“Οι Νεότουρκοι και το πρόγραμμά τους”. Αυτός ήταν ο τίτλος ανταπόκρισης του περιοδικού The Times of London από την οθωμανική Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1911. Ήταν μια ανταπόκριση για το συνέδριο της οργάνωσης «Ένωση και Πρόοδος», το τρίτο ετήσιο που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους· μετά την πλήρη κυριαρχία της σκληρής αυτής τάσης επί των φιλελεύθερων Οθωμανών, το 1913 άρχισε η υλοποίηση των σχεδίων για γενικευμένη εθνική εκκαθάριση. «O προδιαγεγραμμένος αφανισμός του μικρασιατικού ελληνισμού, ωσότου ξεκαθαρίσουν οι Νεότουρκοι τα μικρασιατικά εδάφη από τους Αρμένιους, επιχειρήθηκε με ποικιλότροπα μέσα. Σε βάρος των Ελλήνων εφαρμόστηκε μια άλλη στρατηγική, που απέβλεπε όμως στο ίδιο αποτέλεσμα», γράφει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης, αναφερόμενος στη γενική επιστράτευση όλων των εθνοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη δημιουργία των ταγμάτων εργασίας (αμελέ ταμπουρού).

«Συντάχθηκαν λεπτομερή σχέδια για τον εκτουρκισμό της Ανατολίας μέσω της εκκαθάρισης των χριστιανικών πληθυσμών», αναφέρει ο Τούρκος ιστορικός Τανέρ Ακσάμ στο βιβλίο του «A Shameful Act».

Από το 1916 η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί με ιδιαίτερη ένταση στον δυτικό Πόντο. Μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, στη Μαύρη Βίβλο Διωγμών και Μαρτυρίων που εκδόθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο σημειώνεται: «Το κακόν εκορυφώθη κατά τον παγκόσμιον πόλεμον. […] Είνε ανεκδιήγητα τα δεινοπαθήματα τα οποία υπέστησαν οι εκδιωχθέντες εκ των εστιών αυτών Έλληνες. […] Πληθυσμός ομογενής εκ 490.063 ψυχών, διασπαρείς ανά τα όρη, τας χαράδρας και τα τουρκικά χωρία, υπέστη εν τοις πλείστοις τον εξ ασιτίας, του ψύχους και των στερήσεων θάνατον».

Έλληνες του Πόντου σε τάγμα εργασίας

Ημερομηνία-σταθμός θεωρείται η 19η Μαΐου 1919, οπότε και ο Μουσταφά Κεμάλ, ο «σταχτής λύκος», συνοδευόμενος από 21 έμπιστα άτομα έφτασε στο λιμάνι της Σαμψούντας. «Αφήνω αποκλειστικά στα έμπειρά σου χέρια το “καθάρισμα” του προβλήματος που λέγεται Πόντος. Θα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή», είπε στον Τοπάλ Οσμάν, τον σφαγέα των Ποντίων.

Η αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα θεωρείται ότι ολοκληρώνει την τελευταία φάση της Γενοκτονίας. Την 1η Δεκεμβρίου 1922 ο αριθμός των θυμάτων του Πόντου, σύμφωνα με τις εκκλησιαστικές επαρχίες και τις ελληνικές κοινότητες, ήταν 303.237.

Εξώφυλλο του περιοδικού Time με τον Μουσταφά Κεμάλ (24 Μαρτίου 1923)

Όπως σημειώνει ο Θεοφάνης Μαλκίδης, οι διωγμοί αποτέλεσαν την τραγικότερη σελίδα της ζωής του ελληνικού πληθυσμού που ζούσε στο οθωμανικό κράτος (και μετέπειτα κεμαλικό καθεστώς) και στοίχισαν τη ζωή σε 1.000.000 Έλληνες, Ελληνίδες και παιδιά, ενώ οι διασωθέντες εκριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους και κατέφυγαν πρόσφυγες διωκόμενοι στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ενώ άγνωστος αριθμός παρέμειναν ως εξισλαμισμένοι ελληνόφωνοι στον Πόντο.

Η εγκληματική αυτή πολιτική ενισχύεται και με εκθέσεις οθωμανικών εγγγράφων, όπως είναι η πολυσέλιδη έκθεση του Τούρκου Δζεμάλ Νουσχέτ: «Αι σφαγαί αύται και εκτοπισμοί εξετελέσθησαν ημιεπισήμως τη συμμετοχή και στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων», σημειώνεται.

Με τη Συνθήκη της Λοζάνης (1923) επιβεβαιώθηκε η νέα πραγματικότητα, ενώ με το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας του 1930 ακολούθησε η περίοδος σιωπής για τη Γενοκτονία. Σήμερα, η Διεθνής Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, που εγκρίθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1948, είναι ένα νομικό εργαλείο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, η ελληνική συνιστώσα της οποίας αναδύθηκε σε δύο φάσεις, μια ποντιακή και μια μικρασιατική.

Γαρίφαλα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για τους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας

Πηγή:

7 Σχόλια

 1. Theognostos

  Όλα τα ακάθαρτα πνεύματα δουλευαν και δουλεύουν για το διαβολικό σχέδιο εξαφανισεως και δουλείας του Ανθρώπινου γένους. Προ ημερών ένα άτομο με ρώτησε σε θεωρητική συζητηση.. … Εαν τον στρίμωξαν και του εδιναν δυο επιλογές. Η πρωτη να τον σκοτώσουν. Η δεύτερη να ζήση και να του δώσουν $10000 δολλάρια να με σκοτώσει. Θα επέλεγε την δεύτερη.
  Ειναι θέμα «επιβιώσεως» είπε. Δεν ειναι ομως έτσι. ΕΛεφθερια η Θάνατος. Δεν ξεχνώ.

  Απάντηση
 2. κλείτος ο μέλας

  όσοι ενδιαφερονται παραθέτω το εξής ιδαίτερα αξιόλογο κανάλι περι Ποντιακού Ελληνισμού του κ.Πολατίδη

  Απάντηση
 3. ΑΧΕΡΩΝ

  Οἱ Ἑλληνικές ηγεσίες,από το τέλος του Α΄ΠΠ και καθ᾿όλη την διάρκεια της Μικρασιατικής εμπλοκής,αγνόησαν τον Πόντο εφ᾿όλης της γραμμής.
  Ὁ «εθνάρχης» Ε.Βενιζέλος,παρέπεμψε τους Ποντίους να συνταχθούν με τους Αρμενίους σέ μία ομοσπονδία,χωρίς καμμία υποστήριξη από την Ἑλλάδα «των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων»,πράγμα που αποξένωσε τον Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθο.
  Στο βιβλίο της ακραιφνούς οπαδού και προσωπικής φίλης του Πηνελόπης Δέλτα «πολιτικό ημερολόγιο Ελευθερίου Βενιζέλου»,αναφέρεται ότι ὁ Ε.Βενιζέλος σε αλληλογραφία του με τον Χρύσανθο,παραδέχεται ότι «διαπραγματεύθηκα αθλίως το Ποντιακό ζήτημα,σας εξουσιοδοτώ να με διαψεύδετε σε κάθε ευκαιρία».
  Δηλαδή,ὁ «εθνάρχης» αναθέτει στον Τραπεζούντος να τον …αναπληρώσει,χωρίς όμως ὁ ίδιος να αναλάβει επισήμως την ευθύνη ενός mea culpa,και χωρίς να παρέχει υλική,δηλαδή κυρίως στρατιωτική βοήθεια.
  Ὁ τότε αντισυνταγματάρχης και μετέπειτα Α/ΓΕΣ Δημήτριος Καθενιώτης,απεσταλμένος του Ε.Βενιζέλου,υπολογίζει την δύναμη σε τουλάχιστον 7.000-15.000 μαχίμους,αλλά και ἔως τριπλάσιους πολιτοφύλακες,που τουλάχιστον απαγορεύουν την αδιάκριτη δράση των Τούρκων σε κάποιες περιοχές.
  Ὁ Καθενιώτης προτρέπει σε αξιοποίηση του Ποντιακού Αντάρτικου,και αναφέρει «είναι οἱ Πόντιοι ὁ ισχυρώτερος τύπος της Ἑλληινκής Φυλής…δέον όπως καταστούν προμάχοι του Ἑλληνισμού,στην πραγματικότητα πράττουν τούτο από αιώνων.»,εἱς μάτην βεβαίως.
  Αντιστοίχως,οἱ οικτροί «ηνωμένοι» που διαδέχθηκαν τον Βενιζέλο στην εξουσία,αγνόησαν εκκλήσεις για την αποστολή κάποιων στρατιωτικών ενισχύσεων,κυρίως όμως κάποιων αξιωματικών που θα αποκαθιστούσαν μία στοιχειώδη ιεραρχία στο Ποντιακό Αντάρτικο,που ήταν -φυσικώ τω λόγω- κατακερματισμένο σε 400 σώματα,με συνολική δύναμη που ὁ Τραπεζούντος υπολόγισε σε 60.000(!).
  Ενδιαμέσως όμως,τον Φεβρουάριο του 1922,μοίρα του στόλου,με επικεφαλής τον «Αβέρωφ»,φθάνει στην Τραπεζούντα που κανονιοβολεί,αποδεικνύοντας το εφικτό της ενισχύσεως του Πόντου.
  Χωρίς υπερβολή,50 ανθυπολοχαγοί,και μερικοί ταγματάρχες,με έναν συνταγματάρχη ὡς ανώτερο διοικητή του Αντάρτικου,Το σύνταγμα Ποντίων της Σμύρνης,και κάποια ορειβατικά πυροβόλα που βρισκόταν διάσπαρτα στο εσωτερικό της χώρας,θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά στον πολύπαθο Πόντο,αφού θα τον βοηθούσαν όχι μόνο να αντέξει,αλλά και να περισπάσει τον Κεμάλ.
  Και μόλις το πράγμα στην Μικρά Ασία ρυθμιζόταν ὡς ώφειλε,τμήμα της Στρατιάς ροβολούσε βορειοανατολικά,και σήμερα είχαμε σύνορα με την Γεωργία…
  Βεβαίως,ἡ κατάληξη είναι γνωστή,ίσως όχι όμως όσο θα έπρεπε ἡ στάση του Ε.Βενιζέλου το 1930,όταν πρότεινε τον Κεμάλ για το νόμπελ ειρήνης.
  Οἱ σημερινές προσπάθειες των εκριζωμένων Ἑλλήνων της Ανατολής να αναδείξουν την γενοκτονία που υπέστησαν,θα βρίσκει πάντοτε εμπόδιο εκείνη ακριβώς την πρόταση Βενιζέλου,αφού,όπως και με την «έκκληση» του Μακαρίου της 19ης Ιουλίου 1974,οἱ Τούρκοι την αξιοποιούν αρμοδίως.
  «Μά,είναι δυνατόν ὁ Κεμάλ να έκανε γενοκτονία,και ἡ Ἑλλάδα να τον πρότεινε για νόμπελ ειρήνης;»
  Μωρέ είναι…και παραείναι,αφού προφανώς ισχύει αυτό που έγραψε ὁ Κωστής Παλαμάς,
  «και τα γόνατα τους οἱ τρανοί σου θα λυγίσουν,και θα γενούνε των ραγιάδων οἱ ραγιάδες».

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   @ΑΧΕΡΩΝ
   Χωρίς πολλά λόγια για αυτό το σχόλιο σου αγαπητέ ΑΧΕΡΩΝ,
   ????? & ?????!!!!

   Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Παίδες,ευχαριστώ για την ευαρέσκεια,αλλά δέν έκανα τίποτε περισσότερο από μία επί τροχάδην αναδρομή,μία περίληψη.
   Καθότι ούτε ὁ ίδιος είμαι αυθεντία.
   Αλλά δέν μου διαφεύγουν ούτε και οἱ ελέφαντες στο δωμάτιο,ούτε οἱ σκελετοί στις -ορθάνοιχτες- ντουλάπες.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: