Η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία (Armée de l’Air: AdlA) παρέλαβε στα τέλη Δεκεμβρίου, στην αεροπορική βάση “Orléans-Bricy”, το πρώτο εκ των τεσσάρων αεροπλάνων μεταφοράς/ανεφοδιασμού “Lockheed Martin C/KC-130J Hercules”.

Η Μοίρα Μεταφορών “2/61 Franche-Comté” που εδρεύει στην αεροπορική βάση “123” στο “Orléans-Bricy” παρέλαβε το πρωτο “C-130J-30” την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017. Η επίσημη τελετή παραλαβής θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2018.

Δυο επιμηκυμένα μεταφορικά “C-130J-30” και δύο αεροσκάφη “KC-130J” εναέριου ανεφοδιασμού (“tankers”) αγοραστήκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) την 29η Ιανουαρίου 2016 μέσω σύμβασης Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (“FMS”), η οποία επίσης περιλαμβάνει εκπαίδευση, ανταλλακτικά, συστήματα υποστήριξης και διετή αρχική συντήρηση.

Το πρώτο “C-130J-30” θα ενωθεί μ’ ένα πανομοιότυπο αεροσκάφος το 2018, με τα δυο “KC-130J” να αφικνούνται το 2019.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “Janes.Com” για την Προέλαση.

About The Author

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

23 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Μετά την «Ντακότα» (DC-3/C-47 Skytrain) του Άρθουρ Ε. Ρέιμοντ απο την Douglas Aircraft Company που έφερε μια κυριολεκτική επανάσταση στις αερομεταφορές, το C-130 “Herc” είναι το πιο πετυχημένο ελικοφόρο αεροσκάφος(σταθερής πτέρυγας) μεταφορών δυτικής σχεδίασης, και ένας άξιος διάδοχος του προκατόχου(ο οποίος ονομαζόταν ανεπίσημα και «σταφιδοβομβαρδιστικό» μετά την δράση του κατα την διάρκεια του αποκλεισμού του Βερολίνου λίγο μετά την λήξη του Β’ΠΠ).

  Οι Γάλλοι δεν μπορέσαν να σημειώσουν τέτοια μεγάλη επιτυχία με το C-160, και έτσι αναγκάζονται να αγοράζουν απο έξω, όπως και οι άλλοι ευρωπαίοι που έχουν ανάγκες για ένα μεταφορικό αεροσκάφος σε αυτή την κατηγορία. Η απόφαση να απορρίψουν την πρόταση της Antonov για το An-70, και να προχωρήσουν σε μια ευρωπαϊκή λύση δεν αποδείχθηκε σοφή(μέχρι στιγμής τουλάχιστον), εφόσον το πρόγραμμα A400M αντιμετοπίζει ακόμα διάφορα προβλήματα όπως και υπερβάσεις στα έξοδα για την έρευνα και ανάπτυξη του αεροσκάφους.

  Έτσι στην εμπλοκή στο Αφγανιστάν βρέθηκαν όπως και οι ΗΠΑ(εφόσον αν δεν με απατά η μνήμη μου, τα περισσότερα C-141 “Starlifter“ είχαν αποσυρθεί, και τα C-5 δεν ήταν διαθέσημα λόγο εκσυγχρονισμού), χωρίς δυνατότητες στρατηγικών μεταφορών (βαρύ υλικού) για μεγάλες αποστάσεις. Αυτό το γεγονός τους οδήγησε/ανάγκασε να προχωρήσουν σε μια συμφωνία με την Ρωσία για στρατηγικές αερομεταφορές μεταξύ Ευρώπης – Αφγανιστάν με αεροσκάφη An-124(βλ. Συμφωνία SALIS).

  Αυτό είναι το πραγματικό ψωμί και βούτυρο της εταιρίας που σχεδίασε και ανέπτυξε η ίδια(το F-16 είναι αγορασμένο απο άλλη εταιρία).

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι ειδικές εκδόσεις του αεροσκάφους, όπως η μετατροπή σε “Gunship” για υποστήριξη των ειδικών δυνάμεων(αλλά όχι μόνο), και οι εκδόσεις για αποστολές SIGINT,ELINT και άλλες εφαρμογές.

  Απάντηση
  • κλείτος ο μέλας

   @Gunslinger32

   το ac130 gunship, σε αντιαποβατικο ρολο σε νησια της ασδεν θα κανουν την παραλια, οτι παραλιγο να γινεi παραλια ομαχα στη d day .
   επίσης δες και τη πυροσβεστικη διαμορφωση MAFFS για τα c130.
   Γενικά νομίζω πως ειναι ιδανικα για εμας απο πολλες απόψεις περισσοτερο απο τα nh 90 ακομα.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Τα gunship είναι κατάλληλα για Βιετ-Κόνγκ και ταλιμπάν,αλλά και πάλι μόνο όσο αυτοί δέν έχουν κάτι σε στίνγκερ.
    Σε περίπτωση που οἱ απέναντι επιχειρήσουν απόβαση,θα επιδιώξουν τοπική αεροπορική υπεροχή,κάτι που είναι κατά τα φαινόμενα εντός των δυνατοτήτων τους.
    Οποιοδήποτε gunship άνωθεν ακτής υπό τέτοιες συνθήκες,δέν έχει λαμπρό μέλλον.

    ΥΓ:
    Πάνω από την Όμαχα,δέν πετούσε ουτέ γερμανικό κουνούπι κατά την D-Day και μεταγενέστερα.

   • Giorgos Tsagkaris

    @AXEΡΩΝ
    … δεν θα εχει λαμπρο μελλον…

    Μα γιατι το λες αυτο?
    Ολολαμπρο θα ειναι…..σαν καθε πυρινη μπαλα που πεφτει απο τον ουρανο….

   • manosd73

    @κλείτος ο μέλας

    Τήν ίδια δουλειά(και καλύτερη μή σου πώ) και με μικρότερη έκθεση σε κίνδυνο,(δράση απο προστατευμένες θέσεις) σε σχέση με το AC130 gunship θα μπορούσαν να την κάνουν μερικοί μεταχειρισμένοι πύργοι VADS αγορασμένοι σε πολύ χαμηλή τιμή η δώρο απο τους Ισραηλινούς…

 2. Gunslinger32

  @κλείτος ο μέλας

  Με την δύναμη πυρός που έχουν νομίζω ότιι θα ήταν όντως πρόβλημα για τους γείτονες, αρκεί να έχουν κάλυψη απο τα μαχητικά στις περιοχές που θα δράσουν σε τέτοια περίπτωση. Σαν αποτροπή για μια απόβαση, θα μπορούσαν και οι πύραυλοι επιφάνειας-επιφάνειας να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές η να ακυρώσουν εντελώς τέτοια σχέδια.

  Αν θυμάμαι σωστά την αναφορά ενός πιλότου MV-22 “Osprey” των USMC, έλεγε ότι οι τέτοιου είδους όπλα/πύραυλοι με μεγάλη εμβέλεια ήταν ένας απο τους λόγους που ανάγκασε το σώμα πεζοναυτών να προχωρήσει στην απαίτηση ενός εναέριο μέσο μεταφοράς με αρκετά μεγάλη εμβέλεια, ώστε να επιτρέπει στα αποβατικά πλοία LHD να παραμένουν σε μεγαλύτερη απόσταση απο τις εχθρικές ακτές. Με τα CH-46 “Sea Knight” που λειτουργούσαν δεν είχαν την δυνατότητα να αποφύγουν την απειλή απο αυτούς τους πυραύλους, επειδή η εμβέλεια δεν ήταν αρκετή για να καλύψουν τις μεγαλύτερες αποστάσεις που προέβλεπε ο νέος σχεδιασμός. Η εμφάνιση του V-22 έφερε την λύση, επειδή προσφέρει μεγαλύτερη ακτίνα δράσης και μεγαλύτερη ταχύτητα.

  Οι γείτονες αν και λόγο απόστασης δεν έχουν τέτοιο θέμα, έχουν να αντιμετωπίσουν την ίδια απειλή απο τέτοιο είδος πυραύλους Exocet MM.39 Block 1 ή η νεότερη έκδοση MM.40 Block 2(SL) επάνω σε φορτηγά για παράκτια άμυνα, που ανάγκασε(σύμφωνα με την συγκεκριμένη αναφορά) τους πεζοναύτες να κάνουν νέο σχεδιασμό ο οποίος τους στοίχισε πολλά δις $(και όχι μόνο, εφόσον το πρόγραμμα V-22 δεν εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα και είχε αρκετές απώλειες). Πλοίο μπορεί να μην βυθίζουν σε αντίθεση με τις τορπίλες, αλλά αν σκάσει ένας πύραυλος τέτοιου είδους σε ένα πλοίο η σκάφος απόβασης, φαντάζομαι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακύρωση της αποστολής(ειδικά αν πέσει μέσα στο Welldeck την στιγμή που θα είναι συγκεντρωμένες οι δυνάμεις που θα ετοιμάζονται για την απόβαση).

  Μια συντονισμένη ομοβροντία απέναντι στον εισβολέα, ίσως να μπορούσε να ακυρώσει και όλο το σχέδιο μιας επίθεσης απο την θάλασσα. Άσχημο δεν θα ήταν φυσικά να υπήρχαν και μερικά Gunships για υποστήριξη, επειδή τα συγκεκριμένα διαθέτουν και εξαιρετικά μέσα παρατήρησης/στοχοποίησης(και με μια δικτύωση…), αλλά νομίζω ότι χωρίς κάλυψη θα ήταν εύκολοι στόχοι για τα τουρκικά μαχητικά που θα συνόδευαν τον τουρκικό στόλο σε μια επίθεση.

  Για το MAFFS θυμάμαι να διάβασα ότι παρουσίαζε κάποια προβλήματα στο αεροσκάφος, βελτιώθηκε όμως με την δεύτερη έκδοση II(αν είναι σωστές οι πληροφορίες), και έτσι θα μπορούσε κατά την γνώμη μου να προσφέρει όντως πολύτιμες υπηρεσίες σαν συμπλήρωμα στα Canadair.

  Μια άλλη εφαρμογή θα μπορούσε να είναι και η περιπολία σε υπηρεσία στο ΛΣ, όπως το λειτουργούν και στην USCG(και μετά ξύπνησα). ?

  Άλλη μια χρήσιμη εφαρμογή θα ήταν ίσως και η έκδοση εναέριου ανεφοδιασμού, που θα έδινε νέες δυνατότητες, αλλά στην Ελλάδα υπάρχει «αυτή η διαφορετική αντίληψη» και δόγματα, που βάζουν όρια σε σχεδιασμούς οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερη ευελιξία στους διοικητές και στα επιτελεία.

  Αναμφίβολα είναι ένα ιδανικό και πολύτιμο αεροσκάφος, χρειάζονται όμως και τα ελικόπτερα(τα δυο αλληλοσυμπληρώνονται), αλλά όπως αναφέρεις και ο ίδιος δεν ήταν απαραίτητο να αγοραστούν τα ακριβά ΝΗ90, η δουλειά της ΑΣ θα γινόταν νομίζω μια χαρά και με τα UH-60, που ήταν έτοιμα, δοκιμασμένα και αποτελεσματικά.

  Απάντηση
 3. κλείτος ο μέλας

  τα γερμανικά κουνούπια αχέροντα είχαν πέσει πάνω σε κόκκινες μυγοσκοτώστρες που απο τη μπαγκρατιον και έπειτα είχαν αποκτήσει οι κόκκινοι αεροπορική υπεροχή.
  Αλλα δεν είμαι και βέβαιος,μηπως δηλαδή η φθορά των κουνουπιών στο δυτικό μέτωπο αγγλια κτλ ήταν μεγαλύτερη απο το ανατολικό.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Οἱ Γερμανοί διατηρούσαν περί τα 140 μαχητικά σε Γαλλία και Βέλγιο στις αρχές Ιουνίου,αλλά από την πλευρά τους οἱ Σύμμαχοι εξαπέλυσαν ισχυρώτατη κρούση διαθέτοντας και πολλά καταδιωκτικά σε αποστολές εναντίον αεροδρομίων στην ζώνη ενδιαφέροντος,οπότε μόνο δύο γερμανικά μαχητικά πραγματοποίησαν πολυβολισμό ακτών στις 6-6-1944.

   Απάντηση
 4. Theognostos

  συμφωνω με τον ΑΧΕΡΩΝ εάν περιμένουν απο δύο η τρια διαφορετικα μέρη με στινγκερ η παρόμοιο σύστημα τοτε δυσκολη η υποθεση

  https://youtu.be/3mIEIZ2x1JE

  οσο για εξοσετ να χρησιμοποιουνται για τις παντόφλες αποβασεως ισως να μη ειναι και τοση καλή σκέψη οι παντοφλες βυθιζονται και με άλλα συστήματα αυτο που προέχει ειναι το σπάσιμο κάθε υποστηριξης της αποβάσεως δηλαδή αεροπορικη υπεροχη βυθιση φρεγατων υποβρυχιων κτλ πληρης αποκοπη του αποβατικού παραγοντα ωστε να βυθιστει συστηματικα

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Παρόλο που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, θέλω να κάνω μια διευκρίνηση(προς αποφυγήν περαιτέρω παρεξηγήσεων), σχετικά με την χρήση των παράκτιων συστοιχιών αντιπλοϊκών πυραύλων. Επειδή δεν ασπάζομαι την ιδέα της χρήσης πυροβόλων εναντίων κοτσύφων, και επειδή όλα ξεκινούν απο τα μεγάλα σκάφη.

   Οι στόχοι που είχα στο μυαλό μου για τους Exocet στην παραπάνω απάντηση στον Κλείτος δεν ήταν οι «παντόφλες» τύπου higgins για την μεταφορά προσωπικού, αλλά οι μεγαλύτερες μονάδες για μεταφορά βαρύ υλικού στις ακτές. Για αυτό ανέφερα και στην αρχή σε πρώτη θέση τις μονάδες π.χ. τύπου LHD(η αλλιώς αποβατικά πλοία) για τις οποίες νομίζω ότι ένας Exocet δεν θα ήταν υπερβολικός(αλλά μαλλον το αντίθετο) εφόσον μιλάμε για ένα «σπάσιμο της υποστήριξης μιας απόβασης», και μετά προχώρησα στα(αμέσως) μικρότερα πλοία/σκάφη για μεταφορά αρμάτων μάχης(όπως π.χ. τα αρματαγωγά, τα οποία δεν τα λες και «παντόφλες» επειδή έχουν και ένα σεβαστό μέγεθος που απαιτεί κάτι παραπάνω απο έναν AGM-114 για αντιμετώπιση).

   Εννοείται ότι και η απόκρουση μιας εχθρικής απόβασης απαιτεί συντονισμό, και δεν μπορεί εφαρμόζεται στα κουτουρού δίνοντας αυτονομία στις διαφορετικές μονάδες των ΕΔ που θα εμπλακούν στην άμυνα.

   Όπως ανέφερε και ο ΑΧΕΡΩΝ παραπάνω, θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι την αεροπορική υπέροχη στο σημείο(η στα σημεία) απόβασης αν κάποτε γίνει, θα την έχουν οι γείτονες λόγο ισοζυγίου δυνάμεων, συνεπώς θα ήταν καλό να υπάρχει ένα όπλο που δεν προαπαιτεί αναγκαστικά την υπέροχη στον αέρα για να δράσει αποτελεσματικά. Οι παράκτιες συστοιχίες αντιπλοϊκων πυραύλων φαίνονται ιδανικές για τέτοιες περιπτώσεις(για αυτό αγοράστηκαν αν δεν έκανα κάποιο λάθος).

   «Σε περίπτωση που οἱ απέναντι επιχειρήσουν απόβαση,θα επιδιώξουν τοπική αεροπορική υπεροχή,κάτι που είναι κατά τα φαινόμενα εντός των δυνατοτήτων τους.»

   Απάντηση
   • Giorgos Tsagkaris

    Nομιζω οτι ενα Μ-48 Μοlf απο το 1.5 km θα εχει στο στοχαστρο του για κανα 15λεπτο τη γεφυρα του καθε αρματαγωγου για σκοποβολη…

   • Gunslinger32

    Αν πλησιάσει τόσο κοντά το αποβατικό και αν απομείνει Molf μετά την «προθέρμανση» που νομίζω ότι θα γίνει πρίν ξεκινήσει η απόβαση.

    Δεν γνωρίζω σε τι τεχνικό επίπεδο βρίσκονται σήμερα τα M-48, αλλά θα ήταν πλεονέκτημα αν δεν φαινόταν οι κινητήρες τους στα FLIR των βομβαρδιστικών μαχητικών, κάποιου επιθετικού ελικόπτερου η στο μάτι του «μεγάλου Τούρκου»(Göktürk), που παρακολουθεί απο ψηλά.

    Απο ότι θυμάμαι, μόνο τα νεότερα άρματα μάχης έχουν δυνατότητα να επιχειρούν σε στατική θέση χωρίς την λειτουργεία του κινητήρα, ο οποίος όταν δουλεύει παράγει και ζέστη. Ας με διορθώσει οποίος γνωρίζει περισσότερα για το θέμα.

   • Giorgos Tsagkaris

    As ρωτησουμε τους Σερβους τι εγινε το ’99 με τους βομβαρδισμους του ΝΑΤΟ.
    Θα μας πουν ιστοριες για φουσκωτα/ξυλινα/τσιγκινα ομιοματα αρματων,γκαζακια κατω απο μουσαμαδες κτλ κτλ……..
    Και η πλακα ποια ειναι…οτι λενε αληθεια………..

   • Gunslinger32

    Οι Σέρβοι έκαναν ότι μπορούσαν και ότι περνούσε απο το χέρι τους, επειδή είχαν πολιτικούς οι οποίοι δεν απέφευγαν έναν πόλεμο.

    Οι συνέπειες απο τους βομβαρδισμούς υπάρχουν μέχρι σήμερα και είναι τραγικές για την Σερβία(ειδικά στις περιοχές που χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουράνιου απο τα Αμερικάνικα μαχητικά A-10 Thunderbolt π.χ. σε περιπτώσεις CSAR).

    Η Ελλάδα δεν έχει ούτε τους πολιτικούς, ούτε πλέον την αποφασιστικότητα(πλυν εξαιρέσεων) για έναν μεγάλο πόλεμο με τους γείτονες(η περίπτωση στα Ίμια μου αρκεί ακόμα, για να καταλάβω ότι δεν…οι «χίλιοι» σχολιαστές,ίσως να είναι και λιγότεροι, που δηλώνουν σε διάφορες συζητήσεις στο διαδύκτιο «ετοιμοπόλεμοι», δεν αρκούν για να με πείσουν ότι «θα τους τσακίσουμε» όπως συνηθίζει να λέει ο στρατάρχης της σούβλας).

    Συνεπώς όλα όσα αναφέρεις για φουσκωτά, γκαζάκια και διάφορα αλλά πράγματα για παραπλάνηση των απέναντι σε περίπτωση εισβολής, δεν με κάνουν να νιώσω ασφαλής σε ότι αφορά την απόκρουση μιας απόβασης στα νησιά η μιας αστραπιαίας προέλασης στον Έβρο.

    Όλα τα σχέδια πολέμου είναι σύμφωνα με τον von Clausewitz, όμορφα και ωραία μέχρι την πρώτη επαφή με τον εχθρό. Μετά αλλάζουν πολλά και έρχονται τα δύσκολα, επειδή ο κάθε πόλεμος δεν θέλει μόνο ψυχή άλλα και χρήματα(και διάφορα άλλα, ο ανεφοδιασμός δεν είναι δωρεάν).

    Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά απο τους Σέρβους που γνωρίζω εγώ, δεν είδα κανέναν να πανηγυρίζει με την εξέλιξη του πολέμου στην Σερβία. Είναι και αυτό μια αλήθεια. Δυστυχώς δεν είναι όλα τόσο απλά,
    δεν «είμαστε» ούτε Σέρβοι, ούτε Ρώσοι που ορμάνε μέσα στην Τσετσενία Απχαζία και Οσετία για να εξοντώσουν και να διώξουν τους εχθρούς.

   • Giorgos Tsagkaris

    Και τωρα που το ξανασκεφτομαι 1.5km ειναι πολυ….φυσικα και θα ερθουν πολυ πιο κοντα,αλλωστε οι απεναντι ακτες σε πολλα σημεια ειναι εγγυτερα.
    Αν δεν πλησιασουν και αποβιβασουν ακατους ή φουσκωτα, τοτε και τα 0.50,πολυ τους ειναι…

   • dx

    Ότι θες , από κάπου θα επιβιβαστούν και θα υπάρχει συγκέντρωση στρατευμάτων. Τώρα οι μικρές ομάδες που θα βγουν στην ακτή ,μια χαρά αντιμετωπίζονται από τις υπάρχουσες δυνάμεις. Αν θες ενίσχυση των μονάδων αυτόν, κλείσιμο των στρατοπέδων αττικής και πελοποννήσου και μεταφορά τους στα μεγάλα νησιά του ανατολικού αιγαίου. Προμήθεια cb-90 σκαφών με amos system ή patria nemos για τους αμφίβιους καταδρομείς και πεζοναύτες, οι δεύτεροι θα στρατοπεδεύουν στα νησιά και όχι στην κυρίως χώρα. Γιατί θα πρέπει να επιδοθούμε σε ένα αγώνα ταχύτητας ποιος θα φτάσει πιο γρήγορα. Επίσης προμήθεια M1A2 AMBRAM από τα αποθέματα του Αμερικανικού στρατού και αγορά oto malara draco με πυρομαχικά DART. Πώληση των σοβιετικής προέλευσης αντιαεροπορικά συστήματα και αντικατάστασή τους από centurion c ram και NASMS missele system. Θα έλεγα και μεταφορά των patriot στα νησιά. Διασύνδεση όλων των συστημάτων με link-16 και iff. Και άσε τα μεμέτια να σκούζουν. Ας αποσύρουν τη στρατιά του ”Αιγαίου” στα σύνορα με το Ιράν και άρση του casus belli τώρα, για να αποσυρθούν αυτές οι δυνάμεις από τα νησιά. Ένα άλλο μέτρο, που θα έπρεπε να γίνει είναι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας και πάγωμα όλων των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπα’ι’κή Ένωση. Χρήμα για όλα αυτά μπορούν να βρεθούν από το ‘πλεόνασμα’, ούτος ή άλλος αλλοδαποί τα πήραν και τώρα.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    dx,
    Οἱ MLRS/HIMARS έχουν ελάχιστο βεληνεκές 12 χιλιομέτρων,οπότε δέν είναι το πιό εύχρηστο αντιαποβατικό όπλο.
    Υπό προϋποθέσεις όμως,γίνονται καλό όπλο προσβολής της μικρασιατικής ενδοχώρας,σε βάθος που μπορεί να θεωρηθεί «στρατηγικό»,με την έννοια ότι οἱ Τούρκοι θα νοιώσουν ότι τα νησιά δέν τους περιμένουν απλώς να πάνε να δοκιμάσουν την τύχη τους,αλλά μπορούν να τους χώσουν στιλέτο εκεί όπου μέχρι σήμερα αισθάνονται περίπου απυρόβλητοι.
    Υπάρχουν όμως κάποια «αλλά».
    Ένα,είναι ότι δέν έχουμε όσους MLRS θέλουμε,ούτε όλα τα πυρομαχικά που θα θέλαμε γι᾿αυτούς,ώστε να οπλίσουμε και την Θράκη και το Αιγαίο.
    Οπότε,θα πρέπει να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες.
    Για τις ιδέες σου περί όπλων που πρέπει να αποκτηθούν,δέν θα πάρω θέση για το καθένα ξεχωριστά,απλώς,επειδή και εγώ πολλά θέλω,αλλά ἡ εποχή είναι δύσκολη,παραπέμπω και πάλι στις προτεραιότητες.
    Για τα Πάτριοτ,ἄν και όχι ποδοσφαιρόφιλος,θα απαντήσω ποδοσφαιρικά:έχεις δεί τερματοφύλακα να παίζει στην επίθεση;
    Για την αύξηση της θητείας και της χρηματοδοτήσεως της άμυνας,εννοείται ότι συμφωνώ.

 5. ΚΤ

  Το αποτέλεσμα με το Breguet 941, έφερε νέα συνεργασία Γαλλίας Γερμανίας και στα μεταφορικά αεροσκάφη. Τό αποτέλεσμα -C-160- έχει κριθεί ίσως μέτριο για τις απαιτήσεις τους, Νέο αποκτημά το Α-400. Τι θα γίνει με την αντικατάσταση των Ελληνικών C-130 σε λίγα χρόνια; Χωρίς ηλεκτρονικά αντίμετρα όπως όλα τα μεταφορικά μέσα, C-27, C-130 δέν έχουν ελπίδα επιβίωσης.

  Απάντηση
 6. Theognostos

  επειδή αναφέρθηκε γιά νά δούμε εν καιρώ πολέμου οποία η ταχυτητα αρματαγωγου σκάφους σε πόσο χρονο διανύει πεντε τρία και μετέπειτα ενα ναυτικο μιλι μέχρι αποβαση ποσος χρονος να αδειασει και μετα άλλα πεντε μιλλια πισω

  ας υπαρχει εκλογη μολφ τανκ η οποια εκλογη μη κατευθηνομένου συστηματος πόση ακριβεια βολης του κινούμενου στοχου ποσες βολές χρειαζονται

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Tα αρματαγωγά θα μπούν στην δεύτερη φάση το νωρίτερο,στην τρίτη πιθανώτερο,όταν δηλαδή αεραγήματα και αμφίβιοι θα έχουν πετύχει (ἄν μπορέσουν) να απασχολήσουν τις φίλιες δυνάμεις,και δώσουν απέναντι το σήμα «προχωρήστε».
   Εκτός,και ἄν στο πλαίσιο κάποιας ασκήσεως “Efes” κάνουν κανένα σάλτο και εμείς ξαναπούμε «οἱ Τούρκοι κάνουν ασκήσεις».

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: