Η Γερμανία επιβεβαίωσε ότι θα αποστέλλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Λιθουανία, στο πλαίσιο των σχεδίων του NATO να ενισχύσει τις χώρες της Βαλτικής. Όμως η παρουσία είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, δεδομένου ότι η Ρωσία εξακολουθεί να είναι στρατιωτικά ανώτερη στην περιοχή.

Η προστασία της Λιθουανίας από την Ρωσία είναι στην ευθύνη της Γερμανίας, σύμφωνα με τα νέα αμυντικά σχέδια του NATO που προέκυψαν κατά τη σύνοδο κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας παρουσίασε την Τετάρτη το βράδυ πόσο σοβαρά λαμβάνει την αποστολή αυτή, επιβεβαιώνοντας στο πρακτορείο ειδήσεων DPA ότι το επόμενο έτος θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στα ρωσικά σύνορα της Βαλτικής χωράς, πέραν των 650 στρατιωτών που έχει ήδη υποσχεθεί – αν και δεν διευκρίνισε πόσα.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου του NATO για να την προστασία των μελών της Βαλτικής, τα οποία έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις ρωσικές φιλοδοξίες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και τον επακόλουθό πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία.

Μια NATOίκη ταξιαρχία περίπου των 1000 στρατιωτών θα σταθμεύσει στην Λιθουανία τον Ιούνιο του επόμενου έτους, και στην συνεχεία θα πρέπει να εναλλάσσεται κάθε έξι μήνες. Περίπου 450-650 εξ αυτών των στρατευμάτων πρόκειται να προέρχονται από την Bundeswehr, ενώ οι άλλοι θα έρθουν από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Κροατία. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η εκπαιδευμένη μονάδα μάχης θα είναι επίσης εξοπλισμένη με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, ελεύθερους σκοπευτές και μηχανικό.

Υπερασπίζοντας τα αμυντικά μέτρα

Κάθε μια από τις μεγάλες δυνάμεις της συμμαχίας στέλνει στρατεύματα για να ενισχύσει τις άμυνες των χωρών που συνορεύουν με τη Ρωσία, έτσι ενώ η Γερμανία βοηθά τη Λιθουανία, η Πολωνία θα προστατευθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ), η Λετονία επανδρώνεται από τους Καναδούς, και η Βρετανία πρόκειται να συμβάλει στην ενίσχυση της Εσθονίας.

Τα σχεδία είναι πιθανόν να προκαλέσουν περισσότερη ανταγωνιστικότητα στην Ρωσία, η κυβέρνηση της οποίας έχει επικρίνει τα στρατιωτικά σχέδια του NATO στην περιοχή. “Η συμμαχία επικεντρώνει τις δυνάμεις της για την μείωση μιας ανύπαρκτης απειλής απο την Ανατολή”, δήλωσε το ρωσικό υπουργειο Εξωτερικό το Καλοκαίρι.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ουρσουλα βον ντερ Λεγιεν υπερασπίστηκε τα μέτρα, αποκαλώντας την ανάπτυξη “απολύτως αναγκαία” και “αμυντική”. “Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα οτι μια επίθεση σε μια χώρα του NATO θα θεωρηθεί ως επίθεση σε όλες τις 28 χώρες του NATO”, είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι η αποστολή ήταν μια απάντηση στην ρωσική επιθετικότητα. “Η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει την στρατιωτική δύναμη της”, είπε στις Βρυξέλλες. “Είναι απαραίτητο για το NATO να απαντήσει σε αυτό”.

Ο Γκουσταβ Γκρέσσελ, ειδικός σε θέματα Ρωσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, πιστεύει ότι τα νέα σχέδια του NATO είναι στην πραγματικότητα αρκετά μετρημένα, λαμβανομένων υπόψη των περιστάσεων. “Η Ρωσία εξακολουθεί να απολαμβάνει τη στρατιωτική υπεροχή σε εκείνη την περιοχή περίπου σε αναλογία πέντε προς ένα”, είπε στο DW. “Δεν είναι καθόλου μια επιθετική απειλή ενάντια στους Ρώσους – αλλά μάλλον μια προσεχτική, μικρής κλίμακας αντίδραση στην συσσώρευση και στρατιωτική κινητοποίηση που πραγματοποιεί η Ρωσία. Δεν αλλάζει τη στρατιωτική ισορροπία στις χώρες της Βαλτικής”.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το NATO δεν είχε κάποια άλλη επιλογή εκτός από το να ανταποκριθεί

Στην πραγματικότητα, οι χώρες της Βαλτικής θα ήθελαν το NATO να δεσμευθεί με περισσότερα στρατεύματα στις παραμεθόριες περιοχές τους, υποστήριξε ο Γκρεσσελ. “Από το 2009, η Ρωσία είχε εκπαιδεύσει τις δυνάμεις τις σε σενάρια εισβολής στις χώρες της Βαλτικής”, είπε. Για τις χώρες της Βαλτικής, αυτό είναι μια πραγματικότητα, δεν είναι κάτι που θα μπορούσε κάποια στιγμή να συμβεί”.

Ακόμα και αν είναι οικονομικά απομονωμένη και έχει ελάχιστα περιθώρια να καταλάβει νέα εδάφη, το πολιτικό σύστημα της Ρωσίας απαιτεί επιδείξεις στρατιωτικής ισχύος για τον πληθυσμό της, υποστήριξε ο Γκρέσσελ. “Είναι συνεχώς πιο δύσκολο να προβλέψουμε τι θα κάνει η Ρωσία, ή όταν η Ρωσία θα αντιληφθεί μια στρατιωτική πρόκληση. Έτσι θα προτιμούσες να είσαι στην ασφαλή πλευρά και να στέλνεις μηνύματα προς τη Ρωσία ότι δεν υπάρχει ελεύθερη βόλτα προς τις χώρες της Βαλτικής”.

Αλλά την ίδια στιγμή, το NATO προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία. “Θα πρέπει να καλυφθεί έναντι των κινδύνων που ίσως η Ρωσία μπει σε περιπέτειες,” είπε. “Αλλά από την άλλη πλευρά, δεν θέλετε να οδηγήσεις την Ρωσία μέσα στις αυτοεκπληρούμενες προφητείες μιας απειλής. Κατά την άποψή μου, το “κροτάλισμα του ξίφους” της Ρωσίας είναι για την εγχώρια κατανάλωση και ο στρατός της γνωρίζει ότι το NATO δεν πρόκειται να εισβάλει”.

Η Γερμανία συνέβαλε στην μεγαλύτερη κούρσα επανεξοπλισμού του NATO μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το περασμένο έτος παρήγγειλε επιπλέον 100 άρματα μάχης Leopard 2 – ως επί το πλείστον με την τροποποίηση προηγουμένων παροπλισμένων αρμάτων Leopard A4. Την ίδια στιγμή, το ανώτατο όριο των 225 αρμάτων μάχης που είχε συμφωνηθεί ως μέρος της στρατιωτικής μεταρρύθμισης του 2011 αυξήθηκε στα 328.

Απόδοση/Μετάφραση από το Deutsche Welle German Radio για την Προέλαση.

3 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Όλη η ουσία της κίνησης είναι σε αυτή την φράση “Όμως η παρουσία είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, δεδομένου ότι η Ρωσία εξακολουθεί να είναι στρατιωτικά ανώτερη στην περιοχή.”
  διότι δεν πιστεύει ούτε το ίδιο το ΝΑΤΟ ότι η Γερμανία θα μπορούσε/ήθελε να αναλάβει την προστασία της Βαλτικής η μιας Λιθουανίας απο μια δύναμη σαν την Ρωσία.

  “Αύξηση της υποκειμενικής αίσθησης ασφαλείας” το ονομάζουν αυτό οι ειδικοί. 😉

  Απάντηση
 2. Theognostos

  Η παροιμία λέει….’Φασουλι το φασουλι γεμίζει το σακούλι’ οι προετοιμασίες για τον 3ΠΠ συνεχιζονται..η καθε πλευρα έχει τα δικά της προσχήματα… η πίεση στην Ρωσία συνεχίζεται….το ότι ειναι αδύνατον η Ρωσία να υπερνικήσει το ΝΑΤΟ /ΗΠΑ με συμβατικά οπλα το γνωρίζει…ενας συσχετισμός δείχνει οτι η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας πριν και στον 2ΠΠ ειχε αυξηθεί κατακορυφα γνωρίζοντας το τι έρχεται…ούτως και η βιομηχανική παραγωγή κρατών οπως η Ρωσία..και Γερμανίας ΗΠΑ κτλ…σε αμυντικά η επιθετικά συστήματα…αυξάνεται.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Είναι επίσης γεγονός ότι η Ρωσία/ΕΣΣΔ αλλά και οι ΗΠΑ, “μπήκαν” απροετοίμαστοι στον Β’ ΠΠ σε αντίθεση με την Γερμανία που κατάφερε να τους αιφνιδιάσει όλους, στην τελική όμως
   ανάλυση δεν κέρδισε κάτι απο αυτό τον πόλεμο και μοιράστηκε για 50 χρόνια στα δυο.

   Στην διάρκεια του ψυχρού πολέμου θυμάμαι ότι υπήρξαν διάφορες περιπτώσεις που έφεραν το ανατολικό και δυτικό μπλόκ πολύ κοντά σε έναν πόλεμο και γενικά υπήρχε πολύ “κροτάλισμα σπαθιών” και απο τις δυο πλευρές, πόλεμοι έγιναν, αλλά σε μορφή “deputy war”
   όπως γίνονται και σήμερα με την διαφορά ότι τον ρόλο του κακού δεν τον έχει μόνο ένας αλλά
   πολλοί και διάφοροι όπως ένας Saddam στην αρχική φάση της μεταψυχροπολεμικής εποχής,
   και στην συνέχεια ένας Miloseviç, Βin Laden, και ξανά Saddam και στην συνέχεια έσκαψαν
   και έβγαλαν για άλλη μια φορά τον M. Gaddafi, όπως και μερικές οργανώσεις με ριζοσπαστικό ισλαμικό φόντο για να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα εκτός αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι ο Saddam (που τον έβγαλε απο την μέση η μαφία των Bush, Cheney, Perle, Wolfowitz και άλλοι πολεμοχαρείς Neocons με στιμένες κατηγορίες βλέπε Vincent Bugliosi, βασισμένες σε στοιχεία ενός αποδεδιγμένου ψεύτη με κοδική ονομασία “curveball” που ήταν δήθεν “αξιόπιστη” πηγή της γερμανικής BND) και το Ιράκ συνεχίζει να κρύβει όπλα μαζικής καταστροφής που απειλούν την παγκόσμια κοινότητα.

   Δυστυχώς το παιχνίδι είναι το ίδιο με καινούργιους πρωταγωνιστές, και όταν βλέπουν ότι
   τους τελειώνουν οι κακοί ψάχνουν για καινούργιους για να έχει δουλειά το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα, εχθές τους λέγανε Stalin και Mao και σήμερα Xi Jin Ping και Putin.
   Business as Usual, και στάχτες στα ματιά τον λαών που στέλνουν τα παιδιά τους να πολεμούν
   για ψεύτικα προσχήματα, πιστεύοντας ότι αγωνίζονται για την ελευθερία και την εθνική ασφάλεια των πατρίδων τους, που τους προδήδουν κάθε μέρα ανύπαρκτοι πολιτικοί για να
   κανούν χατίρια στους περιούσιους που τους χαρτζιλικώνουν για να παίζουν τα παιχνίδια τους,
   θα μπορούσα να γράψω περισσότερα αλλά πιστεύω ότι δεν είναι απαραίτητο διότι τα γνωρίζεις και ο ίδιος.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: