Η Γαλλία μπορεί να αντικαταστήσει τα αμερικανικά εξαρτήματα στον “SCALP” για να παρακάμψει τους περιορισμούς του “ITAR” προς τη Αίγυπτο

Η Αίγυπτος μπορεί ακόμα να παραλάβει τους πυραύλους κρουζ “MBDA SCALP” από την Γαλλία, αρκεί να ‘ναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την καθυστέρηση καθώς θα αντικαθίστανται τα αμερικανικής κατασκευής εξαρτήματα με αντίστοιχα γαλλικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις εξαγωγές όπλων στην Εθνοσυνέλευση, η Γαλλίδα υπουργός άμυνας Φλορένς Παρλί δήλωσε ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) να κάνουν χρήση του ρυθμιστικού πλαισίου για το Διεθνές Εμπόριο Όπλων (“ITAR”) ώστε να σταματήσουν την πώληση των αεροπορικών πυραύλων αέρος-εδάφους στην Αίγυπτο μπορεί να παρακαμφθεί αν αντ’ αυτών χρησιμοποιηθούν εγχώριας κατασκευής εξαρτήματα, αλλά αυτό θα χρειαστεί αρκετό χρόνο.

“Σ’ αυτή την περίπτωση, δεν θα μπορούμε να άρουμε την αντίθεση των ΗΠΑ για την πώληση των ‘SCALP’ [στην Αίγυπτο]. Το μοναδικό που μπορούμε να κάνουμε για την ‘MBDA’ ειναι να επενδύσουμε στην ερεύνα και ανάπτυξη ώστε να μπορεί να κατασκευάσει παρόμοια εξαρτήματα που δεν θα εμπίπτουν στους περιορισμούς ‘ITAR’, δήλωσε η Παρλί κατά τη συνεδρίαση της 4ης Ιουλίου στην Εθνοσυνέλευση, τα πρακτικά της οποίας μόλις αποδεσμεύτηκαν. “Μπορούμε να το πράξουμε για τα αιγυπτιακά “SCALP/Rafale” στο βαθμό που ο νέος πύραυλος μπορεί να κατασκευαστεί με μια λογική καθυστέρηση, ακόμα κι αν ο πελάτης βρει αυτή την καθυστέρηση ως ένα υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα”, πρόσθεσε, χωρίς να προσδιορίζει τη διάρκεια της καθυστέρησης.

Όπως τόνισε η Παρλί στην απάντηση της, το ζήτημα των περιορισμών του “ITAR” δεν επηρεάζει μόνο τις πωλήσεις του πυραύλου “SCALP” στην Αίγυπτο αλλά επίσης και το “Dassault Rafale” που θα τον μεταφέρει. Το Κάιρο σκοπεύει να προσθέσει ακόμα 12 αεροσκάφη στα 24 που ‘χει ήδη αποκτήσει απο το Παρίσι, με αυτές τις επιπρόσθετες πλατφόρμες να ειναι εξοπλισμένες με τον πύραυλο “SCALP”.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν θα υπογράψει για τα νέα αεροσκάφη εκτός αν περιλαμβάνονται οι πύραυλοι.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το “Janes.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

 1. Πιάστηκαν αδιάβαστοι/απροετοίμαστοι οι Γάλλοι όπως και η εταιρία που παράγει τους συγκεκριμένους πυραύλους. Αυτή η σκέψη θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί πρακτικά εξαρχής, και όχι μετά το ουσιαστικό «άδειασμα» απο τις ΗΠΑ οι οποίες μπήκαν για άλλη μια φορά(π.χ. μετά την υπόθεση Μιστράλ) σφήνα ανάμεσα στους Γάλλους και τους πελάτες τους(για προστασία των γεωπολιτικών/οικονομικών συμφερόντων τους στην περιοχή). Αυτό ίσως να τους γίνει μάθημα, για τις μελλοντικές σχεδιάσεις/κατασκευές οπλικών συστημάτων που προβλέπονται/παράγονται και για πώληση/εξαγωγή σε πελάτες εκτός του ΝΑΤΟ.

  Συμπερασματικά (απο την εξέλιξη σε όλη αυτή την ιστορία) νομίζω, ότι
  ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει επιτέλους να εμπεδώσουν(στο σκεπτικό τους) οι υπεύθυνοι στην αμυντική βιομηχανία στην Ευρώπη, είναι ότι η ανεξαρτησία απαιτεί επενδύσεις, δεν είναι τσάμπα, ούτε εξασφαλίζεται μέσω συνεργασίων με τους ανταγωνιστές(ιδιαίτερα με εκείνους εκτός Ευρώπης).

  1. Μήπως τούς πήραν το «σκαλπ” ; 😉

   Το πρόβλημα είναι και γεωπολιτικό απο την άποψη οτι πλέον και συστήματα στις ΗΠΑ εχουν υποσυστήματα και ηλεκτρονικά απο ολο τον κόσμο ακομη και κινέζικα… και δεν γνωρίζει ο χρήστης εάν σε κάθε ενα στα φέριπην πενηντα η εκατό έχει ενσωματωθεί «κάτι” …παλια υπήρξε και μία υποθεση όπου υποσυστήματα αγορασμένα απο το Ισραήλ ηλεκτρονικά ειχαν μέσα «κατι” οπου επέτρεπε άνοιγμα «πίσω πόρτας” και πρόσβαση σε απόρρητα ….δυσκολα τα πράγματα μόνον με πόλεμο θα φανούν πολλα απο αυτά οταν χρησιμοποιηθούν στην πράξη.

   1. Στην προκειμένη περίπτωση (η οποία δεν είναι η πρώτη, έχοντας υπόψην και την προηγούμενη περίπτωση με μια έκδοση/παραλλαγή του όπλου για τα ΗΑΕ με ονομασία «Μαύρο Σαΐνη» με σημαντικά μειωμένη εμβέλεια σε σύγκριση με τον Scalp/Storm Shadow*), νομίζω ότι τους πήραν όντως τα σκάλπ, με τους περιορισμούς που έθεσαν για τις εξαγωγές του όπλου σε μη νατοϊκούς πελάτες.

    Προφανώς είναι και θέμα γεωπολιτικής, εφόσον οι περιορισμοί δεν σχετίζονται αποκλειστικά με τα οικονομικά συμφέροντα παραγωγών οπλικών συστημάτων στις ΗΠΑ, αλλά και με το θέμα ασφαλείας του Ισραήλ, επειδή αυτό εξακολουθεί να θεωρεί αρκετές αραβικές/ισλαμικές χώρες απειλή για την εθνική του ασφάλεια. Αυτό με την «πίσω πόρτα» σε εξαρτήματα απο το Ισραήλ, είναι όντως επίσης ένα θέμα(αλλά όχι μόνο για αυτά που προέρχονται απο το Ισραήλ). Ο «αλγόριθμος» σε αυτή την υπόθεση/περίπτωση, λειτουργεί νομίζω κάπως έτσι {🇮🇱🙅🏼‍♂️👉🏼🇺🇸 🇺🇸✋🏼/👎🏼👉🏼 🇫🇷🤷🏼‍♂️👉🏼 🇶🇦🇦🇪🇸🇦🇪🇬🤨}….😉

    https://missilethreat.csis.org/missile/apache-ap/

 2. @Gunslinger32

  Καλό….αλγοριθμος…χαμογελασα

  The Type 214…(8) 533 mm torpedo tubes, (4) subharpoon-capable.

  Σύμφωνα με δημοσίευσεις το Scalp Naval μπορεί να χρησιμοποιηθεί και απο υποβρύχια με 533 mm torpedo tubes οπως αυτά στα Ελληνικά υποβρύχια με ακτινα δράσεως έως και 1000 χλμ. Ας ελπίζουμε πως έχουν και αυτή την δυνατότητα στο Ελληνικό ναυτικό. 🚣

  1. Στο θέμα του «αλγορίθμου» υπάρχει και μια μικρή ειρωνία(απο ιστορική άποψη), εάν σκεφτούμε ποιός έδωσε την ονομασία. 😜

   Με προυπόθεση να ενδιαφέρεται το ΠΝ και η πολιτική ηγεσία για αυτή την δυνατότητα (στρατηγικής κρούσης) για τα υποβρύχια, θα μπορούσαν νομίζω να εξοπλιστούν με την έκδοση SL του συγκεκριμένου όπλου.

   Μένει να εγκριθεί η χρηματοδότηση(ΕΕ) και η πώληση/μεταφορά του στην Ελλάδα(ΗΠΑ/Γαλλία), όπως και η ενσωμάτωση(λογισμικό ΣΔΜ/ΣΕΠ & απαραίτητες μετατροπές) του στους φορείς του ΠΝ. Ίσως και στο αναβαθμισμένο/εκσυγχρονισμένο παλαιότερο πλοίο(πρόγραμμα Neptune II).

   Ή αναμέτρηση μεταξύ Τουρκίας – ΗΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη (σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις), είναι ίσως μια ιδανική και σπάνια ευκαιρία, στην οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια σοφία που λέει «ο Σίδηρος πρέπει να επεξεργάζεται όσο είναι καυτός» (όπως συμβαίνει σήμερα στις αμερικανό-τουρκικές διπλωματικές σχέσεις, στις οποίες υπάρχει εκτεταμένη ένταση για αρκετούς λόγους). Υπάρχει άλλη μια σοφία η οποία λέει «όταν μαλώνουν οι δυο χαίρεται ο τρίτος», με την προυπόθεση να έχει ταλέντο στην σωστή εκμετάλλευση ευκαιριών, ώστε να επωφελείται στο μέγιστο απο αυτές. Σε αυτό το σημείο, η ελληνική πολιτική πάσχει όμως επειδή εμφανίζει/παρουσιάζει σοβαρά ελλείμματα ταλέντου και αντίληψης).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.