Η Γαλλία επέλεξε το H160 για το πρόγραμμα του μελλοντικού κοινού ελαφρού ελικοπτέρου

Eurocopter AS-565SA Panther

[dropcap size=small]Ο[/dropcap] Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε την Παρασκευή 3 Μαρτίου ότι θα παραγγελθούν από την Airbus Helicopters 160 με 190 ελικόπτερα. “Ήρθα εδώ για να σας ανακοινώσω ότι αποφάσισα […] να κάνω το H160 το βασικό ελικόπτερο του προγράμματος μελλοντικού κοινού ελαφρού ελικοπτέρου”, είπε ο υπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο εργοστάσιο της εταιρείας στη νότια Γαλλία.

Το πρόγραμμα HIL (για το Hélicoptère Interarmées Léger ή Light Joint Helicopter) θα αντικαταστήσει πέντε τύπους ελικοπτέρων των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων: Τα Panther, Dauphin & Alouette III στην υπηρεσία του Γαλλικού Ναυτικού (Marine Nationale), το Fennec στην υπηρεσία της Γαλλικής Αεροπορίας και Στρατού, και το Gazelle στην υπηρεσία του Γαλλικού Στρατού.

Το H160 είναι ένα ελικόπτερο κλάσης 6 τόνων με ικανότητα να επιταχύνει στους 160 κόμβους. Μπορεί να μεταφέρει 12 επιβαίνοντες σε αποστάσεις ως 120 ναυτικά μίλια.

Σύμφωνα με την Airbus Helicopters, το H160 διαθέτει το κύριο στροφείο “Blue Edge” με χαρακτηριστικά μειωμένου θορύβου και επαυξημένης επίδοσης που έχει σχεδιαστεί για την αύξηση της ανυψωτικής ικανότητας κατά 100 κιλά και την ελαχιστοποίηση των επίπεδων ήχου κατά 50% (3 dB).

Eurocopter AS-565SA Panther
Eurocopter AS-565SA Panther του Γαλλικού Ναυτικού.

Τα πρώτα ελικόπτερα HIL πρόκειται να παραδοθούν το 2024 και όχι το 2028 όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί. Όσον αφορά το Γαλλικό Ναυτικό, το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων έχει καθοριστεί να είναι αρκετά σφιχτό. Όπως τονίστηκε από τους συνεργάτες μας στο μπλογκ lefauteuildecolbert, το πρώτο Ναυτικό HIL δεν θα αφιχθεί έως το 2024 ενώ οι εκτοξευόμενοι απο ελικόπτερο πύραυλοι ANL θα παραδοθούν από το 2018 και η πρώτη φρεγάτα νέας γενιάς FTI θα παραδοθεί το 2023.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσα από τα 16 ελικόπτερα Dauphin του Γαλλικού Ναυτικού θα πετούν ως το 2023. Εν τω μεταξύ, το Alouette III που χρησιμοποιείται για αποστολές έρευνας και διάσωσης απο αεροπλανοφόρο πετάει από τη δεκαετία του 1960. Για αυτόν το λόγο,οι χειριστές των Alouette III του Γαλλικού Ναυτικού έχουν εντοπιστεί να φέρουν το επιραμμα “Jurassic Flight”.

Εν τω μεταξύ, το εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό Air et Cosmos δημοσίευσε ότι η στρατιωτική χρήση είναι εγγενής στη σχεδίαση του H160 όπως το ενισχυμένο σύστημα προσγείωσης και η αντί-διάβρωση για τις θαλάσσιες επιχειρήσεις.

Στο μέλλον το Γαλλικό Ναυτικό πρόκειται να πετά με δύο τύπους ελικοπτέρων: Το NH90 NFH και το “ελαφρύ” HIL.

Aerospatiale SA-319B Alouette III του Γαλλικού Ναυτικού
Aerospatiale SA-319B Alouette III του Γαλλικού Ναυτικού (http://www.airliners.net)

Απόδοση/Μετάφραση από το navyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

 1. Παίρνουν 160-190 ελικόπτερα ενός τύπου αντί να πάρουν διάφορα όπως π.χ 20 ΝΗ-90, 4+6+2 Σούπερ Πούμα, 8+3 S-70, 5 A-109, 3 BK-117, 6 AS-365, 2+1 Bo-105, 2 EC-135. Που όραμα, οργάνωση και στοιχειώδη λογική αυτοί οι γάλλοι….

  1. Τα ειπες ΟΛΑ. Λέγεται εθνικος σχεδιασμός και δεν εχουμε απο αυτό. Οταν ειχαμε πάρει τα Super Puma, ηταν η μεγάλη ευκαιρία να προμηθευτουμε ελικοπτερα για ολες τις δραστηριοτητες του κρατους… συμφωνοι οτι ειναι λιγο μεγαλα για ολες τις χρήσεις… γι αυτο θα εισάγαμε και εναν δευτερο τυπο ελαφρυτερο…. και ολα τα ελικοπτερα σε ρολους ευκολα εναλλαξιμους με modular συστηματα. Στρατος, ΕΚΑΒ, Λιμενικο, Πυροσβεστική, κλπ κλπ… να χουνε ενα κοινο σημειο αναφορας για τις αναγκες τους. Και καλυτερες τιμες θα πετυχαιναμε, και μεταφορα τεχνογνωσιας, και χαμηλοτερα κοστη χρησης-υποστηριξης.

   1. Έπρεπε να αγοραστεί ένας μεσαίος και ένας μικρός τύπος ελικοπτέρου για όλους τους κλάδους των Ε.Δ και των Σ.Α. Π.χ το UH-60 για μεταφορικό, ανθυποβρυχιακό, έρευνας-διάσωσης και το EC-135 για γενικής χρήσης.
    Αγοράστηκε το Σούπερ Πούμα για έρευνα και διάσωση όπως και το AS-365 για το λιμενικό γιατί η αγορά ήταν επιδοτούμενη σε ποσοστό 75% με κονδύλια από την Ε.Ε. Όταν οι ευρωπαίοι δίνουν τόσα λεφτά δεν ήταν πολιτικά ορθό να αγοραστεί αμερικανικό ελικόπτερο.
    Αυτό όμως που ήθελε το λιμενικό ήταν το UH-60. Αν θυμάμαι καλά και στα μικρότερα ελικόπτερα πάλι ήθελε αμερικάνικο. Αν κάνουμε νέες αγορές πάλι θα πάρουμε κάτι άλλο αντί ένα τύπο από αυτούς που έχουμε. Π.χ η αστυνομία θέλει 2 μικρά ελικόπτερα και έχει δείξει σαφή προτίμηση στο αμερικανικό Bell-429.

  2. Ε οι Γάλλοι δεν έχουν πολιτική ιστορία με φιλογερμανικό, φιλορωσσικό, φιλοβρετανικό και φιλογαλλικό κόμμα στην Βουλή τους. Δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι λαοί οτι αν χάσεις μια συμμαχία ή δεν σου στείλουν ανταλλακτικά , πρέπει να έχεις πολλαπλές επιλογές και πτητικά μέσα στην διάθεση σου. Γι αυτό δεν πάνε μπροστά……..

  3. @X
   Συμφωνώ απόλυτα ότι στους ελληνικούς “σχεδιασμούς” γίνεται μπάχαλο, οι Γάλλοι θα συνεχίσουν όμως να λειτουργούν παράλληλα και τους μεγαλύτερους τύπους Ε/Π Puma, NH90 στις ΕΔ τους. Αυτά που θα αντικαταστήσει το συγκεκριμένο είναι ελαφριά μοντέλα(με το Panther μοιάζει και σε διάφορα σημεία αλλά και στην σιλουέτα).

   Με συνολικά δυο τύπους ε/π νομίζω ότι είναι δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες των ΕΔ, ειδικά αν βάλουμε και τις ειδικές αποστολές στον λογαριασμό. Παρατηρώντας τις ΗΠΑ η
   Γερμανία, βλέπω ότι χρειάζονται ελαφριά, μεσαία και βαρέα ε/π. Για παράδειγμα η Γερμανοί λειτουργούν ελαφριά(EC-135/145) μεσαία (NH90) βαρέα (CH-53) όπως και τα Lynx στο ΠΝ.

   Οι ΗΠΑ θα λειτουργούν 6 βασικούς τύπους στις ΕΔ (μαζί με τα Dauphin του ΛΣ/USCG), ειδικά τα γαλλικά μοντέλα στο ΛΣ είναι μια σημαντική πλατφόρμα στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών
   όπου οι ειδικές ομάδες άμεσης δράσης (HITRON) χρειάζονται ένα ευέλικτο γρήγορο μέσο.

   1. Πέρα τα 10 Σινούκ που αγοράσαμε το 1980 και 7 που αγοράστηκαν την δεκαετία του ΄90, μετά έπρεπε να αγοράσουμε ένα μεσαίου τύπου ε/π και για τους τρεις κλάδους των Ε.Δ. Αυτό έπρεπε να ήταν το UH-60. Μετά έπρεπε να αγοραστεί ένας μικρός τύπος, όπως το EC-135/EC-635.

    1. Αυτή θα ήταν η σωστή επιλογή, ειδικά στην περίπτωση του UH-60 που ήταν έτοιμη και δοκιμασμένη πλατφόρμα για τις περισσότερες εφαρμογές σε όλους τους κλάδους των ΕΔ/ΛΣ.

 2. «From tsimuha to GIDIA & PAVLIDIS (Κing GIDI)”
  Στανη “O ΦΑΙΔΩΝ” μονο σε εμας θα βρειτε τα εξαιρετικα GIDIA ρατσας PAVLIDIS, τιμαι φιλικαι”\

  ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

  TΡΕΞΤΕ GIDIA TΡEΞTE.

  Aπο τις δοκιμες του ελικοπτερου Κ-1 (SA 316B) που εκανε το ρωσικο ναυτικο το 1984-85.
  Το 1984 ομαδα ρωσων πιλοτων και τεχνικων επισκεφτηκε την ινδια για εκπαιδευση πανω στον τυπο.
  Την επομενη χρονια 8 ελικοπτερα με πλοιο σταλθηκαν στο λιμανι Ilyichevskτης Μαυρης Θαλασσας και απο εκει στο αεροδρομιο Kachu οπου και αξιολογηθηκαν πληρως απο τους ρωσους.

  http://alternathistory.com/ispytano-v-sssr-vertolet-k-1-chetak-v-sovetskom-vmf/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.