Η Γαλλία παρήγγειλε 319 Griffon και 20 Jaguar στο πλαίσιο του προγράμματος Scorpion

[dropcap size=small]H[/dropcap] γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement), στο πλαίσιο του προγράμματος Scorpion του Γαλλικού Στρατού, ανέθεσε στις γαλλικές βιομηχανίες Nexter Systems, Renault Trucks Defense (RTD) και Thales σύμβαση με την εντολή για την πρώτη παραγωγή των 319 πρώτων οχημάτων Griffon VBMR (Véhicule Blindé MutiRôle – Τεθωρακισμένο Όχημα Πολλαπλού Ρόλου) και 20 οχημάτων Jaguar EBRC (Engin Blindé de Reconnaissance et de Combat – Τεθωρακισμένο Όχημα Αναγνώρισης και Μάχης) .

Έχοντας ξεκινήσει το 2014, το πρόγραμμα Scorpion του Γαλλικού Στρατού είναι ένα έργο για την πραγματοποίηση της αντικατάστασης ή ανακατασκευής του στόλου των οχημάτων μάχης πρώτης γραμμής και να χρησιμοποιηθεί το νέο και ενοποιημένο σύστημα διαχείρισης επικοινωνιών μάχης (BMS).

Στο πλαίσιο του προγράμματος Scorpion, το πολλαπλού ρόλου τεθωρακισμένο όχημα μάχης Griffon και το τεθωρακισμένο όχημα αναγνώρισης και μάχης Jaguar θα αντικαταστήσουν αντίστοιχα το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) VAB και τα AMX10RC, ERC-90 Sagaie και VAB Hot, που κατασκευάστηκαν στις δεκαετίες του ’70 και ’80 και χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς από τον Γαλλικό Στρατό σε όλα τα θέατρα των επιχειρήσεων για τριάντα χρόνια.

France_Griffon_jaguar
Σχέδια του μελλοντικού VBMR Griffon και του EMRC Jaguar.

Η σύμβαση θα περιλαμβάνει, επίσης, όλες τις φάσεις ενός εξοπλιστικού προγράμματος, από την ανάπτυξη της μονάδας διοικητικής υποστήριξης ως την πιστοποίηση και παραγωγή των συστημάτων. Η GME ειναι δεσμευμένη στην μηχανική ενσωμάτωση του εξοπλισμού όπως επίσης και στην επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των εν υπηρεσία οχημάτων.

Αυτό το πρόγραμμα έχει ένα διαρθρωτικό αντίκτυπο για την Nexter, RTD και Thales όπως επίσης και για τον τομέα της γαλλικής βιομηχανίας που θα υποστηριχθεί από τις υπο-εργολαβικές συμβάσεις της GME. Θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας κατά την αναπτυξιακή φάση του, και 1700 θέσεις εργασίες κατά την παραγωγική φάση.

Το πρόγραμμα Scorpion περιλαμβάνει την παράδοση 1722 Griffon στον Γαλλικό Στρατό η οποία θα ξεκινήσει μέσα στο 2018. Συνολικά αναμένεται να παραδοθούν 780 οχήματα ως το 2025. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την παράδοση 248 οχημάτων Jaguar EBRC η οποία πρέπει να ξεκινήσει το 2020. Συνολικά 110 οχήματα Jaguar αναμένεται να παραδοθούν ως το 2025.

Το πρόγραμμα Scorpion θα δει επίσης την προμήθεια ενός ελαφρύ θωρακισμένου οχήματος υπό την ονομασία VBMR-L (Véhicule Blindé Multi-Rôle Léger – Ελαφρύ Θωρακισμένο Όχημα Πολλαπλού Ρόλου). Αυτό το νέο 4Χ4 θωρακισμένο όχημα θα διαθέτει βάρος μάχης 10 με 12 τόνους και πρόκειται να αντικαταστήσει τα ΤΟΜΠ 4X4 VBL και τα ελαφρύ τακτικό όχημα 4Χ4 P4.

Όχημα Griffon VBMR

France_Griffon
Ομοίωμα πλήρους μεγέθους του Griffon στη αμυντική έκθεση Eurosatory, τον Ιούνιο του 2016.

Το πολλαπλού ρόλου τεθωρακισμένο όχημα Griffon VBMR (Véhicule Blindé MutiRôle) είναι ένα 6Χ6 τροχοφόρο ΤΟΜΠ το οποίο θα αντικαταστήσει κυρίως το παλιό ΤΟΜΠ 4Χ4 VAB που βρίσκεται 40 χρόνια σε υπηρεσία με τον Γαλλικό Στρατό. Το Griffon σχεδιάστηκε για να έχει σπονδυλωτή αρχιτεκτονική και πρόκειται να παραδοθεί σε πέντε διαμορφώσεις συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, σταθμούς διοικήσεως, παρατηρητή πυροβολικού και ασθενοφόρα.

Το Griffon θα έχει μέγιστο μικτό βάρος οχήματος 24,5 τόνων και θα μεταφέρει μέχρι 10 άτομα. Ο κυρίως οπλισμός του Griffon θα περιλαμβάνει έναν τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό οπλισμένο με ένα πολυβόλο των 12,7 ή 7,62 χιλιοστών ή ένα αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων 40 χιλ.

Όχημα Jaguar EBRC

France_jaguar
Ομοίωμα πλήρους μεγέθους του Jaguar σε επίδειξη του Γαλλικού Στρατού, τον Νοέμβριο του 2016.

Το τεθωρακισμένο όχημα αναγνώρισης και μάχης Jaguar EBRC (Engin Blindé de Reconnaissance et de Combat) πρόκειται να αντικαταστήσει τα αναγνωριστικά 6Χ6 οχήματά AMX-10RC και ERC 90 Sagaie και την έκδοση VAB Hot Mephisto που είναι οπλισμένη με τον αντιαρματικό καθοδηγούμενο πύραυλο HOT που είναι επίσης σε υπηρεσία εδώ και πολλά χρόνια με τον Γαλλικό Στρατό.

Το Jaguar είναι ένα 6X6 τεθωρακισμένο όχημα εφοδιασμένο με τον πύργο δύο ατόμων 40 CTAS οπλισμένο με ένα πυροβόλο CTC των 40 χιλ. με το “Σύστημά Διαχείρισης Πυρομαχικού” (AHS). Το πυροβόλο των 40 χιλ. θα διαθέτει μέγιστο βεληνεκές 1500 μέτρων. Το 40 CTC μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλαπλών τύπων πυρομαχικά με το ίδιο σύστημα διαχείρισης πυρομαχικού το οποίο δίνει στο όχημα την δυνατότητα να εμπλέξει γρήγορα στόχους σε όλο το φάσμα του σύγχρονου πεδίου μάχης συμπεριλαμβανομένου και αυτού μέσα στα αστικά περιβάλλοντα.

Κάθε πλευρά του πύργου μπορεί να εξοπλιστεί με τον “Πύραυλο Μεσαίου Βεληνεκούς” MMP (Missile Moyenne Portée) σχεδιασμένο από την γαλλική βιομηχανία MBDA. Ο πύραυλος MMP είναι ένας “βάλλω και ξεχνώ” πύραυλος με εγκλωβισμό πριν την εκτόξευση και αυτόματη καθοδήγηση και ο οποίος έχει μέγιστο βεληνεκές 4000 μέτρων. Τέσσερις εκτοξευτές καπνογόνων είναι τοποθετημένοι στις μπροστινές πλευρές του πύργου.

Απόδοση/Μετάφραση από το armyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.