Η Βραζιλία υπέγραψε συμφωνία αγοράς 36 Gripen απο την Σουηδία

 Μηχανικοι εργάζονται στην παραγωγή του μαχητικού αεροσκάφους Gripen στο αεροστασιο της εταιρείας στο Linkoping. (Casper Hedberg/Bloomberg)
Μηχανικοί εργάζονται στην παραγωγή του μαχητικού αεροσκάφους Gripen στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Linkoping. (Casper Hedberg/Bloomberg)

H Βραζιλία υπέγραψε συμφωνία αξίας 39,9 δισεκατομμυρίων κορόνων Σουηδίας (5,4 δισ. $) με την Saab για την προμήθεια 36 μαχητικών αεροσκάφων Gripen NG της σουηδικής αμυντικής εταιρείας.

Σύμφωνα με την σύμβαση η Saab θα πραγματοποιήσει την παράδοση του πρώτου μαχητικού στην Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας το 2019 με την πρόβλεψη οι παραδόσεις να διαρκέσουν μέχρι το 2024.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 28 μονοθέσια και οχτώ διθέσια αεροσκάφη, την τελευταία έκδοση που αναπτύσσεται παράλληλα με την βραζιλιάνικη βιομηχανία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Saab ανακοινώθηκε, απο την Βραζιλία, ως προτιμώμενος ανάδοχος , θέτοντας εκτός τις προσφορές των Boeing με το F/A-18 και Dassault Aviation με το Rafale.

Ο Lennart Sindahl, o αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Saab και επικεφαλής των αεροναυτικών επιχειρήσεων της εταιρείας, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας πως ξεχωριστές συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις για μια πιθανή συμφωνία εκμίσθωσης αεροσκάφων Gripen ώστε να γεφυρωθεί το κενό ανάμεσα στην υπογραφείσα συμφωνία και την παράδοση του πρώτου πακέτου αεροσκαφών.

Η εξαγωγική παραγγελία για το Gripen NG είναι η μεγαλύτερη προμήθεια που η έχει ποτέ πετύχει η Saab.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την συμφωνία λίγες ώρες μετά την επανεκλογή της Προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ για δεύτερη φορά στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Είκοσι δύο από τα Gripen NG θα κατασκευαστούν στην Σουηδία απο ομάδες που θα περιλαμβάνουν βραζιλιάνους μηχανικούς. Τουλάχιστον 15 αεροσκάφη θα συναρμολογηθούν απο την Embraer στην Βραζιλία.

Η εγχώρια συναρμολόγηση θα περιλαμβάνονται και τα οχτώ διθέσια αεροσκάφη.

Ήδη η Saab αναπτύσσει για τη Σουηδική Πολεμική Αεροπορία την τελευταία έκδοση του αεροσκάφους, το γνωστό εγχώριος ως το Gripen E, αλλά ως στιγμής η Σουηδία δεν έχει παραγγείλει κάποιο αεροσκάφος.

Ο Sindahl, είπε πως το χρονοδιάγραμμα καλεί το μονοθέσιο αεροσκάφος να παραδοθεί πρώτο όπου θα ακολουθήσει το διθέσιο αεροσκάφος που θα προκύψει απο την συνεργασία με την Βραζιλία.

Η Empraer και ένας αριθμός άλλων βραζιλιάνικών βιομηχανιών θα προμηθεύσουν συστήματα και εξαρτήματα για το πρόγραμμα ως μέρος ενός ευρείας κλίμακας σχεδίου μεταφοράς τεχνολογίας που στοχεύει στην βελτίωση των εγχώριων δυνατοτήτων σχεδιασμού και παραγωγής υπερηχητικών αεροσκάφων.

Saab και COMAER, η Διοίκηση Αεροναυτικών της Βραζιλίας, έχουν υπογράψει σύμβαση για προγράμματα βιομηχανικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μεταφοράς τεχνογνωσίας, που θα εκτελεστούν τα επόμενα 10 χρόνια.

Η σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ μόλις εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου σχετικού εξαγωγικού ελέγχου και αδειοδότησης, δήλωσε η Saab.

Ο Σουηδός ανώτερος υπάλληλος της Saab αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύσεις από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανόμενης της Αργεντινής, που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την προμήθεια αεροσκάφων βραζιλιάνικής συναρμολόγησης. Η Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας γίνεται ο έκτος χρήστης του Gripen. Οι Πολεμικές Αεροπορίας Σουηδίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας, Νότιου Αφρικής και Ταϊλάνδης έχουν ήδη αποκτήσει ή εκμισθώσει το μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος. Το αεροσκάφος χρησιμοποιείται επίσης απο το την Σχολή Δοκιμών Πιλότων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Gripen NG είχε επίσης επιλεγεί απο τη Σουηδική Κυβέρνηση αλλά νωρίτερα, μέσω δημοψηφίσματος, το εκλογικό σώμα απέρριψε την ανάγκη ενός νέου μαχητικού

Απόδοση απο το defensenews.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.