Ο βραζιλιάνικος στρατός μελετά την προμήθεια μεταχειρισμένων αρμάτων κύριων αρμάτων μάχης (MBT) Krauss-Maffei Wegmann Leopard 1A5 και οχημάτων υποστήριξης και επί του παρόντος εκπονούνται οι εσωτερικές προκαταρκτικές εκθέσεις, ανέφερε ο στρατός στο Jane’s.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα η απόφαση και δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για μια τέτοια αγορά.

Τα MBT είναι μια σχετικά περίπλοκή τεχνολογία και χρειάζεται κάποιος χρόνος για την έρευνα και ενδεχομένως τη διαπραγμάτευση των συμβάσεων, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, στις αρχές Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία της Βραζιλίας επισκέφθηκε την Ελβετία και την Ιταλία για να επιθεωρήσει άρματα μάχης Leopard 1A5.

Ο βραζιλιάνικος στρατός δήλωσε στο Jane’s ότι διαθέτει 220 Leopard 1A5BR, 41 Leopard 1A1 και 36 M60A3 TTS, και 20 οχήματα υποστήριξης Leopard 1BR (οχτώ τεθωρακισμένα οχήματα περισυλλογής, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα γέφυρας εφόδου, τέσσερα οχήματα μηχανικού και τέσσερα οχήματα εκπαίδευσης οδηγού).

Victor Barreira

Απόδοση/Μετάφραση από το Janes.Com για την Προέλαση.

58 Σχόλια

 1. ΚΤ

  Ελληνικά άρματα, δεν είναι διαθέσιμα για να βρεθούν χρήματα για προμήθεια μεταχειρισμένων αρμάτων καί άλλου υλικού απο τις Η.Π.Α;

  Απάντηση
  • Gunner

   Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή σκέψη η πώληση 200-250 Leo-1A5 και με τα χρήματα να αγοραστούν τα 90 Μ1Α1 ΑΙΜ που δεν μπορέσαμε να πάρουμε γιατί δεν είχαμε τα χρήματα. Τα Leo-1A5 δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στο θέατρο του Έβρου. Μιλάμε για ελαφρά άρματα, αφού η θωράκιση τους με το ζόρι προστατεύει το πλήρωμα από διατρητικά των 25mm μετωπικά και αν οι Τούρκοι αποφασίσουν να αντικαταστήσουν τα AIFV με νέο ΤΟΜΑ με πυροβόλο των 30mm ή να εκσυγχρονίσουν τα AIFV με πυροβόλο των 30mm, τότε τα Leopard-1 ουσιαστικά είναι άχρηστα ακόμη και τα Leopard-2 αντιμετωπίζουν πρόβλημα πλευρικά. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία αν υπάρχει. Είναι πολύ σημαντικό στον Έβρο να αυξήσουμε τους Αριθμούς αρμάτων 3ης γενιάς. 90 Μ1Α1 ΑΙΜ είναι μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία.

   Απάντηση
   • Theognostos

    θεωρεις οτι 90 Μ1Α1 ΑΙΜ μπορουν να αντικαταστισουν 250 Λεο -1Α5 ; » 200-250 Leo-1A5 και με τα χρήματα να αγοραστούν τα 90 Μ1Α1 ΑΙΜ »
    Μα δεν ηταν ηδη ετοιμα να ελθουν την Ελλαδα 100 Μ1 Αβρααμς ειχαν παει Ελληνες και ειχαν διαλεξει απο τα αποθεματα αλλα δεν υπηρχαν χρηαμτα μεταφορικα; Καιη σκεψη ηταν οταν τα φερουν τα ΛΕΟ να πανε σε νησια;

   • xm8

    Να πουλήσουμε γερμανικά άρματα για να πάρουμε αμερικάνικα;
    Θα μας πνίξουν όλους στη θάλασσα οι γερμανοί όταν το ακούσουν Gunner.
    Η KMW μάλλον θέλει να πάρει κάποιο συμβόλαιο συντήρησης/επανενεργοποίησης των αρμάτων, αλλιώς δεν έχει λεφτά μια τέτοια πώληση.

   • T.T.

    Όλα τα Λεο 1Α5 στον Έβρο είναι ανάμεσα σε 200 με 250, πιο κοντά στο 200.
    Υπάρχουν και τα 124 Λεο 1 Α5 σε XXIV ΤΘΤ και ΙΙ Μ/Κ ΜΠ.
    Επομένως αν διώξουμε 200-250 κάποιες μονάδες θα πρέπει να κλείσουν. Οπότε η σύγκριση δεν είναι ανάμεσα στο Λεο 1Α5 και κάποιον άλλο τύπο αλλά ανάμεσα στο Λεο 1Α5 και στο τίποτα.

    Ερώτημα μας συμφέρει να μειώσουμε κι άλλο το αρματικό μας δυναμικό;

    Πάντως τα Λεο 1Α5 επειδή είναι πολλά χρόνια στον στρατό είναι σε πολύ καλή κατάσταση από πλευράς ανταλλακτικών και αναλώσιμων. Αυτό δεν είναι αμελητέο στις εποχές που ζούμε.

   • Gunslinger32

    @Τ.Τ.
    Εφόσον είναι σε καλή κατάσταση θέλω (και επειδή συχνά διαβάζω ότι το διαμέτρημα 105 δεν θεωρείται πλέον αποτελεσματικό) να κάνω μια χαζή ερώτηση, σαν παρατηρητής με περιορισμένες γνώσεις για τα όπλα στο ιππικό.

    Υπάρχει τρόπος να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των πυρομαχηκών μικρότερου διαμετρήματος (με κόστος που δεν ξεφεύγει) απέναντι σε νεότερες θωρακίσεις, παρά που δεν παρέχουν τα πλεονεκτήματα του μεγαλύτερου (ταχύτητα συν μεγαλύτερη μάζα);

    Η περιέργεια μου προέρχεται και απο την ένταξη της έκδοσης Stryker με πυροβόλο στο ίδιο διαμέτρημα που φέρει και το Leo 1 (για σύγκριση στο Centauro 2 αναφέρθηκε ότι θα εγκαταστήσουν το μεγαλύτερο διαμέτρημα/πυροβόλο).

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Gunner,έστω ότι το Λέο-1 διατρύεται απο τα 25 χιλιοστών πυροβόλα,ακόμη και μετωπικά,τί σημαίνει αυτό,ότι τα τουρκικά ΤΟΜΑ έγιναν αιφνιδίως κυνηγοί αρμάτων;
    Κατ’αρχήν,ἡ διάτρηση αυτή επιτυγχάνεται από μικρές αποστάσεις,100,άντε 200 μέτρων για την οικονομία της συζητήσεως.
    α)πιστεύεις ότι τα ΤΟΜΑ οποιουδήποτε στρατού θα επιτεθούν σε άρματα έστω και «ελαφρά»;
    Ξέρεις,δέν είναι σοφό ένα όχημα να εκτρέπεται της αποστολής για την οποία σχεδιάστηκε.
    Επιπλέον,εδώ έχουμε και το μεταφερόμενο,ἤ ορθώτερα επιβιβασμένο πεζικό,το οποίο θα διακινδυνεύσει να χαθεί μαζί με τα ΤΟΜΑ,χωρίς να μπορεί να τα βοηθήσει.
    Εκτός ἄν μιλάμε για ενέδρα,που όμως μπορεί να γίνει μόνο σε πολύ χαμηλό κλιμάκιο,και μάλλον σε επίπεδο μεμονωμένου ΤΟΜΑ εναντίον μεμονωμένου άρματος.
    Πολύ δύσκολα σε επίπεδο ουλαμού,και πάντως όχι σε μεγαλύτερο.
    Σε επίπεδο επιλαρχίας ἤ τακτικού συγκροτήματος,ούτε κἄν θεωρητικά.
    β)σε ποιά απόσταση θα έχουν εξαερωθεί τα ΤΟΜΑ από τα πυροβόλα των 105;

 2. ΑΧΕΡΩΝ

  Ἡ Ελβετία δέν έχει Λέο-1Α5,αλλά Λέο-2.
  Υπάρχει ίσως το ενδεχόμενο να εξετάζονται και αυτά ὡς επιλογή.(Λέτε να τα κλείσουν οἱ Βραζιλιάνοι,πάνω που ΘΑ τα κλείναμε εμείς;
  Τι γκαντεμιά ρε παιδί μου…)

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Προγραμματισμένη γκαντεμιά αγαπητέ ΑΧΕΡΩΝ, όχι ξεκάρφοτη και παίξε γέλασε που λένε(να και κάτι που λειτουργεί σωστά). ?

   Απάντηση
   • T.T.

    Γράψε τις μονάδες και τους αριθμούς δίπλα και έλα να το συζητήσουμε.

   • T.T.

    @giorgos tsagaris

    Πολύ σωστά. Όπως και τα Λεο 1 της 8ης. Πόσα άρματα έχουν όλοι αυτοί? Πόσο πιθανό είναι να καταργήσει κάποιος πχ την ίλη των πεζοναυτών? Αν κλείσουν κάποιους θα είναι από αυτούς που ανέφερα.

 3. defencegreece

  Αν και η πώληση Leo1A5 φαντάζει καλή επιλογή για την εύρεση πόρων, δεν ξέρω πόσο θα είναι εφικτό ένα πακέτο υποστήριξης μακροχρόνια. Θεωρώ ότι πολυ περισσότερο θέλει ο ΕΣ να διατηρήσει τα άρματα αυτά σε υπηρεσία αντικαθιστώντας στο μέλλον και τα Molf στα νησιά όπου οι απειλές θα είναι μικρές. Πάντα φυσικά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες…πχ πώληση 200 αρμάτων με υποστήριξη και αντικατάσταση τους με 100 (?) μτχ Leo2 από Ελβετικά/Ισπανικά αποθέματα
  Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί και η απαίτηση του ΓΕΣ για 500 άρματα μάχης γ γενιας στον Εβρο δημιουργώντας μια κρίσιμη ομοιογενη μάζα

  Απάντηση
 4. Gunner

  @Theognostos

  Ναι μια Ταξιαρχία εξοπλισμένη με Μ1Α1ΑΙΜ, μπορεί να αντικαταστήσει 2 που είναι εξοπλισμένες με Leo-1A5. Αντιλαμβάνεσαι ότι μιλάμε για σύγκριση μεταξύ ελαφρού άρματος και βαρέως άρματος. Τα άρματα δεν ήταν έτοιμα να σταλούν στην Ελλάδα, αν δεν πληρώναμε πάνω κάτω 300 εκατ $.

  @xm8

  Τίποτα δεν θα σου κάνουν οι Γερμανοί, αν είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου. Στα CH-47D γιατί δεν έγινε τίποτα; στα Μ113; Συμφέροντα υπάρχουν άλλα υπάρχουν και ηγέτες που αποφασίζουν.

  @T.T.

  Κάποιες μονάδες πρέπει να κλείσουν έτσι κι αλλιώς και αυτοί που θα περισσέψουν θα πρέπει να επανδρώσουν τις υπόλοιπες μονάδες, ανεβάζοντας τα ποσοστά επάνδρωσης.

  Το αρματικό μας δυναμικό πρέπει να μειωθεί σε αριθμούς. Πρέπει να πέσει βάρος στην ποιότητα και όχι στους αριθμούς. Είναι προτιμότερο να έχεις 400-500 άρματα 3ης γενιάς και 200-250 2ης πάρα αυτό που επικρατεί σήμερα.

  Απάντηση
  • xm8

   Για να τα πουλήσεις χρειάζεσαι την άδεια των Γερμανών. Αν σου τη δώσουν, θα χρειαστείς και την KMW να τσεκάρει/σουλουπώσει τα άρματα. Αυτό το συμβόλαιο κυνηγάει η εταιρεία για να πορευτεί σε τέτοιους δύσκολους καιρούς.
   Τα LEO 2 A4 των Αυστριακών πουλήθηκαν στην Ραϊνμετάλ 350 χιλ δολάρια το ένα. Για τα LEO 1 δε θα πάρουμε ούτε 150 χιλιάρικα. Ας πούμε 200 χιλ. επί 250 άρματα στην ιδανική περίπτωση. Με 50 εκατομ. δεν αγοράζουμε τίποτα και είμαστε μείον 250 κάνες. Ας τα αποθηκεύσουμε αν δεν μπορούμε να τα λειτουργήσουμε.
   Όλοι νομίζω συμφωνούμε ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των αρμάτων των 120 χιλιοστών.
   Αν τυχόν εμπλακούμε με τους γείτονες, τα Λεο 1 θα τα χρειαστούμε. Και περισσότερα από αυτά που έχουμε.
   Η Συρία δίδαξε κατά τη γνώμη μου ότι θα χαθεί πολύς θώρακας σχετικά γρήγορα. Καλό είναι να έχουμε απόθεμα.

   Απάντηση
 5. T.T.

  @Gunslinger32

  Το Leo 1 A5 από ποια απόσταση μπορεί να διατρήσει ένα Leo 2A4 μετωπικά και από ποια πλευρικά?

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Μετωπικά δύσκολα, πλευρικά μέχρι τα 2000μ ανάλογα με το πυρομαχικό(αν είναι σωστές οι πληροφορίες, και αν δεν έκανα κάπου λάθος).

   Απάντηση
 6. Theognostos

  @Gunner
  γνωρίζω καλα τις διαφορέςτων αρματων…όμως το πως θα χρησιμοποιηθεί και πού είναι το ζήτημα. Η Ελλάς σε έναν γενικευμένον πόλεμο δέν θα αντιμετωπίσει μόνον την Τουρκία στον Εβρο αλλα και τήν Αλβανία και αλλες δυνάμεις συν πεμπτη φάλαγγα.

  αρα πού θα πρωτοστατησουν τα άρματα πρέπει να υπάρχει απόθεμα αρματων συν πυρομαχικων

  έπειτα τα αρματα σε συχρονο πόλεμο θα πρέπει να δουλέψουν σε τουλάχιστον ημικαθαρισμενο περιβάλον απο την αεροπορια Απατσι ( Α10 ) Φ16 πυροβολικο κτλ…για μεγάλες συγκεντρωσεις αρμάτων οι δυτικοι έχουν στο οπλοστασιο βομβες νετρωνίου

  Απάντηση
 7. MANOΣ

  Kαι εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κρατήσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό αρμάτων. Οι απέναντι έχουν επίσης μεγάλους αριθμούς ξεπερασμένων σήμερα αρμάτων, που ωστόσο σε μία σύρραξη μπορεί να κορέσουν μία μέτρια αντιαρματική άμυνα. Τα Leopard 1 σύμφωνα και με την οικονομική κατάσταση που έχουμε, όχι μόνο πρέπει να κρατηθούν αλλά ει δυνατόν και να αναβαθμισθούν, με την αντικατάσταση τουλάχιστον του πυροβόλου των 105χλστ. με ένα των 120χλστ. L44. Ο τύπος αυτός καταχωρημένος ως Leopard 1A6 υπήρχε ως πρόταση από την δεκαετία του’80 αλλά δεν ετέθη σε παραγωγή προς όφελος του Leopard 2. Στην πιο απλή περίπτωση θα έχουμε άρματα, ελαφρά μεν με ικανοποιητική σχέση βάρους/ισχύος αλλά με ισχυρό πυροβόλο δε. Αν προχωρούσαμε σε πληρέστερη αναβάθμιση με προσθήκη θωρακίσεως, η αντοχή τους θα ανέβαινε, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις στα 600 περίπου mm RSHA. Αξιοπρεπής θα έλεγα. Χρειάζεται επίσης μία θερμική κάμερα 3ης γενιάς. Γενικά το άρμα αυτό μπορεί να υποστεί εκτεταμένο εκσυγχρονισμό αλλά αυτό είναι θέμα και τι κεφάλαια διαθέτεις, οπότε διαλέγεις προτεραιότητες. Οι Ρώσσοι αναβαθμίζουν και αυτοί τώρα τα απαξιωμένα Τ-72, φέρνοντάς τα σε επίπεδο Τ-90. Κανείς δεν έχει πολλά λεφτά πια για καινούρια άρματα και η αναβάθμιση παλαιοτέρων τύπων μοιάζει με μονόδρομο.

  Απάντηση
  • Gunner

   @MANOΣ

   Η αναβάθμιση των Leopard 1 σήμερα αν γίνει κάτι, θα περιοριστεί στα θερμικά, στο ΣΕΠ και στην αντικατάσταση απαρχαιωμένων υποσυστημάτων. Ούτε θωράκιση και φυσικά ούτε πυροβόλο.

   Άντε στο τσακίρ κέφι να τοποθετηθεί OWS με Μ2ΗΒ και φθηνή θωράκιση γρίλιας, με μοναδική πιθανότητα να υλοποιηθεί μόνο το δεύτερο.

   Για το άρμα αυτό πέρα από την Βραζιλία, δεν ενδιαφέρεται κανένας άλλος χρήστης, ότι έγινε την δεκαετία του 80 στην Γερμανία, έχει καταλήξει σε ένα μουσείο.

   Ένα άρμα για το οποίο πολλές εταιρίες έχουν εμφανίσει πακέτα εκσυγχρονισμού τώρα τελευταία, είναι το Μ60. Μετά τους Αμερικανούς (Raytheon), τώρα και οι Ιταλοί(Leonardo) παρουσιάζουν ανάλογο πρόγραμμα!!

   Raytheon
   [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=fFPuYIy3hB8&w=640&h=390]
   Leonardo
   [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=AZevZpQwggY&w=640&h=390]

   Απάντηση
 8. Gunslinger32

  Για την αδυναμία που παρουσιάζει το Leopard 1 στο θέμα της θωράκισης απέναντι στις σύγχρονες απειλές, υπάρχει πάντως λύση όπως φαίνεται στα άρματα του τύπου που υπηρετούν στο ιππικό του Καναδά.
  Λεοπάρντ 2 μπορεί να μην γίνεται και με το συγκεκριμένο πακέτο πρόσθετης θωράκισης, αλλά σίγουρα δεν είναι άσχημη λύση(πάντα με την προυπόθεση των οικονομικών δυνατοτήτων).

  https://www.militaryimages.net/media/canadian-leo-c2.39138/full?d=0

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Είναι και τα Leopard 2 του Καναδά με 120αρι πυροβόλο, τα Ελληνικά Leo 2(για τα Α6 είναι σίγουρο) νομίζω ότι έχουν κλιματιστικό και εξαιτίας των ηλεκτρονικών(για τα Leo 1 A4/5 δεν γνωρίζω).

   «The Leopard C1 was Canada’s main battle tank for the rest of the Cold War, and although it was a good vehicle, the generation of tanks introduced in the 1980s, such as the American M1 Abrams, German Leopard 2, and British Challenger 1 had significantly improved armour and firepower. There was a plan to purchase 240 new tanks to complement the Leopard 1s, but the end of the Cold War and the reduction of the defence budget in 1989 put an end to these plans. The army upgraded Canada’s fleet of 114 C1 gun-tanks to C2 status in the late 1990s. The major changes were extra armour, and the replacement of the original turret with the turret from the Leopard 1A5, which had an improved fire control system with thermal imaging. Apart from West Germany during the Cold War, Canada’s Leopards were only ever deployed to Kosovo in 1999 and the early 2000s, and to Afghanistan in 2006 and 2007, until they were replaced by leased Leopard 2s. Most C2s are being retired as the Army introduces its own Leopard 2s, but some will remain in service as specialty vehicles.»

   http://canadianmilitaryhistory.ca/canadas-leopards-on-the-prowl-by-frank-maas/

   http://www.tanks-encyclopedia.com/coldwar/West_Germany/Leopard-I.php

   Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Κανένα Λέο-1 δέν φέρει πυροβόλο των 120,και τα μόνα Λέο-1 που φέρουν κλιματισμό,είναι απ᾿όσον γνωρίζω τα δανικά Leo-1A5DK.
   Περί το 1997 είχε αποφασισθεί ὁ εκσυγχρονισμός 225 Λέο-1 σε Λέο-1Α5+,με την πρόσθετη θωράκιση MEXAS που φέρουν και τα καναδικά C-2.
   Όταν το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε σε νεώτερα άρματα,το πρόγραμμα λογικά (!) εγκαταλείφθηκε.
   Κάτι που πρέπει να τονισθεί,είναι ότι διεπράχθη έγκλημα από τους κυβερνώντες μεταξύ 2001 και έως σήμερα,όταν αγνοήθηκαν διαδοχικές ευκαιρίες αποκτήσεως μεταχειρισμένων Λέο-2Α4 σε τιμές εκποιήσεως.
   182 Λέο-2Α4 που προσέφερε ἡ γερμανική πλευρά ΔΩΡΕΑΝ ὡς επιδότηση της αγοράς των Leo-2 HEL,έως 250 -Α4 πάλι από την Γερμανία το 2009 προς 250 χιλιάδες € το ένα,έως 56 -2 Α4 από Αυστρία το 2011,έναντι 400 χιλιάδων € το ένα,που τελικά κατέληξαν στην Ράϊνμεταλλ για 350 χιλιάδες € το ένα.
   Στο Ἑλλάντα,κάποιοι «διέρρευσαν» ότι οἱ αυστριακοί ζητούσαν 2 εκατομμύρια € το ένα,προκειμένου να θάψουν την υπόθεση.
   Τα εν λόγω άρματα μπορεί και να μήν ήταν σε άριστη λειτουργική κατάσταση,και να απαιτούσαν ανακατασκευή,και ίσως αναβάθμιση,αλλά και τα αναβαθμισμένα -Α5 της Γερμανίας και -Α6 της Ολλανδίας τα σνομπάραμε και εκείνα.
   Τα γερμανικά -Α5 (104 σύν 15 -Α4) τα πήρε ἡ Πολωνία προς 1,5 εκατομμύριο € το ένα,αλλά μαζί με ένα κάρο υποστηρικτικό υλικό,με 18 οχήματα περισυλλογής BPz-2,και 300 οχήματα διοικητικής μέριμνας,σύν ακόμη και ειδικοποιημένα Μ-113.
   Και εμείς τώρα συζητάμε για αναβάθμιση των Λέο-1 όταν δέν έχουμε αναβαθμίσει τα Λέο-2Α4.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    @ΑΧΕΡΩΝ
    Για χάρη της συζήτησης ανέφερα το πακέτο πρόσθετης θωράκισης για το Leo 1, όχι επειδή πιστεύω ότι θα μπορούσε να εγκατασταθεί στα άρματα του ΕΣ. Αυτή η υπόθεση έχει λήξει οριστικά νομίζω, όπως και η άλλη για τα Leo2 απο οποιουσδήποτε θα ήθελαν να τα σπρώξουν. Εμείς θα αναβαθμίσουμε τα F-16(η μερικά απο αυτά) και θα είμαστε φίνα όπως λένε. ?

    Πέταμα τα Μιράζ 2000 μαζί με τις παλαιότερες φρεγάτες και θα είμαστε «αστακοί» και απο εκεί μεριά(εφόσον τώρα γίναμε και κάτοχοι των Super Duper Vita απο τους ιδιαίτερους φίλους απο την Αγγλία(την επόμενη δεκαετία θα είμαστε στο επίπεδο Brown Water Navy αλλά δεν πειράζει κάτι θα είναι και αυτό).

    Δεν ξέρω αν θυμάσαι τι είχα πει πέρσι, για το τι διάβασα παλιότερα σε επαγγελματικό αμυντικό περιοδικό(δυστυχώς δεν το βρήκα μέσα στη συλλογή μου, και επόμενος σου το χρωστάω ακόμα), αλλά περίμενε και θα δεις τι έχει να γίνει ακόμα στα εξοπλιστικά των ΕΕΔ.

    Ένα σίγουρο είναι ότι οι της KMW και GDLS όπως και πολλοί άλλοι, έχουν ψυχολογήσει πριν απο πολλά χρόνια τους υπεύθυνους και αρμόδιους της ΓΔΑΕΕ, και γνωρίζουν αρκετά καλά πως λειτουργούν. Νομίζω επίσης ότι γνωρίζουν για το τι ζητάνε οι αξιοματικοί στο πεδίο επιχειρήσεων, αλλά έχουν καταλάβει και ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν διαφορετικές απόψεις Άι αντιλήψεις. Επόμενος έχουν συνηθίσει(όπως κι εγώ με αυτά που έχω διαβάσει) στην ιδέα ότι δεν πρόκειται να κάνουν κάποια τρομερά business στην Ελλάδα.

    Όπως έγραψε και ένας άλλος αναγνώστης, το ένα γέρνει, εγώ λέω το άλλο παρουσιάζει ρωγμές, και το επόμενο ακόμα και χαρισμένο φαίνεται ακριβό. Δεν βαριέσαι όμως, όσο έχουμε την πολιτική ορθότητα και τις παρελάσεις «ουράνιο τόξο» και διάφορα αλλά ωραία είμαστε μια χαρά παρέα.

    Με συνολικά 90(?) F-16 V, 4 φρεγάτες, συν 4 υποβρύχια και 7 Super Vita θα σπείρουμε τον φόβο και τον τρόμο σε όλο το Αιγαίο. Στην Θράκη με τα 170+180 Leo 2 θα τους τσακίσουμε όλους(όπως συνηθίζει να λέει και ο τρομαγμένος. Για τα υπέροπλα tamagochi δεν λέω, αλλά εκεί θα ξεπεράσουμε ακόμα και τα X-Wing όπως και τα tie fighter νεότερης γενιάς απο τον πόλεμο των άστρων εννοείται, εφόσον θα είναι σαν τον Τσακ Νόρις που δεν κοιμάται ποτέ ούτε τρώει ούτε πίνει.

    Για να κάνουμε και λίγο χιούμορ, παρά την σοβαρή κατάσταση. ?

 9. Theognostos

  @defencegreece

  από ότι είδα στόν ιστότοπο τα 90 M1A1 ήταν να δωθουν μόνον σάν κομμάτι απο μεγαλύτερο πακέτο…και όχι ξεχωριστα …αρα δέν…και μάλιστα με σημερινα δεδομένα οπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξηγησε οτι θέλει να φέρει δουλειές στις ΗΠΑ…τα freebies …τελειώνουν

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Αυτά που ζητήσαμε ήταν Μ1Α1 τα οποία θέλαμε να ενσωματώσουν όλες τις βελτιώσεις του M1Α2 SEP v2.
   Ειδικά εκείνη ἡ απαίτηση για άρματα «διαμορφώσεως tiger» (στην πραγματικότητα tiger είναι ἡ διαμόρφωση των αεριοστροβίλων AGT-1500),είναι μνημείο αφέλειας,όταν ακόμη υπάρχουν Μ1Α1 στην εθνοφρουρά που δέν έχουν έλθει σε αυτήν την διαμόρφωση.
   Αυτά δέν τα αναφέρει ἡ παραπομπή σου.
   Έτσι κἄπως «διέρρευσε» ότι τα αυστριακά Λέο-2Α4 κόστιζαν 2Μ €,ενώ οἱ Αυστριακοί ζητούσαν 400 Κ€ το κομμάτι,και τελικά τα έδωσαν στην Ράϊνμεταλλ για 350 Κ€ το κομμάτι.
   Για να μπαίνουν κάποια πράγματα στην θέση τους.

   Απάντηση
   • Gunner

    @ΑΧΕΡΩΝ

    Δλδ το Μ1Α1ΑΙΜ, αυτό που έχουν πάρει όλοι όσοι έχουν πάρει μεταχειρισμένα Μ1Α1. Οι αμερικανικοί μόνο με αυτήν την προϋπόθεση αποδεσμεύουν Μ1Α1. Δεν πρέπει να έχει κάποιος αυταπάτες.

    @defencegreece

    Γραμμή παραγωγής για το Μ1Α1ΑΙΜ υπάρχει ακόμη για τους εξαγωγικούς πελάτες αλλά και για την εθνοφρουρά.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    @Gunner
    Ναί,το Μ1Α1 ΑΙΜ,βγαίνει στα 2,4Μ$,και όχι στα 5,5 που έβγαινε το Μ1Α2.
    Υπόψιν όμως,ότι και στις δύο περιπτώσεις τα άρματα είναι πλήρως ανακατασκευασμένα.
    Ακόμη,τα Μ1Α1 ΑΙΜ μπορεί να μήν ήταν αναβαθμισμένο όπως το -Α2,αλλά φέρουν βελτιώσεις επί μέρους.
    Τα Λέο-2Α4 που προσφερόταν από την Αυστρία π.χ,δέν ήταν ανακατασκευασμένα,ἄν και αυτό δέν θα κόστιζε πάνω από 1Μ€ ἄν κρίνουμε από την τουρική αγορά του 2005,όπου τα άρματα κόστισαν 1,2Μ€ το ένα.

 10. defencegreece

  @Theognostos

  Ειχα βάλει γρήγορα ένα λινκ , δεν είναι και ο πιο αξιοπιστος ιστότοπος αλλά προσφερονταν και χωριστά

  @ΑΧΕΡΩΝ
  Τα αρματα αυτα προσφέρονταν και σκετα τα οποια ομως δεν αποδεχονταν το ΓΕΣ. Καθώς δεν υπήρχε γραμμη παραγωγής για τα Μ1Α1 ΑΙΜ (θερμικες καμερες σεπ κτλ) η μονη επιλογή ήταν τα άρματα αυτά να αποκτήσουν updated σεπ και θερμικές κάμερες καθώς και αντιστοιχο σύστημα διοίκσηης σδεπ που τα μετέτρεπε σε πλήρεις ψηφιακές ΕΜΑ

  Το επίπεδο εκσυγχρονισμου ήταν σχεδόν ίδιο (με εξαιρεση την θωρακιση) με το επίπεδο Μ1Α2 SEP v2

  2 δις που περιλαμβάνονταν μέσα και 25 χρόνια ανταλλακτικά και πυρομαχικά δεν είναι κακη επένδυση

  Το πρόβλημα είναι ότι σαν χώρα δεν βλέπουμε τόσο μακροπρόθεσμα. Το αντίθετο συμβαίνει με τα F-16 και τον εκσυγχρονισμό τους

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   @defencegreece
   Στην τελευταία αναφορά, να προσθέσω ότι πάλι το αντίθετο συμβαίνει όμως (δυστυχώς) στην περίπτωση των Mirage 2000, για τα οποία δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής ένας εκσυγχρονισμός η μια αναβάθμιση. Όπως και σε διάφορα αλλά σημεία και συστήματα που έθιξε/ανέφερε πρόσφατα ο κ. Θεόδωρος Γιαννιτσόπουλος σε διάφορες δημοσιεύσεις και ομιλίες.

   Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   dg,και το Ιράκ και το Μαρόκκο και πιό πρίν ἡ Αυστραλία πήραν Μ1Α1 ΑΙΜ,οπότε τί θα πεί « δεν υπήρχε γραμμη παραγωγής για τα Μ1Α1 ΑΙΜ (θερμικες καμερες σεπ κτλ)».
   Προφάσεις εν αμαρτίαις.
   Ἄν στα σοβαρά ψάχναμε για ευκαιρίες σε μεταχειρισμένα άρματα,και μάλιστα με τις λιγώτερες,ἤ μάλλον καθόλου περιπλοκές,ὁ ουρανός έβρεχε Λέο-2,αλλά εμείς έπρεπε να πληρώσουμε τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής.
   Όταν ἡ αδιαφορία για τα Λέο-2 βγάζει μάτι,καμμία ένσταση για Μ1 δέν πείθει.

   Απάντηση
   • Theognostos

    Οπως φαινεται εχεις ακολουθησει τις εξεληξεις σε αυτο το θεμα οποτε η ερωτηση ειναι για τωρα σημερα τωρα τι γινεται. Συμφωνεις με τον Gunner οτι η αναβαθμηση των ΛΕΟ1 εαν γινει δεν εχει να προσφερει και πολλα ισως υποσυστηματα? Εχει η Ελλας την δυνατοτητα τηε αναβαθμισεως των ΛΕΟ με 120 χλστ κανονι θωρακιση κτλ Μπορει να αγορασει τα απαραιτητα κομματια απο αλλου να κανει συναρμοληγηση και δοκιμες εν Ελλαδι.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Θεόγνωστε,ἡ δική μου στάση εν προκειμένω,είναι ΟΧΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ.
    Πρέπει να σου πώ ότι πίσω στα 1985-86,όταν πρωτοδιάβασα για την δοκιμή του Λέο-1 με πυροβόλο των 120,έγραφε στο περιοδικό (δέν θυμάμαι δυστυχώς ποιό)»there have been rumors that the trial has not been succesfull,although Krauss-Maffei denies that».
    Είναι πολύ,έως τελείως διαφορετικό να τοποθετήσεις στο Λέο-2 πυροβόλο των 105,όπως έκανε το 304 ΠΕΒ-επειδή δέν υπήρχαν επαρκή πυρομαχικά των 120 για να γίνει εκπαίδευση-από το να προσπαθείς να χωρέσεις ένα μεγαλύτερο πυροβόλο σε δεδομένο πύργο.
    Υπενθυμίζω,ότι στο βρετανικό πυροβόλο L-7 χρειάστηκε να κοπεί ένας τάκος από το άνω μέρος του κλείστρου,ώστε να χωρέσει στον πύργο του Λέο-1,διατηρώντας την ικανότητα καταβιβάσεως του πυροβόλου στις -10°.
    Το συγκεκριμένο έκδοχο του L-7 ονομάστηκε L-7A3.
    Φρονώ ότι μεταχειρισμένα Λέο-2Α4 θα ήταν και θα είναι αποδοτικώτερη επένδυση.
    Κατ᾿αρχήν,θα ήταν/είναι και φθηνώτερη υπόθεση,διότι το κόστος ενός πυροβόλου των 120 L44 θα είναι ενδεχομένως μεγαλύτερο από την αγορά μεταχειρισμένου Λέο-2Α4,χώρια τις εργασίες/δοκιμές που θα απαιτηθούν.
    Τα Λέο-1 θα πρέπει να αξιοποιηθούν εκ των ενόντων,με όποια πυρομαχικά των 105 και ανταλλακτικά είναι διαθέσιμα,διότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να πάψουν να είναι «καβάντζα»,και να γίνουν πίθος των Δαναΐδων.
    Και οἱ καιροί οὔ μενετοί.

   • T.T.

    @ΑΧΕΡΩΝ

    Πράγματι όχι πειράματα.

    και να πω και κάτι πολύ απλούστερο. Πόσοι ξέρουν ότι η γεννήτρια του Μ48Α5 δεν σήκωνε το MOLF στο ρελαντί και έπρεπε να έχει το άρμα οπωσδήποτε 1200 στροφές. Έτσι και ξεχνιόταν ο οδηγός, γιατί το χειρόγκαζο έβγαινε μόνο του, το σύστημα έπεφτε κατευθείαν. Και άλλα τα Μ48Α5 MOLF ξαναπήγαν στον Βόλο για να τους αλλαχτεί η γεννήτρια.

    Τον πιο πολύ καιρό τα M48A5 ;ήταν στο πήγαινε – έλα.

   • defencegreece

    Αχερων θέλω να πω ότι δεν πήραν τις υπάρχουσες αρχικές θερμικές κάμερες και σεπ που ήταν τοποθετημένες στα άρματα αυτα. Τόσο το Ιράκ όσο και το Μαρόκο έδωσαν γύρω στα 3 εκ $ και περιελάμβανε νέες θερμικές κάμερες και σεπ. Εξ ου και η αυξημένη τιμη σε όλους τους χρήστες μτχ Μ1Α1. Εξαιρεση αποτελει το Κουβέιτ που πήρε τζάμπα σε κατάσταση as is where is 218 Μ1Α1 πρόσφατα. Σκοπός του είναι όμως πάλι να τα εκσυγχρονίσει στο επίπεδο Α2 (για το οποίο έχει στήσει γραμμή παραγωγής)

   • ΑΧΕΡΩΝ

    DG,εδώ έχουμε δύο διακριτές περιπτώσεις,μία με αναβάθμιση,και μία as is,where is,και εγώ το έθεσα (για τα δικά μας) προκρίνοντας το δεύτερο υπόδειγμα.
    Είτε,με τις απολύτως απαραίτητες εργασίες επανενεργοποιήσεως.
    Στην περίπτωση του Κουβέϊτ πάντως,πρόκειται για σκάφη (hulls),ἄν το πάρουμε κυριολεκτικά,ἤ σκέτες δομές θωρακίσεως (κουφάρια) στις οποίες θα γίνουν οἱ όποιες προσθήκες,πράγμα που σε κάθε περίπτωση αφήνει περιθώρια για πολλές ερμηνείες αλλά και απορίες.
    Παραδείγματος χάριν,τί θα απογίνουν τα 218 Άμπραμς που ἥδη διαθέτει το Κουβέϊτ.

   • defencegreece

    Αχερων αφορά η σύμβαση σκάφη, πυροβόλο 120mm και κινητήρα…Τώρα σεπ και θερμική κάμερα….αν δεν εχουν τα βάζει ο χρήστης. Αλλά και πάλι διερωτόμαι….πόσο να κοστίζουν? Μια Ophelios πχ 2ης γενιας? (ίδια με τον Leo 2A6)

  • Theognostos

   μαλιστα…οπως και να εχει δυσκολα υπαρχουν τα ακριβη εγγραφα στον ισοτοπο….επειτα πολλοι αντιγραφουν αλλους ιστοτοπους ομως αλλαζοντας μερικες λεξεις η ακομη και ενα κομμα οποτε αρκετες φορες ειτε ηθελημενα ειτε αθελα τους αλλαζουν κα το νοημα…ειχα την εντυπωση οτι οι ΗΠΑ ΝΑΤΟ ηθελαν να εστιασουν αρκετα ΑΒΡΑΑΜΣ στην Ελλαδα και αλλ αοπλικα συστηματα οχι κυριως για την Ελλαδα Τουρκια αντιπαραθεση (πολιτισμος εναντι απολιτιστων) αλλα ως προγεφυρωμα εναντια επεκτατικων τασεων η μαλλον καθοδο της Ρωσιας.οπως για παραδειγμα εχουν ηδη προετοιμασει και εχουν κανει προγεφυρωματα σε αλλα κρατη.

   Απάντηση
 11. Theognostos

  https://southfront.org/reasons-of-losses-of-turkish-leopard-2a4-tanks-in-syria-report/

  According to the recent report of the US Defense Security Cooperation Agency, the Saudi Armed Forces have lost about 20 Abrams М1A2S tanks in Yemen, the Zone Militaire information website reported. In its turn, the Turkish Army, which has been conducting the so-called Euphrates Shield operation in the north of Syria since August 2016, has faced with the same problem with the German-made Leopard 2A4 tanks.

  So, according to information from social networks, the Turkish Forces have lost at least 10 Leopard 2A4 tanks during their offensive on terrorists’ positions near al-Bab city. The losses were confirmed by the Die Welt newspaper, which wrote about the tank, manufactured by Krauss-Maffei Wegmann company and considered ‘invincible’ before.

  The tank (practically of all variants of its modification) was sold to 18 countries, including Turkey, which bought 354 tanks from the Bundeswehr. All the purchased tanks were upgraded by the ASELSAN company in 2005.

  But it is obviously that the tank was not designed for fighting in urban areas, despite the fact that at the time of its passing into service German engineers were looking for a compromise between its defense, weapons and maneuverability on the battlefield. As a result, the emphasis was placed on the frontal armor, but suddenly the Leopard 2 has demonstrated its vulnerable points on its sides and on the rear side of its tower. And terrorists showed a good knowledge of these weakened zones, which they targeted with the Russian Kornet-E anti-tank guided missile launcher. However, ‘fighting in urban areas’ is too ‘loud’ word for describing the situation near al-Bab. What would happen with these tanks if they operated in Aleppo or Mosul, where we can see fighting in real urban areas?

  In addition, unlike the later modifications, the Turkish Leopard 2 tanks do not have an explosive-reactive armor that reduces negative effects of hitting with ammunition.

  Another reason of the losses is also a lack of experience among Turkish crews, as well as a lack of a normal doctrine of tanks’ usage in urban areas.

  In any case, this may explain, at least partially, difficulties of Turkish troops and Ankara-backed militant groups during the battle against terrorists near al-Bab city.

  Απάντηση
  • Gunner

   Τα χτυπήματα στα πλευρά και πίσω υπάρχουν και σε συμβατικό πεδίο μάχης. Το Leo-2 σε οποιαδήποτε έκδοση εκτός από το Α7 και το Evolution έχουν από μικρή έως ανύπαρκτη προστασία στα πλευρά και πίσω, σε οτιδήποτε μεγαλύτερο από πυρά πολυβόλων των 12,7-14,5mm. Ειδικά στο σκάφος, η προστασία στα πλευρά, περιορίζεται στο συνδυασμό ποδιών και στην τοποθέτηση των δεξαμενών καύσιμου πάνω από τις ερπύστριες. Το πάχος της θωράκισης είναι εξαιρετικά μικρο. Όσον αφορά τον πύργο, ισχύουν τα ίδια. Σύνθετη θωράκιση είναι απλωμένη σε περιορισμένο μήκος και δεν καλύπτει πλήρως τον χώρο που βρίσκεται το πλήρωμα, συμπληρώνεται από απλή διάκενη θωράκιση. Δεν ισχύουν τα ίδια για τον πύργο του Μ1 Abrams, όμως στο σκάφος έχουν παρόμοια διαμόρφωση.

   Στον αντίποδα τα ρωσικά άρματα έχουν ισχυρότατη προστασία στα πλευρικά τοιχώματα του σκάφους με το πάχος της θωράκισης να φτάνει μέχρι και τα 80mm σε ορισμένα οχήματα + τις δεξαμενές καύσιμου + ERA πλακίδια + ελαστικές ποδιές!!!! Και μιλάμε για στάνταρ οχήματα όπως πχ το Τ-72Β1 και όχι για ειδικές εκδόσεις για μάχη σε κατοικημένες περιοχές όπως το Μ1TUSK και το Leo-2PSO.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    To πάχος της θωρακίσεως δέν είναι εχέγγυο ασφαλείας από μόνο του,όπως μπορεί να δεί κανείς στα σοβιετικής σχεδιάσεως άρματα
    ” alt=”” width=”700″ height=”” />

 12. Theognostos

  εντάξει παιδες ευχαριστώ πάντως βγάζω το καπελο και στούς αρματιστές δυσκολη.δουλειά οταν παλιά πήγα και μπὴκα σε ενα Μ1ΑΒΡΑΑΜ ειδικο προσωμοιωτής φρεσκοβαμμενο ασπρο εσωτερικο…δεν μου φάνηκε ευρυχωρο καθησα σε ολες τις θεσεις…και με τήν βολη…στην θεση του Gunner ..το.σιγουρο ειναι οτι μετα απο μερικες βολες….αστα…ειχα ακουσει ενα αστειο ….περνουν τον υποψηφιο φανταρο ….αρματιστή …του φορανε κράνος….και μετα τον χτυπανε αρκετές φορές στο κεφάλι με ενα δοκάρι 2*4 ιντσες να δούν πως πάει εαν ακομη δεν εχει ζαλιστει τοτε παει για αρματιστής…

  Απάντηση
 13. Panos

  Γνωρίζει κάποιος πόσα περίπου είναι τα M48 στα νησιά;Στο περίπου μιά γενική εικόνα(αν δεν είναι απόρρητα τα στοιχεία).200;300;Και ρωτώ διότι διαβάζω παντού για αντικατάστασή τους απο τα Leo1a5 τα οποία και δεν θα προσφέρουν πολλά παραπάνω μιάς και είναι παραπλήσιας ηλικίας και δυνατοτήτων αλλά και οτι σε 10 χρόνια θα χρειάζονται και αυτά αντικατάσταση.Ή αλλιώς,πόσα σύγχρονα άρματα θα χρειαζόμασταν στα νησιά για να πούμε ότι σε αυτόν τον τομέα είμαστε καλυμένοι;

  Απάντηση
  • B.K.

   Συνολικα ο ΕΣ εχει απο «Μ» σειράς άρματα, ~400 M48A5 MOLF και ~100 Μ60Α3TTS…. Με ενα μεγαλο μερος τους στα νησια…
   Τωρα στο αλλο σκέλος της ερώτησης σου η απαντηση ειναι πως και με 240 άρματα,
   (Απο μια Επιλαρχια σε καθε μεγαλο νησι του Αν. Αγαιου) (Ρόδος, Κως, Σάμος, Χίος, Λέσβος, Λήμνος) εισαι παραπανω απο ενταξει.
   Κι αν βαλεις τις απαιτήσεις στην Ηπειρωτική χωρα γυρω στα 800 άρματα(600 για Θρακη και 200 σαν εφεδρεια-Ηπειρο/Μακεδονια), τοτε η Ελλαδα με προμήθεια 400 αρμάτων(–>M1 Abrams), με τα 353 Leo 2 και με την διατήρηση μειωμένου αριθμού απο Leo1A5+(τα μισά)(συνολο ~1000 αρματα):

   Α) Μειώνει τις αναγκες επανδρωσης της σε προσωπικο
   Β) Μειώνονται οι τύποι αρμάτων((5–>4)
   Γ) Αυξάνεται κατακόρυφα η ισχύς πυρός.

   ΥΓ:Αν δεν θελουμε να μειώσουμε τον αριθμο αρμάτων, τα υπολοιπα μισά Leo1A5, τα βάζουμε σε μακρά αποθήκευση στην Μακεδονια (Θεσσαλονικη ), και σε περιπτωση πολεμου, τα ενεργοποιούμε μεσα σε ενα δεκαήμερο-δεκαπενθημερο (1ΗΑ προσέλευση, 2 ΗΑ οργάνωση-συντηρηση- αφαίρεση Ελαίου βαθειάς συντηρησης,6-10 ΗΑ μετεκπαιδευση-βολες, και 1-2 ΗΑ μεταφοτα στο ΘΕ(Θεατρο Επιχειρησεων).

   Με το ΥΓ, δεν αναιρειται τιποτα απτα Α),Β),Γ), και ταυτοχρονα κρατας και τους αριθμους που επιθυμεις.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: