Η Αυστραλία υπέγραψε για 12 υποβρύχια με την γαλλική Naval Group

H Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019, αποτελεί ορόσημο καθώς υπεγράφη η Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας για το Πρόγραμμα Υποβρυχίων Future, μεταξύ της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας και της Naval Group.

H συμφωνία, αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (35 δισ. δολαρίων ΗΠΑ), υπεγράφη παρουσία του Πρωθυπουργού Scott Morrison, του Αυστραλού Υπουργού Αμύνης Christopher Pyne και της Υπουργού Αμύνης της Γαλλίας Florence Parly.

Η Συμφωνία θέτει τις αρχές συνεργασίας μεταξύ των δύο εταίρων για το πρόγραμμα κατασκευής υποβρυχίων κλάσης Attack που περιλαμβάνει:

-την παράδοση 12 προηγμένων συμβατικών υποβρυχίων με εξαιρετικά υψηλές δυνατότητες

-τη μεταβίβαση νέων τεχνολογιών και προηγμένων κατασκευαστικών δυνατοτήτων στην Αυστραλία, εγκαινιάζοντας την επόμενη φάση της αυστραλιανής εθνικής κυριαρχίας μέσω της απόκτησης σημαντικής υποβρύχιας δύναμης

-τη δημιουργία χιλιάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας στη χώρα που θα έχει θετικό αντίκτυπο για πολλές γενιές Αυστραλών και

-τη διασφάλιση ευκαιριών και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για τη βιομηχανία, γεγονός που θα επιτρέψει στις αυστραλιανές εταιρείας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να επενδύσουν σε υποδομές προκειμένου να υποστηρίξουν τη συμμετοχή τους στην κατασκευή και τις δραστηριότητες συντήρησης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Naval Group, Hervé Guillou «Η Naval Group φημίζεται για την κατασκευή υποβρυχίων με τεχνολογική υπεροχή, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας κατασκευάσει περί τα 100 για εννέα διαφορετικές χώρες. Η μεταβίβαση τεχνογνωσίας από τη Naval Group θα δώσει στην Αυστραλία την ευκαιρία να αναδειχθεί σε κυρίαρχο έθνος με ισχυρή υποβρύχια δύναμη. Είμαστε ιδιαιτέρως ενθουσιασμένοι για τις ευκαιρίες που υπάρχουν μπροστά μας και έχουμε δεσμευθεί για την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος. Τέλος θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τις ομάδες που εργάστηκαν σκληρά για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας».

Από την επιλογή της Naval Group για την υλοποίηση του προγράμματος κατασκευής των υποβρυχίων κλάσης Attack, τον Απρίλιο του 2016, έχει επιτευχθεί μία σειρά πραγμάτων.

Ορόσημα του Προγράμματος

-Ολοκληρώθηκε το pre-sizing.

-Ολοκληρώθηκε, στη Γαλλία με την υποστήριξη Αυστραλών μηχανικών, η φάση της Μελέτης Σκοπιμότητας του συμβολαίου σχεδιασμού. Αυτό περιλαμβάνει στενή συνεργασία με την Αυστραλία ώστε το Πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες λειτουργικότητας, προγραμματισμού και κόστους.

-Ξεκίνησαν οι εργασίες στις εγκαταστάσεις στην Αδελαΐδα. Η 1η φάση εργασιών θα επικεντρωθεί στη διαμόρφωση του εργοταξίου, χωματουργικά έργα και λοιπές εργασίες για τις νέες εγκαταστάσεις, δημιουργώντας τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας.

-Η μεταβίβαση τεχνολογίας άρχισε με τη μετάβαση της πρώτης ομάδας Αυστραλών μηχανικών στη Γαλλία, προκειμένου να εκπαιδευθούν στον τρόπο υλοποίησης τους λεπτομερούς σχεδιασμού των υποβρυχίων Future. Η επόμενη ομάδα μηχανικών θα αναχωρήσει για τη Γαλλία τον Μάρτιο του 2019.

-Άνοιξαν, επισήμως, τα γραφεία του Προγράμματος στο Cherbourg, που στεγάζουν προσωπικό της Naval Group μαζί με συναδέλφους από το Υπουργείο Αμύνης και την Lockheed Martin Australia.

-Συνεχίστηκε η συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς, σχολές τεχνικής κατάρτισης και πανεπιστήμια, διαμορφώνοντας ένα Μνημόνιο Κατανόησης με το Πανεπιστήμιο New South Wales στους τομείς της Μηχανικής και της Έρευνας.

-Προμηθευτές για τα 5 βασικότερα κομμάτια του εξοπλισμού, που περιλαμβάνει τον βασικών κινητήρα, γεννήτριες ντίζελ, ηλεκτρικούς πίνακες, μπαταρίες και συστήματα αποδέσμευσης όπλων, έχουν αξιολογηθεί και θα ανακοινωθούν εντός του 2019.

Ορόσημα για τη βιομηχανία

-Η Naval Group συνεχίζει τη μεγιστοποίηση των ευκαιριών για συμμετοχή της αυστραλιανής βιομηχανίας στο πρόγραμμα, σε όλες τις φάσεις, πάντα στο πλαίσιο των απαιτήσεων αναφορικά με τις δυνατότητες, τον προγραμματισμό και το κόστος.

-Μέχρι σήμερα, η Naval Group έχει αναμίξει πάνω από 1.000 Αυστραλούς προμηθευτές μέσω διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, συναντήσεων και κλαδικών διοργανώσεων προκειμένου να αποκτηθεί εις βάθος κατανόηση των δυνατοτήτων της αυστραλιανής βιομηχανίας.

-169 Αυστραλοί προμηθευτές έχουν προκριθεί για το πρόγραμμα από τη Naval Group Australia

-Έχει υλοποιηθεί σειρά διοργανώσεων και στις δύο χώρες, προκειμένου να έρθουν σε επαφή εν δυνάμει Ευρωπαίοι και Αυστραλοί προμηθευτές.

Έχουν ανακοινωθεί διαγωνιστικές διαδικασίες για σημαντικά κομμάτια εξοπλισμού και κοινό τεχνολογικό εξοπλισμό για το Πρόγραμμα.

Έχουν ξεκινήσει προσπάθειες προμήθειας κεφαλαιακού εξοπλισμού για τις εγκαταστάσεις κατασκευής των υποβρυχίων όπως μηχανολογικός εξοπλισμός, θάλαμοι βαφής και μία σειρά ειδικών μηχανημάτων κοπής και διαμόρφωσης μετάλλων.

Πραγματοποιήθηκαν 9 ενημερώσεις για το Πρόγραμμα σε όλη τη χώρα, παρέχοντας πληροφόρηση σε Αυστραλιανές επιχειρήσεις για τους τρόπους συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα.

Ορόσημα για τη Naval Group Australia

-Δημιουργία των κεντρικών γραφείων στο Keswick.

-Διεύρυνση της ομάδας από 15 άτομα σε πάνω από 100. Μέχρι το 2028-2029, οπότε η παραγωγή θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το προσωπικό αναμένεται να αριθμεί 1.600 άτομα.

-Πιστοποιήθηκε επιτυχώς κατά ISO 9001.

Σχετικά με τη Naval Group

H Naval Group είναι η ηγέτιδα ευρωπαϊκή εταιρεία στον κλάδο των ναυτικών αμυντικών εξοπλισμών. Όντας μία διεθνής εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η Naval Group χρησιμοποιεί την υψηλή της τεχνογνωσία και τους μοναδικούς βιομηχανικούς της πόρους για τη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών με στόχο την κάλυψη των απαιτήσεων των πελατών της. Ο Όμιλος σχεδιάζει, κατασκευάζει και υποστηρίζει συνολικά υποβρύχια και πλοία επιφανείας. Επίσης παρέχει υπηρεσίες σε ναυπηγεία και ναυτικές βάσεις. Επιπροσθέτως, παρέχει ένα μεγάλο εύρος λύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προσηλωμένος στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ο Όμιλος έχει προσχωρήσει στο Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανέρχεται σε €3,7 δισ. και απασχολεί 13.429 εργαζομένους (στοιχεία 2017).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.