Στη φωτογραφία το αυτοκινούμενο σύστημα πυροβόλου Archer 155/52 διαμετρημάτων ίσως να είναι ένα από τα πιθανά υποψηφία συστήματα. (πηγή: Ibaril wikipedia)

Η Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Προμηθειών της Δανίας (DALO) ξεκίνησε το πρόγραμμα για την αντικατάσταση των 32 τελευταίων αυτοκινούμενων πυροβόλων M109A3 των 155 χιλιοστών, τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία από το 1965, με ένα νέο σύστημα αυτοκινούμενου πυροβόλου 155 χλσ.

Ο Στρατός της Δανίας αναζητεί 15 συστήματα, αν και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα κληθούν να υποβάλλουν προσφορές για 9 έως και 21 συστήματα.Το σύστημα μπορεί να είναι επί τροχοφόρου ή ερπιστριοφόρου οχήματος, με πλήρωμα όχι περισσότερο των πέντε ατόμων, πρέπει να έχει τη δυνατότητα προσβολής στόχου σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων και να να διαθέτει ταχυβολία έξι βλημάτων το λεπτό. Το σύστημα θα πρέπει επίσης, να έχει τη δυνατότητα τοποθέτησης οπλισμού αυτοπροστασίας.

Οι ενδιαφερόμενοι κατασκευαστές έχουν προθεσμία να ανταποκριθούν στο Αίτημα Παροχής Πληροφοριών (RfI) μέχρι την 17η Ιουνίου. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των απαντήσεων, στα μέσα Ιουλίου η DALO μελετά την επιλογή τριών ή τεσσάρων κατασκευαστών όπου θα προχωρήσουν στο στάδιο της προσφοράς με την αξιολόγηση τους να προγραμματίζεται στα τέλη του 2013 ή αρχές του 2014. Η σύμβαση απόκτησης αναμένεται να υπογραφεί στα μέσα του 2014. H DALO επιθυμεί 10ετες πακέτο υποστήριξης, συντήρησης και ανταλλακτικών.

Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων είναι το τροχοφόρο Archer των διαμετρημάτων 155/52 της BAE Systems Bofors, το ερπυστριοφόρο PzH 2000 των 155/52 χιλ. διαμ. της Krauss-Maffei Wegmann και το τροχοφόρο CAESAR των 155/52 της Nexter.

Η Δανέζικη κυβέρνηση βρισκόταν σε συνομιλίες με τις κυβερνήσεις Νορβηγίας και Σουηδίας για την ανάπτυξη και απόκτηση του Archer, ένα από τα διάφορα προγράμματα που είχαν ως σκοπό τη βελτίωση της Αμυντικής Συνεργασίας Nordic (NORDEFCO), άλλα αποσύρθηκε πριν οι υπόλοιπες χώρες υπογράψουν στη συμφωνία συμπαραγωγής το 2007. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία BAE Systems Bofors κατασκευάζει 24 συστήματα Arcer για τη Σουηδία και 24 για τη Νορβηγία.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο Shephard, το νέο πυροβόλο πρέπει να είναι το πιο ισχυρό σύστημα του Δανέζικου πυροβολικού. Το Δανέζικο Σύνταγμα Πυροβολικού αποτελείται από μία πυροβολαρχία και μια μονάδα ISTAR η οποία είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση των επιστράτων. Το Σύνταγμα έχει αναπτύξει τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα M/10 (Soltam K6) των 120 χλσ για την υποστήριξη της στρατιωτικής δύναμη της Δανίας που επιχειρεί στη επιχείρηση ISAF (International Security Assistance Force) στο Αφγανιστάν. Από το 2008 η DALO αναζητεί αγοραστή τα 12 συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (ΠΕΠ) M270A1, ως αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης να αποσυρθούν οι ΠΕΠ εκτός υπηρεσίας με την ταυτόχρονη μείωση στρατιωτικών δυνάμεων.

One Response

  1. defencegreece

    ο ΕΣ εχει ρωτησει τιμη?
    ισωs τωρα μετα απο 5 χρονια που δν βρεθηκε αγοραστηs να πιεσουμε σε μια χαμηλη τιμη

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: