Η ανάδειξη της αξίας των “OH-58D Kiowa Warrior”

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο: doureios.com

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ο πρόσφατο περιστατικό στην νησίδα Μικρή Ανθρωποφάς του συμπλέγματος Φούρνων, επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια «τύπου Ιμίων» που από το 1996 υποτίθεται ότι βρίσκονται περίπου στον πυρήνα του ενδιαφέροντος της στρατιωτικής ηγεσίας, όσον αφορά μία μελλοντική πρόκληση και κρίση στο Αιγαίο. Και μπορεί το Αιγαίο να θεωρείται πρωτίστως ένα ιδιαίτερο θέατρο στο οποίο θα κυριαρχήσουν οι αεροναυτικές επιχειρήσεις, το βέβαιο όμως είναι ότι το ζητούμενο σε τελική ανάλυση είναι η διαφύλαξη ή κατάληψη νησιωτικών εδαφών. Αυτό σημαίνει ότι η αποστολή διατηρήσεως της ακεραιότητος των νησιωτικών εδαφών πέφτει βαριά στους ώμους του Ελληνικού Στρατού.

Το συμβάν στην Μικρή Ανθρωποφάς και τα ενδεχόμενα αναλήψεως δράσεως Ειδικών Δυνάμεων από πλευράς εχθρού, υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την ιδιαιτερότητα του αρχιπελαγικού περιβάλλοντος ως θέατρο επιχειρήσεων και τις προκλήσεις που θέτει κυρίως για τον αμυνόμενο. Διάσπαρτες εκατοντάδες μικρονήσοι και νησίδες που καλύπτουν μεγάλη περιοχή, διευκολύνουν πολλαπλές διεισδύσεις Ειδικών Δυνάμεων με εναέρια και αμφίβια μέσα. Η εξασφάλιση του στοιχείου του αιφνιδιασμού, διευκολύνεται.  Με περιορισμένες σχετικώς χερσαίες δυνάμεις, λόγω μικρής στρατιωτικής θητείας και αδυναμίας συντηρήσεως του ημιεπαγγελματικού στοιχείου, ο αμυνόμενος οφείλει όχι μόνο να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητος αλλά και να έχει ικανότητα ταχείας και ευέλικτης ανταποκρίσεως. Το τελευταίο στοιχείο ενισχύεται όσο περισσότερα μέσα διαθέτουν οι νησιωτικές φρουρές, οργανικά είτε τιθέμενα Υπό Διοίκηση από τα προϊστάμενα κλιμάκια.

Τα μέσα που προσδίδουν ταχύτητα, υψηλή ευκινησία και τακτική ευελιξία στις αντεπιθετικές επιχειρήσεις των νησιωτικών φρουρών, είναι τα ελικόπτερα και τα ταχύπλοα μικρά σκάφη. Και η πρόσφατη αναθέρμανση της εντάσεως με την Τουρκία, έρχεται να υπογραμμίσει το πόσο σωστό ήταν το ενδιαφέρον που επέδειξε το ΓΕΣ επί των ημερών του Αντιστρατήγου Χρίστου Μανωλά για την προμήθεια των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior από τα αμερικανικά αποθέματα. Μία προμήθεια στην οποία επέμεινε και οριστικοποίησε ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής προ μηνών. Το ΓΕΣ οραματίσθηκε την επιχειρησιακή αξιοποίηση των Kiowa Warrior ως ένα μέσο ενισχύσεως της ισχύος πυρός, της ταχύτητας ανταποκρίσεως και της τακτικής ευκινησίας των κατά βάση «καθηλωμένων» νησιωτικών φρουρών της ΑΣΔΕΝ. Τα OH-58D εξασφαλίζουν ένοπλη αναγνώριση και αντιμετώπιση απειλών σε αρχικό στάδιο, ένοπλη συνοδεία και υποστήριξη αεροκινήτων ή αμφιβίων επιχειρήσεων κ.λπ. Οι ικανότητες δε νυκτερινού αγώνος, χάρη στο σύγχρονο ηλεκτροπτικό σύνολο που φέρουν τα ελικόπτερα, είναι κρίσιμης σημασίας.

Από τον καιρό της ειρήνης, η προωθημένη παρουσία των OH-58D κατά την διάρκεια μετασταθμεύσεων σε απομακρυσμένα συμπλέγματα (Μεγίστη κ.λπ.) και η εκτέλεση αποστολών επιτηρήσεως, θα έχει ιδιαίτερη σημασία, χάρη στην ικανότητα μεταφοράς βασικού οπλισμού (πολυβόλα 0,50 ιντσών), στην ικανότητα επείγουσας αναπτύξεως προσωπικού σε νησίδες και μικρονήσους ή την έκτακτη συνδρομή σε επιχειρήσεις Έρευνας & Διασώσεως.

Η ελληνική πλευρά, ορθώς έχει αναθέσει σε πρώτη φάση την διαχείριση των περιστατικών εντάσεως με την Τουρκία, στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνικη Ακτοφυλακή, προκειμένου να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η κλιμάκωση. Όμως το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, όπως έχει διαπιστωθεί κατ’ επανάληψη, διακρίνεται από εγγενείς αδυναμίες που δεν επιτρέπουν πάντα αξιόπιστη ανταπόκριση, κάτι που φάνηκε και στο πρόσφατο περιστατικό με την ενέργεια των νεαρών από τους Φούρνους. Με την ηγεσία να ενδιαφέρεται περισσότερο για διασυνδέσεις με τον εφοπλιστικό κόσμο αντί για τα επιχειρησιακά έργα, οι αδυναμίες του Σώματος είναι εμφανείς από την χρόνια καθήλωση των ελικοπτέρων, την γενικότερη μειωμένη αξιοποίηση των εναερίων μέσων που απουσιάζουν από τα ανατολικά σύνορα στο Αιγαίο, την χαμηλή διαθεσιμότητα πλωτών μέσων και την αποφυγή προμήθειας Περιπολικών Ανοικτής Θαλάσσης, δηλαδή μεγάλου εκτοπίσματος πλοίων, παρά το ότι το Αιγαίο είναι μία «άγρια» θάλασσα. Ως εκ τούτου, η ενισχυμένη παρουσία εναερίων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει βαρύνουσα σημασία στο Ανατολικό Αιγαίο. Σε αυτό ακριβώς θα συμβάλουν σύντομα τα OH-58D της Αεροπορίας Στρατού ενώ ευχής έργο θα ήταν να ακολουθήσει σύντομα και η αντικατάσταση των πλωτών μέσων των Αμφιβίων Καταδρομέων αλλά και των Τμημάτων Αμέσου Επεμβάσεως των νησιωτικών φρουρών ,με νέα σκάφη αυξημένων επιδόσεων και δυνατοτήτων.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

12 Απαντήσεις

 1. Εαν συνοδευονταν και απο κατευθυνομενες ρουκετες με laser θα ηταν το ιδανικο . Μικρο κοστος , μεγαλη ακριβεια , value for money . Για να χτυπησεις κατι με το 0,50 πολυβολο πρεπει να εισαι ετοιμος και να χτυπηθεις απο το 0,50 ….

  1. Και εκτός αυτού,μήπως σκλαβώνουμε τώρα και τα ΟΗ-58 στο ιερό και απαραβίαστο (εκ μέρους μας) δόγμα βραχονησίδος;

   1. Δεν το καταλαβαίνω το ισχίον Δόγμα τον βραχονησίδων … άντε και πήγαν Τουρκοι σε κάποια βραχονησίδα …. θα χρησιμοποιησουμε την Ζ ΜΑΚ για ανακατάληψη ? Θα διακινδυνεύσουμε το καλύτερο μας προσωπικό για έναν βράχο ? Ας αναλάβει το Πυροβολικό να την κάνει ίσιωμα , και τελειώνει η ιστορία !

    1. Ὁ αείμνηστος Δημήτριος Καντερές,αντιστράτηγος ε.α,είχε γράψει σε άθρο του σε περιοδικό πρίν από αρκετά χρόνια,ότι ἡ Ἑλλάδα αγνοεί ἤ παραβιάζει τους νόμους του πολέμου,και σε δεδομένη περίσταη,θα το πληρώσει.
     Από στρατιωτικής απόψεως,το δόγμα βραχονησίδος είναι παραβίαση των νόμων του πολέμου : ἄν κάποιος στείλει επίλεκτες δυνάμεις του σε ακατοίκητη (τονίζω το ακατοίκητη) βραχονησίδα,θα είναι γελοίο αυτογκόλ να ασχοληθείς με την συγκεκριμένη δύναμη,όταν μπορείς να την αφήσεις να ψοφήσει από πείνα,δίψα,ἤ ενδεχομένως και κρύο ἄν είναι χειμώνας.
     Αφήνεις το τσούρμο εκεί,το πολύ-πολύ φροντίζεις εκ των υστέρων,αφού δηλαδή μπόρεσε και αποβιβάστηκε,να μήν μπορεί ούτε να ανεφοδιαστεί,ούτε να εκκενωθεί.
     Εδώ όμως,είναι Ἑλλάδα,και το πράγμα περιορίζεται στο πολιτικό επίπεδο,επειδή το στρατιωτικό μας φέρνει αλλεργία.
     Έτσι,δηλώνουμε ιπποτικά ότι θα αυτοπεριοριστούμε στον τόπο και τρόπο παιγνίου που θα επιβάλλει ὁ αντίπαλος,δηλαδή στην βραχονησίδα και πέρις αυτής,ή πέριξ όποιας βραχονησίδος ευδοκήσει ὁ αντίπαλος να καταλάβει,μέχρι μοιραία κάποια απ᾿όλες τις χιλιάδες βραχονησίδες μείνει αφύλακτη.
     Τότε δηλώνουμε ότι ευχαριστούμε τον όποιον καλοθελητή μεσολαβήσει για ένα νέο “no ships,no flags,no troops”.
     Ενδιαμέσως όμως,δεσμεύουμε τον σχεδιασμό μας ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε νέα Ίμια,σάν μετά Χριστόν προφήτες.

 2. «Όμως το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, όπως έχει διαπιστωθεί κατ’ επανάληψη, διακρίνεται από εγγενείς αδυναμίες που δεν επιτρέπουν πάντα αξιόπιστη ανταπόκριση, κάτι που φάνηκε και στο πρόσφατο περιστατικό με την ενέργεια των νεαρών από τους Φούρνους.»

  Τι ακριβως εννοεί ; Επιβραβεύει η καταδικάζει την ύψωση της γαλανόλευκης στο Ελληνικό νησί;

  1. Tί δεν καταλαβαίνετε;;;Από εδώ και πέρα ούτε να…κλάσουμε δεν θα μπορούσε γιατί μπορεί να ενοχληθεί ο…γείτονας…

 3. Ουτε αυτα τα κατανοώ τι ακριβως θελουν.

  Ο Ελλην πολίτης εχει καθε δικαιωμα να πάει σε καθε άκρη της Ελληνικής επικράτειας και να υψωσει την γαλανόλευκη..το θελουν τουρκοι αλβανοι βαρντασκοι βουλγαροι πακιστανοι κτλ κτλ…δεν πρέπει να εχει καμμια σημασία εαν είχαν σηκωσει γαλανόλευκη απο τοτε που ηλθαν στην Ελληνικη κυριαρχία οι νήσοι ουτε τα ιμθα δεν θα υπηρξαν και σημερα δεν θα υπήρξε πρόβλημα για ‘γκριζαρισμα’

  Πανος Καμμενος

  «Ο όρκος που δίνουν οι στρατιωτικοί είναι να φυλάττουν τις σημαίες και αυτό πράττει ο ελληνικός στρατός. Αυτός που παίρνει μια σημαία στην πλάτη και πάει να την βάλει κάπου πρέπει να την υπερασπιστεί. Να το ξέρετε ότι θα σας καλέσουμε να την υπερασπιστείτε. Και θα σας δώσουμε και δυο G3 να την υπερασπιστείτε. Η σημαία είναι σύμβολο. Και η προβολή σημαίας είναι ισχυρή πράξη εθνικής κυριαρχίας.

  Όταν την τοποθετεί κάποιος κάπου θα πρέπει να ξέρει ότι πρέπει να την υπερασπιστεί μέχρι τέλους. Η προβολή της εθνικής κυριαρχίας δια της προβολής του εθνικού συμβολου είναι και αυτός που την κάνει να μπορεί στην συνέχει να την στηρίξει. Σημαίες έχουν μπει εκεί που πρέπει να μπουν και τις υπερασπιζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας. Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης. Τα νησιά μας προστατεύονται από τις διεθνείς συνθήκες».

  https://youtu.be/6h8oB1xmA8Q

  https://www.youtube.com/watch?v=0ScB15GVSj4

  Νικος Ξυδάκης

  Οχι πολιτικη συνορων απο κοινοταρχες….

  «Δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί ακόμη. Καλό είναι να μην κλιμακώνουμε εμείς τις προκλήσεις σε μία εποχή που έχουμε ένταση και καλό είναι να απαντούμε σοβαρά και σθεναρά στις προκλήσεις της άλλης πλευράς. Αυτή είναι η γενική γραμμή. Να μην φτάσουμε πάλι στη δεκαετία του ’90 που έκαναν πολιτική συνόρων οι κοινοτάρχες και φθάσαμε στο θλιβερό επεισόδιο των Ιμίων».

  Αυτό δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.

  Επίσης…

  «Είναι πιο περίπλοκο το ζήτημα με τους Τούρκους, από το να πάει ένας θερμόαιμος νέος ή ένας κοινοτάρχης και να αναρτά σημαίες σε μία έρημη βραχονησίδα, που δεν έχει ούτε ένα βοσκό επάνω», τόνισε ο κ. Ξυδάκης συμπληρώνοντας:

  «Χρειάζεται σοβαρότητα και ψυχραιμία. Πρέπει να αποβλέπουμε στο μέσο μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας, κι όχι σε μία στιγμιαία εκδήλωση πρόσκαιρου ενθουσιασμού.

  Ο νέος που “κάνει το κομμάτι του” με το ταχύπλοο, δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη σημαία που έβαλε, θα το κάνει το λιμενικό ή το πολεμικό ναυτικό. Δεν μπορεί να αναλαμβάνει την εξωτερική πολιτική ένας άνθρωπος με τις δικές του ενέργειες. Χρειάζονται συλλογικότητες, νομιμοποίηση και θεσμικό πλαίσιο. Μπορεί κάθε νεαρός να κάνει γύρα σε φυλασσόμενες συνοριακές περιοχές και να βγάζει selfie με τον καφέ στο χέρι;»

  Επισης…Ναι μεν αλλα….

  «Είναι ελληνικό το έδαφος, αλλά πρέπει να είμαστε σε μία γραμμή καταλαγής και ηρεμίας. Υπάρχει μια σκιά, υπάρχει ένα “γκριζάρισμα” από πλευράς των Τούρκων.

  Το να προκαλούμε με λεονταρισμούς, οι οποίοι δεν μπορούν να υποστηριχθούν από αυτόν που το ξεκινάει… Οποιοσδήποτε βάλει μια σημαία μετά θα σηκωθεί και θα φύγει και μετά θα πρέπει να πάει το ελληνικό κράτος και ο στρατός και να συμμαζέψει τις “σαχλαμάρες”.

  […] Δεν είναι να παίρνεις μια σημαία και να την κουνάς στα μάτια του Τούρκου και μετά να σηκώνεσαι να φεύγεις και να τρέχει η ακταιωρός και η φρεγάτα.»

  1. Με άλλα λόγια αποδυκνείεται περίτρανα ότι τελικά δικό σου είναι αυτό που μπορείς να υπερασπίσεις…Η κυβέρνηση ξεβρακώθηκε πανηγυρικά υιοθετώντας εμμέσως την Τουρκική προπαγάνδα περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο…

 4. Γιατί δεν βλέπουμε διακλαδική αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορώ να καταλάβω. Γιατί πρέπει μόνο ο ΕΣ να αναλαμβάνει δράση και όχι και το ΠΝ και η ΠΑ. Τα ελικόπτερα του ΠΝ που βρίσκονται; γιατί δεν είναι μόνιμα αναπτυγμένα AB-212ASW σε νησιά; Με το ραντάρ που έχουν αλλά και με την απλή προσθήκη ενός πύργου FLIR, μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά στην αποτελεσματική επιτήρηση αλλά και να αναλάβουν διάφορες αποστολές μεταφοράς και υποστήριξης τμημάτων ειδικών δυνάμεων. Η ΠΑ γιατί δεν μετακινεί οπλισμένα Τ-6ΝΤΑ τα οποία θα προσφέρουν στην επιτήρηση, σε αποστολές ΕΑΥ ειδικών δυνάμεων αλλά και στην αναχαίτιση ΜΕΑ, ελικοπτέρων και ΑΦΝΣ;

  1. Το ΠΝ περιμένει τα P-3 για τέτοιες δουλειές (αλλά κυρίως για να κάνει ASuW…) διότι τα UAV’s και μεταθέσεις καλές δεν θα έχουν αλλά και δεν δίνουν πτέρυγες ιπτάμενου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.