Η Βουλγαρία επιθυμεί την συμπαραγωγή ΤΟΜΠ με τις ΗΠΑ

Βουλγάρικο M1117. (wikimedia.org)
Βουλγάρικο M1117. (wikimedia.org)

Η Κυβέρνηση της Βουλγαρίας πρόκειται να διαθέσει περισσότερα χρήματα στην άμυνα δήλωσαν ο Πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ και ο γραμματέας Άμυνας και Ασφάλειας Ατανάς Σαμάντοφ.

Συγκεκριμένα, ο Σαμάντοφ δήλωσε στην εφημερίδα Pressa ότι μπορούν να αναπτυχθούν διάφορα προγράμματα ώστε να ενισχυθεί η αμυντική βιομηχανία, επικαλούμενος ως παράδειγμα την πιθανή συνεργασία με αμυντικές βιομηχανίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) στην παραγωγή τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ).

Η δήλωση του απόστρατου Στρατηγού έγινε πριν την συνεδρίαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην προεδρία της Βουλγαρίας, στη Σόφια.

Σε μία συνέντευξη τη Δευτέρα στην Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση, ο γραμματέας Άμυνας και Ασφαλείας του Πλέβνελιεφ εξέφρασε τη γνώμη ότι το παλιότερο, καλά-οργανωμένο, «σύμπλεγμα αμυντικής βιομηχανίας… μπορεί να αναστηλωθεί» ώστε να επιφέρει οικονομικά οφέλη στη χώρα.
Πρόσθεσε ότι ή κατάσταση του σημερινού εξοπλισμού, ο οποίος είναι ξεπερασμένος, εγκυμονεί κινδύνους για το εργαζόμενο προσωπικό.

Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας έχει προτείνει στην Κυβέρνηση της Βουλγαρίας την παρουσίαση ενός προγράμματος το οποίο θα βοηθήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του NATO δήλωσε ο Πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

Προειδοποίησε ότι, αν η Βουλγαρία συνεχίσει να μην διαθέτει στόλο μαχητικών αεροσκαφών (το οποίο θα συμβεί αν δεν γίνουν οι αναγκαίες επισκευές στα παλιά MiG), αεροσκάφη από άλλες χώρες μέλη του NATO θα αναπτυχθούν για να εκτελούν αποστολές εναέριας αστυνόμευσης στον βουλγαρικό εναέριο χώρο.

Κατά τη συνέντευξη του ο Πρόεδρος Πλέβνελιεφ και ο υπουργός Άμυνας Νικολάι Νέντσεφ συμφώνησαν στο εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα, αφότου ο αρχηγός του κράτους είναι αρκετά εξοικειωμένος με τις αμυντικές ανάγκες .

Τα προβλήματα με το αεροσκάφος κατατέθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια, όμως «χάσαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια,» είπε ο στρατηγός Σαμάντοφ.

Ο Σαμάντοφ τόνισε ότι οι Βουλγαρικές ΕΔ πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του NATO, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει αφοσιωμένη στο σχεδιασμό της συμμαχίας για αύξηση των αμυντικών δαπανών της κάθε χώρας μέλους , οι οποίες, τα επόμενα χρόνια, πρέπει να αυξηθούν στο 2% του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Το τεχνολογικό κενό ανάμεσα στη Βουλγαρία και τις υπόλοιπες χώρες πρέπει επίσης να μειωθεί, προειδοποίησε.

«Αυτά που έχουν προγραμματιστεί ως πόροι (για το 2015) είναι ελάχιστα για τον Βουλγαρικό Στρατό. Ο σχεδιασμός για το 2015 προβλέπει αμυντικές δαπάνες στο 1,19% του ΑΕΠ. Γνωρίζετε πόσο πολύ έχει αλλάξει η διεθνής κατάσταση,» δήλωσε. Την ίδια στιγμή, ο Σαμάντοφ κατέστησε σαφές ότι, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Νωρίτερα, ο Σαμάντοφ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Εθνικό Ραδιόφωνο της Βουλγαρίας ότι ο Στρατός ήταν «Ένας από τους οργανισμούς ο οποίος υποβλήθηκε στις πιο πολλές αλλαγές των τελευταίων 25 ετών.»

Υπογράμμισε πως οι στρατιώτες έχουν συνδράμει την τοπική κοινωνία στις περισσότερες καταστροφές και καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης σε όλη τη Βουλγαρία.

Κατά τα λεγόμενα του, ο η διεθνής σκηνή έχει πλέον γίνει πολυπολική, με τρομοκρατικές οργανώσεις «όπως το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και την εισροή λαθρομεταναστών να επισημαίνονται ως οι σοβαρότερες προκλήσεις».

Η κοινή παραγωγή του ΤΟΜΠ με τις ΗΠΑ ίσως να αφορά τα τεθωρακισμένα, τετράτροχα, οχήματα Μ1117 της Textron Defence.

Εφτά από αυτά τα οχήματα παραδόθηκαν το 2008 στον Βουλγαρικό Στρατό και υπηρετήσαν στο Αφγανιστάν. Το 2014, η Βουλγαρία παρήγγειλε ένα δεύτερο πακέτο δέκα οχημάτων το οποίο θα παραδοθεί τον Ιούνιο του 2015.

Απόδοση από το novinite.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

  1. οι Βουλγαροι ενδιαφερονται για ελαφρα τροχοφορα οχηματα για διεθνεις ειρηνευτικες συμμετοχες,αιντε να καταπνιξουν και καμμια τουρκο-εξεγερση,για περαιτερω βασιζονται απολυτα στο ΝΑΤΟ.Απο τα 433 Τ-72 τα 80 ειναι ενεργα,αλλα τοσα ειναι σε κατασταση εφεδρειας και τα υπολοιπα σε αποθηκευση.Δεω εχουν αναγκη απο μεταχειρησμενα LEOPARD n ABRAMS,
    προγραμματισμο δεν εχουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.