Η Βρετανία αποκάλυψε την νέα στρατηγική αεροπορικών επιχειρήσεων μαζί με το νέο σχέδιο μαχητικού “Tempest”

Η υπογραφή της προσδοκώμενης μελλοντικής στρατηγικής αεροπορικών επιχειρήσεων έλαβε χώρα κατά τα εγκαίνια της αεροπορικής έκθεσης “Farnborough”, μαζί με την αποκάλυψη του σχεδίου νέου μαχητικού που αναπτύσσεται για να καλύψει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τις ερχόμενες δεκαετίες.

Η στρατηγική που παρουσιάστηκε την 16η Ιουλίου από τον υπουργό άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκάβιν Γουίλιαμσον, στοχεύει να διασφαλίσει ότι η Βρετανία είναι έτοιμο για τις μελλοντικές πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί το ρόλο της εγχώριας βιομηχανίας στην παροχή του στην βασιλική πολεμική αεροπορία και τους διεθνείς πελάτες.

Στο πλαίσιο του αποκαλούμενου ψευδώνυμου “Team Tempest”, ενός γραφείου κοινού προγράμματος -αποτελούμενο από κυβερνητικά τμήματα μαζί με τις εταιρείες: “BAE Systems”, “Leonardo”, “MBDA” και “Rolls-Royce”- θα αναπτύξει ένα νέο σχέδιο στο πλαίσιο δεσμεύσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην “Αναθεώρηση Στρατηγικής Άμυνας και Ασφάλειας 2015” (“2015 SDSR”) του Ηνωμένου Βασιλείου που κατένειμε £2 δισεκατομμύρια ($2,6 δισ.) στη χρηματοδότηση της τεχνολογίας ώς το 2025.

«Εισερχόμαστε σε μια επικίνδυνη νέα εποχή πολέμου, οπότε η προσοχή μας πρέπει να είναι στο μέλλον», δήλωσε ο Γουίλιαμσον καθώς αποκάλυπτε την νέα σχεδιαστική έννοια στην έκθεση. «Έχουμε ένα αμετάβλητο σχέδιο για να το κάνουμε αυτό».

Θα διερευνήσει σχεδιαστικές έννοιες στις νέες ικανότητες όπως τα όπλα καθοδηγούμενης δέσμης λέιζερ, ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και την πτήση με προαιρετική επάνδρωση. Ο Γουίλιαμσον τόνισε ότι θέλει να του παραδοθεί από την ομάδα ένα συγκεκριμένο επεξηγηματικό υπόμνημα μέχρι το τέλος του 2018.

Η σύμβαση για την ανάπτυξη των τεχνολογιών της τεχνολογικής πρωτοβουλίας του μελλοντικού αεροπορικού συστήματος μάχης, ή “FCAS TI” που αναπτυσεται για περισσότερο από δέκα χρόνια αναμένεται να ακολουθηθεί από μια πρωτοβουλία εστιασμένη περισσότερο στην παραγωγή.

Ενώ το πρόγραμμα παραδίδεται από μια ομάδα βρετανικών εταιρειών, όλοι οι συμβαλλόμενοι δήλωσαν ότι η ομάδα αναζητεί για εταίρους, είτε κατά το στάδιο “TI” ή αργότερα στο πρόγραμμα.
«Θέλουμε να θέσουμε τις παγκόσμιας κλάσης γνώσεις μας στη διάθεση των φίλων μας», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.

Προφανώς οι χώρες που ίσως να ενδιαφερθούν να συνεργαστούν θα είναι η Σουηδία και η Ιταλία, οι οποίες έχουν αντίστοιχες αεροπορικές βιομηχανίες, αλλά δεν εμπλέκονται άμεσα σε άλλες πολυεθνικές προσπάθειες όπως το πρόγραμμα του γαλλογερμανικού μαχητικού.

«Η Ιταλία έχει ενημερωθεί σε ό,τι κάνουμε όπως έχουν πράξει κι άλλες άλλες χώρες», δήλωσε ο Νόρμαν Μπόν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της “Leonardo UK” στο “Defence News”. «Θα θέλαμε απεγνωσμένα να συμμετέχει η Ιταλία, αλλά η Ιταλία πρέπει να καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα, [αλλά θα] επιταχύνουν [αν] προσκληθούν, είμαι απολυτά βέβαιος γι αυτό».

Πρόσθεσε οτι οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει με την Ιταλία και άλλους στα υψηλότερα επίπεδα, και υπάρχουν περιορισμένες ενημερώσεις σχετικά με αυτό που κάνουν.

Ο Τζόνας Χιέλμ, ο επικεφαλής της αεροναυτικής μονάδας της “Saab”, πρόσθεσε οτι η “Saab” είναι σε καλή θέση λόγω της ανάπτυξης του μαχητικού “Gripen-E”, προσθέτοντας ότι η εταιρεία «μιλάει μ’όλους» και είναι ανοιχτή για συζητήσεις τόσο εντός και εκτός Ευρώπης.

«Σε οποιαδήποτε συνεργασία καταλήξουμε, είτε μια ή πολλαπλές, τότε χρειαζόμαστε την τεχνολογία του ‘Gripen-E’ στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας», δήλωσε. «Βρισκόμαστε το μέσο της εξέλιξης του μαχητικού επόμενης γενιάς με το “Gripen-E”, αλλά προφανώς ενδιαφερόμαστε να είμαστε επίκαιροι και μετά το 2040, 2045, οπότε προφανώς ενδιαφερόμαστε να είμαστε μέρος ενός έργου πλατφόρμας ή τεχνολογικών έργων».

Τις τελευταίες εβδομάδες η “Airbus” διατυμπάνιζε σχετικά με τη σημασία να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος των ευρωπαϊκών έργων αφότου αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ότι η εταιρεία επιθυμεί να διασφαλίσει την εμπλοκή της στις εξελίξεις της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

«Η ‘Airbus’ επισημαίνει την ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τα σχέδια του για την ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους και είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις την κυβερνητική οικονομική δέσμευση στο έργο, η οποία ενισχύει τον στόχο της κυριαρχίας της ευρωπαϊκής βιομηχανικής ικανότητας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της “Airbus Defence & Space”. «Το μελλοντικό αεροπορικό σύστημα μάχης είναι υψίστης σημασίας για τις ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις, και ως εκ τούτου, ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα με όλους τους σχετικούς ευρωπαϊκούς παίχτες».

Μελλοντική ικανότητα

Αυτή τη στιγμή ο στόλος “Eurofighter Typhoon” της βρετανικής βασιλικής πολεμικής αεροπορίας υποστηρίζεται από τα διάφορα μέρη που εμπλέκονται στο “Tempest”, και η ελπίδα είναι να ενισχυθεί αυτό για να συνεχίσει να λειτουργεί τις επόμενες δεκαετίες.

Το “Typhoon” διαθέτει σχέδιο κατανομής χρηματοδότησης για να φτάσει ως στο 2040, αν και ο εκπρόσωπος της “BAE Systems” δήλωσε ότι θα υπάρξουν περισσότερες ικανότητες μέσα στο πρόγραμμα στο σημείο αυτό η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει την περαιτέρω χρηματοδότηση του. Αυτό είναι πολύ πιθανό λόγω των αυξημένων αναβαθμίσεων που πρόκειται να δεχθεί η πλατφόρμα, και ως εκ τούτου το νέο μαχητικό και το “Typhoon” μπορεί να έχει συμπληρωματικές ικανότητες, με την μεταφορά τεχνολογίας ανάμεσα στα δύο προγράμματα.

Ο εκπρόσωπος της “BAE” πρόσθεσε οτι η οικονοµική προσιτότητα του “Typhoon” θα ενισχυθεί σε σχέση με τις ικανότητες του νέου μαχητικού, με το πρώτο να παρέχει ουσιαστική «οικονομικά προσιτές μάζες μάχης».

Ουσιαστικά το “FCAS TI” αντικαθιστά το πρόγραμμα του αγγλογαλλικού “FCAS” που ξεκίνησε το 2014, αν και ο ταξίαρχός αεροπορίας, Λινκ Τέϊλορ, υπαρχηγός επιτελείου επιχειρησιακής ικανότητας της βασιλικής πολεμικής αεροπορίας, δήλωσε ότι οι εργασίες με την Γαλλία παραμένουν ακόμα μια μεγάλη προτεραιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτό αξιοποιεί πραγματικά τις δυνατές εργασίες που κάνουμε με την Γαλλία», δήλωσε ο Τέϊλορ.

«Εργαζόμαστε ασταμάτητα, και αυτή είναι η επωδός της ομάδας» δήλωσε σε ενημέρωση τύπου στην έκθεση ο αντιπτέραρχος Σάϊμον Ροσέλ, αρχηγός επιτελείου ικανοτήτων της βασιλικής πολεμικής αεροπορίας. «Είμαστε διεθνείς βάσει σχεδίου και έχοντας ανοίξει την πόρτα σε συζητήσεις».

Ο Ροσέλ ισχυρίστηκε ότι η ομάδα εργάζεται σε μια «γελοία χρονική κλίμακα», το οποίο είναι ένα «κρίσιμο πρότυπο προμηθειών» με την ταχύτητα με την οποία προσπαθεί να αναπτύξει το σύστημα.

«Η χρηματοδότηση υφίσταται. Υπάρχει πραγματικά – τέθηκε σε εφαρμογή με την ‘SDSR”, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι του προγράμματος έχουν μοιραστεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και την βιομηχανία, οπότε υπάρχουν κίνητρα και στις δύο πλευρές να πιέσουν για την ανάπτυξη του σύμφωνα με τα στοχευμένα χρονοδιαγραμματα.

«Κρίνετε μας όχι για αυτά που λέμε, άλλα για τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Ροσέλ. «Διδασκόμαστε από όλες τις εμπειρίες του παρελθόντος. Είναι αναπόφευκτο οτι κάποια θα τα κάνουμε λάθος… αλλά κάνουμε ένα καλό ξεκίνημα».

Ένας αριθμός πλατφορμών επίδειξης καινοτόμων αεροσκαφών θα χρησιμοποιηθεί από την ομάδα “Tempest” για να δοκιμαστούν διαφορετικές πτυχές του σχεδίου, σύμφωνα με τον Μάικλ Κρίστι, διευθυντή στρατηγικής της “BAE Systems”, ο οποίος πρόσθεσε οτι η ανάπτυξη θα ξεκινήσει άμεσα τώρα που υπογράφηκε η σύμβαση της στρατηγικής αεροπορικών επιχειρήσεων.

Δήλωσε επίσης ότι ορισμένες υφιστάμενες πλατφόρμες επίδειξης καινοτόμων αεροσκαφών χρησιμοποιούνται και ότι οι δοκιμές αεροδυναμικής σήραγγας είναι υπο εξέλιξη από την έναρξη του έτους για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των αεροδυναμικών ιδιοτήτων που απαιτούνται για το σχέδιο.

Εν τω μεταξύ ο Μπόν, επεσήμανε ότι η “Leonardo UK” ελπίζει ότι μια ιπτάμενη πλατφόρμας επίδειξη καινοτόμου αεροσκάφους θα ξεκινήσουν τις δοκιμές στα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Περίπου 50-60 πλατφόρμες επίδειξης καινοτόμων αεροσκαφών αναμένεται να δοκιμαστούν μέσω του “FCAS TI”, με επίκεντρο τις διάφορες τεχνολογίες που θα καταδεικνύονται από τα εμπλεκόμενα μέρη. Αυτές περιλαμβανουν την αυτονομία, ανάπτυξη συστημάτων με τη χρήση λογισμικού για αναβαθμίσεις, προώθηση αεριοστρόβιλου θερμικής διαχείρισης και εξελιγμένων αισθητήρων και τεχνολογία ελέγχου πυρός.

Όσον αφορά τους άλλους δύο στόλους μαχητικών που θα χρησιμοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο από την στιγμή που τον Μάρτιο 2020 αποσυρθεί το “Panavia Tornado GR4”, o Τέιλορ δήλωσε ότι θα «εξακολουθούν να ηγούνται στην κατηγορία τους» και η βασιλική πολεμική αεροπορία δεσμεύθηκε να προμηθευτεί 138 “F-38B” που δήλωσε ότι θα αγοράσει στην “SDSR 2015”.

Beth Stevenson

Απόδοση/Μετάφραση απο το “DefenceNews.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.