Η Γερμανία κέρδισε την πρώτη θέση στον τρίτο ετήσιο αρματικό διαγωνισμό “Ισχυρή Ευρώπη 2018”, που διοργανώθηκε από 3 ως 8 Ιουνίου 2018. Η 3η επιλαρχία συμμετείχε στο εβδομαδιαίο γεγονός με τα άρματα μάχης Leopard 2A6.

Η σουηδική ίλη αρμάτων “Wartofta”, του συντάγματος “Skaraborg” κατέλαβε τη δεύτερη θέση με το “Stridsvagn 122”. Η αυστριακή 6η ίλη αρμάτων, της 14ης επιλαρχίας με το Leopard 2A4 κατέβαλε την 3η θέση.

Οι νικητές στον αρματικό διαγωνισμό “Ισχυρή Ευρώπη 2018” είναι:

1η θέση: Γερμανία με Leopard 2A6

2η θέση: Σουηδία με Stridsvagn 122

3η θέση: Αυστρία με Leopard 2A4

Οι υπόλοιπες κατατάξεις και οι πραγματικές βαθμολογίες δεν θα ανακοινωθούν.

“Η σημαντικότερη πτυχή της εκπαίδευσης μας σε όλους τους τομείς, είτε ειναι μια άσκηση ή ένας διαγωνισμός όπως αυτός, ειναι η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας”, δήλωσε ο συνταγματάρχης Κλαρκ Λιντερ, διοικητής της 7ης διοίκησης εκπαίδευσης στρατού. “Το να είσαι σε θέση να επιχειρείς μαζί, να καταλαβαίνεις πως χρησιμοποιεί ο καθένας τις διαφοροποιήσεις κάθε πλατφόρμας, όπως επίσης και σε κάθε ουλαμό, ειναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη της συμμαχίας και των βασικών σχέσεων με επιλεγμένες χώρες-μέλη”.

Γερμανικό Leopard 2A6

Ο αρματικός διαγωνισμός “Ισχυρή Ευρώπη” (“SETC”) διοργανώθηκε από τον αμερικανικό στρατό Ευρώπης και τον γερμανικό στρατό στο πεδίο εκπαίδευσης Γκράφενβερ (“Grafenwöhr”) για να παρέχει στις συμμετέχουσες χώρες ένα δυναμικό, παραγωγικό και ευχάριστο περιβάλλον για προωθηθεί η στρατιωτική συνεργασία, να διαμορφωθούν οι διαστρατιωτικές σχέσεις και να γίνει ανταλλαγή τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών.

Σουηδικό Stridsvagn 122

“Θα ψευδόμουν αν έλεγα ότι δεν θέλουμε να νικήσουμε, αλλά πιστευω οτι οι υπόλοιπες ομάδες ειναι πραγματικά δυνατές όποτε αυτό ειναι πολύ δύσκολο”, δήλωσε ο Γερμανός λοχίας Ματις Χαντκε, αρχηγός άρματος και βοηθός ουλαμαγού, στην αρχή της εβδομάδας.

Αυστριακό Leopard 2A4

Στους συμμετέχοντες του φετινού διαγωνισμού ήταν η Γαλλία με το 1ο σύνταγμα κυνηγών με “Leclerc”, η Πολωνία με την 34η τεθωρακισμένη ταξιαρχία ιππικού με “Leopard 2A5”, η Ουκρανία με την 1η ίλη, της 14ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας με “T-84”, οι αυτοκρατορικοί ουσάροι της βασίλισσας με το “Challenger II” και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) με την 2η επιλαρχία του 70ου τεθωρακισμένου συντάγματος, της 2ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας ομάδων μάχης, της 1ης μεραρχίας πεζικου με “M1A2SEP”.

Αυτη ειναι η πρώτη χρονιά που Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχαν στον “SETC”.

Η Ουκρανία συμμετείχε επίσης στην άσκηση “Combined Resolve X” στην “7 ATC” πριν τον αρματικό διαγωνισμό.

Αυτη ήταν η τελευταία αποστολή για την ομάδα των ΗΠΑ στο πλαίσιο των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού Ευρώπης πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. Η ομάδα βραβεύθηκε ως ο καλύτερος ουλαμός στις βολές.

Οι απαιτητικές διανοητικές και σωματικές δοκιμασίες σχεδιάστηκαν για να επιδείξουν το φάσμα στρατιωτικών δεξιοτήτων, τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών για τους αρματιστές.

“Πρέπει να εκπαιδευτείτε από κοινού, πρέπει να κατανοήσετε ο ένας τον άλλον, πρέπει να είστε διαλειτουργικοί, πρέπει να σκέφτεστε πολυεθνικά – για αυτόν τον λόγο είστε εδώ”, δήλωσε ο Γερμανός ταξίαρχος Γκιοργκ Σι, διοικητής της 12ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας, κατά την τελετή έναρξης.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “dvidshub.net” για την Προέλαση.

10 Σχόλια

 1. κλείτος ο μέλας

  εεε τους γερμαναραδες,αυτά τα ταγάρια οι ΗΠΑ μυρωδιες είναι τοσα χρονια στους διαγωνσμούς αρμάτων,θελουν να τα βάλουν και με το κόκκινοεεεε ρωσικο στρατό,νεες προχοροφκα βλέπω

  Απάντηση
   • κλείτος ο μέλας

    λέτε κ.Δούκα να είναι σικέ ο διαγωνισμός ? ή απλά τα λεο2 τελικά όπως αποδείχτηκε καποτε στο λιτόχωρο αν δε κάνω λάθος, να είναι τεχνικά αρτιότερο των άλλων και να τυγχάνει να έχουν και καλύτερα,πιο εκπαιδευμένα, πληρώματα?

   • Δούκας Γαϊτατζής

    Δε νομίζω να ήταν σικέ. Πιστεύω ότι ο διαγωνισμός ήταν αξιοκρατικος.

    Αυτό που ήθελα να τονίσω με το προηγούμενο σχόλιο ήταν ότι Γερμανοί, Αυστριακοί και Σουηδοί ήταν πιο καλά προετοιμασμένοι αρματικά από τους υπόλοιπους για αυτόν το διαγωνισμό.

    Είχα διαβάσει σε ένα άρθρο στο Stripes ότι η αποτυχία των αμερικανικών πληρωμάτων έχει προβληματίσει τους υπεύθυνους στον αμερικανικό στρατό.
    Αυτή τη στιγμή ο μέσος ταγματάρχης του αμερικανικού στρατού δεν εκπαιδεύεται σε τακτικές συμβατικών επιχειρήσεων και τα τελευταία 15+ χρόνια ο USARMY πολεμάει σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Τα αγωνίσματα στον διαγωνισμό αφορούν περισσότερο τα καθήκοντα και τις γνώσεις των πληρωμάτων και όχι τόσο πολύ τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αρμάτων μαχης. Έτσι, πολλά αγωνίσματα είναι πιο εύκολα για τους στρατιωτες που απλα εκπαιδεύονται για συμβατικό πόλεμο και αρκετα δύσκολα γι αυτους που πολεμούν σε αντι-ανταρτικες επιχειρήσεις, οι οποίες απαιτούν αλλού είδους εκπαίδευση και δόγμα.

    Νομίζω ότι του χρόνου θα συμμετέχουμε και εμείς στο διαγωνισμό με έναν ουλαμο αρμάτων.

   • Gunslinger32

    Ενδιαφέρον θα ήταν μια σύγκριση των διαγωνισμών που γίνονται στην Ευρώπη και στην Ρωσία.
    Στις παρουσιάσεις που έχουν γίνει με βίντεο και φωτογραφικό υλικό, οι Ρώσοι φαίνονται πιο δυναμικοί/νευρικοί στην εκτέλεση ελιγμών με τα άρματα μάχης.
    Απο μαρτυρίες σε συζητήσεις που είχα με αυτόπτες μάρτυρες, θυμάμαι ότι οι αρματιστές στην СА έχουν εξελίξει μεθόδους να ξεφορτώνουν τα άρματα μάχης που μεταφέρονται απο μέσα στρατηγικών μεταφορών μεγάλων ποσοτήτων στην ξηρά, χωρίς ράμπα(όσο απίστευτο και να ακούγεται).

    Έχω επίσης την εντύπωση ότι το πεδίο «μάχης» στον αρματικό δίαθλο στην Ρωσία είναι πιο απαιτητικό(εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν συμφωνίες με την Γερμανία για κατασκευή εγκαταστάσεων εκπαίδευσης για τα τεθωρακισμένα στην Ρωσία, οι οποίες δεν προχώρησαν σε πρακτική εφαρμογή εξαιτίας του ουκρανικού θέματος. Με την ομαλοποίηση των σχέσεων Ευρώπης – Ρωσίας που φαίνεται στον ορίζοντα απο τις πρόσφατες συναντήσεις Πούτιν – Μέρκελ στο Σότσι, υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν στην εφαρμογή των σχεδίων, κατασκευάζοντας την μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη εγκατάσταση εκπαίδευσης για μηχανοκίνητους σχηματισμούς στην Ευρώπη/Ασία(ίσως και παγκοσμίως).

   • Gunslinger32

    Πραγματικά ενδιαφέρουσα, αυτοί οι Βέλγοι πολύ ισχυροί με το Μ47 αλλά στην συνέχεια με το Λεοπάρντ έχασαν την φόρμα που είχαν με το αμερικανικό άρμα, αν και ανώτερο απο το προηγούμενο μοντέλο που χρησιμοποιούσαν.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Πράγματι,με το Μ-47 έγραψαν καλύτερα.
    Και μάλιστα,στην βολή ειδικά,το Μ-47 ήταν,μαζί με το M-48/Μ-48Α1 το δυσκολώτερο άρμα του ΝΑΤΟ τότε,και το Canadian Army Trophy είχε γίνει συνώνυμο των βολών αρμάτων.
    Το 1985,μετά από μία όχι κορυφαία κατάταξη της γερμανικής συμμετοχής,τέθηκε θέμα ακόμα και στην βουλή,ἤ την αρμόδια επιτροπή της,σχετικά με την απόδοση των βλημάτων κινητικής ενεργείας,μάλλον των DM-33.

   • Gunner

    Όχι δεν είναι τυχαίο. Αυτά τα κράτη αφιερώνουν πολύ χρήμα και χρόνο μόνο και μόνο για να πάρουν την πρώτη θέση στον διαγωνισμό ενώ κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, οι Άγγλοι απλά στέλνουν ότι είναι διαθέσιμο

    «Αυτή ήταν η τελευταία αποστολή για την ομάδα των ΗΠΑ στο πλαίσιο των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού Ευρώπης πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. Η ομάδα βραβεύθηκε ως ο καλύτερος ουλαμός στις βολές.»

 2. Gunslinger32

  @ΑΧΕΡΩΝ

  Παράξενη περίπτωση με τους αρματιστές απο το Βέλγιο, αν ήταν προσωρινή η χαμηλότερη απόδοση τους με το νέο άρμα θα μπορούσα να συμπεράνω ότι είχε σχέση με την προσαρμογή τους στο νέο υλικό, εφόσον όμως στην συνέχεια δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στο αρχικό επίπεδο παραμένει η εντύπωση ότι υπήρξαν ίσως προβλήματα στην προσαρμογή η λιγότερο ενδιαφέρον(ζήλος) για ανα-κατάκτηση της πρώτης θέσης.

  Για την συζήτηση σχετικά με το DM-33 δεν θυμάμαι, επειδή ήταν ακόμα πρίν την εποχή σοβαρής ενασχόλησης μου με το θέμα της άμυνας(εφόσον εκείνη την εποχή δεν είχα φτάσει ακόμη στο σημείο των τεχνικών λεπτομερειών στα οπλικά συστήματα 😉). Στην παρακάτω σελίδα υπάρχουν όμως μερικές ενδιαφέρουσες αναφορές σχετικά με την απόδοση και των αδύνατων σημείων πυρομαχικών αρμάτων μάχης απέναντι στις θωρακίσεις(αναφέρομαι σε πυρομαχικά κινητικής ενέργειας).

  «Das panzerbrechende Unterkalibergeschoss M735 ist ebenfalls ein flügelstabilisiertes Wuchtgeschoss das für den Verschuss aus gezogenen Rohren entwickelt wurden. Dieser Typ wurde Anfang der 70er Jahre entwickelt, als sich abzeichnete das die bisherigen APDS-Geschosse gegen die neuen kombinierten und Schottpanzerungen nur noch ungenügende Effektivität besaßen. Die neuentwickelten Wuchtgeschosse besitzen einen bedeutend längeren Kern mit einem Verhältnis von Länge zu Kaliber von nicht weniger als 12 : 1 sowie eine Flügelstabilisierung am Heck. Die Durchdringer sind aus schweren Wolfram-Nickel-Eisen-Legierungen oder aus einer Legierung aus abgereichertem Uran, einem Metall mit enorm hoher Dichte. Um diese Geschosse an die gezogenen Rohre anzupassen, wurden sie mit zwei durchrutschenden Führungsringen versehen, welche die Abdichtung im Rohr gewährleisten und verhindern, das eine übermäßige Drehung auf das Geschoss übertragen wird. Geschosse dieser Art wurden Anfang der 70er Jahre in Israel für die 105 mm Kanonen der Kampfpanzer Centurion , M48/M60 und für den Merkava entwickelt. Sie bekam dort die Bezeichnung M111. Im Jahr 1978 begann in Deutschland die Lizenzproduktion für den Leopard 1 unter der Bezeichnung DM23. In annähernd der gleichen Zeit wie in Israel entstanden in den USA die M735 mit Wolframkern und die M774 mit einem Kern aus abgereichertem Uran.»

  http://www.kotsch88.de/m_105mmmun.htm

  «Die DM 33 ist der Nachfolger der DM 23 und erwies sich als außerordentlich leistungsfähig, so dass sie seit ihrer Fertigstellung etwa ab 1987 international breiteste Verwendung bei vielen Streitkräften fand, die Kampfpanzer mit der deutschen 120 mm Kanone einsetzten. Alleine in Deutschland wurden von der DM 33 über 100’000 Stück produziert. Der Penetrator besteht wiederum aus einer Wolfram-Legierung. Die Treibladung besteht aus Schüttpulver. Der Penetrator verfügt über ein weiter verringertes Kaliber im Fluge und eine deutlich größere Geschosslänge. Der dreiteilige Treibkäfig wurde weiterentwickelt und verbessert. DieTreibladung wurde optimiert.»

  http://www.kotsch88.de/m_120_mm.htm

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: