Η Δανία παρέλαβε προς έλεγχο τα πρώτα Piranha 5

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]α πρώτα 8X8 τεθωρακισμένα οχήματα Piranha 5 διαμόρφωσης προ-μαζικής παραγωγής παραδόθηκαν στη Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Προμηθειών της Δανίας (DALO) από τη βιομηχανία General Dynamics European Land Systems-Mowag (GDELS-Mowag).

Τα πρώτα εφτά οχήματα πριν από την μαζική παραγωγή, τα οποία κατασκευάστηκαν στη διαμόρφωση μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ), θα διέλθουν το πρόγραμμα δοκιμών, ξεκινώντας το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Το πρόγραμμα δοκιμών περιλαμβάνει τις κλιματικές δοκιμές αποδοχής, τη δοκιμή αποδοχής πιστοποίησης και θα ολοκληρωθεί με τις δοκιμές αποδοχής χρήστη κατά τα τέλη του 2017.
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δοκιμών, οι έλεγχοι του Βασιλικού Στρατού της Δανίας θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2018.

Η DALO υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια 309 οχημάτων σε έξι εκδόσεις (ΤΟΜΠ, Διοίκησης και Ελέγχου, Ασθενοφόρο, Μηχανικό, Ολμοφόρου και Επισκευών), όπως επίσης και πολυετή σύμβαση υποστήριξης.

Πηγή: gdels.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

27 Απαντήσεις

 1. Σε αντικατάσταση του ερπυστριοφόρου Μ113 (πάλι ευκαιρία για προμήθεια από το παλιατζίδικο για εμάς?!?) οι Δανοί βάζουν τροχοφόρο. Άραγε θεωρούν πως τα καταφέρνει καλλίτερα στην λάσπη, διότι αυτό νομίζω πως είναι το επιχείρημα υπερ της ερπύστριας.

  1. @Jerry
   Δέν νομίζω οτι η ερπύστρια θα τα καταφέρνει καλύτερα στην Λάσπη από οκτώ τροχούς…άλλωστε και η Ευρώπη δέν είναι πια ο λασπότοπος που ήταν πριν αιώνες ? υπάρχουν σχεδόν παντού δρόμοι παράδρομοι ..αλλα και αυτό να ισχύει ,τα πλεονεκτήματα του τροχοφόρου είναι τόσα πολλά,που γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ της επιλογής του..όπως πχ η μετάβαση στο πεδίο της μάχης γρήγορα και με λιγότερη κόπωση για τους στρατιώτες,η μή δέσμευση αρματοφορέων,η δυνατότητα διαφυγής έστω και με λιγότερους τροχούς μετά από νάρκη κ.α…

  2. Τα νέας γενιάς τροχοφόρα ειναι πολύ ικανότερα απ’οσο νομίζουν πολλοί , πλας ειναι και πιο εύκολα στη συντήρηση . Στον ελλαδικό χώρο η μονη περιοχή που χρειάζεται ερπύστριοφορα ειναι ο Έβρος , που και καλά ειναι λασπώδες το έδαφος , αν και εγώ έχω δει τροχοφόρα να τα πηγαίνουν μια χαρά και σε λασπώδες έδαφος . Οπως και να’χει , τα m113 πρεπει να αντικατασταθούν οσο πιο σύντομα γίνεται , διότι στο τέλος απο asset του στρατού μας θα γίνει liability, αν δεν έχει γίνει ήδη .

   1. Και εγώ έχω δει όλα τα Στάγιερ της Επιλαρχίας να είναι κολλημένα στη λάσπη και να τα βγάζουν ένα-ένα με Μ113.

   2. ΟΚ δεν διαφωνώ για τις ικανότητες του αλλά αυτό που είδα είναι ένα όχημα να εισέρχεται ήδη κινούμενο στο λασπωμένο δρομολόγιο. Έχω δει και τζιπάκια να σερφάρουν στη λάσπη, δεν μου λέει κάτι αυτό.
    Φαντάσου τα οχήματα σε τομές, με κλίση προς τα κάτω, να βρέχει ασταμάτητα για μέρες και τα οχήματα να πρέπει να βγουν από εκεί μετά από μια βδομάδα ακινησίας και γύρω σου δεν υπάρχει λασπωμένο δρομολόγιο αλλά λίμνη από λάσπη μέσα στην οποία κάποιοι χάσαν και άρβυλα. Αν έχεις κάποιο τέτοια βίντεο ευπρόσδεκτο.

   3. Έλα τώρα,ΚΝ,δέν ήταν λἀσπη αυτή στο promo video.
    Αληθινή λάσπη,εδώ,και κοίτα πώς ακόμα και άρματα κολλάνε σ᾿αυτήν,και πές μου ἄν πιστεύεις ότι από εκεί που κόλλησαν τα άρματα,θα μπορούσε να βγεί τροχοφόρο,και με όλους του τους τροχούς:

    [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=u0WseTAaGJU&w=640&h=390]

    Πάρε μάτι το Μ-60 από το 1:20 μέχρι το 2:00 περίπου,καθώς και το Τ-55 από το 3:55.
    Μήν παραβλέπεις τον Έβρο,αυτόν θα πρέπει να περάσουν -εκτός των αρμάτων- και τα οχήματα μάχης και αυτοκινούμενα για να μεταφέρουν τον αγώνα στο έδαφος του αντιπάλου,ἄν δέν είμαστε συμβιβασμένοι με τον ρόλο σάκου πυγμαχίας.
    Και τέλος,κανένα τροχοφόρο δέν θα μπορέσει ποτέ να φτάσει σε επίπεδα προστασίας ερπυστριοφόρου,επειδή απλούστατα λόγω περιορισμένης επιφάνειας προσφύσεως των τροχών,εν συγκρίσει με την πολύ μεγαλύτερη των ερπυστριών,ἡ ειδική εδαφική πίεση είναι πολύ υψηλή.
    Αυτό σημαίνει,ότι κανένα τροχοφόρο σύστημα κυλίσεως δέν μπορεί να σηκώσει αρκετή θωράκιση και το συνεπαγόμενο βάρος της,και να διατηρήσει ικανότητα κινήσεως εκτός αμαξιτού οδικού δικτύου.
    Έτσι,κανένα τροχοφόρο δέν αντέχει σε πλήγμα άνω των 20-25 χιλιοστών.
    Θα έχεις ίσως παρατηρήσει τις αυλακώσεις που προκαλούν τα φορτηγά στους ασφαλτόδρομους,αυτές οφείλονται στην υψηλή ειδική εδαφική πίεση,το «πάτημα του ελέφαντα» κοινώς.
    Σκέψου πώς θα μπορέσει να κινηθεί όχημα με τέτοια Ε.Ε.Π στην λάσπη.
    Τα τροχοφόρα πάντως,έχουν και τα πλεονεκτήματα που ανέφερες,πράγμα που όμως τα περιορίζει σε συγκεκριμένες χρήσεις.
    Οἱ Σοβιετικοί θεώρησαν ότι είναι κατάλληλα για ταχεία μεταφορά ενισχύσεων πεζικού ἤ και πλαγιοκοπήσεις,όταν δέν αντιμετωπίζουν την λάσπη,και έτσι προέκυψαν τα BTR-152/60/70/80/90,αλλά ὡς συμπλήρωμα των BTR-40,BMP-1/2/3,Kurganets,και Τ-15.

   4. @ΑΧΕΡΩΝ
    Σε περιπτώσεις όπως δείχνει στο βίντεο, ότι όχημα και να έχεις, χωρίς την υποστήριξη απο το μηχανικό είσαι χαμένος στην λάσπη.

    Παραμένει το ερώτημα πως θα περάσει το μηχανικό στην απέναντι μεριά, για να υποστήριξει τα άρματα μάχης κλπ στην διάβαση του σημείου.

  3. @Jerry
   Η επιλογή ίσως να έχει σχέση και με το νέο δόγμα/προσανατολισμό της Δανίας(και του ΝΑΤΟ), που προβλέπει αυξημένη συμμετοχή σε «ειρηνευτικές αποστολές», σε περιοχές
   στις οποίες προσφέρεται περισσότερο η χρήση τροχοφόρων οχημάτων, και όπου η ταχύτητα και η υψηλή κινητικότητα έχουν μεγαλύτερη σημασία απο μια ισχυρή θωράκιση. ?

 2. Έχει κολλήσει και Μ-113 στη λάσπη αλλά το βάθος ήταν αρκετό, άνω του 1μ. αλλά τι να το κάνεις το Μ-113?
  Εξάλλου, μπορούν αν υποβληθούν στα ίδια εμπόδια ένα τροχοφόρο και ένα ερπυστριοφόρο και να βγουν τα όποια συμπεράσματα.

  Με τιμή γύρω στα 5εκ.€ το Piranha ούτε για αστείο.Εάν είναι να γίνει κάποια κίνηση για τροχοφόρα…τότε Lazaar 3 χαλαρά.

  Αλλά εγώ θα ονειρεύομαι ακόμα το Λεωνίδας ή Κένταυρος NG..

  1. Σωστός, αλλά…
   ίσως το μόνο που θα δούμε στην πράξη είναι ο στόλος των Μ113 να φθίνει χωρίς αντικατάσταση και να μπαλώνεται με εσωτερικές ανακατανομές.

  2. Τώρα μόλις το είδα.Φοβερό όχημα έβγαλαν οι Σέρβοι .Ξέρεις τιμή οχήματος.
   Υ.Γ. Βλέποντας τι παράγουν οι σερβοι είναι να κλαις με την δική μας τη κατάντια.

   1. @xariszak
    Σχετικά με το παρακάτω ερώτημα σου για τα Κένταυρος και Λεωνίδας που αναφέρεις, είναι ξεπερασμένες πλατφόρμες σε ισχύ πυρός αλλά και σε προστασία και κινητικότητα, ειδικά σε μια σύγκριση με τα συστήματα των ανταγωνιστών απο Γερμανία, Σουηδία και Ρωσία, αλλά ακόμα και απέναντι στα νέα συστήματα του γείτονα μας που είναι κατώτερα απο τα ευρωπαϊκά και ρωσικά. Εδώ πρέπει να συμπεριληφθούν και οι δυνατότητες ανάπτυξης(growth potencial) που προσφέρει ένα νέο σύστημα, τα δυο ελληνικά δεν προσφέρουν αλλά περιθώρια για μελλοντικές αναβαθμίσεις.

    Ένα νέο σχέδιο η ένας επανασχεδιασμός, απο μια ελληνική εταιρία θα απαιτήσει χρήματα που δεν υπάρχουν, και την πολιτική θέληση, που προφανώς δεν υπήρξε ούτε υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει, εφόσον κρίνοντας απο τα γεγονότα/σκάνδαλα, οι αποφάσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό απο τις μίζες και πολιτικές δεσμεύσεις.

    Απο ότι φαίνεται(σύμφωνα με το όραμα των δανειστών και εταίρων μας σε Ευρώπη και ΗΠΑ), για την Ελλάδα το μενού περιέχει CV90, Stryker, Boxer και PUMA, όταν και αν κάποτε χαλαρώσει η οικονομική κατάσταση που μάλλον θα αργήσει και πάλι δύσκολο φαίνεται.

    Για να μην υπάρχει παρεξήγηση δεν είμαι αντίθετος σε μια ικανοποιητική λύση εκτός ΕΕ και ΗΠΑ, αλλά χωρίς χρηματοδότηση φαίνεται αδύνατο.
    Εκείνοι που θέλουν και είναι σε θέση να μας δανείσουν, η να χρηματοδοτήσουν μια αγορά οπλικών συστημάτων, δεν θα το κάνουν για να ενισχύσουν μια σερβική, ρωσική η κινεζική βιομηχανία, αλλά για τα δικά τους συμφέροντα και βιομηχανίες για τις οποίες θέλουν να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας.

  3. Άρα, δεδομένου οτι για να αντέξει 25mm η θωράκιση ξεφεύγει ψηλά το budget, και οτι δεν έχει και τόση λάσπη γενικά όλη η χώρα, ο Λάζαρος θα έκανε θάματα!?!Χμμμ…. Λέτε αυτό να είδε ο Καμένικοφ και να φαντάζεται το ελληνικό Terminator και υπέγραψε πρόσφατα συνεργασία με το αδελφό έθνος;
   Δούκα, συμπάθαμε που άναψα την φυτιλιά αλλά αυτή η συζήτηση δεν ισορροπεί με τίποτα…

   1. Αν ο Λάζαρος ανταποκρίνεται στο περιβάλλον του Έβρου (λάσπες) και οι Σέρβοι μπορούν να εγγυηθούν ικανοποιητική υποστήριξη του οχήματος (ανταλλακτικά) τότε είναι πάρα πολύ καλή λύση.Με σχετικά λίγα χρήματα λύνεις σημαντικό πρόβλημα.Ξέρουμε τιμή μονάδας Λεωνίδα και κένταυρου για να μπορούμε να συγκρίνουμε;

 3. Αγαπητοί φίλοι και επισκέπτες της Προέλασης θέλω να σας ενημερώσω ότι ο κεντρικός συντονιστής της ιστοσελίδας, ο Δούκας, μου ζήτησε να σας ενημερώσω ότι λόγω κάποιων προσωπικών θεμάτων θα είναι μακριά από τη διαχείριση της Προέλασης για ενα μικρό χρονικό διάστημα.

  Σας ευχαριστώ.

 4. @xariszak

  Εάν το δώσουμε Λεωνίδας φασόν στη Yugoimport (π.χ.) με το ατσάλι δικό μας από λιώσιμο αποσυρόμενων υλικών και κάποιο σχετικά φθηνό RCWS ίσως μπορούμε να το κρατήσουμε στο 1,5εκ.€

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.