Η Γερμανική TKMS θα κατασκευάσει τα υποβρύχια Type 212 της Νορβηγίας

©Royal Norwegian Navy

[dropcap size=small]Η[/dropcap] Νορβηγία πρόκειται να προμηθευτεί τέσσερα υποβρύχια AIP από τον γερμανό ειδικό υποβρυχίων TKMS, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Νορβηγίδα υπουργός Άμυνας. Σύμφωνα με νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, η υπουργός Ινε Ερικσεν Σορέντα δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι η Γερμανία επιλέχθηκε λόγω της στενής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο άλλος διαγωνιζόμενος για τη σύμβαση των υποβρυχίων της Νορβηγίας ήταν η γαλλική ναυπηγική DCNS.

Νορβηγία και Γερμανία πλέον θα εισέλθουν σε διαπραγματεύσεις και η τελική σύμβαση για την κατασκευή των υποβρυχίων αναμένεται το 2019.

Τα τέσσερα υποβρύχια αναερόβιας πρόωσης (AIP) θα αντικαταστήσουν τα έξι υφιστάμενα υποβρύχια κλάσης Ουλα που εισήλθαν σε υπηρεσία μεταξύ 1989 και 1992. Τα υποβρύχια έχουν σχεδιαστεί για να αντέξουν 30 χρόνια και θα φτάσουν στο τέλος της επιχειρησιακής ζωής τους στα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Η TKMS θα παραδώσει το υποβρύχιο Type 212 που είναι ήδη σε υπηρεσία με τα Ναυτικά της Γερμανίας και Ιταλίας. Τα νέα υποβρύχια θα μπορούν να παραμείνουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε κατάδυση και θα έχουν καλύτερες “αόρατες” ιδιότητες.

“Τα υποβρύχια είναι μεταξύ των πιο σημαντικών ικανοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Νορβηγίας και έχουν μεγάλη σημασία για την ικανότητα μας να προστατεύσουμε τα θαλάσσια συμφέροντα της Νορβηγίας. Είναι σημαντικό ότι έχουμε βρει έναν στρατηγικό εταίρο που μπορούμε να κατασκευάσουμε μια διευρυμένη και μια μακροχρόνια συνεργασία μαζί του”, είπε η Ινε Ερικσεν Σορέντα.

“Αυτό θέτει μια καλή βάση για τις μακροχρόνιες συνεργασίες που χρειαζόμαστε ώστε να διατηρήσουμε μια αξιόπιστη ναυτική ικανότητα στο άμεσο μέλλον. Η συνεργασία στα υποβρύχια με την Γερμανία θα διασφαλίσει ότι η Νορβηγία θα αποκτήσει τα υποβρύχια που χρειάζεται, και την ίδια στιγμή συμβάλλει στην έξυπνη άμυνα και στην πιο αποτελεσματική συνεργασία των αμυντικών μέσων του NATO”.

Η Νορβηγία ελπίζει να παραλάβει το πρώτο από τα τέσσερα υποβρύχια σε εφτά χρόνια απο την υπογραφή της σύμβασης και τότε να παραλαμβάνει ένα υποβρύχιο ανά έτος. Με την υπογραφή της σύμβασης να έχει προγραμματιστεί για το 2019, η Νορβηγία μπορεί να περιμένει την παραλαβή του πρώτου υποβρυχίου το 2022 και συνολικά τα τέσσερα το 2025.

Πίσω στον Απρίλιο του 2016, η Νορβηγία είχε προ-επιλέξει, μεταξύ έξι διαγωνιζόμενων, την Γαλλική DCNS και την Γερμανική TKMS ως τους πιθανούς κατασκευαστές των υποβρυχίων.

“Η προσέγγιση της Νορβηγίας είναι η στήριξη μιας μελλοντικής προμήθειας πάνω σε ένα υφιστάμενο σχέδιο υποβρυχίου. Θέλουμε να αποφύγουμε την ανάπτυξη μεγάλων έργων με τους κινδύνους, την αβεβαιότητα και τα κόστη που ένα τέτοιο έργο ενέχει. Ως εκ τούτου τα κριτήρια μας είναι ότι τα μελλοντικά υποβρύχια της Νορβηγίας θα κατασκευαστούν από ένα ναυπηγείο που έχει μεγάλη και συνεχόμενη εμπειρία στην κατασκευή υποβρυχίων”, ειπε η Ινε Ερικσεν Σορέντα.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, η DCNS είπε ότι η Νορβηγία διέκοψε την διαγωνιστική διαδικασία πριν την κατάληξη της με σκοπό να επιλέξει μια εναλλακτική λύση στο πλαίσιο μιας κοινής διακυβερνητικής προμήθειας με μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.

“Λυπούμαστε για αυτή την κυρίαρχη απόφαση ακόμα και αν την σεβόμαστε. Παραμένουμε πεπεισμένοι οτι η προσφορά μας ήταν ανώτερη, συγκεκριμένα στην περιοχή του ανθυποβρυχιακού πόλεμου, κρίσιμου τομέα για επιχειρήσεις και περιπολίες στον απώτατο Βορρά και παραμένουμε στη διάθεση της Νορβηγίας για να την επανέναρξη της συζήτησης, ειδικά αν η προγραμματιζόμενη συνεργασία με την Γερμανική Κυβέρνηση δεν καταλήξει σε μια συμφωνία.”

“Η DCNS ευχαριστεί τις υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας και το Γαλλικό Ναυτικό όπως επίσης και τους Νορβηγούς και Γάλλους βιομηχανικούς εταίρους της. Συνόδευσαν και υποστήριξαν τον όμιλο για να δημιουργήσει αυτή την ακμαία και υψηλού επιπέδου τεχνολογικά και βιομηχανικά προσφορά η οποία καλύπτει τις φιλοδοξίες του Βασιλικού Ναυτικού της Νορβηγίας.” δήλωσε με ανακοίνωση της η βιομηχανία.

Απόδοση/Μετάφραση απο το NavalToday.Com για την Προέλαση

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

18 Απαντήσεις

 1. Εντυπωσιακή εξέλιξη για ένα Υ/Β που δεν κατασκευάστηκε για εξαγωγή που σημειώνει την δεύτερη παραγγελία απο εξωτερικούς πελάτες. Στην τελική ανάλυση φαίνεται πως δεν είναι
  και τόσο ακατάλληλο σε σύγκριση με τον τύπο 214 που ακολούθησε.

  Ίσως να υπήρχαν λιγότερα προβλήματα για το ΠΝ, αν δεν επέλεγε την “δικιά” του κλάση.

  1. Νομίζω πως πάνω κάτω ίδια είναι, με την διαφορά πως το 212 σχεδιάστηκε για τα νερά της Βαλτικής που είναι σχετικά αβαθή οπότε χρησιμοποιεί κάποια ιδιαίτερη αντιμαγνητική τεχνολογία για το κύτος, ενώ το 214 είναι για πιο βαθιές θάλασσες οπότε δεν έχει αυτή την τεχνολογία.. Μπορεί να κάνω λάθος όμως.

   1. @npo
    Σύμφωνα με την παρακάτω αναφορά απο το γερμανικό μουσείο
    υποβρυχίων, το βάθος λειτουργείας των Υ/Β κλάσης 212 είναι
    τουλάχιστον 400m. Όπως το κατάλαβα εγώ, έχουν σχεδιαστεί για
    αποστολές σε ρηχά νερά κοντά στις ακτές, χωρίς αυτό να σημαίνει
    ότι δεν μπορεί να πάει και σε μεγαλύτερο βάθος εφόσον χρειαστεί.

    Στα αγγλικά:
    http://dubm.de/en/type-212-a/

    Η κατασκευή του σκάφους απο αντιμαγνητικό υλικό, νομίζω πως έχει
    και σχέση με την φύση των αποστολών σε περιοχές όπου υπάρχει
    ισχυρή ναρκοθέτηση, αλλά και με την συσκευή MAD αεροσκαφών
    ανθυποβρυχιακού πολέμου.

    Σε περίπτωση που τα 212 είναι ακατάλληλα για το περιβάλλον
    της Μεσόγειο, η επιλογή τους απο την Ιταλία κατά την γνώμη
    μου δεν βγάζει νόημα.

    Στην παρακάτω απεικόνιση εκεί που αναφέρει τα γενικά
    χαρακτηριστικά για τα Υ/Β, δίνει αναφορά για Test depth
    περισσότερα απο 700m για τα 212.

    http://www.naval.com.br/blog/wp-content/uploads/2008/11/214-212-209.jpg

    Η διαφορά που βλέπω εγώ είναι στο σχήμα και στα μεγέθη
    μεταξύ των δυο σχεδίων, οι Ιταλοί όπως και οι Γερμανοί και
    σε λίγο η Νορβηγία προτιμούν ενα συμπαγή σκάφος και
    σχέδιο (που δείχνει πιο ευέλικτο) ενώ οι πελάτες του 214
    θέλουν ένα σκάφος μεγαλύτερου εκτοπίσματος που προβλεπόταν
    εξ αρχής για εξαγωγή.

   1. Και εμείς,έχουμε 12 επιπλέον χρόνια στην πλάτη μας,στα οποία ούτε εμείς ούτε τα Τ-214 είδαν νέες τορπίλες.
    Και να δείς,πως μέχρι να πέσουν στο νερό τα τούρκικα του ιδίου τύπου,ούτε θα δούν/δούμε.
    Αλλά,όπως και σε άλλα ακόμη βαρύτερα,«ουδείς πταίει» εν Ἑλλάδι.

   2. Έχεις μεγάλο δίκιο. Πρώτα είχαμε τα παράπονα της Atlas, μετά τον ανασχηματισμό του 2006 που πάγωσε μια προσπάθεια αγοράς Seahake και έκτοτε αναβλητικότητα.

 2. Aπό την ηγεσία του Π.Ν έχει ειπωθεί ότι τα επόμενα υποβρύχια μας θα είναι κλάσης 212. Αυτό θα γίνει για οικονομικούς λόγους.
  Γνώμη μου όπως και πολλών άλλων που έχουμε συζητήσει το θέμα είναι ότι εξ αρχής το ναυτικό έπρεπε να είχε αγοράσει τα 212. Βέβαια από το ναυτικό λένε ότι ήθελαν ότι καλύτερο και ακριβότερο και τελικά αυτές τις επιλογές ,,τις πληρώσαμε,,. Πέρα την επιλογή των 214 προσωπικά μου έκανε εντύπωση ότι σε ότι αφορά το πλοίο γενικής υποστήριξης πως υπήρχε και άλλη λύση που κόστιζε το 1/5 του Προμηθέας.

  1. @X
   Επιτέλους επιστρέφει(η έτσι φαίνεται) η “λογική” στους αρμόδιους, το σκεπτικό ότι το ακριβότερο ίσον καλύτερο δεν ισχύει σε κάθε περίπτωση όπως και στην συγκεκριμένη.
   Με την επιλογή των 212Α θα μπορούσαν να αποφευχθούν μεγάλες φασαρίες επιπλέον
   έξοδα και καθυστερήσεις, αλλά εκείνη την εποχή “βρισκόμασταν” στην λωρίδα επιτάχυνσης
   αδυνατώντας να δούμε το τέλος του δρόμου μπροστά μας.

 3. Yπαρχει μεσα στα υποβρυχια,συστημα μετατροπης του μονοξειδιου του ανθρακος σε διοξειδιο;Αναφερομαι σε ολους τους τυπους.

  1. δεν μπορω να σκεφτω λογο υπαρξης τετοιου συστήματος σε υποβρύχιο AIP .βασικα ουτε σύστημα προειδοποίησης δεν χρειαζετε για το μονοξείδιο. δεν εχεις καπου καυση για να παιζει να ειναι μη ολοκληρωμενη. σίγουρα υπάρχουν μετατροπεις του διοξειδιου σε οξυγονο και πιθανον οσμωτικα φιλτρα για τον διαχωρισμο και αποθήκευση του αξυγονου απο την ατμόσφαιρα στις δεξαμενες του υποβρυχίου αν θελει να μην χρειαζόμαστε ανεφοδιασμό απο δεξαμενές.

   1. Γιατι εθεσα το ερωτημα.Ειχα διαβασει στο βιπερακι του Αλισταιρ Μακλην(Πολικος σταθμος Ζημπρα),για ενα τετοιο συστημα,για να μπορει το πληρωμα να καπνιζει εντος του σκαφους.Εχω δει στο Γιου Τιουμπ,βιντεο,με το Τυφων(το γνωστο Ρωσσικο υποβρυχιο),οπου μεσα στο σκαφος,υπηρχε και καπνιστηριο.Μου φανηκε περιεργο(εφ’οσον το μυθιστορημα του Α.Μακλην,δανειζοταν και αληθη στοιχεια),ενα τετοιο σκαφος,να μην εχει αναλογο συστημα.

  2. Απαγορεύεται το κάπνισμα μέσα στα υποβρύχια. Μπορούν να καπνίσουν μόνο όσοι βγαίνουν επάνω στον πυργίσκο που έχουν υπηρεσία ή για να κάνουν ένα διάλειμμα. Στα παλαιότερα υποβρύχια μας κλάσης 209 μου είχαν πει ότι απαγορεύεται ακόμη και να ανοίξουν ένα κουτάκι αναψυκτικού. Για να μην βγαίνει από μέσα αυτό το αέριο που έχει το αναψυκτικό που τώρα δεν θυμάμαι αν το λένε διοξείδιο ή κάπως αλλιώς.

  1. Θεωρητικα το σχημα Χ των 212 τα επιτρεπει ΚΑΙ επιχειρησεις σε πολυ ρηχα νερα (για να μην βρισκει το πηδαλιο στον βυθο)

 4. @fox2

  Φίλτατε, εκείνος ο διαγωνισμός καλώς ή κακώς πάγωνε διαρκώς λόγω κάποιων καλόπαιδων γ.γ. και ενός “γιγαντωμένου απότομα” επιχειρηματία που ήθελε να παραστήσει τον κατασκευαστή πολεμικού υλικού ενώ είχε πολλές μπίζνες και ακόμη να το αγγίξουν..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.