Στις 11 Σεπτεμβρίου, δόθηκε στο Jane’s μια αποκλειστική παρουσίαση του Black Night, του πρωτοτύπου επίδειξης τεχνολογίας άρματος Challenger 2 για το πρόγραμμα επέκτασης ζωής (LEP) της BAE Systems.

Το LEP προορίζεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αντικατάστασης πολλών συστημάτων αποστολής του οχήματος που τίθενται εκτός επιχειρησιακής υποστήριξης και να εξασφαλίσει πως το όχημα θα εξακολουθήσει να υποστηρίζεται μηχανικά ως το 2035. Ωστόσο, η πρόταση της BAE Systems όπως παρουσιάστηκε με το Black Night δεν αντιμετωπίζει απλά την εξάντληση των παρωχημένων συστημάτων αλλά επιπλέον βελτιώνει τις ικανότητές του.

Ο Simon Jackson, επικεφαλής παρουσίασης της ομάδας Challenger 2 της BAE Systems, είπε στο Jane’s , “Η BAE Systems βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της δοκιμαστικής φάσης του συμβολαίου Challenger 2 LEP με το ΥΠΑΜ. Έχουμε ήδη καταθέσει τα έγγραφα για να υποστηρίξουμε τις δοκιμές του αρχικού σχεδίου. Το Black Night αναπτύχθηκε τόσο για να γνωστοποιήσει την ανάπτυξη της πρότασής μας για το Challenger 2 Mk 2 όσο και για να παρουσιάσει την ωριμότητα του σχεδίου μας.”

Συνέχισε λέγοντας, “Οι νέες ικανότητες που θα φέρει το αναβαθμισμένο όχημα θα εξασφαλίσουν την αποτελεσματικότητά του ως το 2035, με δυνατότητες επέκτασης της εξέλιξής του πέραν αυτής της ημερομηνίας, αν το ΥΠΑΜ το επιθυμήσει.”

Επιπλέον, η σχεδιαστική διαδικασία επιτρέπει ομοιοτυπία με το Ajax, το μελλοντικό όχημα αναγνωρίσεως της Μεγάλης Βρετανίας, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε παραγωγή από την General Dynamics Land Systems (GDLS) UK, σε βαθμό που ο κυβερνήτης του Ajax θα μπορούσε να χειριστεί ένα Challenger 2 Mk 2 με ελάχιστο χρόνο προσαρμογής. Κάτι τέτοιο θα μειώσει το βάρος της εκπαίδευσης και υποστήριξης, ένα ζήτημα που πολλές χώρες έχουν αντιμετωπίσει όποτε χρειάστηκε να αναπτύξουν μικτό στόλο οχημάτων στο θέατρο επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Jackson, το Black Night “είναι ένα όχημα επίδειξης τεχνολογίας σχεδιασμένο να δείξει τι έχει επιτύχει η ομάδα του Challenger 2 κατά τη διαδικασία της ανάθεσης. Περιλαμβάνει τον πυρήνα της προσφοράς εξελιγμένων συστημάτων αποστολής καθώς και επιπλέον επιλογές, όπως μέτρα ενεργητικής προστασίας.”

Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν ανεξάρτητο περισκόπιο αρχηγού πληρώματος Safran Paseo, θερμικό απεικονιστή Leonardo για τον πυροβολητή και νυχτερινό σκοπευτικό Leonardo DNVS 4. Οι αναβαθμίσεις είναι σχεδιασμένες να προσφέρουν ικανότητα hunter-killer σε 24-ωρη βάση μέσω της χρήσης θερμικών εικόνων για τον πυροβολητή, τον αρχηγό πληρώματος και τον οδηγό.

Το Challenger 2 Mark 2 ονομάζεται ‘Black Night’ για να τονιστούν οι νέες βελτιωμένες ικανότητες νυχτερινής μάχης, μπορεί όμως να περιλάβει και συστήματα ενεργητικής προστασίας ικανά να αντιμετωπίσουν βλήματα APFSDS, καθώς και νέους αισθητήρες προειδοποίησης λέηζερ.

Πηγή: https://www.janes.com/article/83009/bae-systems-details-black-night-demonstrator

6 Σχόλια

 1. GMT-I

  Όσο θυμάμαι την στεναχώρια μου που δεν ήταν το βρετανικό άρμα μάχης το επόμενο άρμα αλλά επελέγει στον διαγωνισμό μας το Leo-2. Μπορεί να τερμάτισε τελευταίο την αξιολόγηση αλλά η επιτροπή είχε αποφανθεί ότι οποιοδήποτε εκ των 4 και να επιλέγονταν θα πληρούσε πλήρως τις ανάγκες μας. Ίσως από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες αναγέννησης της αμυντικής μας βιομηχανίας καθώς μπορεί να μην είχαν να μας δώσουν πολλά μεταχειρισμένα (προσφέρονταν μόνο 41 CHL2 και 82 CHL1) αν και η ύπαρξη αρκετών μεταχειρισμένων από τα γερμανικά αποθέματα δεν ήταν τελικά δωρεάν. Με σκεπτικό τα εν συνεχεία μεταχειρισμένα θα έπρεπε να πάρουμε τα αμερικανικά. Πίσω στο challenger-2 αυτό που θα πρόσφερε στην ελληνική βιομηχανία ήταν αξεπέραστο. Μεταφορά του δευτέρου εργοστασίου παραγωγής τους από την αγγλία στην ΕΛΒΟ με πλήρη ικανότητα και μεταφορά της τεχνογνωσίας για την χύτευση της πλέον εξελιγμένης θωράκισης τύπου chobham στην Ελλάδα μια θωράκιση που ανώτερη της είναι μόνο η αμερικανική DU! Τεχνολογία που δεν έχουν ούτε οι ισραηλινοί σχεδόν θα μας δίδονταν ώστε να μπορούμε σε δεύτερο χρόνο να κατασκευάσουμε κάθε τύπου τεθωρακισμένο. Τα γερμανικά απλώς συναρμολογούνται εδώ. το μέταλλο έρχεται από γερμανία και εδώ κόβεται και συγκολλάτε. Επιπλέον μπορεί να είχε πυρομαχικά σε δύο μέρη αλλά και πάλι ήταν η μοναδική εταιρεία που μας έδινε άδεια κατασκευής και του πυρήνα βολφραμίου των APFSDS! τέλος αν θέλαμε τον υποδεέστερο πραγματικά κινητήρα των 1200 ίππων που φέρουν τα βρετανικά και εκεί προσφέρονταν άδεια παραγωγής αν και μάλλον θα γίνονταν η προμήθεια του γερμανικού Europowerpack για αύξηση των επιδόσεων του βαρέως αυτού άρματος. Στην τελική θα είχαμε ένα άρμα πραγματικά κατασκευασμένο στην χώρα μας που άνετα θα μπορούσε να φτάσει και το αρχικό κοστολόγιο για προμήθεια 246 αρμάτων ενώ εν συνεχεία και επειδή στην Ελλάδα για πολιτικούς λόγους θα προσπαθούν να διατηρούν την ΕΛΒΟ ζωντανή θα μπορούσε να ενισχύεται με μικρές παραγγελίες. Και στα απόνερα επίσης της μη επιλογής τους ήταν και η προμήθεια των SV ως νέων ΤΠΚ ως δώρο για την μη επιλογή του άρματος που ανέβασε το κόστος προμήθειας λόγω της ανάγκης δημιουργίας νέας βιομηχανικής βάσης και επανασχεδίασης την στιγμή που είχαμε ήδη εξασφαλίσει την άδεια παραγωγής των combattante III και το ΠΝ είχε προκρίνει την προμήθεια των IV που ήταν η έκδοση stealth και έτσι θα παράγονταν με πολύ μικρότερο κόστος (εννοείται με νέα ηλεκτρονικά και όπλα.

  Απάντηση
 2. Gunslinger32

  Η εμφάνιση του ρωσικού ΑΡΜΑΤΑ φαίνεται να έκανε σχολείο σε ότι αφορά τον εξοπλισμό αρμάτων μάχης με σύγχρονους αισθητήρες σε διασύνδεση με τα συστήματα αυτοπροστασίας που θεωρούνται πλέον σημαντικά για τα άρματα μάχης. Εκεί που παλαιότερα αρκούσαν οι εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων, σήμερα θεωρούνται ανεπαρκείς ώστε να επιβάλλεται ο επιπλέον εξοπλισμός με αισθητήρες ραντάρ, λέιζερ και αλλά συστήματα προειδοποίησης/παραπλάνησης(παράλληλα στην πρόσθετη θωράκιση που φέρουν τα άρματα μάχης σε εμπόλεμες περιοχές).

  Απάντηση
  • GMT-I

   To ARMATA ανέβασε τον πήχη για την επόμενη γενιά τεθωρακισμένων και τώρα η μπάλα είναι στην πλευρά της Δύσης. Βέβαια πολλά μπορούν να γίνουν και στην υπάρχουσα γενιά αρμάτων. Το βρετανικό άρμα πάντως θα πρέπι να αναβαθμίσει τον κινητήρα του

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Σε αυτά που φέρουν το πλήρες πακέτο πρόσθετης θωράκισης ίσως να είναι επιβεβλημένη η αύξηση ιπποδύναμης, αν θέλουν να διατηρήσουν την αναλογία ισχύος προς βάρους(power-to-weight ratio) που παρουσίασε το απλό μοντέλο χωρίς την πρόσθετη θωράκιση. Σε στατική εφαρμογή ίσως να μην παίζει μεγάλο ρόλο αυτό, νομίζω ότι εξαρτάτε όμως και απο τις απαιτήσεις του αγγλικού στρατού.

  • GMT-I

   Σκέψου ένα αντίστοιχο εργοστάσιο να βρίσκονταν στην Ελλάδα(αλλά όχι ερειπωμένο χαχαχα). Χαμένες ευκαιρίες.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: