Η Γερμανία θα τοποθετήσει το APS Trophy σε μια Ίλη Leopard 2

Η Γερμανία σχεδιάζει να εξοπλίσει μια Ίλη αρμάτων μάχης με το σύστημα ενεργής προστασίας (APS) Trophy της ισραηλινής εταιρείας Rafael για την καλύτερη προστασία της δύναμής άμεσης αντίδρασης που σχεδιάζει να αναπτύξει στο πλαίσιο της νατοϊκής Χερσαίας Κοινής Δύναμης Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας [VJTF(L)]. Γερμανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την είδηση αυτήν την εβδομάδα κατά τη διεθνή σύσκεψη Τεθωρακισμένων Οχημάτων (IAV) 2019 που έλαβε χώρα στο Λονδίνο από 21-24 Ιανουαρίου.

Η Ίλη αναμένεται να παραλάβει τα συστήματα Trophy εντός του 2022 και πρόκειται να ενταχθεί στην VJTF(L) το 2023. Οι Ομοσπονδιακές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr) χρησιμοποιούν 328 άρματα Leopard 2 τριών τύπων -2A6, 2A6M και 2A7, που αυτή την στιγμή αναβαθμίζονται. Καθώς ο γερμανικός Στρατός δεν έχει κατονομάσει την υπομονάδα, ως εκ τούτου, μένει ακόμα να προσδιοριστεί ο τύπος του άρματος μάχης Leopard 2 που θα δεχθεί το Trophy.

Το Trophy πρόκειται να ενσωματωθεί στο Leopard 2. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες, πάνω στο Leopard 2 πριν από χρόνια. Η Bundeswehr γνωρίζει το Trophy και Iron Fist καθώς και τα δύο συστήματα αξιολογήθηκαν κατά το παρελθόν με το Leopard 2. Η Bundeswehr εξέτασε επίσης το εγχώριας κατασκευής ADS της Rheinmetall, αλλά αποφάσισε να μην το εξελίξει για την υποστήριξη της επερχόμενης ανάπτυξης. Τα άρματα μάχης Leopard χρησιμοποιήθηκαν σε μάχες στο Αφγανιστάν και την Συρία, όπου υπέστησαν σοβαρές απώλειες από αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραυλους, μια πρόκληση που εξανάγκασε τον τουρκικό Στρατό να σπεύσει για ενα συστήματα APS ώστε να προστατεύσουν τα άρματα του.

Το Trophy APS έχει ήδη επιλεχθεί για να τοποθετηθεί στα άρματα μάχης M1A2 SEP2 Abrams τεσσάρων ταξιαρχιών του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ), εκ των οποίων, τουλάχιστον δύο προορίζονται να αναπτυχθούν στην Ευρώπη. Ο ολλανδικός Στρατός επίσης βλέπει το APS ως προτεραιότητα και έχει υπογράψει σύμβαση με την BAE Systems για την ενσωμάτωση του συστήματος Iron Fist Light Compact (IF-CL) πάνω στα CV9035NL.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι αρχικές δοκιμές του Trophy πάνω στο Leopard 2 αναμένονται να αρχίσουν φέτος με την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης και δοκιμών μέχρι το 2021 με την ανάπτυξη δεκαεφτά (Ίλη 13 αρμάτων και τεσσάρων εφεδρικών) για να εξοπλίσουν την επιλεγμένη Ίλη εντός του 2022. Η υπομονάδα θα εκπαιδευτεί και θα πιστοποιηθεί στον χειρισμό του συστήματος μέσα στο 2022 και έτσι θα καταστεί επιχειρησιακά έτοιμη για να αναπτυχθεί στην VJTF(L) μέσα στο 2023. Η αγορά, σε αυτό το στάδιο, περιορίζεται μόλις για 17 συστήματα και δεν δεσμεύει την Bundeswehr για μια μελλοντική λύση APS.

Η δύναμη VJTF(L) επιπέδου Ταξιαρχίας είναι μέρος της νατοϊκής δύναμής άμεσης αντίδρασης (NRF). Η VJTF(L) δημιουργήθηκε για την καλύτερη απόκριση στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας στα ανατολικά και νότια σύνορα της συμμαχίας. Η δύναμη αποτελείται απο ένα μικρό στοιχείο μάχης, ένα στοιχείο εκστρατείας Διοίκησης και Ελέγχου (C2) και το αρχηγείο της Κοινής Δυνάμεις Μάχης. Συνδυάζει επίσης όλες τις αρχικές επακόλουθες δυνάμεις που περιλαμβάνουν άλλες δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας που μπορουν να αναπτυχθούν ταχέως ακολουθώντας την VJTF(L), ως απάντηση σε μια κρίση. Η VJTF(L), όταν διαταχθεί, θα μπορεί να αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, μεταξύ δύο με εφτά ημέρες, για την αντιμετώπιση των απειλών κατά της συμμαχίας.

Μια πολυεθνική Ταξιαρχία περίπου 8000 στρατιωτών διαμορφώνει την VJTF(L). Πέρυσι, η επικεφαλής Ταξιαρχία προήλθε από την Ιταλία. Το 2019 η Γερμανία αναλαμβάνει τη διοίκηση της VJTF(L) με την 9 Panzerlehrbrigade, της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, (ένας πολυεθνικός γερμανικός και ολλανδικός σχηματισμός). Το 2023 η Γερμανία αναμένεται να συνεισφέρει περισσότερες δυνάμεις.

Οι εταίροι σε αυτή την εναλλαγή διοίκησης ειναι οι Ολλανδοί και Νορβηγοί οι οποίοι προσφέρουν ικανότητες όπως η αεροπορία και μηχανοκίνητο πεζικό, ενω Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Τσεχική Δημοκρατία, Λετονία και Λιθουανία θα προσφέρουν στρατιώτες. Η NRF για φέτος πιστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης Trident Juncture 18, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στην ικανότητα του NATO να μετακινεί προσωπικό και τεθωρακισμένα άμεσα σε όλη την Ευρώπη.

Tamir Eshel

Απόδοση/Μετάφραση απο το defense-update.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. «Στις 20 Μαρτίου 2019 η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής ενέκρινε δύο υποβολές από το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας για κονδύλια συνολικού ύψους 428 εκατ. Ευρώ για τη βελτίωση του τεχνικού εξοπλισμού του γερμανικού στρατού»

    «Το κύριο μέρος αυτού του ποσού θα πρέπει αφορά στον εκσυγχρονισμό μέχρι το 2026 επιπλέον 101 αρμάτων Leopard 2A6 και Leopard 2A6M2 στην έκδοση Leopard 2A7V.»

    «Ένα άλλο μέρος των εγκριθέντων κονδυλίων διατίθεται για την αγορά 32 χιλιάδων βλημάτων πυροβολικού DM121 των 155-mm για τα πυροβόλα PzH 2000.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.