Η Δανία επέλεξε το Piranha 5 ως αντικαταστάτη του M113– Αναβάλει την προμήθεια οβιδοβόλων

Η Δανία επέλεξε το Piranha 5 για την αντικατάσταση των θωρακισμένων οχημάτων M113. (GDELS-MOWAG/IHS Janes 360)
 • Το Piranha 5 της GDELS – MOWAG έχει επιλεγεί για τον διαγωνισμό αντικατάστασης των M113 της Δανίας.
 • Η Δανία επίσης έχει αποφασίσει να αναβάλει την προγραμματισμένη προμήθεια του νέου αυτοκινούμενου (Α/Κ) οβιδοβόλου των 155 χιλιοστών.

Η Δανία έχει επιλέξει το 8Χ8 Piranha 5 της General Dynamics European Land Systems – MOWAG για το νέο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ), ανακοίνωσε την 30η Απριλίου το υπουργείο Άμυνας της Δανίας (MoD).

Η κίνηση σηματοδοτεί το τέλος του μεγαλύτερου διαγωνισμού θωρακισμένων οχημάτων της Ευρώπης, και καταδεικνύει τον θρίαμβο των 8Χ8 σε ένα συναρπαστικό διαγωνισμό στον οποίον είχαν προκληθεί εντάσεις ανάμεσα στις δύο σχολές σχεδίασης θωρακισμένων οχημάτων, τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων, η μία εναντίον της άλλης.

Σε υπηρεσία με το Βασιλικό Στρατό της Δανίας το Piranha 5 θα αντικαταστήσει την σειρά ερπυστριοφόρων οχημάτων M113.

Επιπλέον το MoD ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την προγραμματισμένη προμήθεια του νέου A/K συστήματος οβιδοβόλου (SPA) των 155 χιλιοστών.
Η Δανία θα προμηθευτεί το ελάχιστο 206 οχήματα Piranha 5, με τον αριθμό στο μέλλον να αυξάνεται στα 450, αν και το MoD ανακοίνωσε πως «ο ακριβής αριθμός θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.»

Μιλώντας σχετικά με την επιλογή, ο Δανός υπουργός Άμυνας Νικολάι Γουάμεν, είπε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που …το Piranha 5 είναι ο νικητής του διαγωνισμού για τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα της άμυνας. Το σημερινό μας ΤΟΜΠ έχει υπηρετήσει στο Στρατό ικανοποιητικά για πολλά χρόνια, και θα συνεχίσει για μερικά χρόνια ακόμη, όμως με το Piranha 5 έχουμε βρει το ΤΟΜΠ το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις μελλοντικές αμυντικές αποστολές.»

Για τις απαιτήσεις της Δανίας το Piranha 5 είχε συναγωνιστεί στις δοκιμές με ένα άλλο 8Χ8, το Véhicule Blindé de Combat d’Infanterie (VBCI) της Nexter Systems, και τρεις ερπυστριοφόρες προσφορές: Το G5 της FFG Flensburger, το Armadillo της BAE Systems και το ASCOD 2 της General Dynamics European Land Systems – Santa Barbara Sistemas, η επιλογή του Piranha 5 έγινε «μετά από ενδελεχή εξέταση και αξιολόγηση των προσφορών από τους προμηθευτείς και δοκιμών στα οχήματα.»

Η απόφαση να ανασταλεί το πρόγραμμα προμήθειας του Πυροβολικού (ΠΒ) της Δανίας προκύπτει ως αποτέλεσμα επανακαθορισμού της χρηματοδότησης για την επισκευή του ελικοπτέρου AW101 Merlin, το όποιο κατέπεσε τον Οκτώβριο του 2014 στο Αφγανιστάν. Αν και είχε αναφερθεί ότι το ελικόπτερο είχε ανατραπεί στο πλάι, κατά τη διάρκεια απογείωσης κοντά στο Μαζάρ-Ι-Σαρίφ του βορείου Αφγανιστάν, το ελικόπτερο φέρεται να έχει υποστεί βαριές ζημίες κατά την πτώση. Σύμφωνα με το MoD, «όποτε το ελικόπτερο μπορέσει να ανακατασκευαστεί ή αντικατασταθεί, θα είναι μια τριψήφια δαπάνη εκατομμυρίων ευρώ» – τουλάχιστον 100 εκατομμύρια κορόνες Δανίας (15,1 εκατ. δολάρια ΗΠΑ).

«Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε μια συμφωνία… να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να καθυστερήσει η προμήθεια του νέων οβιδοβόλων του Στρατού, η οποία πρόκειται να βοηθήσεις στη δημιουργία οικονομικής ευελιξίας,» ανακοίνωσε το MoD.

Το νέο σύστημα Α/Κ οβιδοβόλου των 155mm/52 διαμετρημάτων προορίζεται να αντικαταστήσει τα Α/Κ οβιδοβόλα M109A3 των χιλιοστών των Forsvaret (Ένοπλες Δυνάμεις) της Δανίας, με την προγραμματισμένη αγορά 21 SPA.

Τρεις προσφορές είχαν διαγωνιστεί για την απαίτηση: Το ερπυστριοφόρο σύστημα K9 Thunder της Samsung Techwin, το τροχοφόρο σύστημα CAESAR της Nexter Systems, και το σύστημα πυροβολικού Autonomous Truck Mounted howitzer System (ATMOS) SP της Elbit/Soltam.

Σύμφωνα με το MoD, η Δανία τώρα προσανατολίζεται προς την «διερεύνηση πιθανοτήτων ενοικίασης ή δανεισμού σύγχρονων οβιδοβόλων από μια άλλη χώρα» ως ένα μέτρο κάλυψης των αναγκών μέχρι η χώρα είναι και πάλι σε θέση να κοιτάξει την αγορά ενός νέου συστήματος SPA.

Απόδοση από το IHS Janes 360 για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

28 Απαντήσεις

  1. Τουλάχιστον αξιόλογο..
   Αυτή είναι μία από τις σοβαρές εναλλακτικές αλλά κυρίως προοπτικές που μας προσφέρει ενδεχόμενη μελλοντική απόπειρα συνεργασίας με τη Yugoimport.
   http://www.yugoimport.com/en/proizvodi/lazar-ii-8×8-mravmrap-multi-purpose-armored-vehicle
   Φημολογείται η τιμή του στα 600,000,00$ ανά όχημα

    1. Βάλε και ALAS…..και LORANA…..πεδίον δόξης λαμπρόν ανοίγεται….
     Ο Ήσυχος πέταξε κάτι κουβεντούλες σε συνέντευξη του…. γιά να δούμε…

   1. Μην το ψαχνεις ο Ε.Σ ψωνιζει παντα η απο το πανω ραφι η απο τους “Ασπροπυργους” τΗς Αμερικης και της Ευρωπης. Διακοσια τετοια οχηματα δλδ 120.000.000 ευρω? Ναι αλλα θα πηγαιναν να πουν για συμπαραγωγη (γιατι η πατριδα μας δεν πωλειται δεν εκβιαζεται κλπ) για να κολλαμε λαμαρινα στην Θεσσαλονίκη. Και θα εβλεπες τα 120.000.000 πως θα γινοταν 500.000.000 αμεσως αμεσως. Μετα τα εχουμε ξαναπει στο πεζικο σε οτι δεν μπαινει γρασο δεν περπατα. Αμα ηταν να αγοραζαμε τιποτα HMWW με “πολυ βαρυα θωρακιση” θα σου ελεγα εγω πως θα τα βρισκαμε τα λεφτα. Σε βρισκω τουλαχιστον ρομαντικο

 1. Tα ὀχήματα αὐτῆς της κατηγορίαςπρέπει να εἶναι ὅσο το δυνατόν ἀπλούστερα,και ὡς ἐκ τούτου φθηνότερα,ἀλλά και να ἐξετάζεται με κάθε αὐστηρότητα ἡ ἀναγκαιότητα τους,και να ἀντιμετωπίζονται ὡς καθαρά ὀχήματα μεταφορᾶς προσωπικοῦ,κάτι σάν σύγχρονη ἐκδοχή του BTR-152,και ὅχι ὡς Τεθωρακισμένα Ὀχήματα ΜΑχης,ἐπειδή εἶναι λόγω τροχῶν καταδικασμένα σε πολύ χαμηλα ἐπίπεδα προστασίας,ἄρα πολύ τρωτά στο πεδίο της μάχης.
  Ἡ κάθε ἐπιπλέον δυνατότητα που μπορεί να τους ἑνσωματωθεί,ὅπως πυροβόλο 20-25-30 χιλιοστῶν,σύν θερμικοί ἀπεικονιστές,συν συστήματα σταθεροποιήσεως κ.ο.κ,ἐκτροχιάζει το πλαίσιο τακτικῆς ἀξιοποιήσεως,ἀλλά και τον πρϋπολογισμό.
  Οἱ ἐταιρείες βεβαίως,θα τοποθετήσουν ἀκόμη και ὁπλισμό ἄρματος ἄν ὁ πελάτης εἶναι πρὀθυμος να πληρώσει,ἀλλά ἄν ὁ πελάτης εἶναι ἕνας στρατός με ἀποστολή την φύλαξη των συνόρων (και ἴσως και την ρεβάνς,θού κύριε…) και ὅχι τις εἰρηνευτικές ἀποστολές,θα πρέπει να ξέρει τί χρειάζεται,και τί μπορεί να πληρώσει.

  1. Αναφερόμαστε καθαρά για ΤΟΜΠ και όχι ΤΟΜΑ.
   Ο Ε.Σ. έχει τραγική έλλειψη ως γνωστόν σε ΤΟΜΠ.
   Ασφαλώς και τα τροχοφόρα ΤΟΜΠ δεν ενδείκνυνται ίσως για το χειμερινό περιβάλλον της Θράκης αλλά για τις ΑΔΤΕ είναι υπεραρκετά ίσως.Δεν μένει παρά να ρωτηθεί η Γιούγκο αν μπορεί να το βγάλει ως ερπυστριοφόρο και με ποιες προδιαγραφές.
   Αν δεις στον παραπάνω υπερσύνδεσμο τα χαρακτηριστικά του και σε συνδυασμό με μία εξαιρετικά χαμηλή τιμή για μεγάλη ποσότητα και τα αντιπαραβάλλεις με τα Ελληνικά δεδομένα και προοπτικές,θεωρώ ότι εξάγονται πολύ απλά και χρησιμότατα συμπεράσματα.
   Προτάσεις και λύσεις φίλε μου,όχι μασημένη τροφή κατά την πάγια Ελλαδική πρακτική των “ειδικών του χώρου”..και των επιτελείων..

   Υ.Γ.: ΟΙ προοπτικές με την Γιούγκο είναι εξαιρετικές
   http://www.yugoimport.com/en/proizvodi/artiljerijsko-naoruzanje
   http://www.yugoimport.com/en/proizvodi/lvb-250f-laser-guided-bomb
   http://www.yugoimport.com/en/proizvodi/grom-b-thunder-b
   http://www.yugoimport.com/en/proizvodi/122-mm-extended-range-rocket-family
   http://www.yugoimport.com/en/proizvodi/municija-za-tenkovske-topove

   Αλλά στο Ελλάντα..

   1. Δεν εχει ελλειψη ΤΟΜΠ ο ΕΣ.Εχει πολλα,δεν εχει το ΠΖ του νοοτροπια χρησης τους,ουτε των ΤΟΜΑ που πρωτος απεκτησε! ( επαρατος επταετια αγορασε το μοναδικο τοτε δυτικο ΤΟΜΑ,το ΑΜΧ-10Ρ που ακομη χρησιμοποιοειται ).Κι ουτε δειχνει σημεια αναρρωσης με την αφασια που επικρατει!Γενικως,η Δανια αγοραζει υλικο για επιχειρησεις χαμηλης εντασης , για ειρηνευτικες αποστολες,οχηματα ελαφρα,αερομεταφερομενα ,υψηλης ταχυτητος και ελαφρας θωρακισεως (συγκριτικα με τα συγχρονα ΤΟΜΠ,ΤΟΜΑ κι οχι σε συγκριση με τα Μ-113 ).Για συμμετοχη σε αποστολες του ΝΑΤΟ και ΟΗΕ,εκει περιοριζονται οι αναγκες της εν λογω χωρας.Οι Σερβοι απο την εποχη της ενωμενης Γιουγκοσλαβιας εδειχναν ενδιαφερον για υλικο καταλληλο για τετοιου ειδους συγκρουσεις οπως ηταν οι συγκρουσεις στην τεως Γιουγκοσλαβια.Κι αν υπαρξει συγκρουση στο Κοσσυφοπεδιο η στην Βαρδαρια Μακντοναλντια με τους αρναουτες τετοια οχηματα θα ειναι χρησιμα.Το ενδιαφερον του ΕΣ για τροχοφορα ΤΟΜΠ ηταν για εκπληρωση αναγκων σχετικα με τις διεθνεις υποχρεωσεις,οπως με την εσπευσμενη αποκτηση των ελαφρων γαλλικων τροχοφορων VBL.Iσως θα ηταν μερικα χρησιμα για μοναδες προσανατολισμενες ΒΔ ,οπου οι πιθανοι αντιπαλοι δεν αποτελουν αρματικη απειλη αλλα περισσοτερο σαν δραση ατακτων.

    1. Από πολλά νοσούν οι Ε.Ε.Δ. και σε άλλα τόσα έχουν έλλειψη.Το θέμα μας είναι η απουσία ικανού ΤΟΜΠ για να κάνει αυτό που περιγράφει το ακρωνύμιο.

     Όπως έγραψα σε άλλο ποστ: “Και διαβάζεις σε άλλη ανάρτηση ότι η Ρουμανία (με κάτι ψιλά από ΤΘ οχήματα..) ψάχνει για συνεργασία με την KMW..Και εδώ με τόσες χιλιάδες..μόνο αγορά κτλ.Πόσο θα κοστίσει δλδ να «φτιάξει» (με τη συμμετοχή όποιας εταιρείας απαιτηθεί) η ΕΒΟ ή τα περίφημα ΠΕΒ 303-4 (με τη συμμετοχή όποιας εταιρείας απαιτηθεί..) ένα Μ-113 «refurbished»,Κένταυρο ή ακόμη καλύτερα ένα Λεωνίδα?Από 1-2-3-4-5 εκ.€ έκαστο?Να μάθουμε επιτέλους πόσο θα στοιχίσει σε πραγματικές τιμές για τις χ-ψ ανάγκες σε ΤΟΜΠ και να μην ψαχνόμαστε διαρκώς.”
     Ας δοκιμαστεί..και αν βρεθεί κάτι καλύτερο στο ίδιο κόστος γιατί όχι.

     Εκτός και αν προτιμάμε στον Έβρο Μ113 εν καιρώ πολέμου ή επιχειρήσεων..

     1. Χωρις καμμια διαθεση υπερασπισης των Μ113 ή των καρ@#$%δων που μας εφτασαν ως εδω , πρεπει να ειμαστε λιγο πιο φιδωλοι στις εκφρασεις μας , διοτι πολλοι συμπατριωτες μας σε περιπτωση πολεμου εξαρτουνται απο αυτα τα οχηματα. Σιγουρα καποιοι απο αυτους διαβαζουν τα σχολια και δεν τους τιμουμε λεγοντας οτι επανδρωνουν Οχήματα Μεταφοράς Πτωμάτων. Αντιθετως τους υβριζουμε.
      Η πατριδα μας μπορει να ειναι οπως ειναι, αλλα δεν κανει επιθετικους πολεμους ουτε παταει επι πτωματων για να παει μπροστα οπως αλλες που κατα τα αλλα θαυμαζουμε. Για την Αμυνα της εναντι εισβολης -και μονο- παρατασσει στα συνορα περι τα 2500 ελαφρα θωρακισμενα ερπυστριοφορα για να προστατευονται οι μεταφερομενοι πεζικαριοι κυριως απο θραυσματα πυροβολικου , που διαχρονικα ειναι η κυρια αιτια ανθρωπινων απωλειων σε πολεμους. Τα βληματα των 155 και οι ολμοι ειναι ακομη ιδια με αυτα για τα οποια σχεδιαστηκε το Μ113, μονο τα βεληνεκη αλλαξαν. Και αλλες φορες ειχαμε σοβαρες ελλειψεις σε εμψυχο ή αψυχο υλικο αλλα παντα τιμησαμε τα ελληνικα οπλα. Αυτα εχουμε , με αυτα θα πολεμησουμε αν χρειαστει. Αν τα παπια ειναι αχρηστα, η επομενη λυση μεταφορας στην πρωτη γραμμη με την κατασταση σημερα, ειναι αθωρακιστα φορτηγα.

     2. Ομως ηρθαν με τη συμφωνη γνωμη των γες γεεθα κτλ…?οποτε το ερωτημα ειναι οτι τα ηθελαν για να χουν μηχανοκινητο πζ εστω οχι καλα προστατευμενο ή για αλλο λογο….που δεν ειναι καθαρα επιχειρησιακος.γιατι αν ειναι μονο για μηχανοκινηση και με τα αγροτικα μια χαρα κανεις τη δουλεια να μην πω και καλυτερα

    1. ΤΟΜΠ ἀποκαλοῦνται,ἀλλά το πόσο τεθωρακισμένα εἶναι τα ὀχήματα αὐτῆς της κατηγορίας,συζητιέται.

     1. STIS EPIHIRISIS TETHORAKISMENON DEN YPARHOUN AMYNTIKES EPIHIRISIS MONON,YPARHI PROELASI,EPITHESI ,AMYNA, EPIVRATHINSI.META TIN EPIVRADYNSI I ANTIMETOPISI EPITHETIKIS ENERGEIAS YPARHI ANTEPITHESI,KATADIOXI,KATASTROFI TOY ANTIPALOY,KATALIPSI KATALLILOU EDAFOYS PROS DIEFKOLINSI OPIASTHIPOTE ENERGEIAS THA AKOLOUTHISI,AMYNTIKO DOGMA DEN SIMENI PERIHARAKONOME ,APOKROUO KE TOYS PERIMENO NA ANADIORGANOTHOYN KE NA EPANELTHOYN.NA TIN PEFTETE STOUS PEZIKARIOUS INE YPETIOI
      TIS YPOVATHMISIS TOU PEZIKOY,APO 40 HRONIA EHOUN TOMA,APO TA KALYTERA TIS EPOHIS,POTE DEN TA AXIOPIISAN,PANTA EVRISKAN DIKEOLOGIES NA APALAGOUN SAN MATHITRIES POU DIKEOLOGOYNTE ATOPOS

  2. Πιο σωστός δεν γίνεται. Ποτέ δεν ήταν φτηνά, τουλάχιστον οι διαμορφώσεις που ενδιέφεραν εμάς. Τα ανακατασκευασμένα Μ-113 της Αυστραλίας ήταν κούκλες, αλλά ακριβούτσικες. Να σκεφτόμασταν την αγορά των Δανέζικων Μ-113; Στο παρελθόν τα είχαν πάρει οι Ιορδανοί προς 150 χιλ το κομμάτι και ίσως το ξανακάνουν. Όταν χρειάζεσαι 3-6 χιλ παπάκια διαφόρων ειδών, τα λεφτά είναι πολλά για καινούργια. Ίσως όμως να μπορείς να τα αναβαθμίσεις αν το σχεδιάσεις καλά. Μπορεί να είμαι λάθος αλλά καλοέβλεπα και την αγορά των Αυστριακών Saurer 4K 4FA και Kurassier.

   1. Δεν υπάρχουν αρκετά Saurer 4K 4FA. Μια χαρά είναι και τα Λεωνίδας2 ή και σε μια νέα έκδοση που θα χρησιμεύει ως πλατφόρμα για ΤΟΜΠ & ΤΟΜΑ (αν πάμε προς τα εκεί..).Πρέπει όμως,κάποιοι Ανευθυνοϋπεύθυνοι, να κάτσουν να δουλέψουν μεθοδικά και με τον κατάλληλο τρόπο, να μελετήσουν και κυρίως να ετοιμάσουν σωστές προτάσεις και ερωτήσεις και να ψάξουν.
    Πόσο θα στοιχίσει,αυτό,εκείνο,το άλλο, αναλυτικά με αριθμούς και κοστολόγια. Τί ποσοστό εγχώριας συμμετοχής μπορεί να υπάρξει και πιο κτλ.
    Όχι ταξιδάκια διαφόρων αποστάσεων και ποικίλων παρασκηνίων, όπου πλασάρουν στους ιθαγενείς παραμυθάκια έπειτα (κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις τοποθετήσεις του εξωτερικού αλλά και με τις εκπαιδεύσεις..αλλά αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία που έχει και κάποιο βαθμό σχετικότητας με τα εξοπλιστικά προγράμματα..).
    Στο κάτω κάτω για το τις ανάγκες του Έβρου σε ΤΟΜΠ απαιτούνται θεωρητικά 300 οχήματα (3.000 πεζικοί) * 3 εκ.€ για ένα νέο ΤΟΜΠ ή ΤΟΜΑ “ΑΑΑ διαλογής” αντιλαμβάνεστε που θα πάει το πράμα.
    Είτε τροχοφόρο είτε ερπυστριοφόρο,αν πέσει IED..δεν γλυτώνει το σύστημα κίνησης..είναι και θέμα τύχης, αν χάσεις από ένα τροχό μόνο..κάτι γίνεται.Το ψηλό προφίλ στο Lazar 2 είναι θέμα βέβαια αλλά μένει να δούμε αν μπορούν να το βγάλουν ως ερπυστριοφόρο και με ποιά χαρακτηριστικά.

    Το Πακιστάν φημολογείται πως πλήρωσε για 20 κομμάτια LAZAR2 12εκ.$ και το θέμα είναι πως με την εν λόγω εταιρεία υπάρχουν προϊόντα που μας ενδιαφέρουν παρα παρα πολύ να αποκτήσουμε σε πολύ μεγάλες ποσότητες και με χαμηλή τιμή και με προοπτικές στενής συνεργασίας.
    Αρκεί βεβαίως, να γκρεμιστούν κάποιες παράγκες,να αλλάξουν νοοτροπία αρκετοί υπεύθυνοι, να προσγειωθούν στην σύγχρονη πραγματικότητα, να μάθουν από ρεαλιστικές συνθήκες εκπαίδευσης και μάχης και γενικά να ξυπνήσουν πριν να είναι πολύ αργά.

 2. @Μanolis
  Ουτε ομως πρεπει να τους αφηνεις με την ψευδαισθηση, να νομιζουν οτι εχουν ενα οχημα που μπορει να τους προστατευσει.Αν χρειαζεται να διαβασουν το οποιο μπλογκ για να μαθουν οτι το οχημα τους δεν μπορει να τους προσφερει σχεδον τποτα,αυτο σημαινει οτι μεχρι τωρα ηταν εκτος τοπου και χρονου.

  1. Ειχα ενα φιλο που πηγε στρατο απολυθηκε και μετα καθως συζητουσαμε έμαθε πως ουτε το αλεξισφαιρο ουτε το κρανος τον προστατευουν οπως πιστευε(ο ατιμος πιστευε οτι και απευθειας βολιδα να φαει δν θα παθει τπτ αφου εχει κρανος και γιλεκο).και τα μπλογκ καμια φορα οταν τπτ αλλο δεν λειτουργει οπως πρεπει κατι κανουν..το ερωτημα ειναι φταιει αυτος που δεν ρωτησε ή οι αλλοι που ηξεραν και δεν του ειπαν?ετσι και τα ταξι νεκροφορες αυτοι που τα φεραν ηξεραν οτι εχουν ελλειπή προστασια και το καναν για να εχουν τουλαχιστον μηχανοκινητο εστω και σπροστατευτο πζκαι οχι ποδαρατο οπως τον αππ κατι που σε περιοδο ισχνων αγελαδων μπορει να ειναι εστω κατανοητο ή το καναν για να κομπαζουν οτι εχουν εναν απο τους μεγαλυτερους στολους m113 και αφου πολεμος δεν γινεται για οτιδηποτε αλλο που να χει να κανει με μιζα…κατι που ειναι στο ελλαδισταν οπως αναφερεται λογικο..

 3. Θεωρώ ότι οι ανωτέρω “προλαλήσαντες” (ας είναι και αεροπλάνοι..) επεξηγούν το θέμα επαρκώς.
  Ασφαλώς και θα πολεμήσουμε με αυτά που έχουμε αρκούν δεν αρκούν.Αρκετοί άλλοι σε δυσμενέστερη μοίρα από τους επιβαίνοντες των μ-113.Δεν έχει νόημα το ψυχολογικό ντόπινγκ σε απαίδευτο στράτευμα,περισσότερη ζημιά θα κάνει.
  Ζητούμενο είναι η πρόοδος που δεν υπάρχει στις Ε.Ε.Δ. για γνωστούς λόγους και δεν φταίνει τα κομματόσκυλα μόνον (χωρίς στολή ή και με στολή..).Πρέπει όμως,κάποιοι Ανευθυνοϋπεύθυνοι, να κάτσουν να δουλέψουν μεθοδικά και με τον κατάλληλο τρόπο, να μελετήσουν και κυρίως να ετοιμάσουν σωστές προτάσεις και ερωτήσεις και να ψάξουν.Πόσο θα στοιχίσει,αυτό,εκείνο,το άλλο, αναλυτικά με αριθμούς και κοστολόγια. Τί ποσοστό εγχώριας συμμετοχής μπορεί να υπάρξει και πιο κτλ.Όταν αποφασίσουν να επενδύσουν χρήματα, αυτά πρέπει να κατευθυνθούν σε νέα πλοία και εκσυγχρονισμό αεροσκαφών. Όποτε ψάχνουμε για ΤΟΜΠ που να κάνει τη δουλειά αξιόπιστα και αναλογικά φθηνά και να υποστηρίζεται τεχνικά από την εγχώρια αγορά.Επείγει όμως και η προμήθεια με τον χ, ψ τρόπου του κατάλληλου χ,ψ ΤΟΜΠ σε 200-300 τμχ για τις ανάγκες από την Αλεξανδρούπολη και πάνω.
  Το 25αρι των AIFV, τα τουρκικής κατασκευής m72-law και οι 7.62mm (APHC) “εξαερώνουν” τα ΤΟΜΠ μας..

  1. Αστο αδεφρε, το τρενο (της εγχωριας βαριας αμυντικης βιομηχανιας) σφυριξε προ πολλου και επιστροφη δεν υπαρχει…

 4. Δηλαδή στην κατάσταση που βρισκόμαστε τι θα αγοράζατε με τα κονδύλια που υπάρχουν?
  Φτάνουν μόνο για αγορά Μ113 για μεταφορά στρατιωτών. Αν υπάρχει κάποια καλύτερη ιδέα το συζητάμε (το Lazar σαν κατασκευή φαίνεται να ταιρειάζει για την δουλειά) αλλά νομίζω οτι ορισμένοι θέλουν ΤΟΜΠ με προστασία άρματος και να κοστίζει οσο ενα τζίπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.