Η δύσκολη συντήρηση κινητήρα F-35 υπερβαίνει το αναμενόμενο κόστος ανά ώρα πτήσης

USAF | Photo by 1st Lt. Zachary Bodner

Η δύσκολή συντήρηση κινητήρα του μαχητικού αεροσκάφους Lockheed Martin F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) συμβάλει στο υψηλό κόστος ανά ώρα πτήσης από ότι αρχικώς είχε υπολογιστεί, όπως σημείωσαν ένας πρώην αξιωματούχος προγράμματος και ένας κυβερνητικός ελεγκτής.

Αξιωματούχος της Lockheed Martin δήλωσε στους δημοσιογράφους, την 10η Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις παραγωγής F-35 της εταιρείας στο Φόρτ Γουόρθ στο Τέξας, πως το κόστος ώρας πτήσης είναι $33000 σε δολάρια 2012 ήτοι $38655 σε δολάρια του 2021.

Ο πρώην αξιωματούχος του προγράμματος F-35, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε, την 9η Ιουνίου στο Jane’s, πως το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι από την στιγμή που το πρόγραμμα φτάσει στο στάδιο μεταξύ της αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας (IOC) και της πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας (FOC), το αναμενόμενο κόστος ανά ώρα πτήσης του αεροσκάφος θα κυμαίνεται μεταξύ $25000-30000 σε δολάρια του 2021. Το συγκεκριμένο κόστος ανά ώρα πτήσης υποτίθεται πως θα ήταν κάπως συγκρίσιμο με τα Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon.

«Διαθέτεις ένα περιορισμένο ποσό χρημάτων και μπορείς να δαπανήσεις αυτά τα χρήματα στην αγορά νέων αεροσκαφών (τότε όμως) δεν έχεις χρήματα για να τα πετάξεις», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος προγράμματος F-35. «Ή μπορείς να ξοδέψεις λιγότερα (χρήματα) στην αγορά νέων αεροσκαφών επειδή η πτήση τους είναι πολύ ακριβή».

 

Πηγή: Janes.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.