Η ανάδειξη Κωσταράκου στην προεδρία της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. ενισχύει την Ελλάδα

O Α/ΓΕΕΘΑ στην τελετή γενέθλιας ημέρας της 180 ΜΚ/Β «HAWK». Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014.(ΓΕΕΘΑ)

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
[email protected]

Mια εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία για τη χώρα αλλά και για τις Ένοπλες Δυνάμεις σημείωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος εξελέγη με εντυπωσιακό ποσοστό και από την πρώτη ψηφοφορία νέος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (European Union Military Commitee – EUMC).
Συγκεκριμένα, η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στο πλαίσιο της Συνόδου της EUMC, στις Βρυξέλλες, όπου οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. ψήφισαν και ανέδειξαν νέο πρόεδρο τον Έλληνα αρχηγό, με ψήφους 20 επι συνόλου 27. Στην ψηφοφορία συμμετείχε και η Κύπρος, δια του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, αντιστρατήγου Γεωργίου Μπασιακούλη, επίσης πυροβολητή, όπως και ο στρατηγός Κωσταράκος, και με έναν χρόνο διαφορά από τη Σχολή Ευελπίδων (Τάξη 1978 ο Μ. Κωσταράκος, 1979 ο Γ. Μπασιακούλης). Η θητεία του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής είναι τριετής και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα αναλάβει απο τον Νοέμβριο του 2015.
Μέχρι τότε μπορεί να ασκεί τα σημερινά του καθήκοντα, κάτι το οποίο εξαρτάται απο τις διαθέσεις της κυβερνήσεως, που προς το παρόν δεν φαίνονται να είναι διαφορετικές.

NATO

Σημειώνεται οτι πριν από λίγες εβδομάδες ο στρατηγός Κωσταράκος ήταν υποψήφιος και στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της αντίστοιχης Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO, όπου δεν εξελέγη στον δεύτερο γύρο με μικρή διαφορά ψήφων από τον Τσέχο ανθυποψήφιο του αρχηγό.
Ωστόσο, είναι βέβαιο οτι από τακτικής απόψεως, αυτή του η κίνηση, έστω και αν δεν ήταν επιτυχής τότε, συνέτεινε τα μέγιστα στην προχθεσινή μεγάλη επιτυχία του. Για πολλούς λόγους (επιχειρησιακούς, πολιτικούς κ.λπ.) η κυβέρνηση δεν “καίγεται” τώρα να ανοίξει ακόμα ένα ζήτημα, αυτό των κρίσεων των αρχηγών και τον οποίων κρίσεων ακολουθήσουν με μορφή “καραμπόλας”, σε μία συγκυρία με τόσα “ανοιχτά” θέματα, όπως ο Προϋπολογισμός και η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Γιατί αν -ως σενάριο το αναφέρουμε- οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, θα παγώσουν οι όποιες κρίσεις στις Ε.Δ., μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές, ώστε αυτές να γίνουν απο τη νέα κυβέρνηση. Βεβαίως, τα παραπάνω αφορούν αυτό που είθισται, καθώς κανείς δεν υποχρεώνει την όποια κυβέρνηση να το ακολουθήσει, αφού οι αρχηγοί δεν έχουν συγκεκριμένη θητεία αλλά κρίνονται ανά πάσα στιγμή. Επομένως, κανείς δεν ξέρει τι και πότε θα αποφασίσει κάτι σχετικό η κυβέρνηση Σαμαρά, σε συνάρτηση με με τις υπόλοιπες πολιτικές εξελίξεις.

Συγχαρητήρια

Προς το παρόν, η κυβέρνηση δια του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, από την πρώτη στιγμή συνεχάρη τον αρχηγό για τη μεγάλη επιτυχία του. «Συγχαίρω θερμά τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC), η οποία αποτελεί αναγνώριση του υψηλού επιπέδου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.

Οι προκλήσεις για τον Στρατηγό Κωσταράκο, σ’ αυτή τη νέα θέση του, θα είναι πολλές, για την οικοδόμηση μίας νέας στρατηγικής για την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας ζήτημα, στην πορεία προς μία πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη, για το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα εργαστεί παραγωγικά και αποτελεσματικά ο Έλληνας Στρατηγός, από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

Για μία ακόμα φορά, συγχαίρω τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για την επιτυχία του, η οποία είναι επίσης επιτυχία της Ελλάδος και των Ένόπλων μας Δυνάμεων», τόνισε ο ΥΕΘΑ.

Θέσεις-κλειδιά

Βεβαίως, οφείλουμε να επισημάνουμε απο την πρώτη στιγμή το εξής εξαιρετικό ενδιαφέρον στοιχείο, που πιθανόν να μας απασχολήσει στο μέλλον. Από 1ης Νοεμβρίου, η Ελλάδα στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Γιούνκερ, κατέχει το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Μεταναστεύσεως και Ιθαγένειας δια του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Απο τον Νοέμβριο του 2015 τη θέση του προέδρου της αναβαθμισμένης, λόγω καταστάσεων και γεγονότων (Ουκρανία, Αν. Μεσόγειος, Βόρεια και Κεντρικής Αφρική), EUMC θα κατέχει ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωσταράκος. Οι δύο άνδρες συνεργάστηκαν άψογα και εποικοδομητικά για περίπου 16 μήνες, όταν ο Δ. Αβραμόπουλος ήταν ΥΕΘΑ. Τα καινούργια καθήκοντα τους, σε συνδυασμό με τις νέες απειλές και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, καθιστούν την εκ νέου συνεργασία τους απο κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις όχι απίθανη, αλλά μάλλον επιβεβλημένη, καθώς η παράνομη μετανάστευση είναι μία σύγχρονη, “ασύμμετρη απειλή”, μια ωρολογιακή βόμβα για την Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας οι Ένοπλες Δυνάμεις των κρατών-μελλών της Ε.Ε., ιδίως του Νότου, καλούνται να συνδράμουν τις δυνάμεις ασφαλείας. Επομένως… όπερ έδει δείξαι, που έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι!

Who is who

Ο στρατηγός Κωσταράκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 1956 και από την 1/11/2011 είναι Α/ΓΕΕΘΑ.
Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1974, από την οποία αποφοίτησε το 1978, ονομασθείς ανθυπολοχαγός Πυροβολικού.

Ειναι απόφοιτος των Σχολείων Βασικής και Προκεχωρημένης Εκπαιδεύσεως του Πυροβολικού Μάχης, Αεράμυνας, Κ/Β HAWK στις ΗΠΑ (Fort Bliss, TX) και στο Βέλγιο (NPC, Glons), της Ανώτατης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμύνης.

Έχει υπηρετήσει ως διοικητής Πυροβολαρχίας Βαρέος Α/Κ Πυροβολικού και Κ/Β ΧΩΚ, αξιωματικός Επιχειρήσεων Μοίρας Κ/Β ΧΩΚ, υποδιοικητής Μοίρας, διοικητής Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού Μάχης και Κ/Β ΧΩΚ, επιτελής σε Διοίκηση Πυροβολικού και επιτελής του intelligence στο International Military Staff του NATO και στη Διεύθυνση Πληροφορούν του ΓΕΕΘΑ. Επίσης, έχει διατελέσει διευθυντής Επιτελικού Γραφείου Αρχηγού ΓΕΣ, τμηματάρχης του Current OPS for the Balkans στο NATO, διευθυντής Επιτελείου του NATO Deployable Corps Greece και διευθυντής του Joint Operation Center της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο.
Ως ανώτατος αξιωματικός έχει διατελέσει βοηθός επιτελάρχη στο Γ’ΣΣ/NDC-GR, διοικητής της 96 ΑΔΤΕ “ΧΙΟΣ”, διευθυντής του 3ου ΕΓ/ΓΕΣ και της Διευθύνσεως Επιχειρήσεων ΓΕΣ, διευθυντής του Α’ Κλάδου/ΓΕΣ, διοικητής της XIIης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού “ΕΒΡΟΣ”, διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού και του NATO Deployable Corps Greece, καθώς και Α/ΓΕΕΘΑ. Είναι πτυχιούχος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Διπλωματικές και Στρατηγικές Σπουδές, ομιλεί αγγλικά και γαλλικά, είναι παντρεμένος με την Αικατερίνη Σγουρού και έχει δύο κόρες.

Πηγή: Εφημερίδα “Παραπολιτικά”, Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. Ο ΕΜΘ Αρχιλοχίας(ΠΒ) που φαίνεται πίσω από τον Α/ΓΕΕΘΑ είναι ο “Διοικητικός”-“Υπασπιστής” ή πως αλλιώς λεγόταν ο θεσμός που καθιέρωσε ο Κωσταράκος;
  Και τι γίνεται γενικά με τον θεσμό; Δούλεψε;

  1. Ο τότε Υπασπιστής Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ειναι ο Αρχιλοχίας (ΠΒ) Τσιλαφάκης Ι. απο τον θεσμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ).
   Ο θεσμός που είχε δοκιμαστεί πιλοτικά είχε την ονομασία “Υπασπιστής Διοικήσεως”.
   Απ’οσο γνωρίζω ο “Υπασπιστής Διοικήσεως” δεν δούλεψε στους Σχηματισμούς γιατί απαιτείτο αλλαγή δομής στο σύστημα προαγωγών των υπαξιωματικών.

   Θεωρητικά, ακούγεται σωστή σκέψη, αλλα πρακτικά, η εφαρμογή της, είναι δύσκολη, γιατί προέρχεται από τον Στρατό των ΗΠΑ όπου εκεί οι Υπαξιωματικοί έχουν διαφορετική εσωτερική λειτουργία (Σώμα Υπαξιωματικών κ.α.) και Αρχηγό Υπαξιωματικών (Sergeant Major of the Army).

   Ευστάθιε, παρακαλώ δες εδώ: Ο υπαξιωματικός που μπαίνει στα ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας ως “Υπασπιστής Διοικήσεως”

   1. Ευχαριστώ. Πιστεύω ότι πολύ πιο απλό και πολύ πιο επωφελές να καθιερωθεί ο Υπαξκός Διοικήσεως στο κλιμάκιο του Λόχου-Τάγματος που αν και τυπικά προβλέπεται εντούτις ουσιαστικά δεν ισχύει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.