Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να ενισχύσει την προβληματική ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία διαθέτοντας €500 εκατομμύρια ($585,19 εκατ.) το 2019 και 2020 υπό το πρόγραμμα ανάπτυξης ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας (“EDIDP”).

Το “EDIDP” ειναι ένα νεο πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη, για παράδειγμα, των ανεπάνδρωτων εναέριων οχημάτων για στρατιωτική χρήση και τον ευρωπαϊκό αμυντικό μηχανισμό κυβερνοάμυνας. Η χρηματοδότηση αναμένεται να αυξηθεί στο €1 δισεκατομμύριο ανά έτος από το 2021.

Αυτό σημαίνει ότι θα ειναι πιθανή η αυξημένη πανευρωπαϊκή συνεργασία στα μεγάλα οπλικά συστήματα όπως αεροσκάφη, άρματα μάχης και ναυτικές μονάδες.

Αυτό που παραμένει ασαφές σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, ειναι ο ρόλος και η μελλοντική εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου στα αμυντικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ αφότου αποχωρήσει από την ΕΕ, το οποίο αναμένεται να συμβεί τον Μάρτιο του 2019.

Ερωτήματα παραμενουν συγκεκριμένα σχετικά με τις επιπτώσεις που η βρετανική αποχωρήσει θα ‘χει στο πρόγραμμα ανάπτυξης ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας (“EDIDP”) και, μάλιστα, στις επιθυμητές μελλοντικές συμφωνίες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα.

Με κύκλο εργασιών €97,3 δισεκατομμυρίων το 2014, 500000 άνθρωποι εργάστηκαν άμεσα και 1,2 εκατ. σε έμμεσες εργασίες, η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία ειναι ένας μεγάλος αμυντικος τομέας. Όμως η ευρωπαϊκή αμυντική αγορά συρρικνώνεται, με το NATO να λέει οτι οι δαπάνες στην άμυνα απο τα 26 ευρωπαϊκά μέλη του κατέρρευσε περίπου στα $250 δισ. το 2014 απο τα £275 δισ. το 2010.

Η νέα χρηματοδότηση των €500 εκατ., που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, ειναι μερικώς σχεδιασμένη για να δώσει στον τομέα μια οικονομική ένεση στο μπράτσο.

Η συμφωνία πρόκειται να παρουσιαστεί στους πρεσβευτές της ΕΕ για να εγκριθεί την 29η Μαΐου, αφού πρώτα θα κατατεθεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για ψήφιση και τότε στις χώρες μέλη της ΕΕ για τελική έγκριση.

Αναμένεται ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει τα έργα μέσα στο 2019.

Για να ενισχυθεί η πανευρωπαϊκή ανάπτυξη των αμυντικών συστημάτων, οι απαιτήσεις ειναι η συμμετοχή ενός ελάχιστου τριών εταιρειών από τρεις χώρες της ΕΕ.

Για τα πρωτότυπα, έως 20 τοις εκατό του κόστους ειναι δυνατόν να καλυφθεί απο το πρόγραμμα ενω για άλλες δράσεις όπως η σχεδίαση ή ή δοκιμή, μπορεί να φτάσει το 100 τοις εκατό.

Για την περίοδο 2021-2027 η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να διαθέσει €13 δισ. για το ταμείο ευρωπαϊκής άμυνας, μια σχετικά νέα πρωτοβουλία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει ήδη να χρηματοδοτεί πανευρωπαϊκά ερευνητικά έργα.

Την νεα ανακοίνωση για την χρηματοδότηση καλωσόρισε η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, η επίτροπος της ΕΕ για τα θέματα της εσωτερικής αγοράς, βιομηχανίας, επιχειρηματικότητας και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η οποία είπε ότι το πρόγραμμα “ειναι μέρος των ευρύτερων προσπαθειών μας να καθιερώσουμε μια αξιόπιστη αμυντική ένωση η οποία προστατεύει τους πολίτες της. Με αυτή την συμφωνία, δημιουργούμε την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας”.

Περαιτέρω σχόλια προήλθαν από τον Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, τον αναπληρωτή υπουργό δημοσιάς τάξης και ασφάλειας, υπουργό άμυνας της Βουλγαρίας, ο οποίος επί του παρόντος προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος πρόσθεσε, “Αυτη η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά ενα πρόγραμμα αμυντικών δυνατοτήτων. Αυτό το νέο βήμα στην συνεργασία ασφάλειας και άμυνας αντικατοπτρίζει την σημασία στον σημερινό κόσμο να κάνουμε περισσότερα ως Ευρωπαίοι για την ασφάλεια μας”.

Αλλού, η Φρανσουάζ Γκροζτέτ, ενα υψηλόβαθμο μέλος της γαλλικής κεντροαριστεράς του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και εισηγήτρια του θέματος στο κοινοβούλιο, είπε, “Κάναμε το πρωτο και πολύ σημαντικό βήμα για να αυξήσουμε την συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας”.

“Με αυτήν την αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση (DTIB) προμηθεύουμε ένα μεγάλο μέρος των ενόπλων δυνάμεων μας. Είναι επίσης ενα πολύτιμο οικονομικό πλεονέκτημα. Η Ευρώπη διαθέτει μια πολλαπλών ικανοτήτων, και με πολλούς τομείς, κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο “DTIB” αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε οτι η “DTIB” μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας εγκαίρως, συμφωνά με τις προδιαγραφές, και εντός προϋπολογισμού”.

Muzaffer Ünsaldı

Απόδοση/Μετάφραση απο το “DefenceNews.Com” για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: