640px-imdex_2007_malaysian_ship_2852365284029

Η κορβέτα του Μαλαισιανού Ναυτικού KD Pahang (F172) κλάσης MEKO A100. (wikipedia.org)

Η οικογένεια πλοίων ΜΕΚΟ (Mehrzweck-Kombination) είναι σχεδίασης της γερμανικής εταιρίας Blohm + Voss.

Πρόκειται για πλοία πολλαπλών ρόλων με έμφαση στο χαμηλό κόστος συντήρησης και ταυτόχρονα την προσφορά επιλογής στον πελάτη για τον οπλισμό, τα ηλεκτρονικά και τους αισθητήρες τους.

Η ΜΕΚΟ Α-100 είναι μια σχεδίαση που εξελίχτηκε στις κορβέτες παράκτιου αγώνα κλάσης Braunschweig (K130) του γερμανικού ναυτικού.

Τα πλοία αυτά αντιμετώπισαν διάφορα τεχνικά προβλήματα που καθυστέρησαν το πρόγραμμα 5 χρόνια.

Έχουν stealth χαρακτηριστικά και είναι ελαφριές κατασκευές αλλά δεν τα πήγαν καλά στις πρώτες δοκιμές.

Αρχικά το πλοίο θα εφοδιάζονταν με ελαφρούς αντιπλοϊκούς πυραύλους και θα είχε κατάστρωμα για 2 ελικόπτερα-UAV Camcopter S-100.

Ωστόσο στην πορεία του προγράμματος επιλέχτηκε βαρύς οπλισμός (RBS-15 Mk.4) και κατάστρωμα για ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο.

Όπως είναι λογικό το βάρος του σκάφους αυξήθηκε κατακόρυφα και δεν ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά.

Έβγαλαν προβλήματα και στο σύστημα εξαερισμού, το σύστημα πρόωσης και το σύστημα μετάδοσης.

Το πρόβλημα με τα γερμανικά πλοία είναι οτι όλες οι γερμανικές εταιρείες που ασχολούνται με τη ναυπήγηση τους ανήκουν στην ThyssenKrupp..

Απο τη στιγμή που δεν υπάρχει ανταγωνισμός μια και μόνο εταιρεία προμηθεύει το γερμανικό ναυτικό.

Ενα άλλο πλοίο που βασίστηκε στη σχεδίαση ΜΕΚΟ Α-100 είναι το περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης Kedah του ναυτικού της Μαλαισίας.

Αρχικά θα κατασκευάζονταν 27 μονάδες αλλά λόγω παρόμοιων τεχνικών προβλημάτων και καθυστερήσεων με τις γερμανικές Κ130 μόνο 6 πλοία παραγγέλθηκαν.

Το πλοίο απέτυχε εντελώς να περάσει τις πρώτες δοκιμές στη θάλασσα..

Όπως ηταν αναμενόμενο οι Γερμανοί «έβαλαν το χεράκι τους» για να φτιαχτεί μια «ανώτερη» έκδοση της ΜΕΚΟ Α-100 για το ναυτικό της Μαλαισίας αλλά με υπεροκοστολογήσεις..

Το σκάνδαλο που ξέσπασε ανάγκασε τη κυβέρνηση της Μαλαισίας να αντικαταστήσει ολόκληρη την ομάδα που ηταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη των πλοίων.

Η ναυπήγηση των πλοίων συνεχίστηκε αλλα δεν ξοδευτήκαν επιπλέον χρήματα για το πρόγραμμα..

Η σχεδίαση ΜΕΚΟ Α-100 έχει προσφερθεί και στην Ελλάδα με την εκδοσή MEKO CSL stealth κορβετών παράκτιου αγώνα.

Τροποποιήθηκε ελαφρώς για να ταιριάζει περισσότερο στις συνθήκες του Αιγαίου και ονομάστηκε ALS class 100.

Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογες ναυπηγικές μονάδες με πολύ μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή πολεμικών σκαφών, μεγάλες μελετητικές και κατασκευαστικές εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της άμυνας και πλήθος ικανών και έμπειρων επιστημόνων, ηλεκτρολόγων, ηλεκτρονικών, ναυπηγών και μηχανικών.

Εντελώς συμπτωματικά, προωθείται μια γερμανική αποτυχημένη και αποδεδειγμένα ακατάλληλη σχεδίαση για τις μελλοντικές ναυπηγήσεις μας.

Επιπλέον όλος ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός και τα όπλα που προτείνονται για τοποθέτηση στο σκάφος είναι πανάκριβα εισαγόμενα συστήματα.

Μόνο ελληνική δεν είναι η κορβέτα..

Οι Τούρκοι κατάφεραν να φτιάξουν από το μηδέν και χωρίς εξωτερική βοήθεια, εκμεταλλευόμενοι το εγχώριο δυναμικό τους, την τουρκική stealth κορβέτα Milgem με κατάστρωμα ελικοπτέρου και δυνατότητα βολής ESSM.

Όπως είναι φυσικό λόγω του μικρού μεγέθους του σκάφους απαιτείται μεγάλο επίπεδο αυτοματισμού για τις λειτουργίες του.

Επιπλέον ο παράκτιος αγώνας και η ποικιλία απειλών που θα αντιμετωπιστούν απο αέρα, ξηρά και θάλασσα απαιτούν τελείως αυτόματα οπλικά συστήματα και υψηλό επίπεδο διασύνδεσης.

Οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει και δικά τους συστήματα αυτοματισμού, σόναρ, ναυτικά AESA ραντάρ και σύντομα θα έχουν και τουρκικά ναυτικά όπλα..

Ποιο είναι το συμφέρον της Ελλάδας?

Να ξεπουλήσουμε τα ελληνικά ναυπηγεία αντι πινακίου φακής στην γερμανική ThyssenKrupp για να μας προμηθεύει «πειραματικά» πολεμικά πλοία και να τρώνε πάλι με «χρυσά κουτάλια» οι Έλληνες ολιγάρχες του πλούτου εις βάρος της εθνικής άμυνας;

Η προσωπική μου γνώμη είναι οτι το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού δεν συμπίπτει με το συμφέρον της ελληνικής πλουτοκρατίας.

Αυτοί οι «πατριώτες» διέλυσαν την ελληνική οικονομία και είναι «φεσομενοι» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα!

Τα ονόματα είναι γνωστά..

Αυτοί οι «κύριοι με το πούρο» είναι η αιτία του μεγάλου δείκτη φοροδιαφυγής, παραοικονομίας και διαφθοράς στη χώρα μας!

Να μην τους κάνουμε την χάρη και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Τουρκιάς!

One Response

  1. Προβοκάτωρ

    Το ΠΝ δεν θέλει κορβέτες και σωστά δεν θέλει διότι απλά είναι μια ενδιάμεση λύση οικονομική και επιχειρησιακή για άλλα κράτη και επιχειρησιακά θέατρα.

    Αν πουν στο ΠΝ να σχεδιάσει το εθνικό πλοίο (Φ/Γ πολλαπλού ρόλου) θα το κάνει.Μέχρι εκείνη την αποφράδα ημέρα της σχεδίασης,κατασκευής και ένταξης 1 πλοίου, απαιτούνται στην καλύτερη των περιπτώσεων 3 έτη.. και αυτό γιατί μιλάμε για το Ελληνικό ΠΝ.

    Έως τότε, είτε αγοράζουμε μεταχειρισμένες που μας κάνουν ή συμμετέχουμε σε κάποιο κοινό πρόγραμμα ναυπήγησης..

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: