Η ΑΣΔΕΝ γιόρτασε τα 68 χρόνια από τη συγκρότηση της

Τελετή Εορτασμού της Γενέθλιας Ημέρας της ΑΣΔΕΝ (Φωτογραφία: ΓΕΣ)

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013, πραγματοποιήθηκε η τελετή εορτασμού της γενέθλιας ημέρας της Ανώτερης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), στην έδρα του Σχηματισμού στο Στρατόπεδο «ΣΑΚΕΤΤΑ Β’» στην Αθήνα, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ Πάνου Παναγιωτόπουλου, συνοδευόμενου από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο Γκίνη.

Μετά την τελετή, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε χαιρετισμό, τα βασικά σημεία του οποίου έχουν ως εξής:

«Βρίσκομαι εδώ ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας για να τιμήσω την γενέθλια ημέρα ενός Ανωτάτου Στρατιωτικού Σχηματισμού, μιας από τις Ανώτατες Στρατιωτικές Διοικήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει προσφέρει διαχρονικά στην εθνική ασφάλεια της χώρας, την ΑΣΔΕΝ.

Είναι μεγάλη η προσφορά της ΑΣΔΕΝ στην κορυφαία υπόθεση της Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, από την ώρα που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα.

Αξίζει δημόσιος έπαινος σε όσους διαχρονικά υπηρέτησαν υπό τη σκέπη της. Αξίζει φόρος τιμής και είμαστε εδώ για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε αυτούς που έπεσαν, μέσα από τις τάξεις της ΑΣΔΕΝ, μαχόμενοι.

Η μισή καρδιά της Ελλάδος χτυπάει στον ηπειρωτικό κορμό της. Η άλλη, όμως, μισή καρδιά της Ελλάδος, του Έθνους μας χτυπάει στα νησιά μας και στις θάλασσές μας.

Γνωρίζουν όλοι, εχθροί και φίλοι, γείτονες και μη γείτονες, πως ο ισχυρός θώρακας , η ισχυρή ασπίδα για την εθνική ασφάλεια της χώρας, για την κατοχύρωση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής και εθνικής μας ακεραιότητας, είναι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, με οποιαδήποτε προβλήματα στην οικονομική, στην πολιτική, στην κοινωνική ζωή της χώρας, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αφοσιωμένες στην αποστολή που τους έταξε το Έθνος, το Σύνταγμα, η δημοκρατική πολιτεία, ο Ελληνικός Λαός. Στην υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας της χώρας, αυτού του υπέρτατου αγαθού, χωρίς την κατοχύρωση του οποίου δεν θα μπορούσε σήμερα η Ελλάδα, ο Ελληνικός Λαός να προχωρούμε όλοι μαζί σε αυτή την εθνική προσπάθεια σωτηρίας και ανασυγκρότησης.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους υπηρετούν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Από την Ανώτατη Ηγεσία, τους Επιτελείς, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς μέχρι και τον πλέον νέο σε ηλικία απλό στρατεύσιμο, τα παιδιά τα δικά μας, τα παιδιά του Ελληνικού Λαού.

Συγχαρητήρια σε όλους, γιατί όλοι δίνουν μια μάχη στην καθημερινότητά τους κάτω από αντίξοες συνθήκες, ξεχνώντας τα καθημερινά τους προβλήματα, που γνωρίζουμε πολύ καλά ως πολιτική ηγεσία ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό.

Και όμως, έχουν αποσυνδέσει όλοι την ανάγκη προσήλωσης στο καθήκον, την επιτέλεση του καθήκοντος και το φέρνουν σε πέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλους όσους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ότι η πατρίδα έχει απόλυτη αντίληψη της θυσίας, της αφοσίωσης και της προσφοράς. Η πατρίδα γνωρίζει ότι όλοι όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, από την ηγεσία μέχρι τον πλέον νέο σε ηλικία στρατεύσιμο, δικαιούνται πολύ περισσότερα. Και μόλις η χώρα ανακάμψει το καθήκον αυτό της πατρίδας προς τις Ένοπλες Δυνάμεις θα γίνει πραγματικότητα και πράξη.

Πρέπει όμως να περάσουμε τα δύσκολα. Και θα τα περάσουμε. Και ξέρετε όλοι, ότι το 2013, τις πρώτες εβδομάδες του οποίου διανύουμε, θα έχει καθοριστική σημασία για αυτό τον αγώνα. Γιατί η χώρα διεξάγει έναν οικονομικό πόλεμο ο οποίος της επιβλήθηκε, έναν πόλεμο με τις αγορές τον οποίο πρέπει να κερδίσουμε. Δεν διεξάγεται αυτός ο πόλεμος με στρατιωτικές επιχειρήσεις, έχει ιδιομορφίες, έχει ιδιαιτερότητες αλλά πρέπει η χώρα να νικήσει και θα νικήσει.

Να δώσουμε, λοιπόν, αυτή την καθοριστική ιστορική μάχη το 2013. Με τη βεβαιότητα, ότι από την επόμενη χρονιά έχοντας κερδίσει το εθνικό στοίχημα η χώρα θα ξεκινήσει να ανακάμπτει.

Θέλω να σας ευχηθώ Χρόνια Πολλά για την ημέρα. Θέλω να ευχηθώ, κύριε Διοικητά της ΑΣΔΕΝ, η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση της οποίας ηγείστε να συνεχίσει να προσφέρει στην πατρίδα. Να φυλάει τα νησιά μας, τη μισή καρδιά του έθνους και της Ελλάδος.

Θέλω να ευχηθώ σε όλους σας προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, να σας καλέσω να αναβαθμίσετε ακόμη περισσότερο τη διακλαδικότητα, την πειθαρχία, τις δομές, την προσήλωση στο καθήκον και να επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι ως πολιτική ηγεσία σας βλέπουμε και σας καμαρώνουμε.

Καλή χρονιά, καλή δύναμη, ο Θεός μαζί μας».

Τελετή Εορτασμού της Γενέθλιας Ημέρας της ΑΣΔΕΝ (Φωτογραφία: ΓΕΣ)

Συνοπτικό Ιστορικό ΑΣΔΕΝ:

Η ΑΣΔΕΝ είναι Σχηματισμός επιπέδου Σώματος Στρατού, υπό την πλήρη διοίκηση του ΓΕΕΘΑ και υπό την διοικητική διοίκηση και τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΓΕΣ. Συγκροτήθηκε ως Ανωτέρα Στρατιωτική Διοίκηση Αττικής (ΑΣΔΑ) στις 10 Ιανουαρίου 1945, με Διαταγή του τότε Υπουργείου Στρατιωτικών, με έδρα την Αθήνα, στα κτίρια της οδού Πιττακού και Θαλού 10. Αποστολή είχε την τήρηση της εσωτερικής ασφάλειας των νομών Αττικής, Φωκίδας, Ευρυτανίας, των επαρχιών Τροιζηνίας, Μεθάνων και των νήσων Αίγινας, Πόρου, Ύδρας και Σπετσών. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους μετονομάσθηκε σε Ανωτέρα Στρατιωτική Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας (ΑΣΔΣΕ) και η Ζώνη Ευθύνης της συμπεριέλαβε και τα νησιά, Εύβοια και Σκύρο. Στις 16 Μαΐου 1946 μετονομάσθηκε σε Α’ Σώμα Στρατού, με Ζώνη Ευθύνης τις περιοχές, Πελοποννήσου, των νήσων του Αιγαίου, της Κρήτης και των Ιόνιων νήσων. Στις 26 Ιανουαρίου 1949 το Α’ ΣΣ μετασχηματίστηκε και δημιουργήθηκε η Ανωτέρα Στρατιωτική Διοίκηση Αττικής και Νήσων (ΑΣΔΑΝ), με έδρα την Αθήνα και Ζώνη Ευθύνης την Αττική, τα νησιά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Στις 25 Οκτωβρίου 1961 η ΑΣΔΑΝ μετονομάσθηκε σε Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), ονομασία που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Στις 08 Ιουλίου 1977 η έδρα της ΑΣΔΕΝ μεταφέρθηκε στο Στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΖΟΡΜΠΑ» στο Γουδί. Στις 31 Οκτωβρίου 1979 διαχωρίστηκε η ΑΣΔΕΝ και από αυτήν προήλθε η Στρατιωτική Διοίκηση Αττικής (ΣΔΑ). Μετά από το γεγονός αυτό η ΑΣΔΕΝ διατήρησε την επιχειρησιακή ευθύνη των νήσων του Ανατ. Αιγαίου, των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου και της Κρήτης. Τον Οκτώβριο του 1995 η έδρα της ΑΣΔΕΝ μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου «ΣΑΚΕΤΤΑ Β’» στον Καρέα Αττικής, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. Το Στρατόπεδο φέρει το όνομα του Αντισυνταγματάρχη Αθανάσιου Σακέττα, ο οποίος αρνήθηκε να παραδοθεί κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία και σκοτώθηκε ξιφήρης. Από την 19η Ιουλίου 2005 η ΑΣΔΕΝ λειτουργεί ως Μείζων Επιχειρησιακός Σχηματισμός και σε αυτήν υπάγονται οι παρακάτω Σχηματισμοί :

  • 88 ΣΔΙ, επιπέδου Ταξιαρχίας, με έδρα τη Λήμνο.
  • 98 ΑΔΤΕ, επιπέδου Μεραρχίας, με έδρα τη Λέσβο.
  • 96 ΑΔΤΕ, επιπέδου Ταξιαρχίας, με έδρα τη Χίο.
  • 79 ΑΔΤΕ, επιπέδου Ταξιαρχίας, με έδρα τη Σάμο.
  • 80 ΑΔΤΕ, επιπέδου Ταξιαρχίας, με έδρα την Κω.
  • 95 ΑΔΤΕ, επιπέδου Μεραρχίας, με έδρα τη Ρόδο.
  • V Μεραρχία Κρητών, επιπέδου Ταξιαρχίας, με έδρα τα Χανιά.
  • Τάγμα Εθνοφυλακής Ερμούπολης, με έδρα τη Σύρο.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.