«Η διαφορά ανάμεσα στα Viper και τα τουρκικά F-16, σας το υπογράφω, θα είναι γεωμετρική»

Φωτογραφία αρχείου

Αισιοδοξία και για τα Μιράζ 2000.

[dropcap size=small]Μ[/dropcap]ια ενδιαφέρουσα ενημέρωση έλαβαν σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι του Τύπου στο Αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας με αφορμή την προετοιμασία της Πολεμικής Αεροπορίας για τη γιορτή του προστάτη αρχαγγέλου της. Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και ειδικότερα την προκλητική στάση της Άγκυρας στο Αιγαίο, τα στοιχεία που δόθηκαν, δείχνουν πως η τουρκική προκλητικότητα είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το 2003!

Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 944 παραβάσεις των κανόνων πτήσεων στο FIR Αθηνών και περί τις 2.847 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Ρεκόρ τελευταίων ετών, όμως, σημείωσαν οι εμπλοκές καθώς έφτασαν τις 167 ενώ πέρυσι ήταν 68 και το 2015 έφτασαν τις 80. Το λυπηρό ρεκόρ εμπλοκών είχε καταγραφεί το 2003 με 1.032. Μέχρι στιγμής, οι υπερπτήσεις είναι στις 36. Αριθμός ίδιος με όλο το 2015.

Όσον αφορά το θέμα της αναβάθμισης των ελληνικών F-16 ήταν χαρακτηριστική η δήλωση του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου: «Πολύ φιλολογία έχει αναπτυχθεί γύρω από τη σύγκριση του F35 με το Viper. Δεν με προβληματίζουν τα είκοσι F-35 που θα έχει η τουρκική Αεροπορία μετά από δέκα χρόνια. Αν θα τα έχει. Η διαφορά ανάμεσα στα Viper και τα τουρκικά F-16, σας το υπογράφω, θα είναι γεωμετρική».

Ας δούμε όλα τα θέματα αναλυτικώς.

Για την αναβάθμιση των F-16

Από τα 155 συνολικώς F-16C/D της ΠΑ, τεσσάρων διαφορετικών εκδόσεων (Block.30, Block.50, Block.52+, Block.52+ ADV), σε πρώτη τουλάχιστον φάση θα αναβαθμιστούν μόνο τα 85 νεότερα των εκδόσεων Block.52+ και Block.52+ ADV σε επίπεδο F-16V.

Από τα εναπομείναντα 70, τα 38 της εκδόσεως Block.50 θα αναβαθμιστούν σε δεύτερο χρόνο, με όλα τα υλικά που θα βγουν από την αναβάθμιση των Block.52+ ADV, ενώ τα 32 παλαιότερα Block.30 της πρώτης «αγοράς του αιώνα» (πρόγραμμα “Peace Xenia I”) δεν θα εκσυγχρονιστούν.

Από τα 32 μαχητικά αυτής της εκδόσεως, τα 12 θα πωληθούν, όπως προβλέπεται στο ένα από τα δύο σκέλη της LOR (=“Letter of Request”) που έχει σταλεί επισήμως στους Αμερικανούς (το άλλο είναι για την τιμή της αναβαθμίσεως των 123 μαχητικών), καθώς έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον πέντε χώρες από τις οποίες «πιο κοντά» είναι η Κροατία. Τα χρήματα, που θα προέλθουν από την πώληση θα χρησιμοποιηθούν ως προκαταβολή για την αναβάθμιση των υπολοίπων και το υπόλοιπο κόστος ως τα 1,1 δις ευρώ θα εξοφληθούν σε βάθος δεκαετίας.

Τα υπόλοιπα 20 F-16C/D Block.30 θα παραμείνουν ως έχουν και θα δημιουργήσουν μία νέα εκπαιδευτική Μοίρα για όλους τους τύπους F-16, στην οποία θα εκπαιδεύονται όλοι οι νέοι πιλότοι οι οποίοι ακολούθως θα μετατίθενται στις πολεμικές Μοίρες των F-16V και F-16 Block.52+ADV της ΠΑ.

Ο αρχηγός διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον των προγραμματισμένων, ότι μόλις «κλείσει» η συμφωνία ένα από τα προς αναβάθμιση F-16 θα «φορέσει» το νέο πακέτο του στην ΕΑΒ και ακολούθως θα πάει για δοκιμές στις ΗΠΑ.

Μετά το πέρας του υπολογιζόμενου τετραμήνου δοκιμών και αν δεν υπάρχουν σοβαρές παρατηρήσεις, θα αρχίσουν να μπαίνουν τα F-16 στην ΕΑΒ και να εκσυγχρονίζονται. Υπολογίζεται ότι θα αναβαθμίζονται 12 μαχητικά ετησίως και αναμένεται να έχουν εκσυγχρονιστεί τα 85, συν 38 σε δεύτερο χρόνο, συνολικώς 123 μαχητικά, ως το 2024.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αρχηγός τόνισε τα εξής: «Πολύ φιλολογία γύρω από τη σύγκριση του F-35 της Τουρκίας με το ελληνικό F-16 VIPER. Δεν με προβληματίζουν τα 20 F35 που θα τα έχει, αν τα έχει, μετά από 10 χρόνια η Τουρκίας. Η διαφορά είναι ανάμεσα στα VIPER και τα 230 τουρκικά F-16 και σας το υπογράφω η διαφορά θα είναι γεωμετρική».

Για το θέμα της υποστηρίξεως των Mirage 2000

Ο αρχηγός ΓΕΑ ανέφερε επίσης ότι βαίνει προς επίλυση το άλλο κρίσιμο θέμα της υποστηρίξεως με ανταλλακτικά του στόλου των Mirage 2000 της ΠΑ. Ο σχετικός διαγωνισμός βγήκε τρεις φορές άγονος, λόγω προβλημάτων με την υπάρχουσα νομολογία.

Συζητήσαμε με τους Γάλλους και η λύση θα έλθει μέσω «συμφωνίας πλαισίου», που θα μετεξελιχθεί σε διακρατική συμφωνία, που θα υπογραφεί από την ΓΔΑΕΕ και την αντίστοιχη γαλλική DGA, διαδικασία που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία με παρόμοιες συναλλαγές στη Γαλλία, αλλά έχουν προχωρήσει πολύ και θετικά οι συνομιλίες. Να διευκρινίσουμε ότι δεν πρόκειται για «αναβάθμιση» των Mirage 2000 αλλά για «Συμφωνία εν συνεχία Υποστηρίξεως» (“Follow-on-Support”/FOS).

Για εκπαιδευτικά αεροσκάφη και 120 ΠΕΑ

Σε πλήρη εξέλιξη διαγωνισμός για την απόκτηση 12 εκπαιδευτικών ελικοφόρων αεροσκαφών για την αντικατάσταση των T-41D που επιχειρούν από το 1969 στο πλαίσιο της 360 Μοίρας της Σχολής Ικάρων, συνολικού κόστους 7.500.000 ευρώ. Επίσης η ΠΑ προσανατολίζεται να εκμεταλλευθεί τα 45 turboprop T-6A Texan II της 120 Πτέρυγας Εκπαιδεύσεως Αέρος (120 ΠΕΑ) στην Καλαμάτα, καθώς για την εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων χρειάζονται μόλις 12 εξ αυτών, ενώ τα υπόλοιπα μπορούν να διατεθούν για την εκπαίδευση νέων πιλότων από το εξωτερικό, στο πλαίσιο της μετατροπής της 120 ΠΕΑ σε πολυεθνικό Κέντρο Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως «ενσωματώνοντας» σε αυτήν το Σχολείο Ενοργάνου Πτήσεως, το Σχολείο Θαλάσσιας Επιβιώσεως κλπ. Στο πλαίσιο αυτό η ΠΑ εξετάζει και το θέμα του αεριωθούμενου εκπαιδευτικού αεροσκάφους για την αντικατάσταση με leasing των ηλικιωμένων T-2 που χρησιμοποιούνται στο προκεχωρημένο στάδιο εκπαιδεύσεως των πιλότων.

Για τις διαθεσιμότητες των μεταφορικών αεροσκαφών

Αναφορικώς με το μείζον θέμα της διαθεσιμότητος του στόλου των μεταφορικών μας αεροσκαφών ο αντιπτέραρχος (Ι) Χριστοδούλου σημείωσε τα εξής: «Είμαστε στα τελειώματα της συμφωνία για τα C-27J Spartan. Ο διαγωνισμός αυτός «έτρεξε» τρεις φορές και ισάριθμες κηρύχθηκε ως «άγονος». Ως το τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου περιμένουμε και το έκτο να είναι διαθέσιμο, χάρη στη FOS. Επίσης περιμένουμε άλλο ένα C-130H από την ΕΑΒ. Αναφορικώς με τα ελικόπτερα Super Puma αναμένουμε άλλο ένα στις αρχές Νοεμβρίου από την ΕΑΒ ενώ άλλο ένα θα μας έλθει στις αρχές Δεκεμβρίου από το ΚΕΑ.

Πηγή: Newsbeast.gr/parapolitika.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

17 Απαντήσεις

 1. «Σημαντικά για την κάλυψη του κόστους της αναβάθμισης θα είναι και τα έσοδα από την πώληση των F-16 του block 30»
  Δέν ξέρω ἄν ἡ διαφορά ανάμεσα στα Viper και στα τουρκικά F-16 θα είναι γεωμετρική,δέν ξέρω ἄν τα δικά μας F-16 θα γίνουν Viper «με το 1,1 δίς που φτάνει και περισσεύει»,αλλά σας το υπογράφω,πάνε να μας αφήσουν χωρίς τα block-30.

  1. κάτσε μην αναβαθμήσουν και οι τούρκοι σε viper και αυτοί το κάνουν σε όλα και όχι σε λίγοτερο από 100 όπως έιδα στη πτήση,
   αφού έχουν λέφτα για 100 φ35, που από οτι κατάλαβα θα στοιχίσει καμια 10 δις γιατί όχι..

   1. Το δυσοίωνο είναι ότι για πρώτη φορά φαίνεται ἡ ΠΑ να θεωρεί δεδομένο ότι θα φύγουν τα μπλόκ 30,και μάλιστα να δένει κόμπο ότι θα πιάσουν και «χοντρά λεφτά».
    Προσδεθείτε.

   2. @κλείτος ο μέλας
    Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση, είναι δεσμευμένοι με αρκετά περισσότερα.

    Επειδή όμως το όλο πρόγραμμα περιέχει και τα περίφημα ΑΩ, δεν διαφαίνεται(ως συνήθως) ποσά θα τους στοιχίσει τελικά/συνολικά και ποσά θα είναι καθαρά απο την τσέπη τους(και πως θα συμβάλουν και οι υπόλοιποι χρήστες στην χρηματοδότηση των τουρκικών JSF πληρώνοντας υπηρεσίες για συντήρηση π.χ. του κινητήρα στις εγκαταστάσεις στην Τουρκία).

    Η επίσημη αναφορά για το τουρκικό πρόγραμμα του JSF.

    «Industrial Participation

    In total for Lockheed Martin and Pratt & Whitney, F-35 Production Industrial Participation opportunities for Turkish companies are expected to reach more than $12 billion.

    Below are details on the 10 Turkish companies who have supported the development and/or production of F-35 / F135.

    • Alp Aviation has been supporting the program since 2004 and currently manufactures F-35 production airframe structure and assemblies, production landing gear components and over 100 F135 production engine parts to include titanium integrated blade rotors.
    • Aselsan is developing manufacturing approaches for advanced optical components, which are part of the F-35 Electro Optical Targeting System. They are also working with Northrup Grumman on the F-35 CNI Avionic Interface Controller and will initiate full scale production activities in the near term.
    • Ayesas currently is the sole source supplier for two major F-35 components – missile remote interface unit and the panoramic cockpit display.
    • Fokker Elmo manufactures 40 percent of the F-35 Electrical Wiring & Interconnection System (EWIS) and will also deliver and support TAI with all center section wiring systems. Fokker Elmo is also developing the EWIS for the F135 engine, for which a major share is produced in Fokker Elmo Turkey in Izmir.
    • Havelsan has been supporting the F-35 training systems since 2005. Additionally, Havelsan has been instrumental as the Turkish lead for developing the construct of the future Turkish F-35 Integrated Pilot and Maintenance Training Center (ITC) and associated training systems in Turkey.
    • Kale Aerospace has been supporting the F-35 since 2005. In conjunction with Turkish Aerospace Industries, they manufacture and produce F-35 airframe structures and assemblies. Kale Aero also supports Heroux Devtek as the sole source supplier for all three variants landing gear up lock assemblies. Additionally, Kale Aerospace has also established a joint venture in Izmir with Pratt & Whitney and is manufacturing production hardware for the F135 engine.
    • MiKES has supported the F-35 Program during SDD delivering F-35 aircraft components and assemblies for BAE Systems and Northrop Grumman
    • ROKETSAN and Tubitak-SAGE are the Turkish joint leadership team who strategically manage the development, integration, and production of the advanced precision-guided Stand-off Missile (SOM-J) which will be carried internally on the 5th Generation F-35 aircraft. Additionally, Lockheed Martin Missiles and Fire Control has partnered with Roketsan, through a teaming agreement, to jointly develop, produce, market and sell the advanced, precision guided Stand Off Missile – Joint Strike Fighter (SOM-J).
    • Turkish Aerospace Industries (TAI) has been strategically supporting the F-35 Program since 2008. The company currently supplies production hardware that goes into every F-35 production aircraft. In conjunction with Northrup Grumman, TAI manufactures and assembles the center fuselages, produces composite skins and weapon bay doors, and manufactures fiber placement composite air inlet ducts. Additionally, TAI is strategically manufacturing 45 percent of the F-35’s including Air-to-Ground Pylons and adapters which is Alternate Mission Equipment (AME).

    Additionally, Turkish Industry are going to have significant Industrial Participation role supporting Lockheed Martin and Pratt and Whitney for F-35 aircraft sustainment and F135 engine production and sustainment. Turkey has been given the approval to build its own F135 engines and was also selected to have the first European Regional F135 Engine depot overhaul capability. Both the engine production and overhaul will take place at the 1st HIBM in Eskisehir. Additionally, TAI has also been assigned to represent the organic depots of the Turkish Armed Forces within the Autonomic Logistic Global Sustainment (ALGS) system and Havelsan has been assigned as the Turkish Integrator for the National Integrated Training Center (ITC).»

    https://www.f35.com/global/participation/turkey-industrial-participation

 2. Σωστή προσέγγιση.Ειναι πιο αποτελεσματική μια αεροπορία με 180 αεροσκάφη με υψηλή διαθεσιμότητα(μέσου προς υψηλού τεχνολογικού επιπέδου) ,και 300-350 πιλότους με τις απαραίτητες ετήσιες ώρες πτήσεις,παρά στα χαρτιά 250 αεροσκάφη με 40-50 % διαθεσιμότητα και 600 πιλότους με λίγες ώρες.Και φυσικά να έχεις τα απαραίτητα όπλα για κάθε αεροσκάφος.Αυτο που λέει ο αντιπτέραρχος για τα F-35 πρέπει να ληφθούν υπόψιν.4400 ώρες πτητικό βιογραφικό που έχει δεν δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό «για άνθρωπο του καναπέ»
  .

 3. Σχετικά με την παρακάτω δήλωση(εφόσον πρόκειται για επίσημη ανακοίνωση), να υποθέσω ότι και ο ΓΕΑ θα έπρεπε να χαρακτηριστεί λοιπόν «στρατηγός του καναπέ»(στο πνεύμα προηγούμενων δηλώσεων απο διάφορους αυτοδιορισμένους ειδήμονες), επειδή δεν τον απασχολεί η «απειλή» απο τα JSF της ΤΗΚ.

  Προφανώς «είμαστε» πρωταθλητές, στο άθλημα του στιγματισμού όσων δεν τρώνε εύκολα παραμύθι.

  Δήλωση του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου:

  «Δεν με προβληματίζουν τα είκοσι F-35 που θα έχει η τουρκική Αεροπορία μετά από δέκα χρόνια. Αν θα τα έχει.»

  Σε κάθε περίπτωση, ειναι θετική η ανακοίνωση σχετικά με τα Mirage 2000 εφόσον φαίνεται ότι το θέμα δεν σκοντάφτει στο οικονομικό, αλλά στην στάση(αδράνεια) των υπευθύνων.

  1. μην κρατας την αναπνοη σου φιλτατε για τα μιραζ…και οτι ισως εχουν δεμευτει για παραπανω αεροσκαφη …το παιχνιδι η μουσικη αρχισε και απλα χορευουν…ευχομαι να μην ειναι ο χορος του ζαλογγου / μογγολου

   1. Σίγουρο δεν έχω τίποτα αγαπητέ Theognostos, η δέσμευση για περισσότερα πήγαινε στο χρηματικό πόσο που θα δαπανήσει η Τουρκία για τα JSF όπως αναφέρει η παραπάνω επίσημη αναφορά της εταιρίας.
    Επειδή ο φίλος Κλείτος ανέφερε τα 10 δις, εγώ απάντησα ότι σύμφωνα με την LM τους βγαίνουν περισσότερα.

    Για τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών F-16, δεν κάνω ούτε προβλέψεις ούτε γραπτές σκέψεις, εφόσον φαίνεται να μην ξέρουν ούτε οι ίδιοι τι, πως και πόσα. Έγραψα σε προηγούμενο σχόλιο(σε άλλο άρθρο) έναν αριθμό αλλά με ερωτηματικά(δηλαδή εντελώς τυχαίος), πολλά μπορούν να γίνουν η και να μη γίνουν. Για παραπάνω αεροσκάφη δεν γνωρίζω.

 4. α) Θεωρω την ολη προσεγγιση λανθασμενη

  β) Οι γενικοτητες περι διαθεσιμοτητων των αεροσκαφων οι οποιες προβαλλονται δεν ισχυουν. Οι διαθεσιμοτητες ισως παραμεινουν ιδιες η και χειροτερες και μετα την αναβαθμηση ολα παιζονται.

  γ) Ειναι προτιμωτερον να υπαρχουν αποθεματα αεροσκαφων και πιλοτων και πυρομαχηκων κτλ Το γεγονος ειναι οτι λιγοτερα αεροσκαφη σημαινει λιγοτεροι πιλοτοι λιγοτεροι μηχανικοι αεροσκαφων αρα λιγωτερο εμψυχο δυναμικο δεν ειναι καλο για την χωρα….επειτα, λιγοτερα αεροσκαφη σημαινει οτι το fatigue life αεροσκαφων και μηχανων κα πιλοτων και των μηχανικων που τα συντηρουν ανεβαινει ” γεωμετρικα”. να δανειστω την εκφραση του

  δ) σε μια γενικευμενη συρααξη που θα πρωτοστατησουν τα πληρωματα και τα αεροσκαφη στις αερομαχιες στην εγγυς υποστηριξη οι τουρκοι θα κατεβαζουν 16 αεροσκαφη αωτι της δωδεκαδας της ελληνικης

  ε) Συνηθως ανακοινωσεις αυτου το ειδους βγαινουν για να “χρυσωσουν”” το χαπακι..και μια αοριστη γενικη φραση περι των μιραζ…

  1. στο α) και εμένα κάτι δέν μου αρέσει,καθόλου όμως.
   β) όντως,δέν υπάρχει καμμία νομοτελειακή εγγύηση ότι οἱ οροφές θα εξασφαλισθούν
   γ) ναί μεν για τους χειριστές,αλλά οἱ μηχανικοί είναι λίγοι και με τα σημερινά δεδομένα
   δ) ἡ τυπική σύνθεση μοίρας καί στις δύο αεροπορίες είναι τα 20 αεροσκάφη
   ε) συμφωνώ

 5. Άρα λοιπόν ο όλος εκσυγχρονισμός έγινε πάνω στην εκτίμηση ότι η Τουρκία θα έχει το πολύ είκοσι F-35 σε δέκα χρόνια.

  Ελπίζω η ΠΑ να γνωρίζει κάτι που δεν γνωρίζουμε εμείς. αυτή η εκτίμηση είναι θέμα χρόνου να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί.

  1. Όντως ώραιο και επίκαιρο, όταν όμως τελειώσουν και δεν υπάρχει πυροβόλο, αρκετό απόθεμα ενέργειας (για να μπορείς να παίξεις με space geometry) και δυνατότητα για σύντομη επιτάχυνση(acceleration) και υψηλή τελική ταχύτητα(για να μπορείς να διαφύγεις), τι γίνεται και τι μένει για να βγείς απο μια δύσκολη περίπτωση;

 6. @giorgos tsagaris

  Ευχαριστώ, φοβόμουν τέτοια απάντηση.
  Οπότε θα ήταν καλύτερα να φροντίσεις να επιλέξεις το σωστό εργαλείο που πραγματικά χρειάζεσαι(για τις διάφορες περιπτώσεις), για να έχεις το τακτικό πλεονέκτημα στον αέρα, και για να μπορείς να αντιδράσεις σε αυτά τα περίφημα 4 λεπτά που περιγράφει σε ένα άρθρο στην ΑΕ(«Τέσσερα Λεπτά: ETA: Τέσσερα λεπτά. Τέσσερα λεπτά για να φτάσει, μαζί με τον συνοδό του, στο σημείο απ’ όπου θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναχαίτισης.») Αλλά και για να αποφύγεις ένα σενάριο, στο οποίο θα αναγκαστείς να εγκαταλείψεις, επειδή «βρέθηκες γυμνός μέσα στα αγγούρια»(με ευθύνη του αφεντικού, που έχει και τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις).

  Επειδή δεν αρκεί όμως να φτάσεις στο σημείο όπου θα ξεκινήσεις την διαδικασία(για την οποία ακούμε κάθε ημέρα στα δελτία ειδήσεων), η επιλογή του εργαλείου για την συγκεκριμένη δουλειά, θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και με βάση των πραγματικών απαιτήσεων για το καθημερινό μπίζνες της ΠΑ και των ΕΕΔ, και όχι βάση οποιωνδήποτε προτιμήσεων (πολιτικών και άλλων).

  Οποίος δεν πείθεται απο τα παραπάνω, ας ρίξει μια ματιά στις παρακάτω στατιστικές που δημοσιεύει το ίδιο το υπουργείο(αν δεν τις γνωρίζει ακόμα), και ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

  Επίσης ενδιαφέρον είναι οι περιγραφές στο άρθρο της ΑΕ στο τεύχος 105, που αναφέρω επάνω.

  Εναέριος Χώρος – Αρχείο Παραβάσεων/Παραβιάσεων
  ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ (ΕΕΧ) – ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (ΚΕK) ΤΟΥ ICAO

  Συγκεντρωτικά 2017
  Συγκεντρωτικά 2016
  Συγκεντρωτικά 2015
  Συγκεντρωτικά 2014
  Συγκεντρωτικά 2013
  Συγκεντρωτικά 2012
  Συγκεντρωτικά 2011
  Συγκεντρωτικά 2010
  Συγκεντρωτικά 2009

  Στοιχεία Ανά Ημέρα Παραβιάσεων Ε.Ε.Χ. και Παραβάσεων Κ.Ε.Κ. ICAO – Οκτώβριος 2017
  http://www.geetha.mil.gr/el/violations-gr/2015-01-22-11-43-23.html

  (Για να αποφύγω παρεξηγήσεις
  Να σημειώσω ότι σε προηγούμενη συζήτηση, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχει αυτό «το ένα μαχητικό» που θα μπορούσε να «κοντράρει» τον ελβετικό σουγιά.)

 7. @ giorgos tsagaris
  καλό…..χαμογέλασα…ομως υπαρχει και ο απο μηχανής θεός…σε πολυ ειδικές περιπτώσεις…επισης εαν ετσι και αλλιώς το αεροσκαφος ειναι τελειωμὲνο μια καλη προσπαθεια καμικάζι ωστε να χτυπηθει εχθρικο αεροσκάφος ισως ειναι εφικτη..μαζι με το eject..

  @Gunslinger32

  ολα κατανοητα…..ομως….ολο χαμογελα και.αγκαλιες βλεπω…στον ιστοτοπο…

  πρός το παρων δεν υπαρχει αλλη λύση οι πολιτικοι κάνουν τα πολιτικά…. εκτος την δικαια αναγνωριση των δωδεκα μιλλιων ωστε δυναμικα πλέον να υπάρχει η οριοθετηση που συμπτιπτει ο εναεριος χωρος με τα σύνορα της Ελλαδος…οχι γκριζες ζώνες…αρα κατ εμε μετα μια η δύο καταρριψεις γινονται ποιο εφικτές. .

  σε περιπτωση πολεμου….πρωτα οι ΣΑΜ με Μαχ 4 pac2…να καθαρίσουν λιγο τήν κατάσταση…μετά τα μαχητικά …

  το προβλημα επίσης ειναι οτι οταν γίνεται η επιτάχυνση με afterburner να φτασουν εκει χρησιμοποιειται και αναλογο καυσιμο που χρειαζεται για τις αερομαχίες…

  οι τύποι δοκιμάζουν τούς χρόνους και την αντοχη
  των ελληνων πιλότων κουραζουν τα αεροσκαφη με ωρες …..ενώ πέρνουν και μαθήματα…και αυτοι έχουν αποθεμα

  λογικά πρίν τήν εμπλοκη θά έχουν φυγει ολοι οι
  ΑΑ πρίν τα τεσερα λεπτά μετά οι σκληρές εμπλοκές εκει χρειάζεται επίσης πολυ τακτικη και εκει θα μιλησουν και οι αριθμοι για αυτο χρειαζονται αποθεματα μηχανικου παραγωντος και εμψυχου δυναμικου επιπλέον θα γινονται μαχες επι εδαφους θα χρειάζονται χτυπηματα στην ενδοχώρα τού αντιπάλου με αεροσκάφη…στα αεροδρομια εγκαταστασεις κτλ…δεν ειναι μονον τα τεσσερα λεπτα…

  θά δουμε ·πώς θα εξελιχθεί η κατασταση

  δεν εχω δει χρονοδιαγραμμα για τις αναβαθμισεις ….δηλαδη ποσα αεροσκαφη θα ειναι εκτος υπηρεσιας για ποσο χρονο…αρα τα αεροσκαφη που θα καλουνται να κάνουν τον αγώνα θα ειναι καταπονημενα…έαν παρει η αναβάθμιση επτα χρόνια…δηλαδη μεχρι το 2024…βλέπουμε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.