Ό,τι είχε παλιώσει, έγινε ξανά καινούριο καθώς έξι συμμαχικές χώρες μέλη του NATO συγκεντρώθηκαν στο πεδίο ασκήσεων για την “Αρματική Πρόκληση Ισχυρή Ευρώπη 2016”.

Το γεγονός που συνδιοργανώθηκε από το Στρατό Ευρώπης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USAREUR) και τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν λίγο διαγωνισμός, λίγο εκπαίδευση ικανοτήτων και -καθώς όπως συμβαίνει σχεδόν σε κάθε πρόσφατο γεγονός του USAREUR- μέρος των μέτρων αποτροπής. Είχε επίσης ως σκοπό την απόκτηση κάποιων ικανοτήτων που είχαν ατονήσει κατά την πορεία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

“Πρέπει να συνεχίσεις να εκπαιδεύεσαι, πρέπει να δαπανήσεις χρόνο και πόρους στην εκπαίδευση για να έχεις την καλύτερη πιθανή δύναμη αποτροπής,” είπε ο Αντιστράτηγος Μπεν Χότζες, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη. “Αυτός ο διεθνής αρματικός διαγωνισμός είναι μέρος μιας σειράς πραγμάτων που μας βοηθούν να βελτιώσουμε τις ικανότητες μας.”

Από αυτές τις ικανότητες που δοκιμάστηκαν, κάποιες -όπως η χρήση διχτύων παραλλαγής για την καλύψει των 60 τόνων κομματιών μετάλλου- δεν είναι μέρος της τυπικής εκπαίδευσής του αρματιστή, ειπε ο Χοτζες.

Οι άλλες, όπως η αντιμετώπιση επιθέσεων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς ήταν μια δοκιμή για το πόσο καλά οι συμμετέχουσες μονάδες από τις: ΗΠΑ, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Πολωνία και Σλοβενία συνεργάζονται μεταξύ τους.

“Με σκοπό την αποτροπή, πρέπει να έχεις ικανούς ετοιμοπόλεμους σχηματισμούς,” είπε ο Χοτζες. “Αυτό σημάνει ότι δεν είναι μόνο η κατοχή του εξοπλισμού, πρέπει να έχεις σχηματισμούς, πληρώματα που να γνωρίζουν πως να το κάνουν. Αυτή είναι η στιγμή όπου δοκιμάζεται ο τρόπος που θα  μας βοηθήσει να επιτευχθεί αυτό.”

Καθώς οι αξιωματικοί επικεντρώθηκαν στο πως ο διαγωνισμός θα προσαρμοστεί στην αποστολή του USAREUR για την περαιτέρω αποτροπή της Ρωσικής επιθετικότητας, οι στρατιώτες στο πεδίο ασκήσεων επικεντρώθηκαν μονάχα σε ένα πράγμα.

“Θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι,” είπε η υπαξιωματικός της Ίλης C της 2ης επιλαρχίας του 7ου Συντάγματος Πεζικού, Ειντζελ Μεντίνα. “Η φωτιά είναι εκεί.”

Δυστυχώς για την Μεντίνα και τους συναδέρφους της μέλη του πληρώματος, όταν την Παρασκευή καθάρισε ο καπνός, ήταν τα Γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2A6, και όχι οι Αμερικάνοι, που κέρδισαν το δικαίωμα να περηφανεύονται. Ο ουλαμός από τη Δανία ήρθε δεύτερος και οι Πολωνοί τερμάτισαν τρίτοι.

Ο Γερμανός αρχηγός άρματος Επιλοχίας Τιμ Βαλτερ είπε ότι το μυστικό για την επιτυχία του διαγωνισμού Τρίτης με Πέμπτης ήταν ο ανοιχτός διάλογος που διατηρήθηκε με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος και, παραδόξως, τις άλλες ομάδες.

“Κάθε στρατιώτης πρέπει να μιλήσει, και ο καθένας κάνει αυτό που πιστεύει ό,τι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί η αποστολή,” είπε. “Αυτό μας έκανε νικητές.”

Ο Βαλτερ είπε οτι αυτός και οι άνδρες του είναι ανακουφισμένοι που έχει τελειώσει και ότι φεύγουν ως νικητές.
“Ήταν μια πρόκληση, άλλα είχε και πολλή διασκέδαση,” είπε. “Είμαστε όλοι χαρούμενοι… εργαστήκαμε πολύ σκληρά για τον διαγωνισμό.”

Michael S. Darnell

Απόδοση/Μετάφραση απο το Stars and Stripes για την “Προέλαση”.

Οι παραπάνω φωτογραφίες προέρχονται από το stripes.com και τον λογαριασμό της 1st Armored Brigade Combat Team, 3rd Infantry Division στο Facebook.

SETC_Poland

SETC_Poland

SETC_Poland

SETC_Poland

SETC_Poland

SETC_Italy

SETC_Italy

SETC_SloveniaAndItaly

SETC_SloveniaAndItaly

SETC_Italy

SETC_Italy

3 Σχόλια

      • Gunner

        Πράγματι. Επαγγελματίες με πλούσια πολεμική εμπειρία, τουλάχιστον κάποια μέλη από τα πληρώματα.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: