Η Δύναμη Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου προσπαθεί να αποτελέσει στρατό

Οι Αρχές του Κοσσυφοπεδίου σκοπεύουν να μετασχηματίσουν την ελαφρώς οπλισμένη Δύναμη Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου σε στρατό, αυτό το έτος. Η δύναμη, η οποία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2009 σύμφωνα με το Σχέδιο Αχτισάαρι, αποτελείται από 2.500 ενεργά και 800 έφεδρα πολυεθνικά μέλη. Είναι κυρίως υπεύθυνη για την απόκριση σε κρίσεις.

Το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει για το μετασχηματισμό της KSF. (Φωτογραφία: born2xlr8)

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η δύναμη υπηρετούσε υπό την επίβλεψη της KFOR ώστε να αποτελέσει επαγγελματική δομή. Η KFOR έδινε συμβουλές και επιθεωρούσε την ανάπτυξή της, αναφέροντας τα επιτεύγματά της στο ΝΑΤΟ, το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση για το μέλλον της δύναμης.

Ο Αλεξάντερ Γουίλινγκ, εκπρόσωπος Τύπου της KFOR, δήλωσε στους SETimes πως η δύναμη ασφάλειας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ωστόσο η πλήρης λειτουργική ικανότητά της θα καθοριστεί από το ΝΑΤΟ.

«Τα έθνη του ΝΑΤΟ εξετάζουν τη σωστή στιγμή για την τελική επικύρωση της KSF», δήλωσε ο Γουίλινγκ. «Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, ο ανώτερο φορέας λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ, θα προβεί σε πολιτική απόφαση βάσει αξιολόγησης των στρατιωτικών Αρχών του ΝΑΤΟ».

Το συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει το καθεστώς της δύναμης σε συνεδρίαση τον Ιούνιο.

Αξιωματούχοι του Κοσσυφοπεδίου αισιοδοξούν.

Η Ρέμζιε Ζεκιράι, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, δήλωσε στους SETimes πως η σύσταση της KFOR προς το ΝΑΤΟ είναι σαφής – η δύναμη έχει επιτύχει πλήρη λειτουργική ικανότητα.

«Τώρα, αναμένουμε επιβεβαίωση για τη σύσταση της KFOR σχετικά με την KSF», δήλωσε η Ζεκιράι.

Ο υπουργός της KSF Αγκίμ Τσέκου δήλωσε στο κοινοβούλιο τον προηγούμενο μήνα πως «το 2013 πρόκειται να αποτελέσει τη χρονιά του Στρατού του Κοσσυφοπεδίου».

Ο Ράντα Τραΐκοβιτς, Σέρβος βουλευτής στη συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασε την ανησυχία πως ο μετασχηματισμός της KSF θα αποτελέσει πηγή αποσταθεροποίησης.

«Ένας στρατός με Αλβανική διοίκηση [του Κοσσυφοπεδίου] αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο, όπως θα ήταν και ένας Αλβανικός στρατός [του Κοσσυφοπεδίου] με ελάχιστη συμμετοχή άλλων εθνικοτήτων», δήλωσε ο Τραΐκοβιτς.

Ο Μάρκο Σάβιτς, ερευνητής στο Κέντρο Πολιτικών Ασφάλειας Βελιγραδίου, πιστεύει πως ο μετασχηματισμός της KSF σε πλήρους μεγέθους ένοπλη δύναμη θα χρειαστεί χρόνο.

«Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει, ωστόσο δεν πρόκειται σίγουρα να ολοκληρωθεί το 2013», δήλωσε ο Σάβιτς στους SETimes.

Ανέφερε πως παρά την εναντίωση στο σχέδιο από τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, αναμένεται να εγκριθεί.

«Η Σερβία θα συνεχίσει να εργάζεται με το ΝΑΤΟ, είναι απλά υποχρέωσή της, προσδίδοντας τεράστια σημασία στην περιφερειακή ασφάλεια», δήλωσε ο Σάβιτς.

Η Φλιριάν Κεχάγια, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου, ανέφερε πως οι νέες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, ειδικά μετά τη συνεχή μείωση της παρουσίας της KFOR, απαιτούν από τις Αρχές να εξετάσουν την εντολή της KSF.

«Το Κοσσυφοπέδιο χρειάζεται μικρό στρατό, ελαφρώς μεγαλύτερο από την KS… ικανό για καθήκοντα προστασίας των πολιτών, συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές και εξασφάλιση της ακεραιότητας του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε η Κεχάγια στους SETimes.

SETimes.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.