Άρμα μάχης Leopard 2 συμμετέχει στην δοκιμαστική διέλευση της ημέρας ενημέρωσης και εκπαίδευσης του Γερμανικού Στρατού στο Μούνστερ, Κάτω Σαξονία. 19 Σεπτεμβρίου 2012. (Reuters/Morris Mac Matzen)

Άρμα μάχης Leopard 2 συμμετέχει στην δοκιμαστική διέλευση υδάτινου κωλύματος κατά την ημέρα ενημέρωσης και εκπαίδευσης του Γερμανικού Στρατού στο Μούνστερ, Κάτω Σαξονία. 19 Σεπτεμβρίου 2012. (Reuters/Morris Mac Matzen)

Για πολλά χρόνια μετά τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου η Γερμανία είχε μειώσει τις στρατιωτικές της δαπάνες. Όμως η ουκρανική κρίση και ο πόλεμος κατά των τζιχαντιστών δημιούργησε νέα δεδομένα.

H πρώτη κίνηση της υπουργού Άμυνας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν ήταν να επαναφέρει στο στρατό τα τεθωρακισμένα που είχαν βγει εκτός λειτουργίας, η δεύτερη να πείσει τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την αναγκαιότητα επενδύσεων στον αμυντικό τομέα για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων και τώρα η υπουργός προχωρά σε προσλήψεις χιλιάδων στρατιωτών.

Με την παρουσίαση σήμερα της νέας στρατηγικής του υπουργείου της σε σχέση με το προσωπικό κλείνει μια 25χρονη περίοδος κατά την οποία μειώνονταν οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας.

Υπαρκτή η απειλή πολέμου

Από τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου οι αγορές πολεμικού υλικού μειώθηκαν κατακόρυφα. Από την ημέρα της Γερμανικής Επανένωσης όταν υπήρχαν 585.000 στρατιώτες σήμερα δεν έχει απομείνει ούτε το 1/3. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν φορούσαν τόσο λίγοι τη στολή των τριών κλάδων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Επί χρόνια, κανείς δεν ήθελε να επενδύονται για εξοπλιστικά προγράμματα και αυξήσεις του στρατιωτικού προσωπικού. Οι φορολογούμενοι προτιμούσαν να διατίθονται τα χρήματα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς ή αυξήσεις συντάξεων. Οι πολιτικοί από την άλλη πλευρά δεν μπορούσαν να κερδίσουν προεκλογικούς αγώνες με σύνθημα την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Ο τροχός της ιστορίας όμως γύρισε και η κατάσταση είναι διαφορετική: οι απειλές που συνδέονται με την ουκρανική κρίση και τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν πολλαπλασιαστεί. Η απειλή του πολέμου επέστρεψε και ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη είναι υπαρκτός.

Σε μια πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Στρατιωτικής Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών το 45% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της αύξησης του στρατού. Ο αριθμός τριπλασιάστηκε από το 2009. Ποσοστό 51% υπερασπίστηκε την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού, το 2013 ήταν μόνο 19%.

Αύξηση αμυντικών δαπανών

Έπειτα από όλα αυτά η γερμανίδα υπουργός Άμυνας δεν πρέπει να φοβάται για τη δημοτικότητά της. Από καιρό οι στρατιώτες περιμένουν να αλλάξει πολιτική το υπουργείο της, ακόμη και ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ενόπλων Δυνάμεων Αντρέ Βίστνερ χαρακτηρίζει την αύξηση του αριθμού των ενόπλων δυνάμεων ως σημαντικό και θαρραλέο βήμα. Τα εξοπλιστικά σχέδια της Γερμανίας αρέσουν και στο ΝΑΤΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, σε πρόσφατη επίσκεψη στη Γερμανία, κάλεσε τους Ευρωπαίους να ενεργοποιηθούν περισσότερο για την αντιμετώπιση των παγκοσμίων ενόπλων συρράξεων. Με την αύξηση των στρατιωτών και του αμυντικού προϋπολογισμού από 34,3 σε 39,2, δις ευρώ μέχρι το 2020 η γερμανική αντιπροσωπεία σώζει τα προσχήματα στην σύνοδο κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου το καλοκαίρι στη Βαρσοβία, ακόμη κι αν συνεχίζει να βρίσκεται πίσω από το στόχο του ΝΑΤΟ για εξοπλισμούς ίσους με το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 80 δις ευρώ.

Στο μεταξύ, η Ούρζουλα φον ντε Λάιεν έχει ανατρέψει όλες τις μεταρρυθμίσεις των προκατόχων της βασισμένες στην επιταγή για λιτότητα. Τώρα άλλαξε η κατεύθυνση προς την ακριβώς αντίθετη πλευρά. Μια ωστόσο μεταρρύθμιση θα μείνει ίδια κι απαράλλακτη, η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας.

Dpa/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Deutsche Welle

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Σχόλια

 1. xm8

  Αυτή τους η απόφαση έχει σχέση με τη σταθερή κλιμάκωση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία κατά τη γνώμη μου. Πιέζονται να συνεισφέρουν με περισσότερο στρατό και μέσα, αλλά οι Σόιμπλε που κάνουν και κουμάντο στην ΕΕ, προτιμούν να κάνουν outsourcing την άμυνα στην Πολωνία, η οποία χρεώνεται και την ανάπτυξη ανάλογης στρατιωτικής δύναμης με τη βοήθεια των γερμανικών κυρίως εταιριών, που έχουν συνάψει σχέσεις εξάρτησης/συνεργασίας με τις πολωνικές.
  Πιο σημαντική νομίζω είδηση των ημερών ήταν η απόφαση των γερμανών για κατασκευή δικής τους βάσης κοντά σε εκείνη του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Επιβεβαίωσε ότι οι γερμανοί τρέφουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους αγωγούς ενέργειας από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και ότι στηρίζουν τους Τούρκους και τη συμμαχία των κρατών που διαλύει και επαναοριοθετεί την πολύπαθη περιοχή.
  Η προηγούμενη χρονιά κατέστησε σαφές σ’εμένα ότι η Τουρκία είναι ο πραγματικός εταίρος της ΕΕ και εμείς το συνδεδεμένο μέλος. Ίσως το ευχαριστώ του Σημίτη στους Αμερικανούς για την κρίση των Ιμίων να μην ήταν μόνο μια δήλωση υποτέλειας, αλλά πραγματικότητα. Σκέψεις.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Ακόμη και να αναφέρεται το όνομα του πρωθυπουργού των Ιμίων,εκτός ἄν περιλαμβάνεται στην απαγγελία κατηγορητηρίου,το βρίσκω ειλικρινά παράδοξο.
   Μου προκύπτει όμως ἡ εξής απορία αφελούς:εάν είχε διαπιστώσει ότι δέν υπήρχαμε για την «Ευρώπη»,γιατί τότε,μετά το «ευχαριστώ» στις ΗΠΑ,όλη του ἡ πολιτική αποσκοπούσε στην επίτευξη της «ευρωπαϊκής σύγκλισης»;
   Γιατί πανηγύριζε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε,και το «κλείδωμα» της εντάξεως στην €υρωζώνη;

   Απάντηση
   • npo

    @ ΑΧΕΡΩΝ

    Κατόπιν υποδείξεως των ΗΠΑ μήπως;

    Αστειεύομαι. Η ΕΕ στα μάτια του Σημίτη και των ΠΑΣΟΚων και ΝΔ-των εκσυγχρονιστών είναι σαν μια κλασσάτη σκάρτη γκόμενα (που λέει και ο Παντελίδης) που σε παίζει λιγάκι αλλά βασικά σε φτύνει, και όσο σε φτύνει τόσο πιο τρελά την γουστάρεις. Δεν αστειεύομαι.

   • xm8

    Παράδοξο να αναφέρεται το όνομα του Σημίτη, όχι. Εγώ θα συνεχίσω να τον δακτυλοδείχνω.
    Κατηγορητήριο ή φυλακή γι’ αυτόν πρώτα πρώτα και μετά για τον πανκάκιστο Πάγκαλο ή τον Μπένι τον τρομερό (και πρόσθεσε όσους και όποιους θέλεις, από λουλούδια έχουμε πολλά) δεν πρόκειται να υπάρξει, το ξέρουμε και δυο.
    Τον Σημίτη τον έκαναν πρωθυπουργό όσοι ήθελαν σώνει και καλά ΕΕ για να τρώνε κονδύλια και δάνεια και αυτοί δεν έχουν πρόβλημα να μοιράσουν με τη γείτονα. Έχουν πρόβλημα να μας το πουν ξεκάθαρα.
    Διαχειριστές της επιχείρησης Ελλάδα, όπως έχω ξανασχολιάσει. Ο Σημίτης μπορεί και να θεωρεί ότι από μπαστουνόβλαχους βαλκάνιους (κακό πράγμα) μας έκανε παριζιάνους (καλό πράγμα). Μας ανέβασε κατηγορία και το establishment της χώρας δεν ντρέπεται πλέον για μας στα σαλόνια της Εσπερίας που συχνάζει.
    Δεν είχαν και ήθελαν ποτέ να έχουν στρατηγική. Να μας εντάξουν σε ένα μεγαλύτερο σχήμα ήταν πάντα ο σκοπός τους, αλλά όχι για να διεκδικήσουν μέσα σ’ αυτό, παρά για να μας παραδώσουν σ’ ενα μεγάλο προστάτη που θα κανονίζει την τύχη μας. Μια νέα Χρυσή Πύλη για τους εγχώριους κοτζαμπάσηδες.
    Εκείνο που σκέφτομαι είναι μήπως το ΟΚ οι Τούρκοι το είχαν πάρει από τους Γερμανούς και όχι από τους Αμερικανούς, όπως είναι η μέχρι τώρα λογική υπόθεση. Τέτοιες κινήσεις (Ίμια) χωρίς πλάτες δε γίνονται.
    Ήταν το 1996 και τη στήριξη στους Σέρβους κάπως θα την πληρώναμε (το Γιουγκοσλαβικό το άνοιξαν οι Γερμανοί και Σια, το έκλεισε το ΝΑΤΟ-Αμερικανοί). Τότε η ΕΕ τήρησε σιγή ιχθύος όπως θα θυμάσαι. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να μας προβληματίσει. Μετά αγοράσαμε πολύ ευρωπαϊκό υλικό.
    Όπως έγραψα, σκέψεις είναι κοιτώντας πίσω έχοντας τη γνώση του τώρα.

 2. ΑΧΕΡΩΝ

  @ΧΜ8
  Στο γενικό πλαίσιο του σχολίου σου ἡ περιγραφή δέν απέχει από την πραγματικότητα.
  Όμως,δέν αναίρεσες την αντίφαση που επεσήμανα,ότι το «ευχαριστώ» προς τις ΗΠΑ δέν συνοδεύτηκε από μία σαφή και συνεπή επιβράβευση και συστοίχηση.
  Άρα,με την ευρωλαγνεία του,και την αγορά ευρωπαϊκού υλικού,αλλά και την ανεκδιήγητη «στρατηγική επιλογή» και πνηγυρική δέσμευση «ότι θα σύρουμε το κάρο της Τουρκίας στην Ε.Ε»,το σημίτι επιβράβευσε αυτούς,από τα νύχια των οποίων μας έσωσαν,υποτίθεται,οἱ Αμερικάνοι.
  Και το κάτι τις από μένα ὡς συμβολή στην θέση σου ότι δέν θα υπάρξει δικαστήριο:οϊ χρήσιμοι ηλίθιοι,είναι κατά κανόνα αναλώσιμοι.
  Στην περίπτωση του βιλαετίου ελλαδιστάν,όμως,οἱ χρἠσιμοι ηλίθιοι δέν είναι οἱ -πολλοί και ποικιλόχρωμοι- ΓΑΠ,αλλά το κυρίαρχο γιδοπρόβατο που τους αναδεικνύει.
  Για να καταλάβεις τί εννοώ,επειδή τα πρόβατα όταν πλησιάζουν στο σφαγείο καταλαβαίνουν,όσο και θύματα ἄν είναι,ότι μυρίζει αίμα.
  Αυτό τα αναστατώνει,και μπορεί να γίνουν δύσκολα διαχειρίσιμα τρέχοντας απο᾿δώ και από᾿κεί.
  Για να τηρηθεί λοιπόν ἡ τάξη,και επειδή το πρόβατο εμπιστεύεται κάποιον μπροστάρη,και ιδίως την κατσίκα,που έχει ένστικτο και μνήμη,εκπαιδεύεται μία κατσίκα να τραβάει το κοπάδι στο σφαγείο.
  Πώς γίνεται αυτό;
  Μία ἤ και περισσότερες κατσίκες,αποκαλούμενες «κατσίκες του Ιούδα»,οδηγούνται κατ᾿επανάληψη στο σφαγείο,αλλά όχι στο μαχαίρι,
  Έτσι,αποκτούν μία σχετική αίσθηση ρουτίνας,ἤ και επιβραβεύσεως,και φέρονται αναλόγως άνετα και ανέμελα.
  Βλέποντας τα πράϊτα την κατσίκα να πηγαίνει μπροστά αεράτη,καθησυχάζεται,και τηρεί άψογον στάσιν μέχρι την σφαγή του.
  Ευνόητο είναι ότι οἱ κατσίκες του Ιούδα δέν οδηγούνται στο δικ… σφαγείο,όσο υπάρχουν πρόβατα επι σφαγήν.

  @ΝΡΟ
  Το τραβάει ὁ οργανισμός μας το φτύσιμο,όντως.

  Απάντηση
  • xm8

   “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο” έλεγε το παλιό σύνθημα και είναι αληθές, άσχετα από το πώς ή γιατί το έλεγαν (κακοποίησαν) αυτοί που το φώναζαν.
   Οι γερμανοί είναι οι υπεύθυνοι για τα γίδια της ΕΕ απέναντι στον ιδιοκτήτη ΗΠΑ. Έχουν ελευθερία και δυνατότητα άσκησης πολιτικής κατά την κρίση τους, ανάλογη της δύναμης τους και εφόσον δεν έρχεται σε σύγκρουση με το πλάνο του ιδιοκτήτη. Όταν δημιουργήθηκε η κρίση των Ιμίων με υπαιτιότητα των γερμανών (η υπόθεση μου), φωνάξαμε τον ιδιοκτήτη να μας λύσει τη διαφορά. Μετά προσπαθήσαμε να εξευμενίσουμε τους υπεύθυνους για μας τσομπάνηδες (γερμανούς), με αγορές υλικού. Δεν χρειαζόταν κάτι ιδιαίτερο απέναντι στους αμερικανούς. Η εξουσία τους δεν αμφισβητείται και πάντα αγοράζουμε απ’ αυτούς.
   Ότι η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ θα έκανε τη γείτονα χώρα Ελβετία, είναι παραμύθι που πουλιέται από παλιά για εσωτερική κατανάλωση (και το διέψευσε πολύ πρόσφατα ο Σουλτάνος με δηλώσεις του), αλλά νομίζω ότι το πιστεύουν και αυτοί που το λένε. Ή πρέπει να το πιστέψουν, γιατί αλλιώς θα χρειαστεί κάποιο σχέδιο, μια στρατηγική σε βάθος χρόνου και αυτό είναι δύσκολο να παραχθεί, να συμφωνηθεί και να υπηρετηθεί, από ένα πολιτικό σύστημα και ένα λαό που δε θέλει να έχει αυτό το πρόβλημα και ψάχνει κάποιον πάτρωνα να του το αναθέσει.
   Τα Ίμια απέδειξαν την γεωπολιτική ιδεολογική γύμνια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Και πορευόμαστε έτσι από τότε. Ευτυχώς έχουμε εκείνη την “αποτροπή” και βολευόμαστε.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: