Η Δανία θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό κατά 20%, στην περίοδο 2018-2023

Δανός στρατιώτης κατά τη στρατιωτική εκπαίδευση

Η κυβέρνηση της Δανίας [“Venstre” (το φιλελεύθερο κόμμα), η Φιλελεύθερη Συμμαχία και οι Συντηρητικοί], οι Σοσιαλδημοκράτες, το Λαϊκό Δανέζικο Κόμμα και το Σοσιαλφιλελεύθερο Κόμμα κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την άμυνα της Δανία για την περίοδο 2018-2023. Εν όψει της νέας πολιτικής ασφαλείας, τα κόμματα συμφωνήσαν να αυξήσουν τον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό κατά οχτακόσια (800) εκατομμύρια δανέζικες κορώνες (Dkr) από το 2018 με αυξητική τάση στα τέσσερα εκατομμύρια οχτακόσιες χιλιάδες (4,8) “Dkr” μέχρι το 2023.

Η νέα αμυντική συμφωνία για το 2018-2023 αντιπροσωπεύει την σημαντική επένδυση στην άμυνα για την προστασία και άμυνα της Δανίας. Η σημαντική αύξηση θα ανεβάσει τον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό της δανέζικης άμυνας από το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, στο είκοσι τοις εκατό (20%) μεγαλύτερο από το σημερινό. Την ίδια στιγμή, οι σημαντικές επενδύσεις στον εξοπλισμό σχετικά με την περίοδο της συμφωνίας δείχνουν ότι η Δανία σκοπεύει να εναρμονιστεί με την οδηγία του “NATO” σχετικά με την δαπάνη του δυο τοις εκατό του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος στους νέους εξοπλισμούς.

Η συμφωνία θα ενισχύσει τις συνεισφορές της Δανίας στη συλλογική αποτροπή του “NATO”, θα βελτιώσει την ικανότητα της να συνεισφέρει στις διεθνείς επιχειρήσεις, θα αυξήσει τις αμυντικές συμμετοχές στην εθνική ασφάλεια και θα ενισχύσει την κυβερνοάμυνα όπως επίσης την εθνική ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.

“Η συμφωνία καταδεικνύει την βούληση και την αποφασιστικότητα μας να προστατεύσουμε και προασπίσουμε μια ασφαλή και προστατευμένη Δανία όπως επίσης και να διατηρήσουμε τη θέση μας ως ένας βασικός σύμμαχός του “NATO”. Η ενίσχυση της άμυνας ειναι αναγκαία υπό την εμφάνιση της επιδεινούμενης κατάστασης της πολιτικής ασφαλείας. Η σημερινή συμφωνία παρέχει μια ενισχυμένη δανέζικη άμυνα – με περισσότερα στρατεύματα και καλύτερο εξοπλισμό- και την αυξημένη εθνική ετοιμότητα.”

Τα κόμματα συμφωνήσαν σε μια εξαετή συμφωνία-πλαίσιο που θα καθορίσει την πορεία προς την κατεύθυνση του μέλλοντος και την ανάπτυξη της αμυντικής και εθνικής ετοιμότητας και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

Με γνώμονα τις σημερινές επιχειρησιακές ικανότητες του στρατού, οι εργασίες θα υλοποιηθούν ώστε να δημιουργηθεί μια εκστρατευτική ταξιαρχία η οποία θα μπορεί να συνεισφέρει στην αποτροπή ενός ισότιμου αντιπάλου και να συμμετέχει στη συλλογική άμυνα υπό το πλαίσιο του “NATO”. Η ταξιαρχία θα ενισχύσει την συνολική μαχητική ικανότητα και κινητικότητα των ενόπλων δυνάμεων και θα ενισχύσει την ικανότητα να επιχειρούν στο πλαίσιο του “NATO”.

Θα δημιουργηθεί ένα τάγμα ελαφρύ πεζικού (με περίπου πεντακόσιους στρατιώτες). Το τάγμα θα μπορεί να αναπτυχθεί από αέρος ή θαλάσσης και θα μπορεί να ‘ναι μέρος της συλλογικής άμυνας, κάποιων διεθνών ή εθνικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της αστυνομίας. Το τάγμα ελαφρύ πεζικού θα αποτελειται από το επιτελείο, το λόχο διοικήσεως και τρεις λόχους ελαφρύ πεζικού εξοπλισμένους με όλμους και αντιαρματικά όπλα για την εξουδετέρωση των τεθωρακισμένων οχημάτων.

Η διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων θα αναδιοργανωθεί για να προσαρμοστεί στην αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες επενδύσεις στα επίλεκτα σώματα “Jaeger Corps” και “Frogman Corps”. Κατά την περίοδο της συμφωνίας 2018-2023, ο αριθμός των μονάδων περιπολιών ειδικών επιχειρήσεων θα αυξηθεί κατά πενήντα τοις εκατό (50%). Είναι η φιλοδοξία για τον επιπρόσθετο διπλασιασμό του αριθμού των μονάδων επιχειρησιακών περιπολιών ειδικών επιχειρήσεων σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα κατά την επόμενη αμυντική συμφωνία.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.