Η Βουλγαρία αποφάσισε να σταματήσει την ιδιωτικοποίηση ενός αριθμού κρατικών βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των δύο ηγετικών αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, τον κατασκευαστή όπλων VMZ Sopot και τον εξαγωγέα οπλικών συστημάτων, Kintex.

Ο Βούλγαρος υπουργός οικονομικών Βλαντισλάφ Γκοράνοφ είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο σκοπεύει να ενισχύσει το ρόλο της αμυντικής βιομηχανίας με την παροχή σύγχρονου εξοπλισμού στο Στρατό της χώρας και τη δημιουργία επιπρόσθετων εσόδων στον προϋπολογισμό, όπως μεταδόθηκε απο το ειδησεογραφικό πρακτορείο PAP.

Το 2016, η κρατική αμυντική βιομηχανία κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις της λόγω των υψηλότερων εξαγωγών στην Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία. Η VMZ Sopot διεύρυνε τα ετήσια έσοδα της στα περίπου 501,3 εκατομμύρια λέβα (277,7 εκατ. δολάρια) ήτοι 392,5 τοις εκατό επάνω εν συγκρίσει με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που λήφθηκαν από την τοπική επιχειρηματική εφημερίδα Capital.

Πέρυσι, το υπουργείο οικονομικών της Βουλγαρίας αποκάλυψε τα σχέδια του να ιδιωτικοποιήσει το 2018 την VMZ Sopot και το 2019 την Kintex. Τα έσοδα που θα προέκυπταν από τις πωλήσεις θα χρησίμευαν στην απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών για την Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία με σκοπό να αντικατασταθούν τα σοβιετικής σχεδίασης Mikoyan MiG-21.

Το υπουργείο Οικονομικών της Βουλγαρίας συνέταξε ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου οι κρατικές βιομηχανίες μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν μόνο μετά από πρόταση της κυβέρνησης η οποία θα γίνει δεκτή από το κοινοβούλιο της χώρας. Το 2012 και 2013, η Σόφια προσπάθησε να πουλήσει το 100 τοις εκατό των μετοχών της VMZ Sopot, η οποία εκείνη τη στιγμή πάλευε να επιβιώσει χρηματοοικονομικά, αλλά οι συμφωνίες δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Το χαρτοφυλάκιο της VMZ Sopot περιλαμβάνει πυρομαχικά πυροβολικού όπως επίσης και αντιαεροπορικούς και αντιαρματικούς πυραύλους. Η Kintex ειδικεύεται στην εξαγωγή όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και μηχανημάτων.

Jaroslaw Adamowski

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: