήττα,την έκπτωση ἤ περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της,και σωρευόμενες τέτοιες εθνικές απώλειες,μπορούν να οδηγήσουν και σε κρατική και εθνική συρρίκνωση.
    Κοινώς αυτογκόλ.
    Δέν έχω την απαίτηση να με καταλάβετε εσείς,που πρόσφατα χαρίσατε,στο πλάισιο σχολιασμού,σε μία εικαζόμενη νέα «τουρκική δημοκρατία των 40.000.000» μέρος του εικαζόμενου ορυκτού πλούτου της Ἑλλάδος,έτσι,για το καλό.
    Δέν θα είχα ούτε την προσδοκία ότι εσείς,στην θέση κάποιου εκ των περιγραφομένων αξιωματούχων,θα είχατε την ευθιξία να κάνετε χαρακίρι,εάν ενέργειες σας οδηγούσαν σε εθνική απώλεια,έστω και μόνο λόγω του ότι οἱ αντιλήψεις σας περί εθνικής απώλειας δεν συμπίπτουν με τις δικές μου.
    Όπως,μετα βεβαιότητος δέν αναμένω ότι θα κάνουν χαρακίρι οἱ εμπνευστές ενεργειών που αποδεικνύονται μπούμερανγκ,όπως προσφάτως ὁ εξευτελισμός της Ἑλλάδος,στο πρόσωπο του υποδυομένου τον υπουργό εθνικής άμυνας στην «προσπάθεια» του να καταθέσει στεφάνι στα Ίμια,αποκλειὀμενος όμως από αυτά,από την τουρκική ακτοφυλακή και ναυτικό.
    Ίδίως,όταν μπορούν να μεταθέσουν την ευθύνη σε άλλλους,όπως στις Ένοπλες Δυνάμεις,σε μηδέποτε ρητώς κατονομαζόμενους «πολιτικούς κύκλους»,ἤ στον κακό,ψυχρό καιρό (τους).

 2. Αν ημουν ο Σουλτάνος, στο ακουσμα της NOTAM θα εστελνα ενα CN235 να περάσει ολες τις ζώνες σουβλάκι. Θα ημουν σίγουρος οτι οι Ελληνες δεν θα εκαναν τίποτα, και αν εκαναν θα εκλαιγα για τις αδικοχαμενους πιλοτους και τους ατιμους ελληνες που το κατερριψαν επειδη πέρασε κατα λάθος στην αποκλεισμένη περιοχή. Θα ορκιζομουν εκδικηση και θα τους εκανα βουκινο διεθνως.

  Τι θελω να πω…. πως η ΝΟΤΑΜ δεν εχει καμια σημασία αν δεν εισαι διατεθειμενος να δεις την συνεχεια του εργου να εξελισεται.

  1. Μια και το θέσατε , ακρίβως αυτό κάνει το CN235. Για αυτό ετοιμάζονται τα P-3, για να μην χρησιμοποιούν Νατοϊκή δικαιολογία στο Αιγαίο οι δίπλα. Επίσης δεν είναι καινούργιο έργο, νομίζω η παράβαση πάει από τότε που τα πρωτοπήραν.

   1. Δηλαδή,την επόμενη φορά που το CN-235 κάνει την παραβίαση,θα στείλουμε το Ρ-3 για να το αναχιτίσει,ἤ δέν θα υπάρξει επόμενη παραβίαση από CN-235 όταν παραληφθούν τα Ρ-3;

 3. Μπράβο. Απόλυτη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις μας. Κάθε πολίτης οπλίτης. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.

 4. @Αχέρων
  Πέραν της αβάστακτης ελαφρότητας του «είναι» του τελευταίου σχολίου σας, δεν είδα να έχετε καμιά άποψη ή λύση ή σε τελική ανάλυση γνώση των προβλημάτων . Φυσικά η ένταση σας καλύπτει αίτια και αφορμές. Το τι γράφετε δεν αποτελεί κανένα νέο γεγονός. Διάβασα όμοια σχόλια τα προηγούμενα έτη ένα σωρό, όλα προκλητικά στα όρια της νηπιακής λογικής. Δεν ξέρω εάν θα βοηθήσει η ανάλυση κανέναν από τους «κραυγάζοντες» αλλά παρόλα αυτά, θα το γράψω μπας και δεν σκοντάφτουμε συνέχεια στα πόδια μας.
  Θα σχολιάσω τα «χαρακίρια» και το ότι η ΝΟΤΑΜ θα έπρεπε « να μην καταστεί διάτρητη» που γράψατε. Εάν για κάθε παραβίαση έπρεπε να παραιτηθεί και κάποιος, σας θυμίζω ότι το παραβατικό κλίμα έχει ξεκινήσει από το 70,εντάθηκε το 90 και διατηρείται σταθερό έκτοτε. Αρα 40 έτη, από χονδρικά 400 παραβιάσεις (το ελάχιστο σαν μέσο όρο) ίσον 16000. Μετά 16000 «χαρακίρια», μεταφορικά ή κυριολεκτικά, ο ανώτερος υπεύθυνος που θα είχε απομείνει θα ήταν… σμηνίτης. Σχετικά με της «διατρήσεις» και τις «διακορεύσεις» των ΝΟΤΑΜ . Τον Αύγουστο του 1974 η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ που περιλάμβανε την ανατολική γραμμή του 25ου παραλλήλου στο FIR, σύμφωνα με την οποία απαιτούσαν τα αεροσκάφη της περιοχής να αναφέρονται σε αυτήν. Η Ελλάδα ακύρωσε, αλλά προχώρησε στον χαρακτηρισμό όλου του Αιγαίου ως «επικίνδυνη» περιοχή, αποκλείοντας κάθε πτήση πολιτικού αεροσκάφους. H Τουρκία το 1980, καθώς ο τουρισμός της είχε πληγεί, απέσυρε την ΝΟΤΑΜ. Πίσω από το FIR και τις ΝΟΤΑΜ κρύβονται κυριαρχικά δικαιώματα με νομικές επεκτάσεις, καθώς για τα αεροπορικά ατυχήματα η Σύμβαση του Σικάγου προέβλεπε ότι τα όρια έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας συμπίπτουν με τα όρια του FIR, την ίδια βάση για τα ναυτικά ατυχήματα καλύπτει η σύμβαση του Αμβούργου, που η Ελλάδα ασκεί έρευνα και διάσωση στα όρια του FIR της. Βλέπετε αμέσως μετά την έκδοση της Τουρκικής ΝΟΤΑΜ η γείτονα εξέδωσε ανακοίνωση ότι παραχωρεί τις εκτάσεις αυτές στην TPAO, για έρευνα υδρογονανθράκων. Πράγματι στην περιοχή μεταξύ Σμύρνης – Χίου – Λέσβου φαίνεται ότι υπάρχουν πλούσιες πηγές. Τώρα που καταλάβατε τι είναι «ΝΟΤΑΜ» πόσα «χαρακίρια» μας αντιστοιχούν;
  Συνεπώς η Τουρκία δεν αποζητά πια μια λύση στα πλαίσια της «Χάγης» γιατί δεν θα την κερδίσει. Θέλει εξαναγκασμό με απευθείας διαπραγμάτευση ποντάροντας στο στρατιωτικό της βάρος. Το τι γίνεται στην Κύπρο και την ΑΟΖ είναι ΟΛΟΙΔΙΟ με την ΝΟΤΑΜ του 1970.
  Κλείνοντας δεν θα μπορούσα να αφήσω ασχολίαστο το ζήτημα της γραφής μου. Τον πληθυντικό τον κερδίζεις. Θεώρησε αυτό μήνυμα ως το τελευταίο σε οποιοδήποτε αριθμό. Παρά την παιδεία μου, δεν μπορώ να μιλάω με κάποιον που δεν έχει διάθεση για ανταλλαγή επιχειρημάτων, ούτε σεβασμό στα λεγομενά μου . Σαν υστερόγραφο ξαναδιάβασε λέξη προς λέξη το σχόλιο του διπλωματικού αντίβαρου, σε μια διαμελισμένη Τουρκία που αφελέστατα ΚΟΤΣΑΡΕΣ στον ΑΕΡΑ.

  1. Τις ΝΟΤΑΜ αγαπητέ δέν τις εκδίδει ἡ ΠΑ,σε αυτήν ανατίθεται ἤ επιτρέπεται να τις περιφρουρήσει.
   Αυτό,για το κήδος σας ότι από τα χαρακίρια δέν θα έμενε πάνω από σμηνίτητης.
   Τα περί νέας τουρκικής δημοκρατίας,εσείς τα κοτσάρατε στον αέρα,όχι εγώ.
   Τον πληθυντικό τον εισήγατε εσείς,στον μεταξύ μας σχολιασμό,αλλά προφανώς με κάποια φαναριώτική υστεροβουλία,εγώ πάντως τον τιμώ μέχρι τελευταίου μαζί σας διαλόγου,παρ᾿ότι δέν κερδίσατε εν τέλει την εκτίμηση μου.
   Ίσως είμαι πιό γενναιόδωρος από εσάς.

   Δέν θα μου λείψει ὁ διάλογος μαζί σας,αλλά μένει να φανεί πόσο εννοείτε τον διάλογο ὡς απ᾿ευθείας συνομιλία,ἤ ὡς ψίθυρο προς τρίτους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.