Η Δανία παρέλαβε το πρώτο αναβαθμισμένο Leopard 2A7

[dropcap size=small]Η[/dropcap] Επιλαρχία Αρμάτων του Συντάγματος Δραγώνων Γιουτλάνδης (Panserbataljonen Jydske Dragonregiment) του βασιλικού στρατού της Δανίας συμμετείχε, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017, σε μια τελετή στο εργοστάσιο της Krauss-Maffei Wegmann (KMW) στο Μόναχο, στην Γερμανία, όπου η Δανία παρέλαβε το πρώτο πρωτότυπο του άρματος μάχης Leopard 2A7 μετά την υλοποίηση της συμφωνηθείσας αναβάθμισης μέσης ζωής.

Το πρωτότυπο πραγματοποίησε μια σύντομη επίδειξη της κινητικότητας του. Κατά τους επόμενους μήνες το άρμα μάχης Leopard 2A7 πρόκειται να υποβληθεί σε δοκιμασίες στο Στρατιωτικό Κέντρο Μάχης και Πυρών Υποστήριξης (HKIC) στο Όξμπολ με την βοήθεια του έμπειρου προσωπικού της επιλαρχίας αρμάτων (Panserbataljonen).

Την 21η Δεκεμβρίου 2016 η Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Προμηθειών της Δανίας (DALO) ανέθεσε στην KMW σύμβαση ύψους 112,6 εκατομμυρίων ευρώ (€) για την επισκευή και αναβάθμιση μέσης ζωής 38 κυριών αρμάτων μάχης (ΜΒΤ) Leopard 2A5DK, ανεβάζοντας τα στο επίπεδο ικανότητας που γενικώς είναι ισοδύναμο με το πρότυπο Leopard 2A7V το οποίο σύντομα θα εισέλθει σε υπηρεσία με την Γερμανία.

Η εν λόγω αναβάθμιση έχει ως σκοπό τη διατήρηση της ικανότητας των αρμάτων μάχης ως την προβλεπόμενη ημερομηνία απόσυρσης τους, το 2035. Από τα 38 οχήματα, 16 θα δεχθούν την πλήρη αναβάθμιση, ενώ τα υπόλοιπα 22 θα λάβουν το “βασικό” πακέτο που τα προετοιμάζει αλλά δεν τα εξοπλίζει με όλα τα αναβαθμισμένα συστήματα.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Απαντήσεις

 1. Εάν πρόκειται για το πρότυπο με την πλήρη αναβάθμιση, φαίνεται κάπως για αναβάθμιση γιαλαντζί, εφόσον δεν παρουσιάζει αύξηση της θωράκισης στα πλευρικά σημεία του σκάφους(ακόμα και αν επρόκειτο για μια προαιρετική εγκατάσταση).

  Αξιοσημείωτη είναι η ιστορία της ονομασίας Dragoon’s η Δραγώνοι, η ονομασία εμφανίστηκε πιο συχνά στην εποχή των ναπολεόντειων πολέμων (και λίγο πρίν στην πλευρά των Άγγλων, στην εποχή του αγώνα ανεξαρτησίας των σημερινών ΗΠΑ που ήταν αποικία της αγγλικής Κορώνας).

  Δραγώνοι

  https://el.m.wikipedia.org/wiki/Δραγώνοι

  Ενώ σήμερα σε μερικούς στρατούς στην Ευρώπη συνεχίζει να υπάρχει η ονομασία για το ιππικό, στις ΗΠΑ προτιμούν την ονομασία Cavalry(ακόμα και για τις αερομεταφερόμενες μονάδες «Air cavalry» ενώ στην Γερμανία π.χ. παραμένει το «Panzertruppe» σαν ονομασία για το ιππικό.

  1. Το «Panzertruppe» (για να μήν το πούμε «Panzerwaffe» και τρομάξει κόσμος),όσο νάναι,ακούγεται «αλλοιώς».
   ¨Οπως και το «Panzertaktik» ?
   Αλλά το «cavalry» έχει και το Hollywood με το μέρος του.

   1. Ε ναι πως αλλιώς. ??

    Όπως δεν λέμε και Waffen αλλά Effektoren, η αντί για zieloptik Sensor.
    Μαζί ακούγονται ακόμα πιο ωραίο Sensoren & Efffektoren(βέβαια για ευνόητους λόγους, δεν διευκρινίζεται πιο είναι το Effekt για τρομάξει κανένας που θα καταλάβει ότι στον πόλεμο σκοτώνουν, ακόμα και σε «ειρηνευτικές αποστολές» για υπεράσπισης της γερμανικής δημοκρατίας στον Ινδοκούχο).

    Οι αμερικάνοι είναι άλλη φάση, εκεί το Cavalry = John Wayne και τραγουδάκι «she wore a yellow ribbon». ?

    https://m.youtube.com/watch?v=_ZuxHrJtq5w

  2. Έχουν γίνει οι απαραίτητες τροποποιήσεις στα πλευρά του πύργου και του σκάφους για την ανάρτηση της επιπλέον θωράκισης. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι αν τα άρματα δέχτηκαν αναβάθμιση στην βασική σύνθετη θωράκιση του σκάφους και του πύργου, που απαιτεί κοπές μετάλλων για την αφαίρεση της παλιάς θωράκισης και την αντικατάσταση της με νέα, κάτι που οι αμερικανικοί κάνουν κάθε φορά που αναβαθμίζουν τα Μ1Abrams.

   Στα Leopard-2 αυτό πρέπει να είναι ιδιαίτερα σύνθετη εργασία, ειδικά στην δεξιά πλευρά του πύργου, που είναι τοποθετημένο το σκοπευτικό του άρματος.

   1. @Gunner
    Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

    Απο την παρακάτω φωτογραφία ίσως να μπορούν να βγούνε κάποια συμπεράσματα, για το μέγεθος που θα μπορούσαν να έχουν οι εργασίες για μια προσαρμογή/εγκατάσταση νέας θωράκισης.

    Μου κάνει εντύπωση που το πρότυπο για την Δανία δεν παρουσιάστηκε με όλο το πακέτο, εφόσον πρόκειται για σπονδυλωτή θωράκιση που προσαρμόζεται σχετικά εύκολα στα πλευρικά σημεία του Πύργου και του σκάφους. Ίσως να έγινε όμως και παραγγελία με την τροποποίηση για ανάρτηση πρόσθετης θωράκισης, χωρίς να έγινε παραγγελία για πακέτα πρόσθετης θωράκισης για τα πλευρικά σημεία του άρματος.

    http://fs5.directupload.net/images/161022/m3xceapo.jpg

  1. Η έκδοση που παρέλαβε η Δανία στην παραπάνω παρουσίαση φαίνεται πιο απλή, δεν διαθέτει επίσης την RWS που φέρει το μοντέλο στην φωτογραφία.

   Απο άλλη γωνία με την νέα πρόσθετη θωράκιση

   https://i.pinimg.com/originals/e4/70/5a/e4705ad2af21ccd9e351de99378cbfca.jpg

   http://www.deagel.com/library1/medium/2010/m02010061900010.jpg

   Με την σειριακή(απλή) πρόσθετη θωράκιση στον Πύργο

   https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Leopard_2_A7_%286713946151%29.jpg

 2. Η δανέζικη έκδοση έχει διαφορές στα στηρίγματα της πρόσθετης πλευρικής θωράκισης και διαφορετικά καπάκια για την προστασία του EMES-15 του πυροβολητή. Φαίνονται πιο ενισχυμένα από αυτά που χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα LEo-2A5/6/7

  1. @Gunner

   Αυτό που με μπερδεύει λίγο, είναι οι αναφορές στο άρθρο που λένε για στάνταρ Α7 για το άρμα που προβλέπεται για την Δανία και παρουσιάζεται στις φωτογραφίες.
   Απο την άλλη, η επίσημη περιγραφή της εταιρίας για το άρμα που δείχνουν η φωτογραφίες σε παραλαγή ερήμου η οποία αναφέρει το στάνταρ Α7+ το οποίο προφανώς περιέχει αρκετά έξτρα σε σύγκριση με το πακέτο A7 για την Δανία.

   Επιπλέον νομίζω ότι τα δανέζικα Leo 2 ήταν A5 DK με την κοντή κάνη τα οποία προήλθαν πάλι απο αναβάθμιση πρώην A4, που με την τελευταία αναβάθμιση έρχονται σε μια πλήρες ψηφιακή διαμόρφωση στα ηλεκτρονικά συστήματα (σύμφωνα με τις παρακάτω πληροφορίες).

   LEOPARD 2
   With the performance characteristics of the A7+

   The Leopard 2A7 + was developed and qualified for the new tasks of the German Armed Forces. The system components, optimized to protect the crew, prove thier worth, currently being in use in Afghanistan with NATO’s Partner Canada.

   Amongst others its features include:

   Passive all-round protection for the crew against threats such as roadside bombs, mines and bazooka fire
   Interface for attaching implements, such as a mine plow, mine roller or a dozer blade for clearing mines, booby traps or building debris blocking the roads
   Cooling system for both the turret and chassis
   Increased power-rated additional power generators for check-point missions
   Communication interface on the exterior of the vehicle for dismounted forces
   Combined driver’s night vision (thermal imager / image intensifier) for front and rear view
   Improved optoelectronics (day / night) for reconnaissance over long distances
   Digitized and multifunctional user concept

   http://www.kmweg.com/home/tracked-vehicles/main-battle-tanks/leopard-2-a7/product-information.html

   Leopard 2A7 & 2A7+

   «The Leopard 2A7 concerned only a total of 20 vehicles provided by Canada (Former Dutch A6NL returned from Canada to Germany). This was an upgrade to the A6M level in coordination with Canada and comprising an air-conditioning system, Steyr M12 TCA auxiliary power unit, Barracuda camouflage system (heat transfer) IFIS digital combat system, onboard network optimization (ultracapacitors stored in the chassis and turret), SOTAS IP digital intercom, upgraded fire suppression system and TC’s Attica thermal imaging module. On December 10, 2014, the first were received at the Munich base, 14 for the Tank Battalion 203, and the others to the Armoured Corps Training Centre and Technical School for Land Systems/Technology of the Army.»

   http://www.tanks-encyclopedia.com/coldwar/West_Germany/Leopard-2.php

   http://www.armyvehicles.dk/leopard2a5.htm

   http://www.armyvehicles.dk/leopard2a5desert.htm

   Επιπλέον και συμπληρωματικά, δυο σχετικές αναφορές για τα στάνταρ Α7/Α7+ για τους φίλους που διαβάζουν και στα γερμανικά(δυστυχώς δεν βρήκα τις συγκεκριμένες αναφορές στα αγγλικά).

   2016
   «Demonstrator Leopard 2 A7V von KMW

   Basis des Demonstrators Leopard 2 A7V von KMW ist der in die Bundeswehr eingeführte Leopard 2 A7. In nächster Zeit ist die Umrüstung weiterer 84 Kampfpanzer auf diesen Standard geplant. Dazu liegen Anforderungen aus dem CPM-Dokument FFF und aus der Einsatzprüfung vor, die in dem Demonstrator realisiert wurden. Diese Verbesserungen /Verfeinerungen führten zu der Bezeichnung A7V.

   Im Leopard 2 A7V sind laut Hersteller sämtliche aktuellen Anforderungen an das neue System umgesetzt. Dazu zählt unter anderem ein 20 kW-Hilfsaggregat, das bei ausgeschaltetem Haupttriebwerk den Betrieb ausgewählter taktischer und operativer Funktionalitäten im Bereich der Sensorik und der Kommunikationssysteme sichert, genauso wie die Fähigkeit, programmierbare Munition (120-mm-Mehrzweckmunition) zu verwenden. Hinzu kommen nach derzeitigem Planungsstand Bugschutz des Fahrgestells, Wärmebildgeräte der 3. Generation, eine Laufwerks- bzw. Antriebsverstärkung, die Durchführung des Kühlkonzepts sowie Nachtsicht für den Fahrer nach hinten. Ein modulares Schutzkonzept soll die Anpassung des Leopard 2 A7V an unterschiedliche Missionsanforderungen erlauben.

   Ziel ist es, dass nach Abschluss der Maßnahmen alle Leopard 2 A7 der Bundeswehr (20 vorhandene und 84 neue) gleich aussehen. Ein Teil der Verbesserungen ist auch für die Varianten A6, A6M und Bergepanzer vorgesehen. Die Realisierung der Maßnahmen steht noch unter Finanzierungsvorbehalt.»

   2017
   «104 Kampfpanzer Leopard 2 A7V bestellt

   Die Bundeswehr bestellt 104 Kampfpanzer Leopard 2 A7V. Rund zwei Jahre nach der Ankündigung durch Verteidigungsministerin Ursula von der Leyen schloss das Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr (BAAINBw) mit Krauss-Maffei Wegmann (KMW) als Generalunternehmer einen Vertrag zur Lieferung von 104 Kampfpanzern und 32 gebrauchten Panzer-Fahrgestellen.

   Mit den zusätzlichen Kampfpanzern des Typs Leopard 2 A7V soll die durch die Ministerin festgelegte Stückzahl von 328 Fahrzeugen erreicht werden. Die 32 zusätzlichen Leopard 2 A4-Fahrgestelle werden zunächst eingelagert, um künftig als Basis für weitere Fahrzeuge der Leopard 2 Familie, wie etwa den neuen Brückenlegepanzer, zu dienen. Als wesentliche Unterauftragnehmer in dem 760-Millionen Euro-Vertrag wirken Rheinmetall (106,5 Millionen Euro) und MTU Friedrichshafen (21,2 Millionen Euro) mit.

   Bei den aufwendigen Maßnahmen, um aus einem Leopard 2 A4 einen Leopard 2 A7V zu machen, müssen unter anderem der Turm und die Waffenanlage modifiziert, sowie ein neues Informationssystem eingerüstet werden. Gegenüber dem Leopard 2 A7 (im Bild der 2 A7+) zeichnet sich der Leopard 2 A7V beispielsweise durch eine deutlich verbesserte Nachtkampffähigkeit, zusätzliche Schutzmaßnahmen und eine verbesserte Klimatisierung des Innenraums für heiße Einsatzgebiete aus. Die ersten Fahrzeuge sollen im Jahr 2019, die letzten in 2023 ausgeliefert werden.»

   Πηγή: ESUT

   1. Φορέας επιδείξεως Leopard 2 A7V από την KMW

    Βάση του Φορέως Επιδείξεως Leopard 2 A7V από την KMW,είναι το εισαχθέν στην Ομοσπονδιακή Δύναμη Άμυνας Leopard 2A7.
    Σε επόμενο χρόνο,σχεδιάζεται ἡ τροποποίηση επιπλέον 84 αρμάτων στο ίδιο στάνταρ.
    Επ᾿αυτού υπάρχουν απαιτήσεις από το κείμενο Διαχειρήσεως Προϊόντος από τον Πελάτη-Κενά Ικανοτήτων και Λειτουργικές Ικανότητες,που υλοποιήθηκαν στον Φορέα Επειδείξεως.
    Αυτές οἱ βελτιώσεις και ρυθμίσεις λεπτομερειών οδήγησαν στον χαρακτηρισμό 2 Α7V.

    Στο Leopard 2 A7V,σύμφωνα με τον κατασκευαστή,έχουν ενσωματωθεί όλες οἱ απαιτήσεις ὡς προς το νέο σύστημα.
    Σ᾿αυτές περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων μία βοηθητική μονάδα ισχύος των 20 ΚW,ἡ οποία,όταν ὁ κινητήρας είναι εκτός λειτουργίας,εξασφαλίζει την παροχή ενεργείας σε επιλεγμένες λειτουργίες στο φάσμα της αισθητηριακής και των επικοινωνιών,ακριβώς όπως και την ικανότητα χρήσεως του προγραμματιζομένου,πολλαπλών αποστολών πυρομαχικού των 120.
    Επιπροσθέτως,βάσει του ισχύοντος σχεδιαμού,έρχεται προσθήκη προστασίας στο πρόσθιο σκάφος,θερμικοί απεικονιστές τρίτης γεννεάς,ενίσχυση αναρτήσεως και προώσεως,υλοποίηση του σχεδιαστικού πλαισίου ψύξεως,καθώς και νυκτερινή όραση προς τα πίσω για τον οδηγό.
    Ένα σπονδυλωτό πλαίσιο προστασίας θα επιτρέψει την προσαρμογή του Leopard 2 A7V σε απαιτήσεις διαφορετικών αποστολών.

    Στόχος είναι,με την ολοκλήρωση των εργασιών,όλα τα -2Α7 της Ομοσπονδιακής Δύναμης Άμυνας,20 διαθέσιμα και 84 νέα,να έχουν κοινή όψη.
    Ένα μέρος των βελτιώσεων,προβλέπεται και για τα Α6,Α6Μ,και οχήματα περισυλλογής.

    Ἡ υλοποίηση των εργασιών υπόκειται στην επιφύλαξη χρηματοδοτήσεως.

    2017
    104 άρματα Leopard 2 A7V παραγγέλονται.

    Ἡ Ομοσπονδιακή Δύναμη Άμυνας παραγγέλει 104 άρματα Leopard 2 A7V.
    Περίπου δύο χρόνια μετά την εξαγγελία της υπουργού άμυνας Ούρσουλα φόν ντερ Λάϋεν,ἡ Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εξοπλισμών,Τεχνολογίας Πληροφοριών και Χρήσεως της Ομοσπονδιακής Δύναμης (BAAINBw αντίστοιχη της δικής μας ΓΔΑΕ) συνήψε συμβόλαιο με την Krauss-Maffei Wegmann (KMW) ὡς γενικό ανάδοχο για την παράδοση 104 αρμάτων και 32 μεταχειρισμένων σκαφών.

    Με τα πρόσθετα άρματα,θα επιτευχθεί ὁ αριθμός ων 328 αρμάτων όπνς ορίστηκε από την υπουργό.
    Τα 32 επιπλέον μεταχειρισμένα -Α4,θα αποθηκευτούν κατ᾿αρχήν,για να αξιοποιηθούν μεταγενέστερα ὡς βάση για περαιτέρω οχήματα της οικογενείας Leopard-2,όπως νέα γεφυροφόρα.
    Ὡς ουσιαστικοί υπεργολάβοι στο συμβόλαιο των 760 Μ€,συμμετέχουν ἡ Ράϊνμεταλλ (106,5 Μ€),και ἡ MTU Friedrichshafen (21,2 M€).

    Στο πλαίσιο των δαπανηρών εργασιών,προκειμένου ένα Leopard-2A4 να αναβαθμιστεί σε A7V,πρέπει μεταξύ άλλων,να γίνουν τροποποιήσεις στον πύργο και το οπλικό σύστημα,καθώς και να εγκατασταθεί έναν νέο σύστημα παροχής πληροφοριών.
    Έναντι του Leopard-2A7,το -2Α7V ξεχωρίζει χάρη στην αισθητά βελτιωμένη ικανότητα νυκτερινών επειχειρήσεων,πρόσθετα μέτρα προστασίας,και βελτιωμένο κλιματισμό για υπηρεσία σε θερμές περιοχές.
    Τα πρώτα άρματα προβλέπεται να παραδοθούν το 2019,και τα τελευταία το 2023.

    Πηγή
    Europäische Sicherheit & Technik

    (ΣτΜ:εδώ έχουμε την επίσημη εκδοχή,με τις αναμενόμενες φιοριτούρες,αλλά κανείς δέν μιλάει για την ταμπακιέρα,ότι δηλαδή το πρόσθετο πακέτο θωρακίσεως όπως το παρουσίασε ἡ KMW δέν υιοθετήθηκε,όπως δέν γίνεται σαφής αναφορά σε ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας.)

    1. Ευχαριστώ για την μετάφραση αγαπητέ ΑΧΕΡΩΝ, το ενεργητικό ΣΑ όπως και η πρόσθετη θωράκιση ίσως να είναι στο πακέτο της γενικής αναφοράς «zusätzliche Schutzmaßnahmen» και να αφέθηκε επίτηδες αδιευκρίνιστο(εγώ αν δεν ήθελα να δώσω αναλυτικές πληροφορίες, έτσι θα το έγραφα πάντως). Αυτό δημιουργεί και επιπλέον ερωτήματα, αλλά επίσημες λεπτομερείς ανακοινώσεις /απαντήσεις δεν υπάρχουν προς το παρόν.

     Η τελευταία φετινή ανακοίνωση δεν είναι και πολύ παλιά, μέχρι την επίσημη παράδοση το 2019 μπορούν να αλλάξουν ακόμα μερικά πράγματα στο πρόγραμμα. ?

     1. Ευχαρίστηση μου,έκρινα ότι δέν θα έπρεπε να μείνει το μισό σου σχόλιο εκτός λήψεως.
      Για την ταμπακιέρα,είμαι κἄπως κουμπωμένος,επειδή και στο διαθέσιμο -2Α7 οἱ αναβαθμίσεις ήταν ιδιαίτερα «λιτές»,έτσι αιωρείται μία επιφυλακτικότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.