Η αλβανική ομάδα ελεύθερων σκοπευτών στην Συρία και τα όπλα τους

Η Ξεμιάτι Άλμπαν είναι μια μικρή σουνητική ομάδα τζιχαντιστών μαχητών που επιχειρεί στο κυβερνείο της Ιντλίμπ, στην βόρεια Συρία, οι οποίοι ειναι αλβανικής εθνικότητας, αν και προέρχονται από το Κόσοβο. Πρόσφατα αποδέσμευσαν ένα βίντεο με την “ομάδα ελεύθερων σκοπευτών”, αν και η ομάδα συνολικά έχει περισσότερα μέλη και δεν περιορίζεται μόνο στους ελεύθερους σκοπευτές. Φαίνεται ότι επί του παρόντος δεν ειναι παραπάνω από 10 μέλη. Θεωρείται ευρέως ως μια υπο-ομάδα της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (ΧΤΣ). Παρότι ειναι μια ξεχωριστή ομάδα της ΧΤΣ, δεν υπάγεται υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της μεγαλύτερη οργάνωσης. Οι στόχοι τους, ιδεολογικά και επιχειρησιακά ειναι στενά συνδεδεμένοι με τη ΧΤΣ.

Το βίντεο γυρίστηκε σε ύφος ντοκιμαντέρ, με εντυπωσιακό ήχο, επεξεργασία και ποιότητα. Εξηγεί μέσω ενός αφηγητή τον εξοπλισμό της ομάδας ελεύθερων σκοπευτών (ΕΣ), τις τακτικές, την εκπαίδευση και τελικά τις επιχειρήσεις μέσα σε ένα αστικό οικοδομικό τετράγωνο κτιρίων. Ειναι παρόμοιας ποιότητας παραγωγής των βίντεο του Ντά’ες και έχει σαφώς δεχθεί επεξεργασία και κινηματογραφήθηκε από ταλαντούχους ανθρώπους. Ο εξοπλισμός που παρουσιάζεται ειναι σχεδόν πολύ κοντά με αυτόν που χρησιμοποιείται συχνά απο παρόμοιες ομάδες, και φαίνεται τελείως εύλογο να χρησιμοποιείται επι καθημερινής βάσης, ασχέτως με το επίπεδο των υπερβολών που γίνονται στο βίντεο για προπαγανδιστικούς σκοπούς.

Αυτό το βίντεο ειναι αξιοσημείωτο για την χρήση των μικρών, βελτιωμένων και τροποποιημένων, υψηλής ποιότητα, όπλων, όπως επίσης και την γενική επαγγελματική εμφάνιση των μαχητών.

Ο μεγάλος όγκος των πλατφορμών που χρησιμοποιούνται ειναι τα τυφέκια Μοσίν-Ναγκάντ, τα οποία δεν φημίζονται για την ακρίβεια ή την εργονομία τους, το λιγότερο. Το Μοσίν-Ναγκάντ ειναι ενα τυφέκιο κινητού ουραίου (bolt action), πέντε φυσιγγίων εσωτερικώς, τροφοδοσία με γεμιστήρα που αναπτύχθηκε από το 1882 μέχρι το 1891, και κυκλοφόρησε το 1891 μέχρι το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Β’ ΠΠ). Πολλά εκατομμύρια κατασκευάστηκαν, και έχουν εξαπλωθεί παγκοσμίως, με την Συρία να μην αποτελεί εξαίρεση. Ειναι εξαιρετικά φθηνά στην Ιντλίμπ, κοστίζοντας μόλις περίπου 50 δολάρια ΗΠΑ, το οποίο ισως εξηγεί την χρήση τους από την Ξεμιάτι Άλμπαν.

Με σκοπό τον περιορισμό του εμφανώς δύσκαμπτου ουραίου, της ασήμαντης ακρίβειας, της κακής ποιότητας εργονομίας και της έλλειψης υποστήριξης εξαρτημάτων, αυτά τα τυφέκια έχουν αναβαθμιστεί με τις κάννες πολυβόλου γενικής χρήσης σειράς PK 7,62X54r, οι οποίες πιθανόν ειναι καινούριες, και σε καλύτερη κατάσταση απο τις αρχικές προ-Β’ΠΠ κάννες.

Αντικατάσταση κορμού σε τυφέκιο Mosin Nagant 91/30.

Έχουν επίσης ανακατασκευαστεί με εναν τροποποιημένη κορμό και σπείρωμα για συσκευές στομίου κάννης, όπως σιγαστήρες ή φλογοκρύπτες, οι οποίοι εμφανίζονται στο βίντεο. Οι τροποποιημένοι κορμοί επιτρέπουν στα τυφέκια να ειναι ελευθέρας ταλαντώσεως (free floated), στρωματομένα (bedded), και γενικής βελτίωσης. Αυτά τα τυφέκια εξακολουθούν να μη διαθέτουν την εργονομία και την ακρίβεια που θα είχε ένα “κατάλληλο” τυφεκίου για αυτή την χρήση, όπως τα κοινά τυφέκια Steyr SSG 69. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε ειναι αποτελεσματικά. Η τρομοκρατική οργάνωση ισχυρίζεται 1 λεπτό γωνίας (Minute of Arc, MOA), το οποίο φαίνεται ουτοπικό, αλλά δεδομένου οτι οι Φινλανδοί αναβάθμισαν την πλατφόρμα Mosin -7,62 Tkiv 85- οι οποίοι επίσης αντικατέστησαν τον κορμό και την κάννη, αλλά διατήρησαν τον υποδοχέα του τυφεκίου -που ακόμα λειτουργεί σε ενα ικανοποιητικό επίπεδο για τις φινλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις, αυτή ίσως ειναι η μοναδική μικρή υπερβολή. Άσχετα, άλλα φαίνεται οτι λειτουργούν σε ενα εξαιρετικά ικανοποιητικό επίπεδο.

Παρουσιάστηκαν διάφοροι τύποι κορμών -οι οποίοι φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί βάσει προσωπικών προτιμήσεων, αλλά όλοι μοιάζουν παρόμοιοι με αυτούς που ειναι εμπορικά διαθέσιμοι για τις Δυτικές πλατφόρμες και φαίνεται να ειναι ισχυρές κατασκευές.

Παρατηρήστε την κάρτα DOPE που ειναι κολλημένη στο τυφέκιο, ένδειξη έμπειρων χειριστών.

Παρουσιάστηκαν επίσης και άλλα τυφέκια -αυτά τα τυφέκια ίσα που αναφέρονται. Βλέπουμε δύο άλλα μοντέλα στο βίντεο, συμπεριλαμβανομένου ενός SVD Dragunov, το οποίο ειναι πολύ κοινό στη ανταρτοκρατούμενη περιοχή, και ένα AM-50 Sayyad (ιρανικός κλώνος του HS.50), το οποίο θεωρείται γενικά ως ενα τυφέκιο αντι-υλικού. Ένα μοναδικό αυστριακό Steyr SSG 69 εμφανίζεται ελάχιστα, και μπορεί παρατηρηθεί επίσης σε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρατηρήστε το AK74 με τον σιγαστήρα στη βάση της φωτογραφίας, μαζί με ενα ακόμα AK74 να ρυθμίζεται για μέσο βεληνεκές.
AM-50 Sayyad μαζί με τον παρατηρητή (spotter).

Δεν ειναι τελείως σαφές γιατί αυτά τα αλλα τυφέκια δεν αναφέρθηκαν, άλλα δεδομένου ότι όλα ειναι πολύ πιο “διαθέσιμα” από τα τροποποιημένα Μοσίν-Ναγκάντ, με αυτόν τον τρόπο ειναι φορείς πολύ μικρότερης προπαγανδιστικής αξίας, ίσως ειναι απλά θέμα εμφάνισης. Όλες ειναι λογικές πλατφόρμες για τη συγκεκριμένη χρήση τους.

Δυο ξεχωριστά AM-50 Sayyad απο φωτογραφίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Παρατηρήστε το σκοπευτικό ZD 6-24×56 RD.
Δυο ξεχωριστά AM-50 Sayyad απο φωτογραφίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Παρατηρήστε το σκοπευτικό ZD 6-24×56 RD.

Τα οπτικά που χρησιμοποιούνται στα τυφέκια κινητού ουραίου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ειναι Meopta ZD 6-24×56 , τα οποία ειναι ακριβά σκοπευτικά ($1500+) που προορίζονται για προσβολές σε μεγάλες αποστάσεις -ο κατασκευαστής ισχυρίζεται οτι ειναι ένα “σκοπευτικό ακριβείας τυφεκίου μεγάλης απόστασης που εξελίχθηκε για ελεύθερους σκοπευτές με σκοπό να επιτυγχάνουν φονικές βολές ακριβείας σε πολύ μεγάλες αποστάσεις”. Το σκοπευτικό που διαθέτει έναν φωτιζόμενο σταυρόνημα με ενσωματωμένες ενδείξεις εκτίμησης αποστάσεις ειναι ρυθμισμένο για την “ακριβής εκτίμηση απόστασης στα βασικά διαμετρήματα 7.62×51 NATO, .308, .338 WM και12.7 mm.”

Αν αυτά ειναι αυθεντικά οπτικά, τα οποία φαίνεται να ειναι, τότε αυτή η ομάδα σαφώς διαθέτει προϋπολογισμό και εμπειρία, το οποίο συμβαδίζει με το υπόλοιπο βίντεο. Ειναι σαφώς προετοιμασμένοι να επενδύουν ένα μεγάλο ποσό χρημάτων στα οπτικά τους, υιοθετώντας μια διαφορετική προσέγγιση απο όλους τους υπόλοιπους -συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων υπο-ομάδων της ΧΤΣ- που συχνά χρησιμοποιούν φθηνά και αναποτελεσματικά οπτικά. Ειναι αμφίβολο οτι αυτό ειναι το κύριο οπτικό που επέλεξαν αυτοί οι μαχητές να χρησιμοποιούν στα τυφέκια τους, ωστόσο δεν δείχνει την ύπαρξη αρκετών οικονομικών πόρων και γνώσης για να κινηθείς πέρα από τα πολλαπλά φθηνότερα Δυτικά και ανατολικού μπλοκ οπτικά που ειναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή.

Ενα άλλο αξιοσημείωτο σημείο ειναι τα μικρά όπλα των παρατηρητών (spotters) και άλλων μέσα στην ομάδα. Ειναι οπλισμένοι με κάποια αρκετά πειραγμένα AKS-74 και AK-74 , συμπεριλαμβανομένων χειροποίητων σιγαστήρων, σύγχρονων οπτικών PK-01VS, παραλλαγές και επιπρόσθετες ράγες.

PK-01VS της BelOMO απο την Λευκορωσία.
PK-01VS της BelOMO απο την Λευκορωσία, AK-74N.

Φαίνεται να υπάρχουν σε χρήση πολλά οπτικά κόκκινης κουκκίδας (Red Dot) PK-01VS, με κάποια μέτρα τυποποίησης. Η PK01-VS ειναι ένα πολύ χαμηλό, κεντρικής γραμμής (centerline) οπτικό red dot που προορίζεται για χρήση σε μικρές αποστάσεις, και γενικά θεωρείται καλής ποιότητας -αν και τα Δυτικά οπτικά όπως τα EOTech που έχουν υψηλότερο φάσμα τιμών απο τα οπτικά Ανατολικού μπλοκ στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές. Αυτη τη στιγμή η PK-10VS χρησιμοποιείται απο τον ρωσικό Στρατό, αλλα κατασκευάζεται απο την BelOMO στην Λευκορωσία, αποτέλεσμα της κληρονομιάς της ΕΣΣΔ που επέλεξε να κατασκευάσει τα οπτικά εκεί όταν η Λευκορωσία δεν ήταν ανεξάρτητη. Ωστόσο, οι δυο χώρες διατηρούν πολύ στενούς δεσμούς και ένας αριθμός οπτικών που ο ρωσικός Στρατός (και οι σύμμαχοι του, όπως ο συριακός αραβικός στρατός – SyAA) χρησιμοποιεί κατασκευάζονται εκεί.

Άλλα εξαρτήματα, όπως οι ράγες, ειναι δύσκολο να αναγνωριστούν, αλλά εντοπίσαμε τουλάχιστον ενα FAB Defence Foregrip – Τα εξαρτήματα FAB Foregrip ειναι πολύ δημοφιλή στην Ιντλίμπ.

Ειναι πιθανόν οι πλευρικές ράγες να ειναι εγκατεστημένες ως ιδιοκατασκευές, όπως τα μοντέλα AKS-74N/AK-74N (N σημαίνει οτι διαθέτει πλευρική ράγα, αρχικά για νυχτερινά οπτικά) ειναι σχετικά σπάνιες. Αυτή η βελτίωση ενισχύει σημαντικά την γενική χρήση του τυφεκίου, που σημαίνει ότι μπορεί να δεχθεί οπτικά, και ειναι πολύ χαμηλότερου κόστους από την αγορά ενός AK74M.

Το παράδειγμα παρακάτω που για πώληση πιθανόν να ειναι εξαιρετικά όμοιο με τα τυφέκια που χρησιμοποιεί αυτή η ομάδα.

Εγχώριας μετατροπής/πρόσθετη πλευρική ράγα τοποθετημένη σε ενα AK-74 που ειναι προς πώληση στην Ιντλίμπ.

Η επιλογή των σύγχρονων, τυποποιημένων ρυθμίσεων AK τόσο για τα κύρια και δευτερεύοντα όπλα -οι ΕΣ φαίνεται να μεταφέρουν το AKS-47U για εφεδρικό- καθιστά ευκολότερη τη διαχείριση πυρομαχικών και την εκπαίδευση χρήστη. Αυτό ειναι σε αντίθεση με κάποιες οργανώσεις της ΧΤΣ, οι οποίες μπορεί να παρατηρηθούν να χρησιμοποιούν διάφορα όπλα απο το Colt 653 στο AK-103 στο FN FAL.

Σκηνές από το βίντεο που δείχνουν διάφορα μικρά όπλα με το οπτικό PK-01VS.

Φωτογραφίες μέσων μαζικής ενημέρωσης δείχνουν περισσότερα απο τα PK-01VS και AKS-74 της ομάδας με ράγες στο μπροστινό μέρος και λαβή της FAB Defence.

Μπορούμε να δούμε άφθονες ποσότητες εξοπλισμών, όχι μόνο φορητά όπλα, σίγουρα δεν ταιριάζει στην στερεότυπη ιδέα του “τύπου με ένα AK”, που μεταφέρουν πολλά χρόνια Δυτικής εμπειρίας στην Μέση Ανατολή. Μπορούμε επίσης να δούμε την προσοχή που δόθηκε στα διασπαστικά πρότυπα στολών με την χρήση της Multicam και άλλων κλώνων των φημισμένων Δυτικών σχεδίων.

Μια άλλη σημαντική πτυχή που παρουσιάστηκε ειναι η παραγωγή σιγαστήρων. Ενω οι χειροποίητοι σιγαστήρες δεν αποτελούν ασύνηθες φαινόμενο για την ανταρτοκρατούμενη Συρία, ειναι συγκριτικά ασυνήθιστο οτι έχουμε την ευκαιρία να δούμε τη διαδικασία της κατασκευής τους. Ειναι μια πολύτιμη ευκαιρία να αποκτήσουμε καλύτερη κατανόηση στον τρόπο κατασκευής τους, και δεδομένου οτι πολλοί σιγαστήρες διαφορετικών μαχητών και ομάδων φαίνεται να ειναι σχεδόν πολύ παρόμοιοι, μας παρέχεται μια γενικότερη εικόνα στον σχεδιασμό τους.

Αυτά τα δείγματα εμφανίζονται να ειναι σαν ενα φρεζαρισμένο (milled out) ενιαίο κομμάτι μετάλλου, με τα διαχωρίσματα να έχουν προστεθεί αργότερα, σε μια αλληλοδιαδοχική μορφή. Οι σιγαστήρες αυτοί δείχνουν και ακούγονται εύλογα αποτελεσματικοί, αλλά καθώς δεν μπορούμε να δούμε τα εσωτερικά των συσκευών ειναι δύσκολο να κρίνουμε τις υπόλοιπες σχεδιαστικές λεπτομέρειες τους. Η ομάδα προφανώς εχει την ικανότητα να παράγει τυποποιημένους σιγαστήρες, και να αναβαθμίζει τα τυφέκια της σε ένα ενιαίο πρότυπο, επιδεικνύοντας το επίπεδο του επαγγελματισμού και την ικανότητα της που ειναι ίσως απροσδόκητη από αυτούς που χρησιμοποιούνται στη σημερινή φάση της συριακής σύγκρουσης.

Ο ομάδα εμφανίζεται να προσπαθεί να διαμορφώσει μια εικόνα αυτάρκειας, ενώ επιχειρείται να ειναι “τόσο καλή σύμφωνα” με τα διεθνή πρότυπα, πιθανόν χρησιμοποιώντας τις άπειρες πηγές που ειναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο για να αυξήσει τα πρότυπα τόσο των εργασιών στον εξοπλισμό αλλά και των τακτικών της. Ο συγγραφέας του παρόντος κειμένου δεν ειναι ειδικός στις τακτικές ή καλά εκπαιδευμένος για την παρατήρηση και την εκτέλεση βολών ακρίβειας, όποτε δεν μπορεί να σχολιάσει σε αυτόν τον τομέα, αλλά ο εξοπλισμός τους δείχνει ζήλο και υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων. Η επιλογή της φθηνής πλατφόρμας με νέες κάννες για την πυροδότηση ενός συνηθισμένου πυρομαχικού, όπως επίσης και των ποιοτικών εργοστασιακών πλατφορμών όπως το Dragunov και το AM-50 Sayyad, σημαίνει οτι ο εξοπλισμός πρέπει οπωσδήποτε να ανταποκρίνεται στα καθήκοντα για τις ανάγκες τους, ενώ όχι, φυσικά, στο επίπεδο των Δυτικών η Ρωσικών κορυφαίων εξοπλισμών. Δεδομένων των περιορισμών χρηματοδότησης και εξοπλισμού στην περιοχή ωστόσο, αυτό ειναι αναμενόμενο.

Προφανώς η ομάδα προσπαθεί να χρησιμοποιεί σύγχρονα και αποτελεσματικά μικρά όπλα, με την επιλογή σιγαστήρων και οπτικών να ευθυγραμμίζονται άριστα με τους ρόλους των χειριστών, από τον παρατηρητή στον ΕΣ έως και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Ειναι κατά κάποιο τρόπο τυποποιημένοι.

Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι αυτό το βίντεο ειναι προπαγανδιστικό. Δεν γνωρίζουμε τι χρησιμοποιήθηκε όταν έκλεισε η κάμερα -ίσως λιγότερα, συνδυασμός παραλλαγών, χειρότερα ή καθόλου οπτικά και επιπλέον παλιά ή λιγότερο στολισμένα μικρά όπλα – όπως το AKM σε αντίθεση με το AK-74, για παράδειγμα. Ωστόσο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους δεν δείχνουν την χρήση αυτών των σύγχρονων και τακτικών μικρών όπλων, όποτε το βίντεο φαίνεται αρκούντως ακριβές προς τον πραγματικό εξοπλισμό τους.

Υπάρχει επίσης ένας αριθμός ίδιων Μοσίν-Ναγκάντ προς πώληση στην ανοιχτή αγορά της Ινλίμπ, οπότε η αλβανική ομάδα ΕΣ ίσως να μην ειναι η μοναδική καθώς εμφανίζουν τους εαυτούς τους ως μοναδικούς, ίσως να βασίζονται σε άλλες τεχνικές πιο πολύ από ο,τι προκύπτει από την προπαγάνδα τους. Ασχέτως όλων αυτών, η Ξεμιάτι Άλμπαν συνεχίζει να ειναι μια συναρπαστική τζιχαντιστική υπο-ομάδα και ακόμα περισσότερο η ομάδα των ειδικών ελεύθερων σκοπευτών της.

Απόδοση/Μετάφραση απο το calibreobscura.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Απαντήσεις

  1. περίμενα τον σχολιασμό σου αλλά ησουν φειδωλός.
   Ειναι δυνατόν να κατασκευαζουν αυτοσχέδιους λειτουργικούς σιγαστήρες?Για MOA και DOPE card ενταξή με τριβή και εξάσκηση,
   αλλά αυτοί από ειδικότητα οπλουργου το πηγαν σε αλλο επιπεδο αν ισχύει εκτός και αν αν έχουν σπουδασει μηχανολόγοι με μαστερ ξερω γω στη κατασκευη φορητων οπλων και εξαρτημάτων.

   1. Ο σιγαστηρας δεν είναι κάτι που να αποτελει τεχνολογικη προκληση. Εννοω ενας απλος σιγαστηρας χωρις υψηλες απαιτησεις απο αυτον.
    Κατα τα λοιπα, το οτι στην χωρα μας δεν ανθει η σκοπευση ακριβειας και τα σχετικα δεν κανει τους λοιπους κατι αξιο προσοχης αλλα μαλλον εμας κατι περιεργο.
    Επισης, εμεις εχουμε συνηθησει να αποκαλουμε οπλουργο καθε μεταλλουργο με σφυρι και ζουμπα ενω αλλου οπλουργος σημαινει πολυ περισσοτερα. Παλι εμεις ξεχωριζουμε αρνητικά
    Εδω οι τυποι φαίνεται να εχουν υποβαθρο. Ποιας ποιοτητας αγνωστο αλλα εκει που πολεμουν οτιδηποτε πανω απο το μηδεν ειναι κατι αξιολογο

   2. @Επισης, εμεις εχουμε συνηθησει να αποκαλουμε οπλουργο καθε μεταλλουργο με σφυρι και ζουμπα ενω αλλου οπλουργος σημαινει πολυ περισσοτερα.

    δηλαδή οι υπαξιωματικοί του ΕΣ με ειδικότητα οπλουργου έχουν το υπόβαθρο να κατασκευάζουν σιγαστήρες?γιατί δεν νομίζω να τους δίνουν μονο σφυρι και ζουμπά ουτε να τους μαθαίνουν να λαδώνουν τη κάννη μετα απο κάθε βολή,
    μπορουν να επισκευαζουν γενικά τα τυφέκια και σε προχειρα μηχανουργεία σε μονάδες εκστρατείας αυτό το ξέρω,
    αλλά οι σιγαστήρες με εξέπληξαν να πω την αλήθεια,νομιζα οτι ηταν κατι συνθετότατο οχι συνθετο απλά.τεσπα

   3. Συνηθως οι οπλουργοι μας ειναι υπερβολικα εξειδικευμενοι στο υλικο που εχουν, καλως φυσικα, οποταν το επιστημονικο (αν θες βαλε το και σε εισαγωγικα) υποβαθρο μενει ακαλιεργητο.
    Πριν λιγο καιρο εδω στην Κυπρο συνελαβαν ενα τυπο ο οποιος ειχε κατασκευασει σιγαστηρα πληρους μηκους για το φλωμπερ του, μαλιστα τρυπωντας και την καννη και αναγωμονοντας και τα φυσιγγια ωστε να λειτουργει πολυ πολυ αθορυβα.
    Το δυσκολο στους σιγαστηρες ειναι το μεταλλουργικο κομματι. Αν εχεις καλα μηχανηματα και τεχνητες η κατασκευη ειναι απλη

  1. Data On Previous Engagements
   Βασικα ειναι μια καρτα με στοιχεια διοπτρας ανα αποστασεις, ανεμους, θερμοκρασιες κλπ

 1. Ο συνδυασμός της πολεμικής εμπειρίας των Αλβανών μέσα από τον UCK και τώρα με την εμπλοκή τους στον εμφύλιο της Συρίας, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους επιτελείς του στρατού. Μην ξεχνάμε την αναστάτωση που προκάλεσαν πριν μερικά χρόνια οι δραπέτες βαρυποινίτες στην δυτική και βόρειο Ελλάδα. Η Ταξιαρχία της Ηπείρου θα πρέπει να εκπαιδευτεί σε αντιανταστικές/καταδρομικές τακτικές και να διδαχθούν από τα συμπεράσματα του πολέμου του Αφγανιστάν. Αν είναι δυνατό να συνεκπαιδεύεται με ορεινές μεραρχίες εμπειροπόλεμες, άλλων στρατών.

  1. @dimitris x
   αν χρειαστεί θα αναλαβει η 13 δεε, σε συνδιασμό με στελέχη άλλων μοναδων ειδικών δυνάμεων μαλλον…

 2. On August 4, 2018, a group of Albanian jihadis fighting in Syria alongside rebel factions released a 33-minute, slickly produced video about their small sniper unit. The video, filmed in documentary style, was distributed on the Albanian fighters’ Telegram channel.[1] The video is entirely in Albanian with English subtitles.
  https://www.memri.org/jttm/albanian-jihadi-fighters-syria-document-life-their-sniper-team

  New video message from Hayy’at Taḥrīr al-Shām: “Albanian Snipers in al-Shām”
  https://jihadology.net/2018/08/04/new-video-message-from-hayyat-ta%E1%B8%A5rir-al-sham-albanian-snipers-in-al-sham/

  https://twitter.com/Jake_Hanrahan/status/1025847375766716418

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.